1/24/2016

Váratlan utazás és Avonlea

Miután végeztem a Farm, ahol élünk sorozat elemzésével, amivel több helyen is találkozhattok az oldalamon, elővettem ez másik kedvencemet, ami szintén fut, ez pedig a váratlan utazás.

Lucy Maud Montgomery és Kevin Sullivan
Az írónő (1874-1942) fiatalságát a PE-szigeten töltötte, ezért helyezte oda történetei nagy részét, illetve önmagát és egykori ismerőseit is beleszőtte az Anne Shirley-sorozat írásakor. Maga az írónő nem írta meg a Váratlan utazást, hanem több művéből lett összegyúrva maga a sorozat.
Sullivan 1955-ben született Kanadában és a ’80-as évek közepe óta kezdte feldolgozni az írónő munkáit, melyek közül a Váratlan utazás lett a legnépszerűbb.



Prince Edward-sziget
Területe 5660 km2, lakossága 139 000 fő. Fővárosa Charlottetown.
1534-ben fedezte fel a szigetet egy francia kapitány, de telepesek csak 1719-ben érkeztek a szigetre. 1873 óta Kanadához tartozik, előtte francia gyarmat volt. A XIX. század második felében az arisztokrácia kedvelt üdülőhelye volt a sziget, illetve többen ide vonultak vissza a nyilvánossá elöl. A sziget földrajza és állatvilága lenyűgöző, szinte érintetlen természetről beszélhetünk, egyik fő iparáguk a halászat.


Avonlea
A kitalált városkát az írónő egykori otthonáról, Cavendish-ről mintázta. Az óceánparti városkát 1790-ben alapította három menekülő skót család. Összesen 266 lakos lakja, számuk a nyári szezonban emelkedik 7000-re a turisták miatt. A városka bevétele a turizmusból származik, amit LMM regényeinek köszönhet nagyrészt. Itt található az Anne Shirley sorozat Zöld Oromja is, amely valóban létezett és az írónő családjának tulajdonában állt, ugyanis a városkát az ő egyik őse alapította (egyik skót család).




Szereplők



Hetty King

Henrietta King 1859 nyarán született Heziah King legidősebb gyermekeként, később a Queens College-ba járt, ahol 2-ként végzett Muriel Stacy mögött. Muriel lett a tanító Avonlea-ben, de miután más tervei voltak, helyét Hetty vette át hosszú időre. Születése óta Rose Cottageban él. 1907-ben otthagyja az iskolát, hogy Olivia gyermekét őrizze, majd hogy írónői babérokra törjön. Siker koronázza törekvéseit, majd végül újra a katedrán köt ki, ahonnan csak a ’20-as években meg nyugdíjba. 1912 átesik egy nagyobb műtéten. Mindvégig „vénkisasszony” maradt, bár voltak romantikus törekvései (első lovagja hazatértekor, a korcsolyaárus történetben, Clive Pettibone, Simon Tremayne). A szállodában és a konzervgyárban is résztulajdonos. Komoly, határozott személyiség, jó gazdasági érzékkel.



Alec King

1863-ban született, vad és sportos fiú volt. Imádta a gazdaságot, amit át is vett végül. Gyerekként sokat kellett öccse, Roger helyett dolgoznia (aki mindig Hetty kedvence volt), emiatt sosem volt jó a kapcsolatuk. Fiatal korától kezdve Janet Ward-nak, a lelkész lányának udvarolt, bár a lelkész tiltotta őket egymástól (csak Eliza Ward állt ki a fiatalok mellett). 1888-ban összeházasodtak, 1891-ben megszületett Felicity, majd 1895-ben Felix. Mindvégig igazi gazda marad, valódi apatípus. Neje pedig egy igazi anya, aki süt, főz, gyereket nevel és háztartást vezet, teszi ezt nagyon ügyesen. Bár a sorozat alatt többször is beleszalad buta tettekbe, amikből végül kimászik.
/Felicity King
1891-ben megszületik, igazi elkényeztetett úrilányként viselkedik, pedig nem az. Mindig többre vágyik, romantikus világba képzeli magát és igen lenéző, gonosz másokkal. Ettől eltekintve okos (kitűnő tanuló), felnőttes lány, később a boltban is dolgozik. 1904-ben találkozik Gus Pike-kal (1889), akivel gyakorlatilag azonnal egymásba szeretnek, bár később a lány Arthur Pettibone-nal is udvaroltat magának. 1908-ban Gus megkéri a lány kezét, aki elnapolja a választ, mert tanár-suliba készül. 1909-ben Gus-t előléptetik a szállóban és újra megkéri a lány kezét, aki nem akar férjhez menni, mert orvosira megy, ezért Gus tengerre száll, bár kötelezettségek nélküli jegyesek maradnak. 1910-ben otthagyja a fősulit és nem tudja mit kezdjen magával, majd úgy dönt, amint Gus hazajön hozzámegy, mert igazából ezt szeretné. Ekkor jön a hír, hogy Gus meghalt, összetörik. 1911-ben megnyitja az Árvaházat, illetve hagyja a bankár Stuartnak, hogy udvaroljon neki, bár még Gust szereti. 1912-ben kiderül, hogy Gus él, de megvakult, ám ez mit sem változtat Felicity érzelmein, hozzámegy a fiúhoz az év nyarán. 1914-ben Gus Halifaxban távírászkodik, neje terhes. 1915-ben Felicity az eladásra szánt árvaházat mentené, ami 1916-ban sikerül is neki, így alapítja meg a Siketek, vakok és árvák menedékét (akiket tanít is). 1915-ben megszületik fia, Zeke, majd 1916-ban lánya, Eliza.
/Felix King
1895-ben születik, rossz tanuló és rossz gyerek, csínytevések állandó résztvevője, szereti a könnyen megkereshető pénzt, emiatt folyton bajba kerül. Makacs és nem hallgat a józanészre, nem is szokta döntéseinél használni az eszét. 1908-ban Gus munkát szerez neki a Szállóban, ahol csodálatosan helytáll. 1911-re már elő is léptetik, ekkor végez az iskolával is, illetve válik komollyá Izzy Pettibone-nal a kapcsolata, ami régóta bimbózott már. 1912-ben úgy dönt, hogy hadba vonul egyik barátjával és katona lesz. Ezután egy európai csatában nyoma vész, de az év karácsonyán hazatér. 1914-ben eljegyzik egymást Izzy-vel, majd a fiú újra bevonul, a lány pedig a Vöröskeresztes csapatokhoz csatlakozik. Felix 1915-ben megsérül, így hazatér, Izzy még nővérkedik, majd miután 1918-ban vége lesz a háborúnak, összeházasodnak. 1920-ban örökbe fogadnak egy kisfiút, Samuelt, majd 1923-ban megszületik Lillian King.    
/Cecily King
1896-ban születik, szótlan, rendszerető, okos kislány. Mindene a farm és az állatok, szeretné egyszer átvenni apjától. Jelenléte szinte nem is érzékelhető, majd tuberkulózisa miatt 1909-ben tüdőszanatóriumba kerül az Államokba. Egy év múlva hazatér, személyisége erősebb, határozottabb lesz. 1913-ban végez a sulival, majd fősulira megy. 1914-ben Morgan Pettibone jegyese lesz, aki azóta tanár lett Halifax-ban, és most vonul be. Az év telén a lány a távirati irodában dolgozik, de a következő évben visszamegy az iskolába. 1917-ben egy charlottetown-i orvos mellett, 1923-ban meg miután végez a fősulival, Avonle-ben lesz állatorvos (gyakornok). Ebben az évben jegyzi el Percy.
/Daniel King
1906-ban születik. Életéről nagyon keveset tudunk, 1923-ban végez a középiskolával.






Roger King

1870-ben született, gyermekként megsérült, emiatt sánta lett, majd mindenki kedvence. Neki csak tanulnia kellett, igazi könyvmoly lett. Geológusként végzett, megnősült, majd megszületett fia, Andrew. Geológusként bejárja a fél világot. Felesége halála után nem találta a hangot a fiával, de végül sikerült neki.
/Andrew King
1892-ben született. 1903-ban kerül ő is a szigetre, mert az apja Brazíliába megy dolgozni. A fiú Alec tanyájára kerül. Andrew okos, felelősségteljes fiú. 1904-ben apja magával viszi.



Ruth King

1871-ben született. Hetty tiltása ellenére megszökött és hozzáment egy gazdag montreali üzletemberhez, Blair Stanley-hez. 1893-ban megszületett Sarah, Ruth pedig 1894 karácsonyán tuberkulózisban meghal. Hetty sosem bocsát meg ezért a férfinak.
/Sara Stanley
1893-ban születik, anyja egy év múlva meghal. Előkelő kislánynak nevelik, bejárja Európát, divatos ruhákat hord, nevelőnője van, mégis nagyon kedves. Édesapja 1903-ban Hetty-hez küldi, hogy megkímélje a botránytól (tönkrement cég, sikkasztás, házi őrizet). 1904-ben hazamehet (apja ártatlan), de apja tragikus halála után ismét Hetty-hez kerül, immár végleg. Az évadok alatt több kalandba is keveredik romantikus lelkivilága miatt, illetve a fiúkkal is elkezd ismerkedni (show-lovas, lelkész fia). 1910-ben felveszik Párizsba egy művészeti főiskolára. 1913 végez a suliban, majd Angliába költözik.  


Olivia King

1875-ben születik, szüleik még ebben az évben elhunynak. Olivia csendes, visszahúzódó, nővére árnyékában él. 1904-ben közelebbi kapcsolatba kerül a dadogó, elvonultan élő feltalálóval, Jasper Dale-lel. Olivia a helyi újságnál kezd dolgozni, egyre nagyobb sikerrel. 1906 nyarán összeházasodnak. 1908-ban a konzervgyár tulajdonosai lesznek. 1912-ben a gyár leég és a pár Angliába költözik. 1922-ben jönnek végleg vissza.
/Montgomery Dale
1907-ben születik.
/Alecia Dale
1912-ben születik Lottie Cooper lányaként, aki nem tudja felnevelni, ezért a Dale családnál hagyja.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése