2/03/2013

Xena

A sorozatról

A televíziós sorozat 1995-2001 között futott Lucy Lawless-szel a főszerepben, elég nagy sikerrel. A történet a jó útra tért gyilkosról, Xenáról szól, aki barátjával a szószátyár Gabrielle-lel járja a világot, hogy helyrehozza egykori rémtetteit, segítsen az egyszerű embereknek megvédenie magukat a zsarnokoktól, haduraktól.


Szereplők

Salmoneaus: Ő egy nem túl hősies utazó kereskedő (amolyan kuruzsló). 
Autolycus: A tolvajok fejedelmének vallja magát, amúgy kedves és segítőkész barát.
Ares: A háború istene, aki vissza akarja téríteni Xena-t a harc útjára, illetve az ágyába.
Callisto:Xena legnagyobb ellensége. A nő azután lett harcos, hogy Xena iírtotta a családját és a faluját.
Solan: Xena és Borias fia, Hope (Gabrielle lánya) megöli.
Cyrene: Xena kocsmáros édesanyja.
Joxer: A fiú katonának képzli magát, ám esetlen, Gabrielle-be szerelmes.
Eve: Xena lánya, Callisto lelkével.
Lao Ma, M’Lila: két olyan nő, akik megtanították Xenát lélekkel harcolni, gyógyítani, a nyomáspontokkal ölni, stb. A két nő indította el a javulás útján.
Borias: Xena legnagyobb szerelme, fiának apja.
Meg, Diana, Leah: Xena alteregói, megszólalásig hasonlít a külsejük. Ám Meg egy butácska tolvaj, kocsmáros lány, később Joxer kedvese. Diana pedig igazi hercegnő, Lias király elkényeztetett leánya. Leah pedig a szűz papnő.    

Rajtuk kívül pedig számos halandó (királyok, hadvezérek, egyszerű emberek, stb.), amazonok, istenek, félistenek, skandináv istenek, titánok és mitológiai lények jelennek meg a sorozatban. 


Xena
Egy egyszerű falusi lányként élt két bátyjával, amikor Cortese, a hadvezér megtámadja a falut és megöli egyik testvérét. A lány ezután könyörtelen gyilkossá válik. Végig gyilkolja a fél világot leginkább Borias-szal, szerelmével. Aztán megismerkedik néhány olyan emberrel, akik átlendítik a jó oldalra (Solan születése, Borias „jóvá” válása, Gabrielle, Lao Ma, M’Lila).
Számtalan kalandon megy keresztül Gabrielle-lel.
Gabrielle megismerheti Solan-t, Xena fiát és a kentaurokat. Aztán Callisto is színre lép, tőle aztán nem igazán tudnak megszabadulni, elszántan üldözi Xenát.
Xena és Gabrielle között megtörik a barátság, amikor Gabrielle megszüli Dahak gyermekét, a gonosz Hope-ot. Nem öli meg, így az visszatér és megöli Solan-t, ekkor megöli lányát és önmagát is. Azonban ennek a sztorinak sincs vége, mert megjeenik Callisto, Hope szörnyfia, és Ares is, mint Hope férje.  
A két lány Indiában van, amikor Gabrielle elkezdi követni Eli-t, aki a békét hirdeti, felhagy a harccal. 
Később szembekerül a Rómaiakkal, teherbe esik. Meglátogatja az északi az amazonokat, harcba száll Altival, később a valkűrökkel és az északi istenekkel kerül közelebbi kapcsolatba.
Gabrielle-lel meghalnak, és a mennyben harcolnak.
Álmukból 25 év múlva támadnak fel. Megismerjük Eve-t, Xena gonosz lányát, aki Ares követője. Xena halála után Gabrielle folytatja annak küldetését.    

Gabrielle
Egy kis faluban nőtt fel, igazi falusi, szószátyár lány, aki költeményeket irkál. Miután Xena megjelenik az életében, vele tart minden kalandjára.
Az amazonokkal való megismerkedése alatt Amazon királynővé koronázzák. Hamarosan férjhez megy és megözvegyül, ettől harcias énje előtör belőle. Ezután Gabrielle-t „megtámadja” Dahak, a gonosz istenség, akitől megszüli Hope-ot. Hope maga a megtestesült aljasság, megöli Solan-t, így Gabrielle kénytelen megölni gyermekét, önmagával együtt. Bár később feltámad, Xenával a kapcsolata emiatt megromlik.
Ezután megvilágosodik és az indiai Eli békéjének lesz a követője, amit Xena miatt megszeg. Xenával meghalnak, és a mennyben harcolnak.
Álmukból 25 év múlva támadnak fel. Megismerjük Eve-t, Xena gonosz lányát, aki Ares követője. Xena halála után Gabrielle folytatja annak küldetését.    
Nagy személyiség változáson esik át a sorozat alatt. A kedves, szűz, békehirdető dalnok lányból valódi harcias amazon lesz, amelyet a ruhatára érzékeltet igazán jól.  
Több romantikus kapcsolata is volt az évadok alatt: Petracles (Régebben Xena lovagja, de el akarja csábítani a naiv lányt, ám később mégis jót tesz a lányokkal), Iolaus (Hercules jobb keze), Perdicas (G. falusi szerelme, akivel később összefutnak, összeházasodnak, de Callisto megöli a férfit), Telus (egy fiatal fiú, aki Sziszifusznál élt. Gyakorlatilag már halott volt), Phyleus.


2 megjegyzés:

  1. Gabrielle szeretői közül kifelejtetted a legfontosabbat: magát Xenát! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igaz, bár ők egy személyben voltak minden egymásnak, nem is barát, nem is szerető...

      Törlés