2/03/2013

Hercules

A sorozatról

A televíziós sorozat 1995-1999 között futott Kevin Sorbo-val a főszerepben, elég nagy sikerrel. Előzményének 5 tévéfilmet tekintünk, ami mintegy bevezette a majdani sorozatot. Érdemes megjegyezni, hogy a sorozat számos ponton eltér a mitológiától, így aki ismeri a mitológia részét annak kicsit csalódás a film, illetve fordítva.
A történet az ókori görögök világában játszódik, amikor Herkules, Zeusz isten törvénytelen fia az emberek segítésének szenteli az életét. Rengeteg viszontagságon és ármányon megy keresztül, amit részben embereknek, részben isteneknek (főként Hérának, gonosz mostohaanyjának) köszönhet.


Szereplők

Salmoneaus: Segít Herculesnek a Küklopszos részben, ezután barátok lesznek. S. egy nem túl hősies utazó kereskedő (amolyan kuruzsló). 
Autolycus: A tolvajok fejedelmének vallja magát, amúgy kedves és segítőkész barát.
Alcmene: Hercules édesanyja. A filmben többször is szerelembe esik.
Iason: Iolaus és Hercules barátja, királyi ivadék. Később feleségül veszi Alcmenet, Hercules édesanyját.
Deianeira: A sorozatban Hercules első felesége, akitől három gyermeke is született. Héra megölte az egész családot.
Callisto: Alapvetően Xena ellensége, de Herculest is megtámadta.
Xena, Gabrielle: Xena egy harcos hercegnő, aki elsőzör gyilkosként, majd megtért segítőként tér vissza. Román alakul ki a két ember között. Gabriell pedig Xena segítője, őneki meg Iolaus-szel lesz futó románca.
Ares, Aphrodite: Hercules féltestvérei, akik a legtöbbet jelennek meg a sorozatban. Előbbi a háború, utóbbi a szerelem istene.
Héra, Zeusz: Az isteni pár. Zeusz Hercules apja, aki az első időkben próbál közeledni a fia felé, feleslegesen. Héra pedig az állandóan áskálódó gonosz mostoha.

Rajtuk kívül pedig számos halandó (királyok, hadvezérek, egyszerű emberek, stb.), amazonok, istenek, félistenek, skandináv istenek, titánok és mitológiai lények jelennek meg a sorozatban.  


Hercules
Hercules Alcmene és Zeusz törvénytelen fiaként látta meg a napvilágot, anyja nevelte. A serdülő fiút a kentaur Ceridian mester tanította Cherion akadémiáján, ahol a fiú megismerhette Iolaust és Iasont is. Ezután Hercules és barátai számos kalandon mentek át (12 próba, Trója, amazonok), amikor Hercules feleségül vette Deianeira-t, aki három (Aeson, Klonus, ILEA) gyermeket szült a félistennek. Héra azonban megöli a családját, ekkor bosszút esküszik és a vidéket járja, hol egyedül, hol Iolaus-szel. Harcol Ares-szal, Xenaval többször is, Küklopszokkal, Kentaurokkal, rabszolga kereskedőkkel. Megjárta az alvilágot, megállította a titánokat, megalapította az olimpiai játékokat.
Összeházasodik második feleségével, Serena-val az arany szarvassal. Ez a házasság sem alakul túl szerencsésen. Ezután újabb kalandok következnek: Atlantisz, kronosz kő, jár egy párhuzamos univerzumban, emberölésért perbe fogják.
Anyja halála után száműzetésbe kényszerül, majd legjobb barátja Iolaus is meghal.
Ezután Hercules leszáll az alvilágba, északra utazik, majd elmerül annak hitvilágában és isteneiben. Társául szegődik Iolaus 2, aki egy másik univerzumból érkezett, majd férfi sellőként a tengerbe költözik.
Ezután még számos kalandon megy keresztül, évszázadokat is ugorva néha, a feltámadt Iolaus-szel utazgatva.  
A széria alatt 5-6 nővel is szerelmi kapcsolatba került rövidebb időkre.

Iolaus
Zaklatott és szegény gyermekkora volt, majd a Cherion Akadémián megismerkedett Iason-nal és Herculessel. Tudjuk, hogy volt egy felsége, Ania és egy gyermeke is, akik meghaltak. Harcmodorát tekintve az ökleit használja gyakrabban és elég agresszív a harcmodora. Összesen négyszer halt meg a sorozat alatt, de utána mindig újra feltámadt (több, kevesebb idő múlva). Iolaus szerette a nőket, ezért voltak romantikus kapcsolatai is a széria alatt. Ania volt az első, aztán Nebula a sumér hercegnő, Xena (ekkor még gyilkos volt és kihasználta a fiút), Gabrielle (Xena segítője, annak megváltozása után), Breanna (a fiúk megmentették a faluját), Niobe (Oresztész király felesége).  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése