3/17/2013

Balu kapitány

Története
A sorozat 1990-ben 65 epizóddal debütált és ért is véget. A sorozat főszereplője Balu, a szabadúszó pilóta Cape Suzette városában. Ám tartozásai miatt átveszi gépét a Vaskacsát Rebecca Cunningham, a kemény üzletasszony és megalapítja cégét a „Szárnyalj Fennen”-t.

Szereplők

Balu: szürke, túlsúlyos, kétballábas medve, a Vaskacsa nevű hidroplán pilótája. Nem túl okos, ám a levegőben bámulatosan manőverezik, és azonnali döntéseket hoz. A munkához nagyon rossz a hozzáállása, nem tűri a dirigálást. A rábízott szállítmányokkal rendszeresen késik, mert a repülési terv követése helyett legjobb barátja, Lajcsi kocsmájában üti el az időt. Egyetlen cél lebeg a szeme előtt: visszavásárolni a Vaskacsát. Ezért egy kis kincsvadászatra bármikor vállalkozik. Mindennek ellenére azonban nagyon is helyén van a szíve. Kit és Molly gyakran hívják Papamacinak.
Kit Cloudkicker: barna kölyökmedve, emberi léptékkel számolva 12 év körüli, a Vaskacsa navigátora. Árva, a történet kezdete előtt egy évvel csapódott a kalózok csapatához, ám a rablásból hamar elege lett, így végül megszökött (itt kezdődik a történet). Menekülés közben Lajcsinál kötött ki, itt találkozott Baluval, akinek megesett rajta a szíve, és magához vette a bocsot. Kitűnő navigátor, remekül ért a repülőgépekhez, legnagyobb álma, hogy pilóta lehessen. Különleges hobbija, hogy a Vaskacsához erősített kötélbe kapaszkodva felhőszörfözik légdeszkáján. Árva lévén nagyon vágyódik egy saját család után, ezt végül meg is találja, hiszen Balura apjaként, Rebeccára anyjaként, Rebecca kislányára, Mollyra pedig húgként tekint.
Rebecca Cunningham: barna nőstény medve, jellegzetes, '30-as, '40-es évekbeli frizurával. Általában sötétlila nadrágot, fehér garbót és ciklámen blézert visel. Ambiciózus üzletasszony, ő vásárolja fel Balu vállalkozását és a Vaskacsát, miután a pilóta nem tudta rendezni tartozásait. Baluval, eltérő természetük miatt nagyon nehezen jön ki, sokat veszekednek, de a szívük mélyén szeretik egymást, jó barátok, kölcsönösen számíthatnak egymásra. Folyton valami új üzleti fogáson töri a fejét, lehetetlen ötleteivel őrületbe kergeti környezetét. Bár egyedülálló, de van egy kislánya, Molly.
Molly Elizabeth Cunningham: Rebecca sárga bundájú, 6 éves forma kislánya. Édesapjáról semmit sem tudni. Bár a sorozat folyamán többen is udvarolnak édesanyjának, az ő számára Balu az apakép, sokszor hívja Papamacinak, és a pilóta is apjaként törődik vele. A kedvenc hőséről szóló rádióműsort sosem hagyná ki, gyakran be is öltözik Démonasszonynak. Rafinált kislány.

Barátok

 

Vadmacs: egy szórakozott, kicsit bugyuta oroszlán, aki szerelő. Bár látszólag csapnivaló, ami a munkáját illeti, mégis mindig megjavít mindent, nem ismer lehetetlent. Legtöbb idejét Mollyval tölti, aki nagyon szeret vele játszani, míg Rebecca dolgozik.
Lajcsi: Orángután kocsmárosként tűnik fel. Nyílt vízen fekvő vendéglője, melyet egy hajóroncs köré épített, a pilóták közkedvelt törzshelye.

Főbb kalózok, ellenségek

 

Don Kartács: ő a kalózok vezetője, megtestesítője egy róka, a ravaszságra utalván. Tökéletes személyiségnek és briliáns elmének tartja magát. Alattvalóival előszeretettel zsarnokoskodik. Legfőbb jellegzetessége francia-olasz-spanyol kevert akcentusa és egyedi hanglejtése.
Dilikutya: tacskószerű kalóz, társával, Kukással együtt Don Kartács leghűbb és legmegbízhatóbb csatlósa. Kukással való közös ténykedései során kettejük közül ő képviseli a gondolkodást, ám túl nagy képessége neki sincs ehhez.
Kukás: buldogszerű kalóz, Dilikutya társa. Megjelenése robusztus, erőtől duzzadó, ugyanakkor viszont együgyü, általában nem képes felfogni a rá kiosztott parancsokat.
Fürészke: dingószerű kalóz kék mellényt hord, a füleit egy gyűrű fogja össze, a karjára dinamitrudak vannak felszíjazva. Eléggé túlbuzgó emiatt bajba is kerül. Az egyik epizódban majdnem elsüllyeszti a kalózhajót. (Vaskeselyű)
Sir Kán: Bengáli tigris, aki Cape Suzette legbefolyásosabb és leggazdagabb üzletemberének szerepében tetszeleg. Nem ő az abszolút negatív szereplő a sorozatban, ám ha érdekei úgy diktálják, a korrupciótól és egyéb sötét ügyletektől sem riad vissza.
Spigot ezredes: a számos epizódban megjelenő, vadkanok lakta Thembria (ejtsd: Szembria) nevű katonaállam egyik vezetője. A diktatórikus országot a volt Szovjetunióból, Szibériából és Szerbiából alkották valószínűleg. Spigot maga roppant alacsony, örökös kisebbségi komplexusban szenved. Alapvetően azonban mégsem mondható negatív szereplőnek, mert, bár csak kompromisszumok árán, de ha úgy adódik, még segíteni is képes a főhősöknek. Alacsonysága mellett legfőbb ismertetőjegye még jellegzetes pöszesége, selypítése.
Dunder őrmester: Spigot jobb keze, bár leginkább csak hátráltatja felettesét együgyűséggel és ügyetlenkedésével. Jámbor természet, folyton a szívére hallgatna. Szerencsésnek tartja magát pozíciója miatt.

Epizódismertető
Ezt az oldalt találtam, ahol meg lehet tekinteni a részeket, azonban nem mindegyiket. Valószínűleg annak idején csak ennyit vetítettek le magyarul.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése