8/22/2013

Horror

A kedvenc kategóriám és igen sokáig készült, de ennek az az oka, hogy egyszerűen sok filmről kellett írnom és még sokkal többről is kéne. De ne szaladjunk ennyire előre…

Engedj be

Van amerikai változata is, ami olyan amerikai, több vérrel, több klisével, stb. De gyakorlatilag ennek a 2008-as svéd filmnek a koppintása. A film egy 12 éves kisfiúról szól, aki nem csupán szegény, de az őt terrorizáló iskolatársai elöl is állandóan menekül. Majd megismeri a hozzá hasonlóan magányos kislányt, aki egy éjszaka költözik be a társasházukba. Hamarosan azonban a környéken felbukkan egy gyilkos, aki éjszaka jár és minden csepp vért kiszív az áldozataiból.

Érdekes film, ez a legjobb szó rá. Nem kell hozzá sok fantázia, hogy rájöjjünk a kislány vámpír és azért barátkozik, hogy a kisfiú legyen az ő nappali segítője. Ami az előtt az „apja” korú férfi volt… Itt jön a dolog szomorúsága, valaha ez a férfi is egy kisfiú volt csupán, ám a lány iránti elkötelezettsége haláláig kitartott. Szerelem, szeretet, apa-lánya kapcsolat? Igazából mindegyik együtt. De ennek a kezdetleges formája a két fiatal között is kibontakozott. A kisfiú eleinte félt, de aztán szinte természetesnek vette a lányt, olyannyira, hogy őt választotta a családja helyett.
A filmnek lélektani jelentősége van inkább, jellemrajzi tényezőkkel lehet vizsgálni, majdhogynem dráma jellegű. A szereplők kiválóan dolgoztak a filmben, mindent visszaadtak a szerepükből.

Sötét Égboltok

A 2013-as film főszereplője a Barret család, akiket éjszakánként egy idegen létforma kezd zaklatni. Senki nem hisz nekik, barátaik, szomszédaik ellenük fordulnak, de ők nem hagyják magukat, meg akarnak küzdeni az idegenekkel.

Eleinte tetszett, aztán nem, aztán megint és végül nem. Az jó volt benne, hogy mutat valami felé, hogy miért őket zaklatják az idegenek, aztán kiderül, hogy teljesen más az indok. Nem rossz film amúgy, de én 7-8 pontnál többet nem adnék rá.

A helyőrség

2008-ban és 2012-ben is forgattak filmet nagyjából ugyanazon történettel. Én mindegyiket láttam, szóval a lényege. 1945-ben Hitler tudósok egy csapatát olyan fegyver elkészítésével bízza meg, ami mindent elpusztít… Napjainkban zsoldosok egy csoportja, az USA megbízásából Kelet-Európába utazik, hogy egy bizonyos fegyver után nyomozzon. Hamarosan egy náci bunkerben találják magukat, ahol zombik szabadulnak rájuk.

Izgalmas, pörgős, jól kidolgozottak a szerepek, amolyan átlagos zombis horror. A náci rész dob rajta valamelyest, de a kivitelezésük szerintem borzalmas. Ajánlom megnézésre, hogy ezt más is lássa: borzalmas a kivitelezés, néhol nevetséges. 7 pont, maximum, de inkább 6.

Mama

A 2013-as film főszereplője két kislány, akik 5 évet töltenek egy erdőben, miután apjuk elrabolja őket, majd meghal. Nagybátyjukhoz és annak barátnőjéhez kerülnek, ám beilleszkedésüket nagyban nehezíti, hogy egy titokzatos lény is velük jött, akit a mamájuknak tartanak a kislányok.

Érdekes film, lélektanilag legalábbis az nagyon. Ez alatt a két kislányt értem, akik kiválóan hozzák a szerepüket, sőt a szerepeik is nagyon jók. Én a két lány miatt ajánlom megnézésre amúgy, de 7 pontnál ez sem kap többet.

Ideglelés Csernobilban

A 2012-es film főszereplője néhány kalandvágyó turista, akik felbérelnek egy extrém-túravezetőt, aki elviszi őket a tiltott és radioaktív városba, Csernobilba.

Oh, hát erre mit mondjak? Egy atomcsapás utáni helyen mi történhet? Mutáció, őrület, más nem. Igazából eszerint nem rossz film, ám a kivitelezése szerintem cseppet sem valósághű, a vége sem tetszik. De nem egy rossz film.

Ghostquake

A 2012-es film főszereplője egy csapat iskolás, akik egy földrengés után a kísértetjárta iskolában rekednek, hamarosan a túlélésért küzdenek…

Ezen eleinte nevettem, sokat. Nem egy nagy horrorfilm, de tini kategóriában minden benne van, amire szüksége van egy tinihorror-mániás bagázsnak. De maga a történet nem rossz, a színészek sem hozták rosszul a gyengén megírt szerepeket.

A legsötétebb óra

A 2011-es filmben Moszkvában járunk, ahol hirtelen megszűnik az elektromosság és valami pusztítani kezdi az embereket. A túlélők metróalagutakba menekülnek, majd 5 nap múlva feljönnek és segítségért indulnak…

Érdekes világvége elgondolás, játék az elektromossággal. Jó film, mert a történet, a szereplők, a karakterek, a valósághűség, stb. elég jól szinten tartják a filmet. Egyszer nézhető, de azért nem unalmas.

Ghostmaker

A 2012-es filmben néhány fiatal egy titokzatos koporsóra bukkan, amely képes egy időre szellemmé változtatni a belé kerülőket. Ami eleinte jó mókának látszik, az hamarosan élet-halál kérdése lesz.

Érdekes elgondolás maga a szerkezet, a színészek is jók, a karaktereik is, a világítás, a zene, stb. de igazából nekem hiányzott belőle egyfajta pörgés. Kicsit több volt benne a lélektan, mint azt ahogyan én elviselem ebben a kategóriában.

A jelenés

A 2012-es film főszereplője egy fiatal pár, akik éppen új házba költöznek, ekkor valami paranormális kezdi üldözni őket, aminek köze van egy évekkel korábbi kísérlethez…

Nagyon jók a színészek, a történet, valóban izgalmas, félelmetes, stb. De nekem mégsem tetszettek benne egyes elemek, nem tudnám így kiemelni (csak az állatos részt), de valami miatt nem volt egységes.

Goblin

A 2010-es film főszereplője a torz Goblin, aki minden Halloween-kor megjelenik és véres bosszút áll az évszázadokkal ezelőtti sérelmeiért. Jelenlegi áldozata a Perkins család és a család barátai.

Tinihorror kategóriában hozza a szintet. Minden egyben volt, a zene, a színészek, a jelenetek, a megszokott karakterek.

Vérfarkasa szörny köztünk van + A lány és a farkas

A 2012-es film főszereplője Daniel, aki egy középkori faluban lakik, ahol vérfarkas tizedeli a békés lakókat. A fiú csatlakozik egy vadászcsapathoz, akik a szörny nyomába erednek, Daniel gyanítani kezdi, hogy a szörny közelebb van hozzá, mint gondolná…

A 2011-es film főszereplője Valerie, aki egy középkori faluban él, amit egy vérfarkas tizedel meg minden teliholdkor. A lány, testvére halála után úgy dönt, hogy a kedvesével megszöknek, ám ekkor jön egy vadász, aki a lány fiúját gyanúsítja…

Eleinte külön szerepelt nálam ez a két film, de annyira sok hasonlóságot mutattak, hogy egybe vettem őket.
Középkori falu, vérfarkas tizedeli a népet, ujjal mutogatás megy mindenfelé és találgatás. Szegény fiú és gazdagabb lány szerelmének kibontakozása. Hajsza a farkas után, stb. A 2012-esben több elem sem stimmelt, például a vámpír: miért kellett az oda? Aztán a 2011-esben: most komolyan a Piroska és a farkas-t látjuk +18-as karikával? Szóval voltak bőven hiányosságok, amik miatt egyszer nézhető kategória lett mindkét film, bár annak elég izgalmas, igaz a 2012-es számomra jobban sikerült látványvilágában legalábbis mindenképpen, illetve ebben a szereplők sem voltak olyan sótlanok, mint a 2011-esben. Azonban, ami mindegyik filmnek sikerült: végig titokban tartották, hogy ki a farkas. 1000 meg egy embert gyanúsítottam a filmekben, de 100%-ra nem lehetett rájönni, ezért csillagos 5-ös. Szóval ez, a történet és a képi világ az, ami dobott a filmen.

24. raktár

A 2012-es film főszereplője néhány fiatal, akik egy raktárban rekednek egy titokzatos lénnyel, aki egy lezuhant katonai teherrepülőből szabadult ki.

A történet nem rossz, a kidolgozottság rémes, a szereplők hozzák a karaktereiket, amik bűn rosszul vannak megírva. 6 pontnál többet nem adnék rá, mert nem is igazán izgalmas, a szereplők nagy része pedig még ellenszenves is.

Mandragóra

A 2010-es filmben expedíció indul az őserdőbe egy ékköves tőrért, amit a csapat egy sírban meg is talál, ám ekkor életre kel egy félig növény-félig ember szörnyeteg, aki a háborgatói vérére szomjazik…

Egyszer abszolút nézhető kategória, izgalmas a történet, a kivitelezés, jók a színészek, a karakterek is jól vannak kivitelezve. Igazából egy 8-ast simán megérdemel.

Ház az erdő mélyén

A 2011-es filmben egy csapat tini egy erdő mélyi kis faházba megy kirándulni, vesztükre… Ugyanis valami, vagy valaki az életükre tör…
Háááát, nem igazán tudom, hogy erről mit is mondjak. Nem szokványos. Átlagos tini horrornak látszik, hiszen pár tini egy elhagyott erdőszéli házikóba megy. Ám látjuk, hogy a kötelező karakterek furcsák, mert van ugye a vicces fiú, a ribanc, a szűz, az izomagy és a normális srác. De az izomagy valójában egy okos srác, a ribanc lány meg abszolút nem az az ágyrajáró fajta és a vicces, drogos sem az a hülye alak, sőt. Aztán megérkeznek és találnak mindenféle tárgyakat, abszolút, mint a horrorfilmek zsibvására, de ettől csak még furább a film. Aztán a könyv, amivel életre keltenek egy zombicsaládot. Hm, klisé? Vagy mégsem? Aztán szinte az össze klisé megjelenik, szex, szétválás, stb. De az egész furcsa, hiszen valami nem stimmel. Aztán a füves jön rá, hogy ez egy jól sikerült kísérlet, amit egy egész bázis irányít a föld alól. Na itt már nem tudtam eldönteni, hogy ez egy horror-paródia, egy gúnyfilm vagy egy újítás. Mindenesetre így minden értelmet kap, ettől nekem jobb a film. Ám maga a bázis léte is pusztán nevetséges, megérdemlik amit kapnak, a végén meg már meg sem lepődik az ember. Ami mondjuk elé rosszul sikerült. Mégis: 8,5 pont!

A kapu

Az 1987-es filmben a kiskamasz Glen és barátja Terry szellemet idéznek, emiatt szó szerint, elszabadul a Pokol a házban.

Háát, elég régi a film, így nem valami nagy szám számomra. Persze ettől még lehetne jó film, mert a régiek között is vannak jók, de ez nem az.

Összeomlás

A 2011-es film főszereplője egy család, akik a világvége után igyekeznek túlélni. Elhagyják a nagyvárost, majd a kisebb falvakat is, végül az erdőbe menekülnek, mert azt véli a családfő a legbiztonságosabbnak…téved!

Ez egy bűn rossz film, aminek valószínűleg lélektani, meg drámai jelentősége van. De nekem semmi: rossz film, rossz sztori, rossz karakterek.

Elkülönítve

A 2005-ös filmben egy roskadozó ír farmon járunk, ahol egy férfi az egyik vemhes tehenét kísérleti célokra adta el, ám valami kezd nem stimmelni a tehénnel és annak borjával…

Kevés szereplő, kevés történés, stb. Igazából elég silány minőségű film, bár a történetből több is kihozható lett volna. Unalmas, borongós, vontatott, szükségszerűtlen és logikátlan.

28 nappal/héttel később

Előbbi 2002-es, utóbbi 2007-es. Előbbiben egy Jim nevű fickó ébred fel a 28 napos kómából, ez alatt Anglia elnéptelenedett és zombiszerű lények tartják rettegésben a maroknyi túlélőt. Utóbbiban Don és két gyermeke menekültek meg a járvány elöl, ami 28 hét alatt eltűnik az országból (legalábbis azt hiszik), ezért a család hazatér.

Első rész kicsit unalmas, vontatott, de a második rész az elég jól sikerült. Jól ki vannak dolgozva a karakterek, a történet, a jelmezek, a zene, a képek, stb. Csak a főszereplő pasival voltak gondjaim, mert túl jellemtelennek találtam. 8,5, sőt talán 9 pont.

Betolakodók

A 2011-es film főszereplője az egymástól távol élő 8 éves madridi Juan és a 11 éves londoni Mia, de mindketten ugyanazt látják: egy szörnyet, aki éjszaka jön el, hogy elvigye a gyerekek tulajdonságait.

Nekem kicsit unalmas volt, meg olyan nem is tudom milyen. Lényegében nem tetszett, bár a gyerkőcök játéka az szeren volt.

Nácik a föld középpontjában

A 2012-es film főszereplője egy tudóscsoport, akik az Antarktiszon kutatnak, amikor néhány náci elrabolja őket és a föld középpontjába viszi, ahol újraéledt a Harmadik Birodalom, csak zombikból, céljuk a világ meghódítása.

A már említett két nácis-zombis filmmel együtt is értelmezhettem volna, mert hasonló, igazából ugyanazon mintára készült és semmivel sem lett jobb a kivitelezése, sőt. Ennek a története még rosszabb, némely jelenet meg iszonyat nevetséges, szánalmas. Inkább 6 pont!

Livide

A 2011-es film főszereplője Lucie, akit a párja és bátyja rávesznek, hogy betörjenek egy házba, ahol egy hölgy fekszik kómában, azonban a ház sötét múltat és sötét jelent rejt magában.

Lélektanilag van nagyobb jelentősége a filmnek. Kicsit vontatott, de a történetet visszaadja. A kislányt és az anyját érdemes benne lélektanilag elemezni, kiválóan játsszák a jól megírt karaktereiket.

Alagút a pokolba

A 2011-es filmben néhány nemzetközi turista vezetőt bérel, hogy feltárják a Berlin alatt húzódó alagutakat, ám azt nem sejtik, hogy valójában mi vár lenn rájuk…

Egyszer nézhető, elég szadista és reménytelen horror. Utóbbit azokra a filmekre mondom, ahol tudod senki sem maradhat életben, mert már látszik az elején. Nem tetszett igazából.

Víruscsapda

A 2009-es filmben az emberiség nagy része kihalt egy titokzatos vírusban. Állítólag van egy menedék valahol, ide igyekszik a testvérpár, Danny és Brian a barátnőikkel.

Jó a történet a karakterek és még a színészek is. De azért a végkifejlet nekem egyáltalán nem tetszett, jobbat is ki lehetett volna sütni a végére, mert amúgy egy jól megírt, jó és izgalmas film. Nekem legalábbis tetszett, a végét leszámítva.

The divide

A 2011-es filmben atombomba robban New York-ban, a túlélők a föld alá menekülnek. Egy csapat a toronyház pincéjébe menekül. Ahogyan fogy az élelem és a remény, a csapat egymás ellen fordul, felszabadul belőlük az állat…

Ez a film az emberi aljasságról szól, ahogyan 1-2 hónap vagy csupán hét alatt kibújik az állat az emberből és szadista hajlamait a többi bezárton éli ki. Én azt gondolom, hogy azért a legtöbb ember nem lenne ilyen ebben a helyzetben, talán keresné a kiutat, talán erősebb lenne. Nem tudom, mondjuk amint a készletek fogynak, az emberekből kibújik az állat, mindegyikből, a túlélési ösztön miatt. De én akkoris úgy gondolom, hogy másként is lehetett volna, ha mondjuk a kislány marad, ha mondjuk a tulaj mellé áll fekete úr, a gyáva vagy a normális tesó. Meg az egyik vagy mindkét lány, akkor ezek nem így történtek volna. Mondjuk… Elgondolkodtató film, mindamellett, hogy kissé szadista, de a színészek játéka: kiváló!!! A története nem tetszik igazából, vagyis ahogyan az írók alakították.

Amíg alszol

A 2011-es film főszereplője Cesar, a portás, aki nem szíveli mások boldogságát. Eltökélt célja, hogy a mindig mosolygós Clara arcáról letörli a mosolyt.

Ez egy nagyon beteg film. Nekem nem tetszett még a története sem, de a színészek, karakterek sem. 5 pont!

Trancsírák

A 2010-es film főszereplője két ártalmatlan redneck, egy csapat sznob diák és a fatális véletlen, ami az egyetemisták életébe kerül…
Ez egy nagyon nagy film. Nem igazi horror, inkább paródia. Lényegében a másik végletről szól. Ugye a sablon tini horror: elhagyott helyen bulizó tinik, helyi parasztok megtámadják őket, feldarabolják, elrabolják, stb. Aztán a vagány tinik harcba szállnak, de elhullanak. Na, itt ez nem így van. A, a parasztok ártalmatlanok, B, a tinikben túlteng a Rambo-hajlam, C, fatális balesetek és véletlenek vannak.

Baby Call

A 2011-es film főszereplője Anna és nyolc éves kisfia, aki tanúvédelmi programban vesznek részt, miután megszabadultak Anna brutális férjétől. A lány nagyon félti a fiát, ezért egy bébicsőszt tesz a szobájába, amiből egyszer gyermekhangokat kezd hallani, mintha gyermeket ölnének, fiának pedig egy új láthatatlan barátja lesz.

Lélektani horror, sőt inkább thiller. Nekem unalmas és vontatott film volt, de a végkifejlet meglepő. Szeretem az olyan filmeket, amikben azt hiszem tudom mi történik, aztán a végén jövök rá, hogy semmi sem az, aminek látszott. Ilyenkor kell magamban visszanézni a filmet és akkor már felfedezem az utalásokat is.

Fading of the cries

A 2010-es film főszereplője Jacob, a harcos, aki megmenti a fiatal Sarah-t, amikor kitör a világvége. A fiú haza akarja juttatni a lányt, ám ehhez démonok sokaságán kell magukat átverekedni.

Hm, ez nem igazán horror. Szerintem inkább olyan japán-manga adaptáció. De ettől még nálam 9 pontos, mert jók a színészek, a karakterek, a jelmezek, a zene és a történet is.

Segítő kéz

A 2011-es film főszereplője, Alyce, akit egy drogos éjjelen véletlenül megöli a barátnőjét. A tragédiát nem tudja feldolgozni, ezért elmerül a szex, az erőszak és gyilkolás világában.

Szintén lélektani cucc. Azt hiszem én ezeket nem szeretem. Tudom én, hogy mindenkinek van lehet olyan esemény az életében, amitől megkattanhat, de nem feltétlenül kell abból filmet csinálni…

Vámpírok alkonya

A 2002-es film főszereplője Michael, aki egy csapat tudóssal az AIDS ellenszerén dolgoztak, amikor kifejlesztettek egy vírust, ami gyakorlatilag vámpírokká teszi az embereket. A férfi tudja, hogy ezt szándékosan idézte elő valaki, miközben kutat, önmaga is megfertőződik…

Szerintem 8 pontot simán megér, mert a története nem rossz, csak valahogyan az egész nem marad túl emlékezetes, minden esetre egyszer nézhetőnek simán jó.

Sziklák szeme

Az első rész 2006-ban, a második rész 2007-ben készült el. Előbbiben egy átlagos család indul kempingezni, amikor elakadnak a sziklákkal körülvett sivatagban. Utóbbiban egy csapat katona és tudós telepít egy megfigyelőrendszert a sivatagban. Hamarosan mindegyik banda rájön, hogy nincsenek egyedül, mert egy csapat mutáns szemet vetett rájuk.

Beteg, de komolyan. Arra filmet építeni, hogy a torz hegyi emberek szexmániásak. Mert gyakorlatilag erről van szó. A férfiakat és az állatokat megölik, „megeszik”, a nőket meg rabláncra verik, megerőszakolják és gyerekeket születtetnek velük. Nem vagyok oda ezért a filmért egyáltalán.

Az útvesztő

A 2010-es egy pár barát, miután megállnak egy lezárt kukoricásnál, úgy döntenek, hogy játszani kezdenek benne. De amint rátalálnak a tulaj holttestére és látnak egy különös piros pulóveres idegent, rájönnek: halálos hibát követtek el.

A története nem szokványos, a karakterek sablonosak, de a színészek kihozzák a legjobbat belőlük. Nekem tetszett, olyan egyszer nézhetően 8-as kategória.

Arcmás

A 2011-es filmben Anna túléli egy sorozatgyilkos támadását, ám soha többé nem jegyez meg arcokat, ám aztán a gyilkos után nyomozó Kerres nyomozóit igen. Hamarosan együtt folytatják a nyomozást.

Szintén lélektani alkotás, de nem horror. Ez viszont abszolút tetszett, mert a színészek tökéletesen játsszák a jól megírt karaktereket. Valósághű az egész, utána lehet olvasni még a betegségnek is. Egyszerűen jól van kidolgozva, a lány memóriájának játéka pedig zseniálisan megjelenik (mindig máshogyan képzeli az embereket). 10-es!

Frittvilt

A horrorfilm egy franchise keretében készült el, melyeknek a főszereplője az őrült hegyiember, aki a közelébe merészkedő emberek életére tör.
2006: Néhány barát a norvég hegyekben síel, amikor az egyik fiú eltöri a lábát. Találnak egy régi szállodát, amibe be is rendezkednek, ám nem számolnak az ott lakó hegyi-emberrel, aki nem szereti a látogatókat.
2008: Jannicke, az előző rész egyetlen túlélője kórházba kerül, a rendőrség nyomoz, stb. Ám a lány tudta nélkül az orvosok újraélesztik a hegyi-embert, aki cseppet sem hálás a kórháznak, sőt…
2010: évekkel a 2006-os rész előtt járunk. A ’80-as években öt fiatal érkezik a hegyekbe, ahol megismerik a még nem olyan titokzatos hegyi-embert, múltját, jelenét, segítőjét, stb. Cseppet sem lesz szívderítő a találkozás…

Sablon sztori, sablon szereplők, sablontörténések. Sablon tinihorror, egyszer nézhető kategória. Ám van benne valami plussz, ami miatt tetszett is. Egyrészt norvég, hegyes, havas. Másrészt Jannicke keménysége, kitartása. Igazából csak 8-as, de annak kiemelkedő.

Végzetes kitérő

A 2006-os filmben nyolc amerikai turista rettenetes kalandba keveredik a brazil dzsungelben, miután kirabolják őket, ugyanis a helyiektől kérnek segítséget, akikről kiderül, hogy szervkereskedőknek dolgoznak…
Sajnos ez egy létező dolog, amiről a film szól. Valóban rabolnak el turistákat, valóban létezik a szervkereskedelem. Igazából a film meg is történhetett valaha, ez teszi olyan drámaivá. Amúgy 7-8 maga a film nálam, annyira azért nem tetszett.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése