2/27/2017

Ragnar Lodbrok fiai

Előző írásomban magáról Ragnar-ról írtam, így nemigen mentem bele a fiaiba, illetve a gyermekeibe. Most azonban, hogy a sorozatban felnőttek a fiúk és megkezdik az apjuk által kijelölt utat, illetve a szüleik mind meghaltak, itt az ideje egy nekik szánt bejegyzésnek.
Néhány dologtól azonban tekintsünk el!
-          Maga Ragnar és így a fiai sem valószínű, hogy valódi történelmi szereplők. Hiszen, ha apjukat több hősből „gyúrták” össze, úgy fiai sem valószínű, hogy léteztek.
-          Az évszámok! Ezerféle évszám van a neten, hogy ki-mikor-mit csinált, így az biztos, hogy 840-ben meghalt az apjuk, ehhez viszonyítok.
-          A lányok! Ragnarnak voltak lányai, de róluk vagy semmit, vagy keveset tudunk, de majd róluk is teszek említést.

Friedlief
Anyja: Lagertha
Testvérei: Ragnhild és egy Ismeretlen lány
Élete: 815-ben született, egy nővére, Ragnhild, kb. 810-ben és egy húga, akinek a neve nem maradt fenn, talán, mert fiatalon elhunyt. Miután anyja Norvégiába ment, nem hallani többé ezekről a gyermekekről. Friedlief nem vesz részt apjuk bosszúhadjáratában. 
Eirik és Agnar:
Anyjuk: Thora
Testvéreik: Dunvat
Életük: 820-ban születtek, anyjukat már öt évesen elvesztik, Aslaug neveli fel őket. 840-ben halnak meg, amikor egy svéd tartományt akartak elfoglalni, hogy apjuknak bizonyíthassanak. Csatában fogták el őket, majd mindkettejüket karóba húzták. Aslaug és néhány fia 1500 harcossal áll bosszút értük. Dunvat, a testvérük, is Ragnar fia, de nem tudjuk mikor született, vagy mikor halt meg. Azt feltételezzük, hogy egy csatában hal meg, talán a bosszú hadjárat alatt (ami testvérei miatt indult, nem apjukért). Eirik nős volt, felesége Tora Sigursdottir, fiai: Knud és Sveinn. Eirik, Agnar és talán még Dunvat is, Ragnar halála előtt meghalnak.
Ubbe
Anyja: Ismeretlen, Ragnar egyik ágyasa VAGY ő is Aslaug fia
Testvérei: Amennyiben nem Aslaug fia (bár vannak források, amik őket is Aslaug-hoz sorolták) Yngvar, Harald, Ulvi és egy lány, Álof.
Élete: 825-ben született. 865-ben a fiúk megtámadták Angliát és végig dúlták a következő tíz évben. Ubbe az egyik ilyen csatában halt meg, 878-ban, Cynwit-nél. Nős volt, de nem tudjuk, hogy volt e gyermeke. Ő nem tért haza, így területeket sem kapott.
Testvéreiről nem maradt fenn semmilyen adat, talán hamar meghaltak. Álof az egyetlen lány, 860-ban halt meg, egy angliai viking jarl felesége volt, két fia és egy lánya született.
Radbard
Anyja: Svanlog
Élete: Anyja szintén Ragnar felesége volt, ám 29 évesen meghalt. Ezután Aslaug nevelte fel. Más források szerint a nő csak ágyas volt. Nem tudjuk mikor született vagy halt meg, apja bosszúhadjáratában sem vett részt.

Aslaug gyermekei
Vasbordújú Bjorn
Élete: 803-ban született, a Nagy Portya és a Nagy Bosszú után gazdagon megrakodva tért haza, testvéreivel ekkor felosztották a birodalmukat. Az övé lett Svédország nagy része. 860 környékén halt meg teljes nyugalomban és gazdagságban.
Gyermekei: Áslakur (nős, fia Hróaldur), Refil (nős, fia Erik), Erik (nőtlen, fiai Bjorn és Emund. Erik fiatalon halt meg, még 20 sem volt). Valószínűleg volt felesége Bjorn-nek, de nem maradt fenn adat arról, hogy ki volt. Vérvonala a svéd királyi családhoz járult hozzá.
Hvitserk
Élete: 800-877 között élt, Írországban hunyt el. Csatában fogták el, kivégzése neméről őmaga döntött, elégettette magát. Apja halála után Alsó-Szászország egy részét és Dánia nagy részét, északi területeit kapta. Két felesége volt: Fehér Halfdan lánya és Efanda, Novgorod hercegnője. Efanda férje halála után újraházasodott, majd belehalt a szülésbe, negyven fele járhatott már ekkor, vagy 50. Fiaik: Haskuldr (840-882, nőtlen, fia Askold), Dyr-Kijev herceg (845-882, neje Niskinin lánya). Gyermekei a kijevi fejedelemségek uralkodóházainak vérvonalához járultak hozzá.
Kígyószemű Sigurd
Élete: 890-ben halt meg Dániában. Apjuk halála után két nagy norvég, egy dán és egy holland tartományt kapott. Neje, a meggyilkolt Aelle király lánya, Blaeja (830-875). Lányaik: Álof (férjezett), Thora (férjezett, két fia született), Aslaug (férjezett, két lánya és egy fia született), Fiuk, Oleg (845-917. Pereslava hercegnő férje lett Kijevben). Fia a dán, egyik lánya a norvég királyi vérvonalhoz járult hozzá.
Csontnélküli Ivar
Élete: 835-872. Apjuk halála után övé lett ÉK-Anglia. Életéről keveset tudunk, az angolszász krónikák 870 körül említik utoljára, de nem valószínű, hogy meghalt. Említettem előző írásomban, hogy volt egy ír király, aki dinasztiát alapított. Ul-Ímair volt a dinasztia neve, valószínűleg ez ő volt. Más elméletek szerint egyszerűen belehalt a csontozata betegségének egyik szövődményébe. Két fia volt, Yngvar és Husto.
Rognvald
Élete: Ő is Aslaug fia, 786 körül született. Ő is nagy viking vezér volt, aki részt vett apjuk hadjáratában.
Hastein
Élete: 823-895, Franciaországban hal meg. Hatalmas vezér volt, Bjorn állandó társa és gyakran kérte is ki a tanácsát. Együtt fosztogatták a Földközi-tenger partvidékét, Hastein több egyéni hadjáratot is levezetett, mind angol, mind francia területeken, utóbbiak egyikébe bele is halt.  Fia: Huncdeus (865-ben született, neki meg egy fia volt).  
Halvdan
Élete: 815-877, ő volt az első viking király Dublinban. Részt vett apjuk bosszúhadjáratában is, sőt az egyik vezető ő maga volt. Egy ír ütközetben hunyt el.
...
A fiúk személyiségéről még kevesebbet tudunk. Azt tudjuk, hogy Bjorn, Ivar, majd Hastein és Halydan voltak a fő vezetők. Ők voltak a bölcsebbek, a tapasztaltabbak, stb.

A Nagy pogány hadsereg

Így hívták azokat, akik Ragnar fiaival tartottak a bosszúútjukon. Több ezer harcosról van szó, minden skandináv tartományból érkeztek harcosok és jarlok, vezetők is. Ezután az a horda 14 éven keresztül tartotta rettegésben az angol királyságokat, ugyanis teljesen feldúlták az egész kontinenst. Először bosszút álltak Aelle királyon, akin a testvérek végrehajtották a vérsast, majd jött Mercia és Wessex. Aethelred volt a király ekkor, Aethelwulf fia, Egbert unokája. Ő a nagy vikingtámadás alatt halt meg, helyét öccse a fiatal Alfred vette át. Alfred jóval műveltebb, okosabb és istenfélőbb volt, mint testvérei, elődjei, jelentős győzedelmeket aratott a vikingek felett. 





Az Örökségek


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése