7/13/2013

Zenés, táncos

Nagyon szeretem a zenés filmeket, ezért szoktam őket megnézni. Azonban amikor rájöttem, hogy gyakorlatilag csak 9 filmet hoztam össze, akkor arra is rájöttem, hogy talán mégsem szeretem annyira. Igazából csak azokat nézem meg, amiknek a történetében megfog valami. A többit meg sem nézem...

Step Up 1-4

Mindegyik rész főszereplője a tánc, a zene, a romantika és némi intrika. Fenomenális táncok és táncosok vannak benne. Igai kedvencem ebben a kategóriában. Ez az egyetlen film, ami minden résszel nem rosszabb, hanem jobb lesz.
2006: Baltimore-ban járunk, ahol a szegénysorból származó, botrányos életet élő Tyler-t közmunkára ítélik az előkelő művészeti iskolába, az MSA-ba. Itt megismeri a gazdag és szép táncművészt Nora-t. Egy közös produkcióban ötvözik különböző stílusuk és közben szerelem szövődik közöttük, mondani sem kell, a táncbemutatón is nagy sikerük lesz.
2008: Andie egy nyughatatlan Baltimore-i lány, aki illegális táncokban vesz részt, míg barátja, Tyler nem javasolja, hogy jelentkezzen az MSA-ra, megteszi. Az előkelő suliban megismeri a gazadag Chase-t, majd együtt szerveznek egy csapatott, számkivetett stílusú diákokból és indulnak egy utcai versenyen.
2010: New York-i Egyetem, Moose (SU2) és Cami (SU1) egyetemre járnak, és nem táncolnak. Ám Moose megismeri Luke-ot a filmes srácot, aki csapatot szervezett, hogy elinduljanak a World Jam-es táncversenyen. Luke pedig megismeri Natalie-t, akit egy ellenséges csapat küldött hozzá, ám ő ezt nem tudja…
2012: Floridában járunk, ahol a The MOB nevű csapat egy youtube-os versenyt szeretne megnyerni. Majd vezetőjük Sean, megismeri a gazdag Emily-t. A csapat ezután a városrészük fennmaradásáért táncol, amit Em apja porig akar rombolni. 
2014: Várható rész

Hatalmas film! Az első részben tetszett a tánc meg a zene is, a történet ugyan kicsit elcsépelt volt ugyan, de alapvetően valami hiányzott. Aztán a második részben már megvolt az a valami plusz, az összehozott különböző karakterekkel. A harmadik rész tartotta a szintet, ám néhány tánc valóban hatalmas volt. Aztán jött a negyedik, ami mimnden szinten verte a többit és gyönyörűen ötvözte az eddigi részek táncstílusait, táncosait, stb. Minden résszel egyre jobb lett. A szereplőkről csak annyit, hogy voltak nagyon egyedi karakterek, például Moose, aki nagy kedvenc lett. Ám a szerelmesek mind sablont nyomattak, gazdag-szegény párosításban, de azért nem voltak rosszak azok a romantikus szálak sem, ám végülis mindent a tánc vitt. A filmek nagyon magas pontozást értek el a nemzetközi listákon.  Nagyon ajánlom megnézésre!

Honey 1-2

2003: Honey Daniels egy központban oktat táncot, illetve egy klubban táncol. Egyszer felveszik a táncát és a szegény lány egy nagy stúdióban találja magát, hamarosan rá kell jönnie, hogy nem minden arany, ami fénylik. 
2010: Maria a balhés lány visszatér Bronxba, hogy frissen verbuvált csapatával induljon egy táncversenyen és hasonlóan sikeres legyen, mint példaképe, Honey.

Nos, ez a film messze nem tetszett annyira, főleg a második rész nem. Az alapötlet jó, a táncok jók, a zene is, de valahogyan mégsem tetszett annyira.

Lemonade mouth

A 2011-es film főszereplője 5 teljesen különböző sorsú gyerek, akik a Büntiben találkoznak, majd bandát alapítanak, a Limonádét. Megalakulásuknak célja van, az iskola zsarnoksága ellen lázadnak, ami csak a sportolóikat támogatja.

Nekem ez a film is nagyon tetszett, mert van mondanivalója. Ráadásul ezt a mondanivalót nagyon szépen ki is dolgozzák. Imádom benne a zenéket, hatalmas kedvencem ez a film is. A szereplők nagyon jók és a karakterek is, amiket játszanak. Igazából Disney-film, tehát nem egy filozófikus műalkotás, inkább könnyed diák-program vagy zenés kikapcsolódás.

Hair

Az 1979-ben készült film főszereplője Claude, aki csatlakozni kíván a vietnami háborúhoz (1955-75) a ’60-as években…ám mielőtt Vietnamba vinnék, megismerkedik Berger-rel, és annak hippi csoportjával.

Nagyon régi és nagyon jó film! Hatalmas mondanivalója van. A vietnami háború feleslegességét emeli ki, hogy mennyi ártatlan halt meg a semmiért, hogy Amerika megint olyanba ütötte az orrát, amihez köze nem volt. Hogy mennyi amerikai halt meg a nagy semmiért, mert közük sem volt Vietnamhoz, nonszensz.
Ezen túl! A film karakterei egyenként jelenítenek meg valamit abból a világból, képviselnek valamit, amit a színészek csodálatosan visszaadnak. A zenéknek, énekeknek szintén van mondanivalójuk azon túl, hogy gyönyörűek. Megjelennek benne olyan dolgok, amik akkoriban tabunak számítottak: behívó-égetés, LSD, drogok, szabad szexualitás, bigámia, lányanyaság, megbotránkoztató életvitel, züllés, hosszú haj, stb. De ezek mégis hihetetlenül pozitívan jönnek le a filmben, beleillesztve a kor szellemébe.
Nekem nagy kedvencem volt Berger, Woof, Jeannie, talán még Hud is, bár őt durvának láttam inkább. Ám Cloude és Sheila karaktere nekem nem jött be. Az a fiú sótlan volt és egy tökfej. A lány meg kissé kiéltnek tűnt, meg bunkó volt és nagyon beképzelt. Az ő „szerelmük” erőltetett volt, lévén, hogy Cloude nem is igazán akart a lánnyal lenni, Sheila meg egyértelműen Berger-ért volt oda (meg kicsit az is Sheiláért).
„Ez egy olyan háború, ahová a fehérek a feketéket küldik harcolni a sárgák ellen, hogy megvédjék azt a földet, amit a rézbőrűektől raboltak el.”/Hud/
 

Grease

Az 1978-as film főszereplője Sandy és Danny, akik 1958 nyarán összejönnek. Aztán Sandy új sulijában újra találkoznak, ám Danny-ről kiderül, hogy nem az, akinek elsőre látszott. Egy T-birds nevű banda feje, akik a Pink Ladies nevű lánycsapattal járnak, mindannyian lázadó természetűek.

Nagy klasszikus ez is, nekem ez is egy kedvencem. Igazi rockandroll érzés kíséri az egész filmet. 1982-ben készült el a folytatása, aminek szinte semmi köze sem volt az első részhez, de ettől még az is élvezhető volt. Igazából a dalok mindegyikben szuperek voltak, de az igazi életérzés, a játékosság, a fiú-lány konfliktus, ellentét és az összes szereplő különbözősége csak az elsőben volt átütően jó. Ez a film a legtöbb szereplőt, mellékszereplőket is az akkori csúcsokra repítette.

Hajlakk

A 2007-es film a Grease (’50-es évek) időszakában játszódik, egyfajta paródiája annak, ám a paródiánál azért színvonalasabb. Főszereplője a molett Tracy, aki egy táncműsorba akar bekerülni, ám hamarosan előítéletekkel szembesül.

A film az előítéleteket emeli ki, a szereplők az ellen küzdenek. Színes bőrű, molett lények nem fértek bele az akkori szőke-kék szemű, bombatestű ideálba. Tracy és barátai ez ellen küzdenek, ez által mondanivalót adva a filmnek.

Hannah Montanafilm

A 2009-es film főszereplője Miley Stewart, aki Hannah Montana álnéven valódi szupersztár. Azonban nagyon nehezen tudja összeegyeztetni a magán és a sztár életét, ezért apja elviszi őt szülővároskájába, a gyökerekhez.

A filmhez sorozat is tartozik, ami 2006-11 között futott. Igazából egy Disney-történet tini lányoknak. Nem rossz az alap sztorija, a zenéi is jók (nekem egy dal tetszik belőle nagyon), szóval abszolút nézhető, de ezek a filmek nem az én világom.

8 mérföld

A 2002-es film főszereplője Jimmy, aki egy lepukkant lakókocsiban lakik, anyjával és húgával egy nagyon szegény környéken. Minen vágya, hogy a helyi rapp-versenyen remekeljen és demót adhasson ki…

A film egyes elemei, sőt elég nagy hányada Eminem (ő a főszereplő is) életét dolgozza fel. A film zenéje Oscar-díjat kapott, nyílván méltán. Igazából ez egy elég színvonalas önéletrajzi film, amely kiválóan visszaadja Eminem életét. Akit érdekel a rapper, az mindenképpen nézze meg, ezért néztem meg én is.

Mátkaság és legényélet

A 2004-es film főszereplője az indiai származású Lalita, akit apja férjhez akar adni, három lánytestvérével együtt. Lalita azonban kijelenti, hogy csak szerelemből fog férjhez menni, ekkor megismeri a beképzelt amerikait, Will-t.

A filmet erősen áthatja az indiai kultúra, ami megjelenik mind a szép zenében, mind a gyönyörű kosztümökben, sőt a színészekben is. Nagyon szép zenés produkció, valóságos musical. Nekem tetszett, még ha nem is a kedvencem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése