4/20/2015

Csillagkapu

Történet

A sci-fi sorozat 1997-2007 között futott, 10 évadot, 214 epizódot élt meg. Spinoffja a 2004-2009 között futott Csillagkapu: Atlantisz. A sorozat az 1994-es Csillagkapu film alapjaira épült. Főszerepben egy rég elfeledett szerkezet áll, amit a ’90-es években egy ifjú tudós, Dr. Jackson kezd tanulmányozni. Hamarosan kiderül, hogy a Csillagkapu idegen bolygókra, idegen fajokhoz juttatja el használóit…


Szereplők

Jack O’Neill
Jack-től elvált a felesége, amikor a fiuk lelőtte magát apja fegyverével, ekkor hívták be a Csillagkapu-műveletre, ahol visszatért belé az élet egy idegen fiúnak hála. A sorozat elején felkérik a CSK-i vezetőjének. A 2. évadban ősi tudás birtokába kerül, emiatt ő lesz az egyetlen, aki egy ősi faj, az Asgardok otthonába tud teleportálni. A 7. évadban tudást kap egy ősi fegyverhez, ám ez veszélyes, így elveszik tőle. A 8. évadban kiderül, hogy a férfi a fajának rendkívül fejlett példánya, illetve kinevezik a CSK Parancsnokság tábornokának. Majd a 9. évadban az egész Védelmi Szervezet vezetőjének nevezik ki, helyére Landry tábornok kerül, ebben az évadban már csak 2 részben tűnik fel, a 10-ben is két részben, majd az Atlantiszban négy részben. Jack egy vicces, gúnyos alak, aki nem szereti a tudományos halandzsát, ellenben szeret horgászni (van is egy minnesotai kis faháza stéggel) és a sört. Carterrel romantikus jellegű a kapcsolata, de ezt a munkahelyi szabályzat miatt soha nem engedhetik kibontakozni.
Samantha Carter
Asztrofizikából diplomázott, majd a Pentagonnak dolgozott magán a Csillagkapu programon, illetve 100 órát repült harci terepen. Anyukája meghalt, van egy öccse, illetve az apjuk egy vezérőrnagy. A 2. évadban egy goa’uld-dal egyesül, ezért érzi a jelenlétüket, illetve néhány eszközüket irányítani is képes. A 4. évadban felrobbant egy napot, hogy megakadályozzon egy katasztrófát. A 7. évadban rájön, hogy Jack iránti érzései miatt nem randizott, ezért járni kezd a tesója barátjával. A 8. évadban elrabolja egy replikátor, alezredessé léptetik elő és ő vezeti a CSK1-et is, majd az apja meghal és barátjával is szakít. A 9. évadban kilép és az 51-es körzetbe megy, helyét Mitchell alezredes veszi át. Később visszatér és marad a 10. évadban is. Több férfival is volt kapcsolata a sorozat alatt, illetve sokan beleszerettek, majd többségük el is halálozott. Jack-kel romantikus jellegű a kapcsolata, de ezt a munkahelyi szabályzat miatt soha nem engedhetik kibontakozni.
Daniel Jackson
1965-ben született, szülei régészek voltak, akik meghaltak, amikor egy egyiptomi emlékművet állítottak fel. Nagyapja nevelte volna fel, de sikeres régész volt, ezért intézetbe adta a fiút, nem is volt a kapcsolatuk soha az igazi. Daniel régész és több mint 20 nyelven beszélő nyelvész professzor lett. A filmben Daniel egy idegen bolygón marad, ahol megnősül. A sorozat azzal nyit, hogy feleségét elrabolták a goa’uld-ok. Később megtalálja őt, többször is, végül meghal, ekkor a fiukat keresi, majd találja meg. Az 5. évadban egy halálos sugárzás következtében meghal, majd egy idegen faj felemeli magához, egy magasabb intellektuális síkra. Helyét az idegen tudós, Jonas veszi át. A 7. évadban (előtte is fel-felbukkant) találnak rá meztelenül, emlékek nélkül, majd újra a csapat tagjává válik, Jonas pedig hazamegy, ezután az Ősök városát meg az emlékeit keresi. A 8. évadban Megismerjük Vala-t, akivel Danielnek érzelmi töltetű kapcsolata lesz. Szerelem szövődik közöttük, a lány tagja lesz a csapatnak is és Atlantiszt is együtt hozzák össze. Több kapcsolata is volt a sorozat alatt, de felesége és Vala voltak a legjelentősebbek. Daniel többször is meghalt a sorozat alatt, de végül mindig feltámadt.
Teal’c
Ő egy jaffa harcos, aki apját megbosszulandó szolgálja a goa’uld-okat, de amikor a CSK1 foglyul ejti, csatlakozik hozzájuk (feleségét és fiát hátrahagyja), mert hisz benne, hogy csak így mentheti majd meg az összes jaffát attól, hogy szolgák legyenek. Az 5. évadban megismerjük a Jaffa Ellenállást, aminek a férfi a 6. évadban már a vezetője. Végül a 8. évadban győznek is. Később a népe és világa helyrehozásában is részt vesz. Teal’c egy szótlan, morcos férfi, aki az évadok alatt egyre kedvesebb és viccesebb lesz, barátokra és otthonra talál a CSK bázison. Nős volt, de a neje máshoz ment, hogy megvédje a gyermeküket, végül meghalt. A férfinak még két nővel volt kapcsolata a sorozat alatt. Fiával hullámzó volt a kapcsolata, végül helyrejött.
George Hammond tábornok
A tábornok egy több háborút megjárt veterán volt, aki 7 évig vezette a CSK parancsnokságot, bár idegen bolygón max. 5 alkalommal járt. A 8. évadban altábornaggyá nevezik ki és a Bolygóvédelemhez helyezik át, helyére O’Neill kerül. Feltűnik az Atlantiszban, illetve vissza-visszatér néhány epizódban, az utolsó évadban már öltönyben, mert nyugdíjba ment. Az Atlantisz-széria utolsó részében megtudjuk, hogy szívrohamban meghalt, tiszteletére csatahajót neveznek el.


Színészek

Richard Dean Anderson
1950-ben született egy négy gyerekes családban, Minnesotában. Profi hokisnak készült, de balesete miatt nem folytathatta, így a művészetek felé fordult. Egy ideig jazz zenész szeretett volna lenni. Ereiben skót, svéd, norvég és indián vér is csörgedezik. Színművészetire járt, majd kalandos utazásai révén eljutott Los Angelesbe, ahol élete legszórakoztatóbb része következett, mert volt zsonglőr, pantomimes, bohóc, stb.
Első szerepe Dr. Webber volt az Általános kórházban (1976-1981), majd ezt követte a MacGyver (1985-92) és a Csillagkapu (1997-2005), melyek meghozták a világhírnevet is neki. Összesen 32 filmben, sorozatban szerepelt, 5-ben volt producer és 40-szer alakította önmagát. 14-szer jelölték díjra, ebből 2-t megszerzett.
Felesége Apryl Rose 1996 óta, lányuk Wylie Quinn Annarose (1998).
Amanda Tapping
1965-ben Angliában született, 3 évesen ment a családja az USA-ba. Drámából diplomázott a Windsori Egyetemen. 1991 óta 50 filmben és sorozatban játszott, 3-ban producer, 8-ban rendező, egyben pedig forgatókönyvíróként vett részt, illetve 29-szer alakította önmagát. 20-szor jelölték díjakra, ezekből 6-ot meg is kapott.
1994 óta férjével él Alan Kovacs-csal, 2004 óta Vancouverben, lányuk Olivia B. (2005).
Michael Shanks
1970-ben született Vancouverben. Profi jégkorongos volt, majd a diploma után színészkedni kezdett. 1993 óta 56 filmben, sorozatban játszott, egyet írt, kettőt rendezett és 14 alkalommal játszotta önmagát. 11 alkalommal jelölték díjra, ebből 4-et meg is kapott.
2003 óta Lexa Doig a felesége, gyermekeik, Mia Tabitha (2004) és Samuel David (2006). Legidősebb lánya Tabitha (1998), akinek anyja Vaitiare Bandera, aki a Csillagkapuban játszotta a feleségét.
Christopher Judge
1964-ben született Los Angelesben afrikai és csiroki ősöktől egy négy gyermekes családban. Foci ösztöndíjas volt az oregoni egyetemen. 1990 óta 53 filmben, sorozatban játszott.
Első neje Margaret Judge (1995-2011), gyermekeik Cameron Justin, Catrina Christina, Christopher Jordan. Második neje Gianna Patton 2011 óta, gyermekük Chloe (2005).
Don S. Davis
1942-ben született Missouriban egy négy gyermekes család legfiatalabb tagjaként. Az amerikai hadsereg kötelékében szerzett színháztudományi doktorátust. Adottságai miatt művészeti tanulmányokat is folytatott, kiválóan rajzolt, festett, faragott, galériákban és múzeumokban állították ki műveit. 1982 óta 141 filmben, sorozatban játszott, illetve 17 alkalommal más módon működött közre. Munkájáért egyszer jelölték díjra, amit meg is kapott. Első feleségétől született fia, Matthew Correy. Második nejével Ruby-val 2003-ban kötöttek házasságot. Davis 2008-ban halt meg szívrohamban.


Epizódismertető



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése