9/01/2013

Bír-Lak

Történet

A vígjáték sorozat 1987-1995 között futott, 8 évadot és 192 epizódot élt meg. Nálunk 1995-1998 között vetítette a HBO, majd 1999-ben a TV3.

A sorozat San Francisco-ban játszódik, ahol a Danny Tanner a fiatalon megözvegyült apuka neveli három lányát. Aztán, hogy valóban elboldoguljon, mellé költözik a rockzenész Jesse, aki a lányok nagybátyja, Danny sógora, illetve Joey, Danny komikus barátja.



Szereplők


Danny Tanner

Eleinte sportriporter a 8-as csatornánál, majd, amikor Rebecca szülni megy, átveszi helyét a reggeli hírműsorban. Itt ismeri meg Vicky-t, aki a barátnője lesz, amjd rövid ideig a menyasszonya. Szakítanak, mert a lányt a karrierje érdekli igazán. Danny-nek van egy bátya és egy nővére, szülei elváltak. Jól gitározik, darts-ozik és pool-ozik. Megszállott rendmániás!

Donna Jo (D.J.) Tanner

Kilenc éves volt, amikor meghalt az anyjuk. DJ a sorozat egésze alatt iskolás, szalagavatójával ér véget a sorozat. DJ afféle nagytestvér, aki tanácsaival segíti a húgait. Szobáját először Steph-fel, majd Michelle-lel ossza meg, „adatvédelmi okokból”. Hamarosan érdekelni kezdik a fiúk, ekkor (5. évad) összejön Steve Hale-lel. A kapcsolatuk a 7. évadban ér véget, mert kihűlt a láng. A lány ekkor rövid időre összejön Viper-rel, aki Jesse zenekarában játszik, igazi rosszfiú, majd szintén rövid időre a gazdag Nelsonnal. Egyik fiú sem az igazi számára. A szalagavatójára Steve-vel megy el! Legjobb barátnője Kimmy, a szomszédlány, akivel gyökeres ellentétek.

Stephanie Tanner

Öt éves volt, amikor meghalt az anyjuk. Steph az ötödik évadig elég fiús volt és rendkívül szarkasztikus, kissé goromba. Olyan dolgok foglalkoztatták, mint a dohányzás, a gyerekbántalmazás és anyjuk halála. Imádott DJ után kémkedni, beleolvasni a naplójába, lehallgatni a telefonját. Legjobb barátai Gia és Mickey. Nagyon sportos lány volt, Jesse partnere Kimmy ugratásában.

Michelle Tanner

Ő még kisbaba volt anyjuk halálakor, így nem emlékszik rá. Vele volt a legtöbbet foglalkozva, Jesse kis kedvence. Sok barátja volt az évadok alatt, főleg Barney a plüssmackó. Ahogyan nőtt egyre több humoros és csalafinta jelenetben vehetett részt.

Jesse Katsopolis

Ő Pam, a lányok anyjának az öccse. Felelőtlen, vagány rocker, aki nagyon kényes a hajára, kedven mondata a „Könyörülj!”. Eleinte apjánál dolgozik, majd a reklámüzletben, később klubot és rádiósműsort vezet. Rebecca Donaldson lesz a barátnője, aki Danny csatornájánál dolgozik. A negyedik szezonban összeházasodnak, majd az ötödikben megszületnek ikreik, Nicholas és Alexander. Becky eredetileg egy reggeli hírműsor beolvasója, de a 8. évadban produceri állást ajánlanak neki. Jesse pedig egyre nehezebben lavírozik a család, a rádió, a klub és a zenekara között, így változtat ő is.

Joey Gladstone

Danny legjobb barátja, aki a nappaliban lakik, majd miután magánéletet szeretne, a garázsba költözik. Egész jó stand-up komikus, aki jól utánozza a rajzfilmhangokat. Eleinte nem kedvelik egymást Jesse-vel, de aztán barátok lesznek, sőt együtt vágnak bele a reklámüzletbe és a rádiózásba is. Nagyon jól gondoskodik a lányokról.


Színészek

Bob Saget

A színész 1956.05.17-én született Philadelphiában, egy zsidó családba, anyja kórházi adminisztrátor, apja üzletvezető. Családjával több helyen is lakott, majd újra szülővárosába költöztek ahol leérettségizett és beiratkozott az orvosira. Azonban irodalom tanára biztatására a színésztbe fogott bel, 1978-ban elvégezte a színművészetit. Sherri Kramer (1982-1997) volt a neje, született tőle három gyermeke, majd elváltak.
Saget eleinte stand-upolni járt, mint komikus. 1977-1987 között hét televíziós műsorban kapott kisebb szerepeket. Aztán 1987-ben ő lett a CBS reggeli műsorának a vezetője. Majd megkapta a Bír-lak egyik főszerepét. 1987-től napjainkig 35 tévéműsorban, komikus show-ban és filmben kapott kisebb-nagyobb szerepeket.
Ezen túl kb. négy film rendezését vállalta magára, megjelent, mint műsorvezető vagy szóvivő is több helyen. Húgát négy év alatt elvitte a scleroderma, így adományvonalat hozott létre, illetve a betegségre való figyelemfelhívás szóvivője.

Candace Cameron

1976.04.06-án született Kaliforniában Robert és Barbara egyik gyermekeként, a négyből (egyik bátyja Kirk Cameron). 1982-1992 között élete első szerepében debütált, ezután és előtte is kisebb reklámokban szerepelt. Aztán 1987-ben jött a Bír-lak egyik főszerepe. Összesen 26 tévéfilmben, sorozatban játszott 1997-ig, amikor önként visszavonult a filmezéstől, családja érdekében. 2001-ben tért vissza a palettára, ezután 12 filmben, sorozatban szerepelt. Igazából a Bír-lakon kívül csak epizódszerepekben és mellékszerepekben tűnt fel, nem kizárólag, de többnyire.
1996-ban házasodott össze az orosz jégkorongossal Valeri Bure-rel, akitől három gyermeke született, Natasha (1998), Lev (2000), Maksim (2002).

Jodie Sweetin

1982.01.19-én született Kaliforniában. Karrierjét négy évesen kezdte, 1987-2012 között összesen 15 filmben, sorozatban kapott kisebb szerepeket, a Bír-lak volt számára az egyetlen nagyobb filmsiker, amit köszönhet visszatérő drogproblémáinak is.
2002-2006 között Shaun Holguin rendőrtiszt felesége volt, majd 2007-2010 között a filmek szállításainál segédkező Cody Herpin neje lett, akitől van egy lánya, Zoie Laurelmae (2008). Még válásuk évében megszületett Beatrix Carlin, akinek az apja, Morty Coyle. Miután 2010-ben megszületett a lányuk, 2011-ben eljegyezte a lányt, aztán 2012-ben elvette és végül Jodie 2013-ban kezdeményezte a válásukat.

Mary Kate/Ashley Olsen

1986.06.13-án születtek Kaliforniában, Jarnette és David lányaiként, van egy bátyjuk Trent és egy húguk Lizzie. Apjuk kéőbb újraházasodott így lett két féltestvérük, Jake és Taylor.
Első filmszerepüket még babaként kapták a Bír-lakban, amit végülis 8 évig játszottak megosztott szerepben. Ezután a film után már nem játszottak osztott szerepeket, saját karaktereik lettek. Ashley lett a jó és szép kislány, Mary-Kate pedig a vagány, fiús lány. 1987-2004 között 26 filmben játszottak együtt főszereplőként. Ezután Ashley viszavonult, Mary-Kate pedig további öt filmben kapott szerepet, az utolsót 2011-ben.
Mary-Kate pszichológiát tanult az egytemen, amit abbahagyott, hogy közös cégüket igazgassa. A lány több filmben is producerként vett részt.
Ashley médiatudományokat hallgatott, de ő is otthagyta az egyetemet.
Több közös cégük is van: egy cukrászda és egy divatház, saját honlapjukon webtanácsadást folytatnak, iletve a Dualstar, ami televíziós készít. Illetve nevükkel fémjeleznek bútorokat, kozmetikaiszereket, divatkollekciókat, stb.
Rengeteg díjat zsebelhettek be mindketten. Azonban botrányikkal is felhívták a figyelmet magukra: zaklatott szexuális élet, bulizó életmód, illetve a bulémia és anorexia, amit mindketten bevallottak.

John Stamos

1963.08.19-én született Kaliforniában Loretta és Bill Stamos fiaként. Anyja fürdőruha modell, apja pedig görög éttermet vezetett. Apja későbbi kapcsolatából született két húga, Jannen és Alaina, akik mindketten tanárok.
1982 óta jegyezzük, mint színész, ez alatt 11 mozifilmben és 34 sorozatban játszott kisebb-nagyobb szerepeket. Olyanokban játszott, mint a General Hospital, Tolvajok, Jóbarátok és 4 hosszú évig a Vészhelyzetben.
Munkájáért többször jelölték díjra, amikből hármat meg is kapott. Ezen kívül otthonosan mozog a zene világában: énekel, dalszövegeket ír, dobol, gitározik, basszusgitározik és billentyűsökön is játszik. Eleinte a Beach Boys dobosa és vokalistája. 1992-ben, 2003-ban és 2006-ban lemezt adott ki, utóbbiért díjat is kapott.
A neje Rebecca Romijn, modell, akivel 1994-ben ismerkedtek meg, aztán 1998-2005 között házasok voltak.
Igazából az Olsen ikreken kívül csak ő futott be nagyobb karriert a sorozatból!

Dave Coulier

1959.09.21-én született Michigan államban. 1979-től napjainkig 24 tévéműsorban, sorozatban játszott kisebb-nagyobb szerepeket. Ő azonban igazi karrierjének a stand-up komédiát tartja, kiváló hangutánzó, illetve még hivatásának választotta a szinkronszínészetet is. Több komédiatársulatnak is tagja volt az évek alatt. Nagy jégkorong rajongó és repülőgép pilóta-engedélye is van.
1990-1992 között Jayne Modean volt a felesége. Fiuk, Luc 1990-ben született.


Epizódismertető




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése