4/14/2013

Romantikus és Egyéb filmek kritikája

Romantikus filmek

Fújd szárazra, édes, Álmomban már láttalak

Ezeket kivettem utólag a listából, mert összekevertem őket egy-egy másik filmmel, amit láttam, de ezek nem azok, ezeket nem láttam és nem is akarom. Elnézést!

1. Séta a múltban és Keith

Előbbi 2002-es. Történetét tekintve: a népszerű Landon nagy marhaságot csinál, ezért „közmunkára” ítéli a suliigazgató, ekkor megismeri a csodabogár Jamie-t.
Utóbbi 2008-as. Története: a népszerű Natalie egy kémiaórán ismeri meg Keith-t, a helyi csodabogárt. 

Mindkét film megfogott, nem a zene, vagy a látvány, vagy a kosztümök, stb., hanem maga az igaz szerelem, ami legyőz mindent, még a halált is. Mindkét filmben van egy népszerű tag, akinek arany élete van, de amíg meg nem ismeri a másikat, addig nem tuja mi az igazán élni. Azonban a sors különös fintora, hogy a párosok népszerűtlenebb tagja halálos betegségben szenved, ami (bár ezt már nem látjuk a filmben) egyszer majd megöli őket.
Nagyon szomorú, nagyon pityergős mindegyik film, de csodaszépek a párbeszédek és a szerelmes jelenetek nagyon valósághűek, elég csak a szemekbe nézni…itt dicsérném meg a színészek játékát is, remek alakítást nyújtottak mindannyian. Kedvenc jeleneteim: Landon nevetve ígéri meg a lánynak, hogy sosem szeret belé, majd amikor rájön, hogy szereti. A színdarabban az a csók, szemek, az csodálatos, ahogyan megvédi a lányt, amikor az osztály kineveti, stb. Keith és Nat játéka a kémia órán, az első csókjuk, az első együttlétük, amikor rájönnek, hogy egymásba szerettek, amikor a végén búcsúznak. Megjegyezném, hogy előbbit olvastam könyvben, az milliószor sokkal jobb.
Igazán érzelem dús film mindkettő, imádtam őket…

2. A szívem érted RAP-s

A 2001-es filmben Sara ez eljövendő középosztálybeli táncos, amikor anyja meghal, édesapjához kerül egy nagyon zűrös környékre, ahol megismeri Dereket és a tánc egy másik dimenzióját.

Nagyon szeretem a táncos filmeket (is), de ez annyiban különleges, hogy nem csak két eltérő kultúrájú és színű fiatal szeret egymásba, hanem két táncstílus is. Nagyon magával ragadó film, annak ellenére, hogy nem egy csöpögős, sírós film. Igazi happy end a végén, a pár együtt marad, legyőz mindent, a lánynak és fiúnak is valóra válik az álma, stb.
Nagyon tetszett a színészek játéka, a zene, a táncok.

3. Dirty Dancing

Főszerepben a szenvedélye tánc…
1987: Baby egy 17 éves, jómódú lány, aki családjával nyaralni megy 1963-ban, ahol megismeri Johnny-t a jóképű, ám szegény tánctanárt…
2004: Katey egy 18 éves jómódú lány, aki szüleivel Havannába költözik 1958-ban, ahol megismeri a Javier-t, a tehetséges ám szegény táncos fiút.

A séma ugyanaz és egyik végén sincs az a happy end, mert mindkét lánynak a fiúk csak az első kedvesei, szerelmei lettek, de különváltak és másokkal lettek végül boldogok (bár ezt nem láttuk már a filmekben, hála az égnek).
Nagyon jók voltak benne a táncok, az előbbi története azonban sokkal jobb, a kidolgozása is, utóbbiban viszont több volt a szenvedély, az  tánc a versenyen, amikor megcsókolják egymást… A zene pedig szintén tökéletes mindegyikben…


4. Az 50 első randi

A 2004-es filmben Henry unatkozással tölti az idejét Hawaii szigetén, amikor megismeri Lucy-t, azonnal bele szeret, ám Lucy meghódítása kihívás, mert elveszítette rövidtávú memóriáját, így őt minden nap újra és újra meg kell hódítania…

Nagyon aranyos szerelmi történet, mert a fú valóban minden egyes nap meghódítja Lucy-t. Sőt, míg a lánynak mindennap ugyanaz a fiú segítségével mégis haladnak a kapcsolatukban a tökélete boldogság felé… A színészek játéka és a film története tetszett a legjobban.

5. Kőkemény család

A 2005-ös filmben a karót nyelt Meredith-t először viszi haza párja a kritikus családjához. Igyekszik megfelelni, ám a család egyáltalán nem őt szeretné látni a fiú oldalán…

Az a nő rémesen idegesített és valóban nem illett a fiúhoz, ám a végén mindenki elnyerte azt a párt, akivel boldog lehetett. Humorral és rejtett drámával (anya) fűszerezett film.

6. Bazi nagy görög lagzi

A 2002-es film főszereplője Toula az esetlen görög lány, aki igyekszik kitörni a család (apja) követelményeiből, önálló életet kezd, majd megismeri a cseppet sem görög Ian-t, akihez hozzá is készül menni…

Végtelenül vicces film, jók a színészek, a görögség végigvonultatása, az akcentusok, Toula jellemfejlődése, stb. nagyon tetszett. Ám igazából nem egy nagy durranás számomra, ezért lett a 6.

7. Szerelmes hangjegyek

A 2006-os film főszereplője a tánc és az ének, illetve a népszerű Troy és a népszerűtlen, okos Gabriella szerelme…

Jó táncok, a zene, a sztori végülis, de csak egy Disney-film, amit túlpörgettek. Én annyira nem vagyok oda ezekért.


Egyéb filmek

Ezeket sajnos nem igazán tudtam kategorizálni, ezért kerültek ide. Igazi vegyes blokk. Ezeket nem is rangsorolom…


Pearl Harbor-Égi háború (10/7)

A 2001-es film főszereplője a II. világháborús Pearl Harbor, ezt a csatát eleveníti fel a film. Ezen túl két jó barátról, Rafe-ról és Danny-ről szól, akik gyerekkoruk óta pilóták akartak lenni, mindketten katonák, mindketten ugyanott állomásoznak és ugyanazt a lányt is szeretik.  

A színészek, a zene, a kosztümök, az effektek, a történelmiség abszolút tökéletes. 10-es, de a szerelmi szál nem tetszik, sem annak alakítása. Legalábbis nem annyira, nekem nem jött be.  

Wasabi-Mar, mint a mustár (10/5)

A 2001-es film főszereplője Hubert egy renitens rendőrfelügyelő, akit vehemenssége miatt szabadságolnak, ekkor kapja a hírt, hogy egykori kedvese elhalálozott japánban és menjen oda, mert örökség vár rá. Japánban először egyik kollégáját keresi fel, majd vele együtt elmegy a hagyatékért, egy kamaszlányért.

A film számomra nem egy nagy durranás, igazából kiemelni sem nagyon tudnék mit rajta, ami tetszett, bár olyat sem, ami nagyon nem. Átlagos volt, de azért nagyon vicces, ahogyan az egy vígjátékhoz illik. De abszolút semmi extra, bár Japán az azért jó volt benne.

Most már elég (10/6)

A 2002-es film főszereplője Slim, aki először az amerikai álmot éli meg jóképű kedves férjével és édes kislányával. Azonban egyszer megismeri a férje sötét oldalát, aki rendkívül gyakran üti meg feleségét és tartja sakkban. Slim eleinte menekül a brutális és befolyásos férfi elöl, majd felveszi a harcot.

Igazán izgalmas film. A férj abszolút egy beteg állat, igazi zsarnok. A nő pedig igazán zseniális karakter, mert hatalmas jellemfejlődésen megy át. Először rózsaszín ködben és boldogságban élő fiatal feleség és anya, aztán iszonyatosan rettegő, boldogtalan és elnyomott feleség, majd igazi harcos amazon. Tehát ennyi is lenne a pozitív, ami miatt 6-os.

A zongorista (10/6)

A 2002-es film főszereplője Wladyslaw Szpilman, zongoraművész, aki a II. világháború sújtotta Lengyelországban él, zsidóként. Helyzete rettenetesen nehéz a varsói gettóban.

Ez a mű sem filmben, sem könyvben nem tetszett. Szeretem a világháborús (zsidókkal foglalkozó) filmeket, de valahogyan ez nekem nem jött át. A film eszméletlen sok díjat zsebelt be, nyílván méltán. Kapott a zenéért, szereplőkért, filmkészítésért, stb. Szóval jók voltak a díszletek, a színészi játék, a kosztümök, a zene, stb. Igazából talán minden, de nem tetszett. Valószínűleg mert nekem maga a történet nem tetszett, egy az egyben. Szóval minden 10-es, de a történet maximum 2-es.

Kelekótya karácsony (10/7)

A 2004-es film főszereplője a Krank házaspár, akik idén úgy döntenek, hogy hagyományőrző közösségük helyett nyaralással töltik a karácsonyt. Már hadban állnak az egész utcával, amikor lányuk bejelenti, hogy mégis hazajön karácsonyra, így a párnak egy napja van díszbe vágni a teljesen sivár házat.

Iszonyatosan vicces film, lehet neki nevetni, ami egy vígjátéknál azért nagyon jó dolog. Nagyon tetszik benne, hogy igaz hagyományőrző egy közösség az övék, minden ház abszolút csillog-villog, télapó, szán, stb. díszítések. De Krank-ék lánya nem akar hazajönni idén, így ők el akarnak utazni egy szép napos vidékre, igen ám, de a közösség hagyományainak megszegését a szomszédok nagyon nem értékeleik… Nagyon jó kis sztori.


Neveletlen hercegnő (10/7)

A 2001-es film főszereplője Mia, az átlagos amerikai tinilány, aki egy napon megtudja, hogy hamarosan át kell vennie egy kis ország trónját, ehhez azonban semmi kedve sincs…

Romantikus tinifilm, ezzel vesztett el számomra 3 pontot, amúgy jó a színészi játék, a történet, a díszlet.

Domino (10/10)

Az igaz történeten alapuló 2005-ös film főszereplője a lázadó Domino, aki egy fejvadász duóhoz csatlakozik, akikkel igen veszélyes helyzeteket kell megoldaniuk…

Ez a film nincs tökéletesen kivitelezve, mert néhány eleme olyan „furcsa”, igazán csak így tudom jellemezni. De ettől eltekintve minden részletében tökéletes. Nagyon szeretem az ilyen gyilkolós, szerelmes, valóságos történeteket. Az a lány egy hatalmas karakter volt a filmben, de igazából érdemes utána olvasni a valóságban is, mert izgalmas karakter a valóságban is.  

Mr és Mrs Smith (10/8)

A 2005-ös film főszereplője egy unalmas kisvárosi házaspár, John és Jane…látszatra. Valójában ugyanis mindketten igen jól képzett bérgyilkosok két különböző cégnél, így azt sem tudják egymásról, hogy a másik mivel is foglalkozik.

Ezt a filmet azért néztem meg, mert ebben a filmben jött össze Brad Pitt és Angelina Jolie. De jó volt a sztori, izgalmas a kivitelezés, zseniális a két színész játéka. Abszolút vicce, kalandos, izgalma film, érdemes volt megnézni.

Rent-Bohém élet (10/10)

A 2005-ös film 1989-90 fordulóján játszódik New York egyik nyomornegyedében. Itt él Mark, a szenvedő filmes, Roger a HIV-es rockzenész, Mimi a HIV-es heroinista sztriptízes, Tom az AIDS-es filozófiatanár, Angel a transzvesztita AIDS-es utcai zenész, Maureen az előadóművész. Illetve még a csapathoz tartozik a diplomás, leszbikus ügyvédnő, Joanne, Maureen kedvese.

Nagyon tetszik a történet maga, a szegénység, a betegség, a szenvedély, az élni próbálás, a kitörés története. Vagy inkább a kitartás története! Tele van zenével és jobbnál jobb dalokkal, igazi musical. Igazán tetszett, vagy 10-szer láttam már.

Las Bandidas (10/8)

A 2006-os film 1880-ban játszódik, Mexikóban. Egy gazdag bankár lánya és egy szegény parasztlány kénytelenek fegyvert fogni, amikor mindkettejük családját tönkreteszi egy gazdag amerikai bankár.
Először is: történet, színésznők, kosztümök jók, sőt, tökéletesek. Maga a kivitelezés lehetne jobb is, de igazából csak néhány apróság nem jön be, ezért vesztett 2 pontot, de azt a 8-at megérdemelte.

I.E. 10000 (10/8)

A 2008-as film időszámításunk előtt 10000 környékén játszódik, ahol Eurázsia hegyei között egymásra talál két Yagahl fiatal, D’Leh és Evolet. A lányt elrabolják és elhurcolják a messzi Egyiptom földjére, D’Leh pedig kedvese után megy, megküzd mamutokkal, kardfogú tigrisekkel, rémmadarakkal és magával az ellenséggel is.

Érdeke, hogy abban az időben játszódik a történet, így a filmen ez sokat dob, aztán meg a színészek, kosztümök, stb. is meglehetősen jók. Néhány kivitelezési (szomorú részlet) miatt veszített nálam 2 pontot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése