11/11/2012

Régesrégen

 Legrégebbi emlékeim között három filmet kell, hogy megemlítsek. Felipének kék szeme van, Gyermekek keresztes háborúja és Legyetek jók, ha tudtok.
Nagyon régi filmek ezek, amelyekről eldöntöttem, hogy újra megnézem őket, majd egy bejegyzést írok róluk a Régi filmek rovatomba.

Legyetek jók, ha tudtok
1984-ben készült olasz film, melynek központjában Fülöp atya és a kis védencei állnak, azok közül is nevezetesen kettő, Cirifischio és Leonetta.
A film Néri Szent Fülöp (Fülöp atya) életét dolgozza fel, így a film az 1500-as évek Rómájába kalauzol el bennünket. Több történelmi alak is megfordul a filmben: Loyolai Szent Ignác, Avilai Szent Teréz, Keresztes Szent János, Xavéri Szent Ferenc, Borromeo Szent Károly, V. Piusz pápa, V. Sixtus pápa.
A történetet hét fejezetre lehetne bontani.
1. Cirifischio és Leonetta találkozása
Fülöp gyermekeket nevel és magához fogadja a kis tolvaj Cirifischio-t. Egyszer a fiút megbántja a bíboros, majd hogy bosszút álljanak, megtámadják annak kis „apródját”, akiről kiderül, hogy lány, és a férfi szeretője. Fülöp megzsarolja a bíborost és zárdába viszi a lányt, ahonnan azonban Cirifischio megszökteti, így az atya együtt neveli fel őket.  
Az ördög: Minden színben megjelenik, itt egy üstkovácsként, Jakab mesterként. Gyakorlatilag ő hozza össze a szerelmeseket. Fülöp atya azonban szenteltvízzel megöli őt.
2. A menekülés
Leonetta és Cirifischio éppen az eljegyzésükre készülnek, amikor egy seprűkötő asszony elszalasztja a fiút egy kocsmába valamiért, ahol azonban belefut a bíborosba, verekednek, majd megöli őt. Menekülnie kell, Fülöp pedig elintézi a seprűs asszonyt, aki az ördög új képben.
3. A mór nő
Cirifischio-ból híres rablóvezér lett, Leonettából apáca. Az ördög pedig egy mór nő képében jelenik meg újra, öl, manipulál és megkísért, majd Fülöp ártalmatlanná teszi.
4. A keresztelő
Az ördög most szobrászként jelenik meg. Fülöp egy keresztelőre igyekszik, a rablók menedékére, ahova elvisz egy koldust is, aki maga a pápa. A pápa pedig a katonáival elfogadtat mindenkit.
5. A felismerés
Cirifischiot halálra ítélik. Eldicsekszik vagyonával, hódításaival Fülöpnek, majd mutat egy képet, amin a legszebb hódítása van, a mór nő. Fülöp ráeszmélteti, hogy mindene, ami csak volt az életben, az az ördög műve. Vagyis eladta a lelkét az ördögnek. Hamarosan megérkezik Leonetta is, akiről most tudja meg, hogy akihez férjhez ment az Jézus, hiszen apáca lett.
6. A pápa
Fülöp könyörögni megy kegyelemért a pápához, akiben felismeri elárulójukat, a koldust. Fülöp elutasítja a kinevezést. Cirifischio megtérten, összeszedetten és felkészülten megy a halálba.
7. A palást
Bíborosi palástot akarnak készíteni neki, de ő ezt nem hagyja. Ő Fülöp atya akar maradni.

A film hangulatához hozzátartozik az a 15 fülbemászó dal is, amely elhangzik a film során, így még felejthetetlenebbé téve az élményt! Csodálatos film az alázatról, a vallásról, a szeretetről, a megtérésről.

Felipének kék szeme van
1991-ben készült olasz film, amely az utcagyerekek viszontagságairól szól. A történet középpontjában Felipe, a 8 éves manilai kisfiú áll, aki illegális bevándorló Palermoban. A kisfiú összebarátkozik egy illegális munkavállalókból álló gyerekbandával, majd a kihasznált gyerekek ügyével foglalkozó Stasi rátalál Felipére, aki elmeséli neki a saját és barátai viszontagságait.

Oroszlánszív: A gyermekek keresztes háborúja
A film 1987-ben készült, melynek középpontjában Michael áll, aki egy csapat gyermekkel a szent földre indul, hogy csatlakozzanak Oroszlánszívű Richárd keresztes lovagjaihoz. A csapat számos veszélyes helyzetbe kerül, belefutnak emberkereskedőkbe is.

Számomra ezek az igazán régi filmek, mert az utóbbi kettőt például tizenévekkel ezelőtt láttam. Nagy öröm volt újra megnézni őket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése