11/25/2012

Világvége

Most, hogy közeledik a maja naptár vége, egyre többen gondolnak a világvégére…én is. Bár nem tartom valószínűnek, hogy a világ valóban véget ér, de azért játszadozzunk el a gondolattal.
A modern világ létezése óta, ez idáig 49 világvége jóslat látott napvilágot, azonban egy sem vált valóra. Felesleges is, hogy elemezgessük ezeket a dátumokat, hiszen mindenkinek ismerősek: 666, 999-1000, 1999-2000, 06-06-06, 07-07-07, stb.
A legújabb jóslat szerint a világ 2012.12,21-én ér véget, mert ekkor ér véget a maják naptára. Vajon ez így lesz? Nem hinném, ugyanis elemezgessük ki ezt a dátumot. Nem a maják időszámítása ér véget, hanem csak egy naptára. Magyarul: készítettek egy naptárat, ami egy ciklust jelöl náluk, ha megérték volna a dátumot, akkor készítettek volna egy másikat. A mi naptárunk, ciklusunk 1 év után december 31-én ér véget, de mégsem sikoltozunk világvégét kiabálva minden évben, hanem új naptárat veszünk/készítünk.
De, ha nem most jön el a világvége, akkor mikor?
2040: A klímakutatók szerint ekkora fog felolvadni a sarkköri jég teljesen, amitől az emberiség kipusztul.
Kb. 10 millió év: A Nap kb. még eddig fog forogni, de az emberiség eddigre már amúgyis kihal. Ám a Föld ekkor biztosan megsemmisül.
3005-3797: Nostradamus jóslatai szerint ezek között a dátumok között kihal az emberiség, majd a második dátum szerint a Föld is teljesen megsemmisül.
Egyéb: De nem csak az a kérdés, hogy mikor, hanem, hogy hogyan? Milyen módon történhet ez meg?
Meteor becsapódás
Ez a legnépszerűbb világvége-elmélet, szinte minden katasztrófa filmben megjelenik. Ezt sohasem lehet kizárni, hiszen bármikor becsapódhat egy kisebb-nagyobb aszteroida (amelyek, amúgy meg is történnek időközökként). Természetesen a 2012-es világvégében is megjelenik. Név szerint egy Nibiru nevű aszteroida, amely úgy 3600 évente megjelenik és mivel nagy meg közel is jön, lehet hatással a Földre. Persze a Nibiru-nak még a létezésre sincs egyértelmű bizonyíték.
Napvihar, Napkitörés
A XIX. Században volt már rá példa. Akár meg is történhet, és nagy károkat okozna. Hatására hatalmas áramkimaradás lesz, a műholdak tönkremnnek és semmi sem működik, amihez kell áram. Ez akár hónapokig sem jön helyre.
Mágneses pólusváltás
Ebből sem egy volt már a Föld történetében, legutóbb 780 000 évvel ezelőtt. Mivel pedig nagyjából 200 000 évente ismétlődik, mondhatni várható a bekövetkezte.
Robbanás a feketelyukakból
Egy ilyen robbanás okozta a 2004-es cunamit is. Ha közelebb történne a robbanás, akkor annak beláthatatlan következményei lennének.
Apokalipszis
Mindig is ott lógott a levegőben, főleg a világháborúk környékén. Komoly esély van rá, hogy egy őrült háborút indít egyszer és ezzel halálra ítéli az emberiséget.
Idegenek
Nagyon népszerű elmélet, mégsem túl valószínű. Feltételezzük ugyanis, ha idegen civilizáció érkezne, az nálunk jóval fejlettebb, akkor eddig miért nem jött? Minden esetre, ha ez bekövetkezne, akkor az emberiségnek azonnal vége lenne, mert nincs az a földi hatalom, amely leigázhatna egy nálunk jóval fejlettebb intelligenciát.
Gammasugárzás
Ez bármikor bekövetkezhet, hiszen már példa is volt rá. Ám eddig csak kisebb hullámokat kaptunk belőle, azonban ha egy nagyobb dózist kapnánk, az átszakítaná az ózont és az emberiségnek azonnal vége lenne.
Gyilkos járvány
Szintén népszerű elmélet és van valóságalapja. Manapság már nem sok olyan vírus van,a mit ne lehetne kezelni. Azonban ha ilyen van, akkor az pusztít. Több embert tud elpusztítani a járvány, mint a háborúk összesen, és erre volt példa is már a történelemben.
Nukleáris háború és/vagy III. világháború
Meglehetősen nagy esély van rá a mai politikai viszonyok mellett. Főleg úgy, hogy szinte már az összes „közellenség” ország rendelkezik atomfegyverrel.  
Vulkánok
Abszolút valós veszély, amelyre volt már példa. Tegyük fel, hogy a Yellowstone alatt lévő szupervulkán kitör, az végzetes lehetne ránk, hiszen már ha a füstjét nézzük, az évekre eltakarja a Napot és egy újabb jégkorszak köszöntene be ránk.
A technika lázadása
Amikor a gépek az emberre támadnak. Ez szerintem nem egy túl valós veszély, azonban, ha azt nézzük, hogy az ember mire nem képes a hatalomért és mennyire óvatlan, amikor ez jár az eszében, akkor nem is olyan távoli veszély ez.
Globális felmelegedés
Ez abszolút be fog következni. Itt csak az a kérdés, hogy mikor?
Nanotechnológia
Nem sokat hallani róla, de elképzelhető. Röviden: önszaporító sejtek, amelyek belülről gyógyíthatnának betegeket, mert a sejteket regenerálják. Ha ezek kiszabadulnak, akkor szinte felfalják a bolygót, ehhez pedig elég csak egy emberi mulasztás, egy ipari baleset.
Nukleáris baleset
Csernobil. Elég egy hiba és amikor ilyen sok az atomerőmű, még fokozottabb a veszély…
Jégkorszak
Ez a globális felmelegedés mellékterméke lehetne, röviden… Mivel tudjuk, hogy a globális felmelegedés folyamatban van és nem áll meg, így ennek is be kell majd következnie…A kérdés, hogy mikor?

Mindenki döntse el, hogy melyikre lát több esélyt!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése