3/04/2013

Újabb 10-es


Titanic

Az 1997-ben készült romantikus katasztrófafilm a híres Titanic utolsó útján játszódik, ahol a gazda Rose és a szegény Jack egymásba szeretnek, amitől fenekestül felfordul az életük. Aztán a hajó jéghegynek ütközik…

A cselekmény két szálon fut, mert a hajó roncsait egy expedíció vizsgálja a jelenben, amihez jelentkezik a már nagyon idős Rose, hogy elmesélje mi is történt akkoriban a hajón. Aztán 1912-ben térünk újra magunkhoz.
A film cselekménye (Jack-et és Rose-t kivéve) teljesen valósághű, a berendezések, ruhák, a hajó maga abszolút valósághű, sőt valóban korabeli.
A film zenéje az egekbe röptette Celine Dion-t, az énekesnőt, méltán. Ezt meg kell hallgatnia mindenkinek!
A filmet 11 Oscar-díjjal jutalmazták, igazán megérdemelten.
Nem mennék bele a film készítésének igen bonyolult mechanizmusába, de erősen ajánlom, hogy ezt a filmet és ennek „Így készült”-jét mindenkinek látnia kell, vagy olvasnia róla.

10/10

Tudom mit tettél tavaly nyáron

Az 1997-es tini horror főszerepében négy (két fiú, két lány) végzős középiskolás áll, akik a szalagavatójukról hazafelé tartva elütnek egy halászt, majd megesküsznek, hogy erről soha nem beszélnek. Ám egy évvel később valaki üzenetet kezd hagyni „Tudom mit tettél…”
1998: Egy évvel azután, hogy „megölték” a halászt Ray és Julie új életet kezdtek egymástól távol. Ám ekkor Julie és főiskolás barátai egy utazást nyernek a Bahamákra, ahol kiderül, hogy nem csak a halász, de a fa is életben vannak.
2006: A halász története már csak városi legenda, alig hisznek benne. Egy csapat diák azonban szembesül azzal, milyen az, amikor a legenda feltámad!

A film olyan, mint minden más tini horror. A történet egy kissé sablonos, lehet rajt izgulni, van benne kiszámíthatatlanság, de ugyanakkor már az elején lehet tudni, hogy ki éli túl, stb. Tele van tini bakikkal, vérrel, túlzásokkal, nagyzolásokkal, stb. Igazából semmi extra, de nem rossz, funkcióját betölti. A 3. részt leszámítva:

10/8

Armageddon és Deep Impact

Mindkét film 1998-as és katasztrófafilm kategóriában indul. Előbbiben egy meteor, utóbbiban egy üstökös közeledik a Föld felé nagy sebességgel. Míg a Földön történnek kisebb becsapódások (annak minden sablonjával), illetve menekülési terveket dolgoznak ki és evakuálnak, meg embereket mentenek, stb., addig előbbiben a NASA, utóbbiban a Kormány kitalál egy mentőtervet.  Előbbiben egy olajfúró csapatot küldenek fel a meteorra, hogy belülről robbantsa szét atommal, utóbbiban egy orosz-amerikai űrhajós delegáció indul az üstökösre, hogy atommal szétrobbanthassa azt. Mindeközben hullanak a csapatok tagjai…

A két film sablon alapján készült el, hasonló sémára, csupán a körítés és a szereposztás más-más. Előbbiben Bruce Willis, Liv Tyler, Ben Affleck, Billy Bob Thornton, Steve Buscemi, Owen Wilson, utóbbiban Robert Duvall, Tea Leoni, Morgan Freeman, Elijah Wood, Leelee Sobieski, Vanessa Redgrave játszik.
A parádés szereposztás miatt több díjra is jelölték a filmeket,ám igazi elismerésben nem részesültek.
Az effektek kiválóak voltak, a sztori unalmas, a jelmezek jók, a helyszínek is és a színészek nagyon jól játszottak, ehhez kétség sem fér.

10/8

Egy bogár élete

Az 1998-as animációs film középpontjában Fürge a hangya áll, aki kétbalkezessége miatt a szöcskékkel háborúba keveri népét, ezalatt megismer egy bogár-cirkuszt és magát Atta hercegnőt is. 

A figurák szépen és nagyon aranyosan vannak ábrázolva, mondhatni valósághűen. A történet nagyon aranyos és abszolút szerethető. Bár a sztori nem túl szokatlan: szegény fiú, gazdag lány, vagány kaland, happy end.

10/9


Ha eljön Joe Black

Az 1998-as film főszereplője Will, akihez egyszer bekopog egy jóképű idegen, aki maga a Halál, a férfiért jött. Ám mielőtt elvinné, meglátja annak lányát, belészeret és belekóstol a földi létbe, azonban az ő ideje is véges a földön…

Nekem a történet maga nagyon tetszett, a film azonban kicsit vontatott volt, mondjuk drámánál ez megszokott, csak én nem vagyok oda a drámákért. Ezt s csak misztikus volta miatt néztem meg.

10/7

A kód neve: Merkúr

Az 1998-as akcióthriller főszereplője Art Jeffries FBI ügynök, aki azt a feladatot kapja, hogy megvédjen egy autista kisfiút, aki véletlenül belecsöppen egy titkos kormányprogramba (emiatt szüleit megölik). Art hamarosan rádöbben, hogy senkiben sem bízhatnak meg, ezért egy idegen lány, Stacey segítségét kéri.  

A film maga rengeteg negatív kritikát kapott, illetve bevételekben is alulmaradt a várthoz képest. Én Bruce Willis és a kisfiújátékát emelném ki, mint pozitívum. Mondjuk, szerintem Willis minden szerepében hozza a szintet (talán azért, mert hasonló karaktereket játszik folyton), de a kisfiú az valami zseniálisan játszott.
Mindent összevetve nem tetszett a film.

10/7

Macskajaj

Az 1997-ben készült szerb film főszereplője Matko, a cigány csempész, aki a fiát a 17 éves Zare-t akarja kiházasítani Dadan, a helyi maffiózó csúnya húgával, Afroditével. Mindezt egy igen balul sikerül üzlet miatt, amiből Matko (szokásához híven rosszul került ki). Azonban Afrodite nem akar férjhez menni (később Grga Pitric, helyi keresztapa unokájába szeret bele), ezért megszökik, Zare örömmel segíti, mert ő meg Ida-t a kocsmáros lányt szereti.

A film számomra érdekes, mert én szerb filmeket nem szoktam nézni, de ez a rendező tudhat valamit, mondjuk a neve alapján, Kusturica, nagyon is sokat. A zenéje az megint valami fenomenális. A történet bugyutácska, de nem rossz, a kivitelezés sem rossz, bár még bugyutább. A színészek meg…hmm… Rengeteg díjat zsebelt viszont be…
Szóval nem igazán tudok mit kezdeni a filmmel:

10/6

Oroszlánkirály

Az 1994-es mese Szimbáról a kis oroszlánról szól, aki apja halála után a sivatagba menekül, ahol új barátaival Timonnal és Pumbával nevelkedik fel. Ekkor jelenik meg Nala, az oroszlánlány és ráveszi a herceget, hogy vegye vissza a királyságot a zsarnoktól…
1998: Szimbának lánya születet, Kiara. Egymásba szeretnek az egykori ellenség utódjával, Kovut-tal. 

A történet nagyon aranyos és szerethető, persze nem mentes a sablonoktól. A rajzok tökéletesek, valósághűek, kiválóak. A zene szintén nyerő választás volt. Több díjat is magáénak tudhat a produkció.

10/9

Penge

Az 1998-as akciófilm főszereplője Penge, a vámpírvadász, akinek anyját akkor harapták, meg amikor út várta, így bár örökölte a vámpírok vérszomját, képes uralni azt, illetve a fényben is tud járni.
2002: Egy új vámpírfaj felbukkanása miatt Penge összefog a Vámpírkirállyal és lányával, hogy leszámoljanak a közös ellenséggel.
2004: Pengét az FBI üldözi, azért összefog egy vámpírüldöző klánnal, melynek tagja öreg barátjának a lánya is. Mostani ellenségük a legnagyobb vámpír: Drakula… 

Sok bőrt húzunk le…annál… Itt is igaz, de azért mindegyik rész jó a maga nevében. A zenék jók, a kosztümök jók, a színészek jók, kellően véres és mégsem, a sztori nagyon jó, az effektek is jók. Igazából átlagos, vagy kicsit jobb…

10/8

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése