12/21/2012

Sorozat-kritika

A következő öt kritika helyett, vagyis a részeként, most azokat a filmeket elemezzük, amelyeknek folytatásai is születtek. Így egyben elemzem azokat is.

Keresztapa

A film trilógiát Mario Puzo regénye alapján rendezte Coppola, 1972, 1974 és 1990-ben. A film egy olasz maffia család, a Corleone-k életét meséli elé. Az első részben az idős keresztapa és gyermekei történetét ismerhetjük meg számtalan izgalmas jeleneten át. A második részben a múltba ugrunk vissza, így megismerhetjük a még ifjú Keresztapa életútját, miután Amerikába érkezett. A harmadik részben pedig már megöregedett az egykor ifjú Don Corleone.
A filmet rengeteg díjra jelölték, amelyek közül (többek közül) három Oscart is bezsebelhetett. Korának egyik legnagyobb filmjéről beszélünk, amely nem mindennapi, mondhatni akkoriban nem túl ismert témát dolgoz fel, a maffia világát.
Nálam a történet abszolút 10 pont, a karaktere szintén 10. A helyszínekre és néhol a kivitelezésre inkább 7-et adok. Az első rész 10, a második 9, a harmadik maximum 7-es.

10/8

Ragadozó

A történethez öt film tartozik, többé-kevésbé. A történetek főszereplője egy-egy Predator, ragadozó földönkívüli, illetve az őt üldöző emberek.
Az első rész 1987-ben játszódik, a mikor egy zsoldos és csapata a Guatemala-i dzsungelben fut össze a földönkívülivel.
A második részt 1990-ben forgatták, ez most Los Angelesben játszódik a nagy hőhullám idején. Itt a gengsztereket tizedeli – többnyire – a Predator.
Ezután leforgattak még három filmet, 2004-ben, 2007-ben és 2010-ben. Előbbiben a Ripley filmekből ismert Aliennel harcol az emberek oldalán a Predator (itt megtudhatjuk élete történetét, illetve, hogy miért jár a földre) egy jégmező közepén. Ennek második részében pedig a két harcos (Alien és Predator) egy városkát támadnak meg. A 2010-es film pedig mintegy ismétlése, újraindítása akart lenni, egy újabb franchise-nak.
A technikai részével egyik filmben sincs gond, a szereplők kiválogatásával sem annyira, ám a karakterek néhol nem sikerültek valami jól. Azonban minél többször ismétlődik valami, az annál silányabb lesz. Az első rész igazi klasszikus kultuszfilm, eredeti, ötletes, és Schwarzenegger teszi igazán jóvá. A következő inkább csak közepesre sikeredett. A VS részek azok egy új vonalon indulnak el, ami szintén ötletes, de ennek a második fele szintén nem az igazi. A 2010-esről meg igazából abszolút nincs jó véleményem. 10, 9, 9, 8, 5 lenne az ezekre adott szavazatom.

10/8
  
Robotzsaru

A Robotzsarunak három része készült, 1987-ben, 1990-ben, 1993-ban. A történet lényege: Detroit utcáit a bűn uralja a távoli jövőben, ezért a rendőrség újfajta fegyvereke, zsarukat vet be, a tökéletes és hatékony Robotzsarukat. Egyikőjük történetét meséli el a film.
A történet igazán egyedire sikerült, a szereplők nem különben. A helyszínekkel és a technikai dolgokkal sem volt különösebb probléma. Nekem azonban valahogyan mégsem volt nyerő, talán csak az első rész. 8, 5, 3 lennének a pontjaim.

10/5

Tremors

Erről a történetről négy filmnyi és egy sorozatnyi bőrt húztak le a készítők. Az alap sztori: egy apró nevadai kisvárost szörnyek támadnak meg, amik a föld alatt közlekednek, akiket a kisszámú helyi közösség próbál ártalmatlanítani.
Az első (1990) részben a két helyi ezermester és egy szeizmológus van a középpontban, akik a szörnyekkel küzdenek. A másodikban (1996) az első részből megismert egyik ezermester segít egy olajmező dolgozóinak, akiket egy titokzatos lény tizedel. A harmadik (2010) részben visszatértünk a kisvárosba, ahol újra találkozhatunk néhány már jól ismert szereplővel, illetve azt is láthatjuk, hogy az álmos kisvárosból turistaparadicsom lett. A negyedik (2004) rész pedig 1889-be repít minket, ahol először jelennek meg a különös szörnyek. A sorozatról inkább most nem beszélnék, mert az – szerintem – már igazán nem tartozik a sorozathoz.
A történet az jó, ám a kivitelezése hagy némi kívánni valót maga után. A film inkább vígjátékra vette a figurát, nem pedig komolyra, de ez nem ártott a filmeknek, sőt használt. A karakterek jól kidolgozottak, a szereplők pedig igazán jól visszaadják a karaktereket. A helyszínekkel sincs nagy gond, egyszerűek.
Számomra a harmadik rész a leggyengébb, a többi átlagosan 8 pontos lenne. 3-ból 2-nek 8-at adnék.

10/8

Vissza a jövőbe

1985, 1989 és 1990-ben mutatták be a filmeket. A történet Marty-ról az átlagos tinédzser fiúról és hóbortos feltaláló barátjáról szól, aki megépíti az időgépet. Az első részben Marty szülei tiniéveibe, 1955-be jut el, ahonnan különböző kalandokon át igyekszik kijutni. A második részben pedig a jövőbe, 2015-be utazik barátnőjével, Jenny-vel, hogy a gyermekeiken segítsenek. A harmadik részben Marty 1885-be utazik, hogy segítsen a barátjának kijutnia onnan.
Szerintem a kivitelezés nagyon egyszerű, de a karakterek igazán színesek. A történet pedig jól megírt, egyedi és elég izgalmas is.

10/8

Terminátor

Eddig négy (1984, 1991, 2003, 2009) Terminátor film és egy sorozat született, illetve még két film van tervbe véve.
A történet: a távoli jövőben a gépek veszik át a hatalmat és harcot indítanak az emberiség ellen. Ebben a zűrzavarban kiemelkedik John Connor, aki az embereket vezeti.
Az első részben John anyját igyekszik megvédeni a jövőből jött Terminátortól, a jövőből jött katona, aki tudtán kívül lesz John édesapja.
A második részben az egykori ártatlan fiatal lány egy pszichiátria lakója, ahol igazán harcedzetté válik. Fia jelenleg egy kiskorú bűnöző, ám megjelenik az első rész Terminátora, de most védelmező szerepben, az ellenség azonban most is jóval fejlettebb.
A harmadik részben John menekül egyedül, amikor megjelenik a megmentője, hogy rátalált egy újabb típusú robot, de nem csak őt akarja, hanem jövőbeli nejét is.
A negyedik rész jóval később játszódik, amikor John már vezér, Kyle pedig tinédzser, ám az igazi főszereplő egy feltámasztott rendőr, aki talán az első robot…
Minél több rész születik valamiből…Ezt itt is tartom. Nekem az első két rész tetszett a legjobban, a harmadik már nem annyira, de a negyedik abszolút nem. 9, 9, 7, 3, a sorozat pedig 8.

10/7

Beethoven

Eddig hét Beethoven film született, azonban itt is tartom a minél több rész, annál rosszabb kivitelezés elvét.
Történet: mindegyik rész központjában a Beethoven nevű, szuper intelligens bernáthegyi áll, aki mindig megtalálja a maga családját és kalandját.
Az első két rész (1992, 1993) szorosan összefonódik. A történet főszereplője a bolondos Newton család, a kutyákra allergiás családfő, George, a kedves feleség, Alice és a három gyerek, Ryce, Ted és Emily. Az első részben csatlakozik a Beethoven szimfóniákat kedvelő kutyus a családhoz. Ebben a részben a fő gonosz egy orvos, aki nem igazán kedveli a kutyákat…se.  A második részben a család kutyusa szerelmes lesz, majd családot alapít és négy igazán tündéri kiskutya édesapja lesz. A fő gonosz Regina, a kutyalány eredeti gazdája, aki mindent megtenne, hogy megszerezze a kiskutyákat, és nem kutyabaráti szeretetből.
A második két rész (2000, 2001) is egybefonódik. Ebben a részben Beethoven nyaralni megy, de nem eredeti családjával, hanem George öccsének, Richardnak a családjával. Richard egy csillogó lakóautóval vág neki az útnak és vele tart zsémbes neje, Beth és két gyermekük, Sarah és Brennan. Itt a bernáthegyinek és útitársainak néhány kétbalkezes bűnözővel kell megküzdenie. A negyedik részben Beethoven és új családja igen nagy kalamajkába keveredik, amikor összecserélik őt az elkényeztetett család elkényeztetett bernáthegyijével, Michealangelo-val.
A ötödik részben a már megismert Sarah elutazik vakációra a bácsikájához, Beethovennel együtt. A lány, a kutya és a kisvárosi barátok elindulnak egy legenda és a elásott kincs nyomában.
A hatodik rész már semmiben sem köthető az eredeti részekhez. Ebben egy filmeknél segédkező kutyaidomár, Eddie és elhanyagolt kisfia, Billy kerül a középpontba. Vagyis inkább Beethoven, amikor a kis Billy rátalál és barátjának fogadja. Billy-nek és Beethovennek az apa kezdeti ellenkezésével és néhány pénzéhes bűnözővel is meg kell küzdenie.
A hetedik rész pedig inkább csak egy karácsonyi különkiadás, amiben Beethoven egy filmsztár, aki megismerkedik Masonnal, akivel együtt élik meg karácsonyi kalandjukat.
Nagy állatbarát vagyok, így a Beethoven filmeket igazán kedvelem, de sajnos nem mindegyiket. Én az első két részt kedveltem, de a többit már csak bőrnyúzásnak éreztem. A sikert akarták a készítők újra és újra meglovagolni, szerintem teljesen sikertelenül. Szóval a pontjaim: 10, 10, 4, 4, 3, 3, 5. 

10/6

Halálos fegyver

A sorozat, amely minden részével egyre népszerűbb lett és fényéből mit sem veszített.
Az első részben (1987) megismerhetjük a nyugdíj előtt álló, Roger Murtaugh nevű nyomozót, a főzésben nem túl jártas feleségét, Trish-t, gyermekeiket, Rianne-t, Nick-et és Carrie-t. Aztán Roger társat kap, az őrült, felesége halála óta az öngyilkosságra játszó, vakmerő Martin Riggs-et. Ebben a történetben a páros elmerül a kábítószerek és prostituáltak világában, amikor George egykori barátja lányának halála ügyében nyomoznak.
A második részben (1989) diplomatabűnözéssel és drogterjesztéssel kerül szembe a páratlan páros, illetve kéretlen társat kapnak az izgága és idegesítő Leo személyében.
A harmadik részben (1992) Murtaugh nyomozónak már csak három napja van a nyugdíjig, amikor a két zsaru fegyverkereskedelmi ügyben kezd nyomozni, amiben úgy néz ki piszkos zsaruk is vesznek részt, így segítőül megkapják a nagyon csinos belügyest, Lorna Cole-t.
A negyedik részben (1994) a két nyomozó kínai embercsempészek után nyomoz, de nem ez az egyetlen gondjuk. Riggs lánya Rianne terhes egy ifjú nyomozótól, amit apja nem néz jó szemmel. Illetve Lorna, Riggs barátnője is terhes.

A sorozat minden egyes részéről jó véleménnyel vagyok. A két férfi minden részben jól adja vissza a karakterét, Riggs is feltűnően változik a részek alatt, bámulatosan visszaadva a karaktert. A poénok minden részben ütősek, nem sablonosak, nem erőltetettek. A visszatérő gag-ek sem unalmasak, hanem újra mosolyt csalnak az arcunkra. Az akciójelenetek izgalmasak, pergősek és jól felismerhetőek. A családi szál számomra különösen életszerűvé teszi a két zsarut, illetve az egyre mélyülő barátságukat is. A történet minden részben más-más, hiszen hol prostituált futtatókkal, hol drogcsempészekkel, hol fegyverkereskedőkkel, hol embercsempészekkel harcolnak. Sőt még a romantikus szál is benne van, többször is. Először Riggs elhunyt neje iránt érzett szerelme, aztán Murtaugh és Trish csipkelődő szerelme. Később Rianne szerelme Lee nyomozóval, majd Riggs izgalmas szerelme Lornával.

10/10

A kukorica gyermekei

A széria kilenc epizódot foglal magába, ami filmes berkekben is szép teljesítmény, már ami ugyanazt a témáról való több bőr lenyúzását illeti. Ezek a filmek a horror kategóriában indultak.
A kukorica gyermekei (1983)
A történet a nebraskai Gatlinben kezdődik, ahol egy titokzatos gyermek, Isaac érkezik, aki sátáni eszméivel megfertőzi a városka gyermekeit, akik ennek hatására végeznek a felnőttekkel és egy titokzatos Istent kezdenek imádni, aki a kukoricásban lakik. Az események után kis idővel egy fiatal pár, Burt és Vicky autózik a városka felé, ahol megállva azonban soha nem látott borzalmakkal kell szembesülniük. Segítségük csupán egy kis testvérpár, Sarah és Job. 
A kukorica gyermekei - Végső áldozat (1993)
Ez a rész Hemingfordban játszódik, ami Gatlintől nem messze található. Miután megtalálták a gatlini gyerekeket (valószínűleg Burt és Vicky tettek róluk bejelentést), elviszik őket a kisvárosba, ahol a városka lakóira bízzák őket, hogy neveljék fel a furcsa gyermekeket. Ez eleinte nehezen megy, majd könnyebben, majd Micah, aki átvette Isaac helyét megbolondítja újra a gyerekeket, ezután elszabadul a pokol…
A kukorica gyermekei – Aratás (1995)
Ebben a részben a Gatlin közeléből származó Eli és Joshua örökbefogadó szülőkhöz kerül Chicagoba. Míg Joshua próbál beilleszkedni, addig Eli igyekszik hitével a gyerekeket maga mellé állítani és fellázítani a felnőttek ellen. Erőfeszítései nem maradnak eredmény nélkül…
A kukorica gyermekei - A gyűlés (1996)
Grace hazatér Grand Island-ra, poros szülővárosába a családjához, ahol anyjának megmagyarázhatatlan rémálmai vannak beteg gyerekekről, két kistestvérét pedig megtámadja egy rejtélyes kór. A gyermekek furcsán kezdenek viselkedni, majd vezetőjükkel Josiah-val a felnőttek életére törnek.
A kukorica gyermekei - A sikolyok földje (1998)
A történet főszereplője Charlotte, aki a barátaival azért érkezett egy álmos kisvárosba, hogy megtalálja öccsét, aki egy gyerekekből álló szektához csatlakozott. Vezetőjük, a felnőtt Luke, nem nézi jó szemmel az érkezőket.
A kukorica gyermekei 666 - Isaac visszatér (1999)
A történet középpontjában Hannah áll, aki azért tér vissza Gatlinbe, hogy az édesanyját megkeresse, akiről azt tudja, hogy a helyi kukoricakultuszban elsőként szülte meg őt. Útja során rájön, hogy az eredeti kultuszt elindító Isaac még él és csak arra várt eddig, hogy visszatérhessen…
A kukorica gyermekei – Kinyilatkoztatás (2001)
Miután Jamie hívásaira nem válaszol a nagymamája, elindul megnézni, hogy mi van vele. Amikor annak bérházához ér, szembesülnie kell vele, hogy az egész házat gyilkos hajlamú gyerekek foglalták el, akik immár rá is vadásznak.
A kukorica gyermekei (2009)
Erről a részről nincs is mit írnom, ugyanis az 1983-as filmet dolgozták fel modernebb formában, de a történet és a szereplők is ugyanazok. Bár néhány új elem van a filmben.
A kukorica gyermekei – Eredet (2011)
Tim és Allie eltévednek, ezért menedéket kérnek egy prédikátortól és annak kikapós feleségétől. Bár ne tették volna...hamarosan az életükre törnek, ráadásul a pajtában találnak egy különös, kísérteties kisfiút is…

A film minden egyes részével egyre rosszabb és rosszabb lesz. A történet ötlete az maga jó, a színészek sem rosszak egyikben sem. A filmes technika is megfelel a filmek gyártási éveihez. A történet kidolgozása azonban lehetett volna jobb is. A filmek horror kategóriában indultak, azonban némelyik rész, jelenetek nagyon silányra és félelemmentesre sikerültek. A filmeket hármasával is elemezném, mert érdemes. Az első rész majdhogynem unalmas, a második pergősebb, a harmadik pedig a legvéresebb. Az első kettőnek több köze van Gatlinhez, míg a harmadiknak már nem annyira. A színészek is egyre jobban szerepelnek, ahogyan haladunk előrébb. A második hármas rész már eléggé bőrlehúzás szagú, nem igazán van köze az eredeti eseménykehez, bár a hatodik rész igyekszik visszatérni Gatlinbe, Isaac-hez. Itt is fokozatosan haladunk a jobb minőség, a több vér és a jobb játékok felé, bár itt pedig az 5. rész a jobb. Aztán jön a 7, 8, 9. Ezek bár el se készültek volna. Egyik szánalmasabbra sikerült, mint a másik. Hihetetlenül érződik rajta a filmesek kínlódása, erőltetése. A 8. rész gyakorlatilag egy koppintás, a 7. idétlen, a 9. pedig egy hatalmas marhaság.
Pontjaim: 7, 8, 7, 5, 7, 6, 4, 2, 1.

10/5  

Alien

Az Alien filmek is horror kategóriában indulnak. A sorozathoz négy tartozik szorosan, illetve két rész, amelyben Alien Predatorral harcol, majd egy 2012-es film, amely az Alien előzményeként készült el.
Alien
Az első részben a Nostromo űrhajó talál egy földön kívüli létformát, amit a hajóra visz, de bár ne tették volna. Itt megismerhetjük Ripley-t, aki a későbbi részekben egyre vagányabban üldözi a szörnyeket, itt még igazi amatőr.
Alien 2
Az első rész eseményei után 57 évvel járunk, amikor Ripley felébred hibernáltságából. Ekkor szembesül vele, hogy a bolygó, ahonnan a lényt hozták ma már lakott és az ottani kolóniával elveszett a kapcsolat. Ripley egy új legénységgel a helyszínre megy, ahol a pusztítással való szembesülésük után felveszik a harcot az idegenekkel.
Alien 3
Az előző rész négy túlélője, akikből már csak Ripley él, egy börtönbolygón landol, majd miután szembesül vele, hogy egy idegent is magukkal hoztak, a rabok segítségével újra harcba áll, de nincs könnyű dolga.
Alien 4
200 évvel járunk az események után, amikor Ripley-t már klónozták. Valójában már félig ember és félig Alien. Most egy csapat zsoldos segítségével veszik fel a harcot az idegenek ellen.
Alien VS Predator
A 2004-es részben a Ragadozó filmekből ismert Predatorral harcol az emberek ellen az Alien szörny (megtudhatjuk, hogy őt a Predatorok hozták a földre) egy jégmező közepén. Ennek második részében (2007) pedig a két harcos (Alien és Predator) egy városkát támadnak meg.

Az Alien-filmek története igazán egyedi, de a kivitelezéssel és a szereplőkkel is sok gond van sokszor. Az első rész elég unalmas, ám a második és harmadik rész már sokkal izgalmasabbra sikerültek, meg alapvetően a negyedik is. Ám a negyedik rész számomra megint erőltette sikeredett. Túl régóta él már Ripley és gyakorlatilag már nem is önmaga, inkább hasonlít az általa gyilkolt szörnyekre. A VS részek alapvetően egy új szálon indulnak el, amik jól sikerültek, bár az első jobb azért.
A pontok: 6, 9, 9, 9, 9, 8

10/6

Jurassic Park

A Jurassic Park három epizódot tudhat a magáénak. A történet egy milliomosról szól, aki DNS-ekből klónozással újraalkotta a dinoszauruszokat. Parkot hozott nekik létre, majd turistalátványosságnak szánta őket. Ám ahogyan ez lenni szokott, a természet elszabadult…
JP (1993)
John Hammond egy milliárdos, aki megálmodta, majd tudósok hadával meg is valósította a Jurassic Parkot. Azonban egy elégedetlen építész rászabadítja a dinoszauruszokat a tudósokra és Hammond unokáira.
JP 2 (1997)
4 évvel az események után járunk, a túlélők még nem heverték ki a sokkot. Egyikük, Ian Malcolm azonban kénytelen lesz visszamenni a szigetre, amikor megtudja, hogy barátnője, Sarah, a szigeten van néhány paleontológussal. Ráadásul a nevelt lánya is titokban vele utazik. 
JP 3 (2001)
Egy kalandor pár megkéri Alan Grant-et, aki már kiheverte a kalandját, hogy kísérje el őket a szigetre egy sétarepülésre. A férfi igent mond, ám amikor a pár le akar szállni, nem tartja helyesnek. Miután lezuhannak, a hét túlélő megkezdi harcát a dínókkal életre-halálra.

Maga a történet zseniális, a három film sztorija is jó, a színészek játéka kiváló. Az effektek és a vizuális elemek pedig egyszerűen csodálatosak! A fim nem hiába nyert el 20 rangos díjat is. Azonban itt is igaz, hogy minél több a rész, annál rosszabb a minőség, már ami a sztorit illeti. Nekem kimondottan az első rész 10 pontos, de a másik kettő csak 8, illetve 7.

10/8

Addams family

Számomra ez a film egy örök klasszikus, imádom minden formában. A sorozat főszereplői az Addams család egy misztikus, kívülálló, sejtelmes világ résztvevői, akik nem illenek bele a modern társadalomba, ám mégsem égetik el őket máglyán…
A filmekről lesz csak most szó, bár a film előtt létezett egy sorozat is a 60-as években.
AF (1991)
Az első részben a családfő Gomez a 25 éve eltűnt testvérét hiányolja. Ezt használja ki a család ügyvédje és egy nő, akinek a fia hajlandó eljátszani az elveszett testvért. Azonban a Gordon megszereti a családot és szeret Fester is lenni. Hamarosan azonban kiderül, hogy nem véletlenül ragaszkodik úgy a családhoz…
AF2 (1993)
Morticia és Gomez Addamsnek megszületik a harmadik gyermeke, Pubert is, és mivel nem bírnak egyszerre a három gyerekkel felveszik Debbie-t a dadát. Debbie azonban nem az, akinek látszik, ő egy igazi fekete özvegy, aki megöli a férjeit a pénzért. Mikor erre a gyerekek rájönnek, Pugsley-t és Wednesday-t táborba küldeti, ő pedig behálózza Fester.
AF3 (1998)
Az Addams család egy családi találkozóra indul a szenilissé vált nagyszülőkkel. De persze csak zűrt kevernek a találkozón…
Az első két rész nagyon jól sikerült minden aprólékos részletében. A harmadik részben nem a sztori folytatódik és a szereplők is mások, így ez a rész számomra élvezhetetlen és olyan mintha nem is létezne.
Mivel imádom ezt a filmet 10/10 az első két rész, azonban a harmadik inkább 3-as, ezért ez lehúzza a filmet nagyon.

10/7

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése