2/10/2013

Csillagközi szökevények


A történet
 
Az 1999-2003 között futó sorozat főszereplője John Crichton, az űrhajóparancsnok, aki egy féreglyukon át egy másik univerzumba kerül. Eredeti célja az, hogy hazajusson, eközben számtalan különös és különleges lénnyel kerül szorosabb ismeretségbe…

A szereplők
 
John Crichton
 
A főszereplő, aki a mi világunk egy űrhajóparancsnoka. Apja is űrhajós volt, két lány testvére van. Egy akció alatt berepül egy féreglyukba, ami átviszi egy párhuzamos univerzumba, ahol számtalan különleges lénnyel találkozik. Eleinte egyedüli célja: HAZAJUTNI
 
Aeryn Sun

Sebacean (tovább élnek az embernél, erősebbek, az érzékszerveik élesebbek, képtelen a test hőjüket szabályozi-felforrnak) fajú Békefenntartó hadnagy. Miután megismeri Johnt, egykori csapata száműzi, mondván, hogy fertőzött. Eleinte egy hideg személyiség, akit John alakítgat át, később John felesége és gyermeke anyja lesz.

Pa’u Zotoh Zhaan

Delvián (kék színűek, növényi alapúak, hosszú életűek, gyógyítanak) fajú gyógyító papnő, akinek spirituális képességei vannak.

Ka D’Argo

Luxan (igazi harcos faj, hosszú hajjal, csápokkal, bőrkitüremkedésekkel, magas, erős) harcos. Eleinte mogorva, majd egyre közelebb kerül John-hoz. Van egy fia, akinek az anyja sebacean. Mély sebeket hordoz magában.

XVI. Dominar Rygel király

Hyneriai (apró termetű, apró fülű, béka kinézetű) trónfosztott király. Nagyon önző kis figura, sőt elég gusztustalan is olykor.

Chiana

Nebari (immunisak a napra, fehér bőrűek, kék vérűek, csábítóak) fajú lány, aki elég zavart sokszor.

Moya és a Pilóta

A Moya egy Leviathán (élő fajú űrjármű, képes érezni vagy gyermeket szülni). A Pilóta pedig külön erre a célra született faj. Ők kormányozzák a Leviathánokat, illetve villámgyorsan regenerálódnak.

Mindannyian szökevények. A Moya és kapitánya a békefenntartókat szolgálta, amíg a csapat a maga oldalára nem állította. John, a Békefenntartók kapitánya elöl menekül, Aeryn pedig amiatt kényszerül menekülésre, mert fertőzöttnek nyilvánították (John miatt), Zhaan anarchista még a népe előtt is, D’Argot gyilkosság miatt keresik (felesége halála), Rygelt a testvére akarja megölni a trón miatt, Chiana pedig egy tolvaj.  

Évadismertető

Első évad

John Crichton űrhajós egy féreglyukon át egy távoli univerzumba kerül, ahol összetűzésbe kerül a Békefenntartókkal, illetve azok kapitányával. Hamarosan menekülni kényszerül egy csapat idegennel, akik szintén menekülnek, közös cél nélkül. John csak haza akar jutni. A különböző epizódokból megismerhetjük a csapat háttértörténetét: Aeryn rájön, hogy a békefenntartók nem feltétlenül jók, D’Argo felfedi, hogy szerepe volt felesége megölésében illetve nem tudja hol lehet a fia, Zhaan felhozza magában a sötét erőt, Rygel szembesül kínzói múltjával. Csatlakozik hozzájuk Chiana, a tolvaj is. Crichton a féreglyuk titkát igyekszik megfejteni, majd ráébred, hogy annak létrehozásában is szerepe volt, ami szintén érdekli a Békefenntartókat. A Moya teherbe esik, majd meg is szüli a fiát.  

Második évad

John tudása a féreglyuk miatt egyre értékesebbnek számít az üldözőik között. Találkoznak egy sebacean hercegnővel, illetve kolóniájával, amitől Aeryn féltékeny lesz. D’Argo és Chiana között kapcsolat kezd kialakulni (eleinte szexuális), John-nak pedig esélye van megölni Scorpiust, ám valamiért nem képes rá. D’Argo értesül róla, hogy a fia él és rabszolga. A szökevények és Stark (félálarcos, misztikus figura) a megmentésére igyekszenek. Apa és fia hamarosan együtt lesznek, ám Crichton agyában klónt hoz létre Scorpius, ami veszélybe sodorja az egész csapatot, különösen Aerynt, akivel Johnnak egyre szerelmesebb a kapcsolata.

Harmadik évad

Zhaan feláldozza az életét, hogy megmentse Aerynt. Eközben egyre veszélyesebb lesz a helyzet, ezért a Moya és fia, Talyn különválnak fedélzetükön egy-egy John-klónnal, illetve a legénység egy részével. Mindeközben a féreglyuk titka egyre jobban izgatja Scorpiust és Johnt is egyaránt. Ezen kívül megjelenik Crais, az ex békefenntartó, Aeryn anyja és Chiana-ék is szakítanak. Crichton egyedül marad…

Negyedik évad

Crichton több hónap után visszatér, Aeryn és a féreglyukak megszállottja. A csapat néhány viszontagság után újra egyesül. Hamarosan a Moya életveszélybe kerül, illetve a csapat ráakad egy „féreglyukra”, ami a Földre repíti őket, 1986-ba. Innen azonban hamarosan távozniuk kell. Újabb Scorpius harcba keverednek, majd egy atombomba megoldja a dolgot. Eközben kiderül, hogy Aeryn terhes…

A békefenntartók háborúja

Ez egy több órás film, amely a történet lezárására készült.
A csapat egy vízi világot igyekszik megmenteni, miközben üldözik őket John „féreglyuk létrehozó” képessége miatt. John és Aeryn összeházasodnak, később megszületik a gyermekük is. John létrehozza a hőn áhított féreglyukat, ami azonban el akar mindent pusztítani, így az ellenségek békét kötnek, hogy John bezárja a lyukat. Így valósul meg a régen áhított béke az univerzumban…
Utórezgés: D’Argo meghal a háborúban. Chiana és Rygel elindulnak visszaszerezni a kis szörny trónját. Stark békére lel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése