7/23/2015

Amcsi cigányok

Több romás műsor is fut/futott a tévében az amerikai romák kultúrájával, partijaikról, divatjaikról, ezért gondoltam most róluk írok. Témám alapja három műsor: Amcsi cigánylányok, Bazi nagy amerikai romalagzi, Giccskirálynő.

Amcsi cigánylányok
2013-ban debütált a tengerentúlon, idén már a negyedik évada fut, nálunk nem tudom hol tartanak. A sorozat a Stanley testvérek életét mutatja be.
Mellie, Nettie és Joann testvérek
Mellie Stanley: Mellie nővérei ellentéte, igazi fekete bárány, aki szeretne eltávolodni a cigány kultúrától. Egyedülálló anya, akinek két gyermeke van két apától (Richard és Brandy).
Nettie Stanley: Ő a legidősebb Stanley, ő a nagyasszony a családban, mindnet kézben tart. 9 gyereke és 6 unokája van, harmadik férjével él, Huey-val immáron 10 éve.
Joann Wells: 2 gyermeke van és éppen válik a férjétől 13 év után.
Sheila és Annie is testvérek, a Stanley lányok unokatestvérei.
Sheila ’Kayla’ Williams: 5 gyermeke van, és éppen válik a férjétől 17 év után.
Annie Johnston: 5 gyermeke van és akar még. Ő csapat humoros tagja.
Laura Johnston: Sheila és Annie sógornője, mert hozzáment a lányok bátyjához, három lányuk van.
Sheena Small: ő a Stanley lányok sógornője, mert hozzáment bátyjukhoz, Henry-hez.Nekik négy lányuk van.

Bazi nagy…
2012-ben debütált, idén ment le a 4. évada a tengerentúlon, itthon nem tudom hol tart. A sorozatban sok mindent láthatunk, lakodalmakat, bálokat, Small-Boswell rivalizálást. Illetve sok dolgot az 1 millió amerikai roma fényűző életéből.

Giccskirálynő
Sondra Celli tervezi az amerikai romák giccsruháinak 99%-át, a maga is roma divattervező mindennapjait és munkáit láthatjuk a sorozatban.

Miről is írhatnék ezen színpompás ruhák után? Azt gondolom, hogy a mindennapjaikról. Több fajta romát különböztetünk meg, és még ezen belül is vannak rivalizáló családok, klánok. Először beszéljünk a különböző fajtájú romákról, akik az Államokban élnek.
Vándorok: ír/angol/skót. Ezek a romák rendszerint lakókocsikban élnek és utaznak. Nekik kevert hagyományaik vannak, amit magukkal hoztak az óhazából, illetve utazásaik során alakultak ki. Nehéz közéjük beilleszkedni.
Romnichel: Ők a kihívó viselkedésű, ruházatú romák, akik nem alkalmazkodnak, erőszakosak. Róluk szól nagyrészt az összes műsor. Nekik is vannak hagyományaik, de nem vesznek mindent betűrend szerint, pl. válnak, ha kell, egyedülálló anyák is vannak náluk.
Roma: Ők részben asszimilálódtak az angolok közé, de nagyon hagyománytisztelőek, mondhatni ők ortodox romák, akik betű szerint betartják a törvényeiket. Ők nem öltöznek vagy viselkednek kihívóan, nem igen válnak el, és az elrendezett házasságok mindennaposak.
Egyéb: több olyan klán is van, akik bevándorlásuk óta teljesen vagy nagy százalékban asszimilálódtak, így számukat nehéz meghatározni.
Aztán ejtsünk néhány szót a Small-Boswell háborúról, amiről többször hallunk a műsorok alatt. A Boswell-ek egy ősi angol utazó cigány család voltak, akiknek hatalmas történelmük van, illetve nagyon befolyásosak, rangosak voltak. A Small szintén egy régi család, de nem olyan befolyásos, mint az előbbi. A sorozatban több ponton is találkozik az ellenségeskedés. Állítólag a harc pár éve tört ki, mikor a két klán férfi tagjai összeverekedtek. A jelenben Pookie, aki Small elszökteti Nookie-t, aki Boswell. Aztán Heather az érettségizett Small lány hozzámegy Brendon Boswell-hez. De vannak még más átfedések is, néhol harccal fűszerezve.

Végül beszéljünk a tényleges hagyományokról Megszületnek a lányok és a fiúk, a gyerekeket az anyjuk neveli 100%-ban, de a fiúk apjuk mintáján nevelkednek. Klántól függ, hogy a gyerekek milyen nevelést kapnak, de többnyire ugyanaz a jellemző. A családok Pazar keresztelőket, babavárókat tartanak, majd versenyeznek a szülinapokkal, később még pazarabb esküvőket szerveznek a gyerekeiknek. A nők fiatalon, 14-16 évesen mennek férjhez, szűzen. Előtte minden bálra elmehetnek, pazarabbnál pazarabb és szexisebbnél szexisebb ruhákban táncolhatnak, de a fiúktól gardedámok őrzik őket, mert nagy érték a szüzességük. Amikor férjhez mennek, otthon maradnak, mosnak, főznek, takarítanak, gyerekeket nevelnek és szervezik a pazar partikat. Ők nem dolgoznak, mert az a férjének lenne szégyen, mert akkor azt a látszatot keltheti, hogy a férj nem tudja eltartani a családját. Az idősebb nők testvérek, anyák hatalmas befolyással bírnak a fiatalabb lányok között, sőt miután egy fiú megnősül ajánlott az anyja házában maradni, hogy az mindent megtanítson a menyének. Az otthonokról még annyit, hogy klántól függően, valakik Pazar házakban élnek, míg más családok lakókocsikban vándorolnak. A férfiak dolga, hogy megkeressék azt a pénzt, amiből a család jól élhet, ehhez dolgozniuk kell. Legtöbben alkalmi munkákból élnek, amikkel azonnali pénzhez jutnak, pl. bejárók lebetonozása, kertek felásása, stb., többnyire szabadon végezhető munkák és sosem olyan munkahelyeken, ahova bejársz és ledolgozod a nyolc órát, mert minden roma férfi ragaszkodik a függetlenségéhez. A felszín alatt persze tudjuk (látjuk is a műsorban többször), hogy a férfiak illegális dolgokat is csinálnak, lopnak, csalnak, hazudnak, stb. Sem a nők sem a férfiak nem tanulnak sokáig, aztán a nők nem is dolgoznak. Nagyon ritka az olyan roma, aki továbbtanul, egyáltalán az érettségiig eljut, de ritka az a nő is, aki dolgozik közülük. Mindegyikre láthatunk példát a műsorban. Aztán ott a szüzesség, amiben nem ismernek tréfát, ha a lányt megszökteti a fiúja, az foltot ejt a becsületén, ha a fiú nem veszi el, ezért ezt igyekszik megakadályozni a család. Aztán ott a megcsalás, válás, amik szintén a nők szégyenei. A férfiaknak nem kell szűzen nősülni, sőt az szinte szégyen, ők azt csinálnak, amit akarnak. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése