12/14/2013

Sliders

Történet
A sci-fi sorozat 1995-2000 között futott, öt évadon át, 88 epizódot adtak le. Nálunk az RTL Klub kezdte vetíteni 1997-ben.

Quinn-t, a fizika szakos tanulót régóta foglakoztatják a párhuzamos dimenziók, illetve az azokba való utazás. Egy napon műve működni kezd, de a második teszt során meghibásodik, magával rántja a fiút, egyik egyetemista társát, a professzorát és egy arra autózó énekest. Nem tudják valaha haza jutnak e.



Szereplők

Quinn Mallory (1-4)
1973-ban született San Franciscoban Michael és Amanda fiaként. 1984-ben meghal az apja, hihetetlen intelligenciája miatt gyakran gúny céltáblája. A közpiskolában már népszerűbb, a focicsapat tagja. Az egyetemen, a fizika tanszéken tanul, amikor a sorozat kezdődik akkor végzős. Ő hozza létre a csúszógépet, rengeteg munkája van benne és hihetetlen képességei. A negyedik évadban megtudja, hogy őt egy másik Földről vitték át, hogy Amanda és Michael neveljék őt. Eredetileg ő a Kromagg-Földről (ahol békében élt a két faj) származott, apja Michael, anyja Elizabeth és testvére Colin. Az ötödik évadban egyfajta egyveleg vált belőle egy kísérlet nyomán (Quinnek egybeolvadása). Wade szerelmes volt belé, ő pedig Maggie-be.

Maximillian Arturo Professzor (1-3)
1940-es években született Angliában, a háború tönkretette a gyerek korát, felnőttként szolgált a Brit-hadseregben. Ezután az Államokba utazott, ahol a fizikának szentelte magát, megnősült és született egy fia. Nejét még 30 éves kora előtt elveszítette egy betegségben. A fizika professzora lett, rendkívül arrogáns, nagyképű és indulatos. Az utazás alatt kezdett változásba, de nem túl gyorsan. Egy csúszásnál valószínűleg otthagyták őt és egy alternatív-Arturo-t vittek magukkal véletlenül (de ez nem derült ki többé). Később megállapították, hogy beteg, meg fog halni, majd amikor Quinn-t meg próbálják megölni a 3. évadban elé áll és meghal.

Wade Wells (1-3)
1973-ban született Don és Kelly lányaként. Csendes, visszahúzódó lány, aki reménytelenül szerelmes Quinn-be, aki a legjobb barátja. Imádja a verseket, a költészetet, a romantikát, ezért is irodalom szakos egyetemista. Diákként dolgozik egy számítástechnikai üzletben. A csúszások alatt megkedvelik egymást mindannyian, így amikor megismeri Maggie-t ellenségként kezeli, bár később kicsit megkedveli. Hiszen a Professzor az ő világában hal meg, illetve Quinn romantikus érzelmeket táplál a lány iránt, amit Wade rendkívül rossz néven vesz. A harmadik évadban egy félrecsúszott csúszásban Remy és Wade külön csúsznak vissza a saját Földjükre. Lényegében Wade ezután már nem szerepel, azt tudjuk róla, hogy a kromagg-ok elvitték a hajójukra, illetve, hogy telepatikusan kapcsolatban van Remy-vel.

Rembrandt Brown (1-5)
Az egyetlen szereplő, aki végig megy mind az öt évadon. 1955-ben született, szolgált a haditengerészetnél, majd zenész-énekes lett belőle. Éppen énekelni indult, amikor Quinnék „beszippantották”. Eleinte nem jött ki a Professzorral, illetve eléggé laza volt a szerepe szerint. Aztán egyre komolyabb lett és végül igazi támasza a csapat minden tagjának. Miután megjárta a kromagg börtönt, telepatikus képességekre is szert tett. Ez fokozódott benne, az utolsó évadban ki is teljesedett.

Maggie Beckett (3-5)
Egy alternatív világban találtak rá, ahol az emberi faj gyakorlatilag vegetált. Maggie kapitányi rangban szolgált a seregben, férje a tolószékes Dr. Jensen. A csapat átvitte a világa embereit egy párhuzamos univerzumba, hogy megmeneküljenek, de meghal a férje, a csapatból pedig a Professzor. Ekkor azok gyilkosa miatt (hajtja a bosszú) a csapattal tart. Eleinte nem igazán jön ki senkivel, leginkább Wade-del nem, akit nagyon gyengének tart. Quinn felé pedig érzelmei vannak, ám nem oly nyíltan, mint a férfinak. Végig kemény nő marad, de a csapat egyes tagjai mind-mind alakítanak rajta.

Colin Mallory (4.)
Eredetileg ő a Kromagg-Földről (ahol békében élt a két faj) származott, apja Michael, anyja Elizabeth. Volt egy menyasszonya, de a lényeg, hogy Quinn testvére és hasonlóan okos, csúszó zseni. A csapattal tart z évad alatt.

Dr. Diana Davis (5.)
Ő egy alternatív világ fizikus orvosa, aki a csúszással foglalkozik. Köze van Quinn „metamórfózisához”. A csapattal megy.

Quinn II. (5.)
Diana és Geiger doktor kísérletének áldozata, akik két Quinn-t hoztak össze eggyé. Nem szerette ezt az állapotot.



Színészek

Jerry O’Connell
1974-ben született New York-ban egy rajztanárnő és egy reklámügynökségi művészeti vezető fiaként, öccse, Charlie. Ereiben lengyel, olasz és ír vér is csörgedezik. Több sportban is jeleskedett, 1995-ban diplomázott film szakon a NY-i Egyetemen.
1986-2014 között 75 filmben, sorozatban szerepelt. Háromban producerként, kettőben rendezőként, kettőben forgatókönyvíróként és kettő hanganyagában működött közre, illetve 71-szer szerepelt önmagaként különböző műsorokban. Munkájáért háromszor jelölték díjra, ebből egyet meg is kapott.
2007-ben vette el Rebecca Romijn színésznőt, ikerlányaik (2008), Dolly Rebecca Rose és Charlie Tamara Tulip.  

John Rhys-Davies
1944-ben született Wales-ben, Angliában egy nővér és egy gépészmérnök fiaként. Művészeti (film, dráma) végzettsége van, tanított is benne.
1964-2014 között 224 filmben, sorozatban játszott. Kettőt forgatókönyvíróként, egyet producerként jegyez, illetve 34-szer alakította önmagát különböző műsorokban. Munkájáért 13-szor jelölték díjakra, amikből 7-et meg is kapott, többségét a Gyűrűk Urában nyújtott teljesítményéért.
A politikában is otthonosan mozog, konzervatív aktivista, de véleményét és tanácsait sem rejti véka alá.
1966-ban vette el Suzanne Wilkinson-t, fiaik, Ben és Tom. A nőnél alzheimert állapítottak meg és bár még jóval előtte elváltak, azóta is a nő támasza. 2004-től Lisa Manning-gel él együtt és nevelik annak lányát, Maia-t.

Sabrina Lloyd
1970-ben született Virginia-ban, színművészeti végzettsége van.  13-15 évesen már színészkedett, ám 1988-tól jegyezzük.
1988-2013 között 33 filmben, sorozatban játszott, egyben íróként vett részt, kétszer alakította önmagát más műsorban.
2008 óta Ross Smith neje, egy gyermekük van.

Cleavant Derricks
1953-ban született Knoxville-ben egy zongorista anya és egy prédikátor apa fiaként, van egy színész-zeneszerző ikertestvére. Színészetet tanult, majd a Broadway-en szerepelt, amihez kiváló kritikákat kapott, illetve a Tony-díjat is. Ezután kezdett igazából filmekben is szerepelni. 1978-2011 között 38 filmben, sorozatban játszott. Önmagát pedig négy műsorban alakította.
Karrierjét igazából zeneszerzőként, énekesként kezdte. Egy zenei albumot és három önálló zeneszámot adott ki. Illetve négy film hanganyagában működött közre.
Neje Portia, négy gyermekük van.

Kari Wührer
1967-ben született Connecticut-ban egy bérszámfejtő anya és egy autókereskedő apa gyermekeként, három testvére van. Vonzotta a színpad, bárokban énekelt, punk bandával lépett fel, majd modellkedni kezdett. Színművészetit (Drámasulit) végzett.
1986-2014 között 70 filmben és sorozatban játszott, egyben pedig producerként vett részt, illetve 12-szer alakította önmagát különböző műsorokban. Munkájáért kétszer jelölték díjra, ebből egyszer meg is kapta.  
Első férje Daniel Salin (1995-1999). Férje James Scura (2003 óta), gyermekeik, Enzo, Evangeline és Echo.  

Charlie O’Connell
1975-ben született New York-ban egy rajztanárnő és egy reklámügynökségi művészeti vezető fiaként, bátyja, Jerry. Ereiben lengyel, olasz és ír vér is csörgedezik. 1996-ban diplomázott dráma szakon a NY-i Egyetemen.
1996-2014 között 30 filmben, sorozatban játszott, önmagát 9-szer szerepeltette.
Szerepelt a Nagy Ő show-ban is, ahol Sarah Brice-ot választotta, ki szülész. A show 2005-ben volt, 2007-ben szakítottak, 2008-ban újra összejöttek, majd 2010-ben megint szakítottak.

Tembi Locke
A színésznő és aktivista Texasban született, polgárjogi-aktivista szülők gyerekeként. A középiskola után Olaszországban élt (ahol színészkedett is), ezért kiválóan beszél olaszul. Miután hazajött művészettörténeti diplomát szerzett.
1994-2015 között 47 filmben és sorozatban játszott.
Férje egy olasz séf.

Robert Floyd
1967-ben született. 1995-2011 között 24 filmben és sorozatban játszott. A Sliders volt a legnagyobb szerepe.


Epizódismertető/Évadismertető

Az első két évadban a kezdő négyes ugrál a különböző idősíkok között egymást megismerve és megkedvelve. A harmadik évadban a professzort eléri a halál, helyére a bátor katona, Maggie kerül. A negyedik évadban Wade is eltűnik, helyére Quinn testvére Colin kerül. Az ötödik évadban már csak Maggie és Remi marad, melléjük kerül egy doktornő és az „alternatív” Quinn.

ITT megnézheted az összes évadot.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése