12/14/2013

Seaquest

Történet

A sci-fi sorozat 1993-1996 között futott, 3 évadon át, 59 epizódot adtak le.

2018-ban járunk, amikor a Föld nagy részét már tenger borítja. Bridger kapitány saját fejlesztésű tengeralattjárójával és tudósok csapatával utazik a mélységekbe, hogy meghódítsák az óceánokat az emberek számára.


Szereplők

Rengeteg szereplője volt az állandóan változó gárda miatt, így csak a jelentősebbeket emelem ki, vagy, akik a legtöbbet szerepeltek.

Nathan Bridger
1961-ben született, 30 évig szolgált a haditengerészetnél, majd miután fia „meghalt” a koreai háborúban visszavonult a nejével. A felesége azonban meghal, majd egy idő után a magányos férfit felkérik a Seaquest kapitányának.
Ő a második, aki a legtöbb epizódban szerepelt. Számtalan viszontagságon ment át, áldozta fel magát, hitték halottnak, stb. De a harmadik évadban önként nyugdíjba vonul és átadja a hajót Oliver Hudson-nak. Itt derül ki, hogy fia nem halt meg, mert van egy unokája, Michael.  

Lucas Wolenczak
2002-ben született, szuper intelligens fiú, aki kora ellenére már diplomás tudományos és számítógépes zseni. Szülei válásakor az apja küldi a hajóra tanulmányi útra, vagy inkább száműzetésbe.  Eleinte fiatal fiú, aki tudat alatt apa-anya pótlékokat keres, majd talál a hajón. A második évadban érettebb, több és keményebb feladatokkal is megbirkózik. A harmadik évadban pedig már gyakorlatilag a haditengerészet tagja, majdhogynem veterán a tapasztalatai miatt.

Jonathan Ford
1990-ben született viszonylag gazdag családban, apja egy tenger alatti gazdasági vállalkozás irányítója volt. Anyja meghalt, öccse pedig apja nyomdokaiba lépett, Jonathan volt a család fekete báránya (apja és öccse szemében). A Seaquest parancsnoka annak 2015-ös kifutása óta, határozott egyéniség, akire fel is lehet nézni.

Tim O’Neill
1992-ben született, több nyelven is beszél, vallásos. Rangja szerint hadnagy, azonban ő a Seaquest kommunikációs tisztje. Alkalmakként képes a hősiességre, de erőssége nem ebben rejlik, természete szelídebb annál.

Miguel Ortiz
1992-2022 között élt, ő is a hajó 2015-ös kifutása óta szolgált a fedélzeten. Specialitása a műholdas keresés-navigálás volt és elég jó spanyol tudása, illetve teljesen otthonosan mozgott a görög mitológiában. A második évadban esett el feltételezhetősen a Hyperion-kalandban.

Tony Piccolo
1998-ban született. A második évadban csatlakozott, de eleinte nem volt túl lelkes, sőt lázadt, szökni próbált. Genetikailag módosított kopoltyúi voltak, ami igen hasznosnak tud bizonyulni egy tengeralattjárón.

Oliver Hudson
A Seaquest kapitánya Bridger után. 1984-ben született, a hajó átvételekor gyakorlatilag nyugdíjas. A váltást nem igazán viselte jól a legénység, de maga az új kapitány sem.



Színészek

A színészgárdából a fenn említett karakterek színészeit jegyzem fel ide is, szintén a bőség okán csak ennyit.

Roy Scheider
1932-2008 között élt a színészóriás, illetve 1961-től haláláig színészkedett. New Jersey-ben született egy ír katolikus anya és egy német protestáns apa gyermekeként. Befejezte a középiskolát, az egyetemet, tagja volt a ΦΚΨ Testvériségnek az egyetemen, tisztként szolgált a légierőnél is.
Már a középiskolában is bokszolt, 1947-1958 között 10 meccsen szerepelt, amiből 9-et kiütéssel meg is nyert, rekordot is tart az amatőr bokszoló karrierjében.
1961-2008 között 92 filmben és sorozatban szerepelt, némely filmje posztumusz jelent már meg, illetve 63 más jellegű produkcióban is részt vett. 10 rangos díjra jelölték, melyekből 2-t meg is kapott.
1962-1989 között Cynthia Bebout volt a neje, lányuk Maximillia 1986-ban született. 1989-től haláláig pedig Brenda King volt a neje, akitől egy fia, Christian született. 2004-ben diagnosztizálták nála a betegségét, több kezelésen is átesett, de szervezete 2008-ban feladta a harcot.

Jonathan Brandis
1976-2003 között élt színész, rendező, forgatókönyvíró. Connecticut-ban született egy tanárnő és egy tűzoltó egyetlen gyermekeként. Pályája 4 évesen kezdődött, mint gyermekmodell, reklámszínész. Több, mint 85 reklámfilmben szerepelt.
1982-2003 között (néhány film posztumusz jelent meg) 20 mozifilmben, 31 tévéfilmben, sorozatban játszott szerepet, illetve rendezett is néhányat vagy a forgatókönyvírásban vett részt. Első főszerepét a Végtelen történetben kapta, majd élete nagy szerepét a Seaquest-ben. Hétszer jelölték díjra, melyből egyet kapott meg.
2003-ban mindössze 27 évesen felakasztotta magát. Búcsúlevelet nem hagyott, de állítólag magányos volt, megviselte, hogy karrierje hanyatlik, illetve a fiatalon jött siker lett végzete.

Don Franklin
1960-ban született Chicago-ban. 1976-2013 között 42 filmben, sorozatban játszott kisebb-nagyobb szerepeket. Igazi sikereket csak a sorozatokban tett alakításaival ért el.
1997-ig Sheila Burke volt a neje, 2002-től Kristine Franklin.

Ted Raimi
1965-ben született Detroitban két bolt tulajdonos gyermekeként. Családjában mások is választották a színészi pályát.
1977-2014 között 82 filmben és sorozatban kapott kisebb-nagyobb szerepeket. Legjelentősebb alakítása Joxer volt a Xenában, illetve a Seaquestben Tim O’Neill. Három műben íróként, egyben rendezőként, négyben egyéb stábtagként működött közre.

Marco Sanchez
1970-ben született író, producer és színász. Kubai bevándorlók legfiatalabb (még három testvére van) gyermekeként született Los Angelesben. 1992-ben elvégezte az UCLA-t, ami a Színművészetit jelenti igazából. 1991-ben megalapította a BNTC-t, ami egy pezsgő színház Los Angelesben. 1990-2013 között 63 filmben, sorozatban játszott kisebb-nagyobb szerepeket. Hét műben producerként, egyben íróként, négyben egyéb módon működött közre.

Michael DeLuise
1969-ben született rendező, színész és producer. Los Angelesben született, édesapja színész-komikus, édesanyja színésznő, egyik testvére író-rendező-színész, másik testvére színész. 1979-2013 között 48 filmben, sorozatban szerepelt, illetve három műben rendezőként, háromban producerként, ötben pedig egyéb módon működött közre.

Michael Ironside
1950-ben született színész, producer, rendező, forgatókönyvíró, szinkronszínész, vágó és drámaíró. Kanadában született, anyja háztartásbeli, apja a közvilágítással foglalkozott, öten voltak testvérek, a család angol, ír és skót felmenőkkel is büszkélkedhet. 15 évesen írta első színművét, amivel egyetemi díjat zsebelt be, 17 évesen ismét díjazott lett.
1977-2013 között 219 filmben, sorozatban játszott különböző karaktereket. Ezen túl hat mesében és tíz videojátékban szinkronizált, egy filmet rendezett, két forgatókönyvet írt, három film producere volt, 11 műben egyéb módon vett részt és 16-szor önmagaként szerepelt. Munkájáért hétszer jelölték díjra, melyből egyet megkapott.
Felesége 1986-tól Karen Dimwiddie, lányuk Adrienne Lynn (ő M.I- előző házasságából) és fiúk Findlay (1998).



Epizódismertető/Évadismertető

Az első évadban a tengeralattjáró a tenger fenekét kutatta a tudományos csapattal. Vizsgálták az ökológiáját, a biológiáját, stb., vagyis mindent, amit egy tudományos hajónak kell. A második évadban a kissé átalakult gárdával már nem ez volt a fő szempont, a géntechnológiával, az idegenekkel, az időutazással és különböző szörnyekkel foglalkoztak. A harmadik évadban szintén átalakult a gárda, illetve a sorozat is, hiszen most még tíz évet utazott is a csapat az időben.

ITT megnézheted mindegyik évadot.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése