4/28/2013

Love the way you lie

 Ez egy dal címe, melyet Rihanna és Eminem énekelnek közösen. Sok kedvenc dalom van, ez csak tetszik, de nem tartom túl sokra, vagyis nem fogott meg, hogy naponta meghallgassam. Ám valami miatt nem tudtam kiverni a fejemből már régóta, ezért döntöttem úgy, hogy megérdemel egy bejegyzést a blogomban.
Maga a dal, amiről végeredményben szó lesz most az ITT található, hallgassa meg mindenki.
A dalszöveg pedig ITT található, magyarul. A dal arról szól, hogy van egy férfi és egy nő, akik 1000 fokon égve élik meg a szerelmüket, ugyanúgy szenvedélyese, ha szeretnek, és ha veszekszenek egyaránt.
Fő szavak és motívumok, melyek végig kísérik a klipet:
Szeretem, ahogyan hazudsz/Szeretem, ahogy fáj: Egyféle kétértelműség van benne, mert senki sem szereti, ha hazudnak vagy fáj neki valami, de a szenvedély „elfogadtatja” ezeket a szélsőségeket. Fokozza az őrületet!
Égni, tűz: Kétféle értelme is van. A szenvedély tüze, mely mindent elemészt, a kapcsolatot és a párt is. Illetve a tűz, hogy együtt égünk el, nem élhetünk egymás nélkül.
Szeretni/Gyűlölni: Ellentmondás, ám mégis létezik. Szerelemmel szeretni valakit az gyönyörű, de egy halovány határa van a gyűlölettel, ami gyakran át is fordul. Lehet gyűlölni és szeretni is valakit egyszerre, csak éppen az a kapcsolat nem egészséges.
Megcsalás: A pár megcsalja egymást, utalás van rá a klipben. Szeretik egymást, ám mégis megteszik, valószínűleg egymás bosszantására, illetve, hogy a másik figyelmét elnyerjék.
Féltékenység: A megcsalással együtt jelen van. Iszonyatosan féltékenyek egymásra, ami nem rossz dolog, eredetileg, ám őket elemészti a szenvedély és így ez már káros.
Verekedés: A pár verekszik egymással, meglehetősen gyakran, aztán szenvedélyesen békülnek. Illetve nem csak egymással verekednek, hanem a pár férfi tagja vélt riválisát is elveri. Ez is a szenvedélyük, birtoklási vágyuk mellékhatása.
Őrült vak szerelem: Nem látják egymásban a rosszat, vagyis látják, de vakon követik a másikat minden őrültségbe és nem érdekli őket senki és semmi. Abszolút nem egészséges a kapcsolatuk, de annyira szeretik egymást, hogy nem érdekli őket.  
Se vele, se nélküle: Abszolút látványos. Láthatjuk a klipben, hogy szenvednek egymástól (verekedés, megcsalás, őrület), de nem bírnak egymás nélkül még létezni sem.
Nem tudok élni nélküled: A lány gyújtja a tüzet és talán mindketten meghalnak benne a klipben. Még ha képletesen is, akkor is azt jelenti, hogy nem tudnak egymás nélkül élni és nem is akarnak, még ha az életükbe is kerül.

Rihanna a dalban: Rihanna (25), 2005-ben ismerkedett meg Chris Brown-nal, majd lett annak a barátnője (nem tudni pontosan mikor, talán 2007). 2009-ben egy díjátadón való fellépésüket mondták le, mert Chris-t letartóztatták, mert brutálisan megverte Rihannát, aki fel is jelentette exét, akit el is ítéltek. Állítólag a pofonok féltékenységből fakadtak, állítólag Rihanna rendezett féltékenységi jelenetet, állítólag oka is volt. 2011-ben megszűnt a távoltartási végzés, úgy nézett ki, hogy Rihanna és Chris is új ember oldalán találták meg a boldogságot. Ekkor azonban elkezdtek a neten incselkedni egymással, üzengettek, édelegtek, célozgattak, követték is egymást, de nem találkoztak. 2012-ben Rihanna „jelenlegi” pasija fejbe dobta egy üveggel Christ, majd össze is verekedtek, ezután Rihanna újra felvette a kapcsolatot Chris-szel. Idén pedig bejelentették, hogy újra egy párt alkotnak.
Miért írtam én ezt le? Mert kísérteties a hasonlóság a valóság és a dal között. Rihanna és Chris szerelme is 1000 fokon égett (ég), amit ugyanolyan jól táplált a szenvedélyes szerelem és az izzó gyűlölet is. Volt náluk is féltékenység, megcsalás, verekedés, hazugságok, őrült vak szerelem. Sőt a klipben a fiú üveggel fejbe dobja vetélytársát, a valóságban is történt hasonló.
Eminem a dalban: Eminem (40), 15 évesen ismerte meg majdani nejét, aki a testvérével költözött Eminemékhez, miután megszöktek otthonról.  Később összeházasodtak (1999, 2006.01.), majd elváltak (2001, 2006.12.), azóta is közösen nevelik lányukat, Hailie-t (1996). Se veled se nélküled volt a kapcsolatuk, állandó botrányokkal. 2000-ben például Kim egy másik férfival csókolózott, akit Eminem fegyverrel fenyegetett meg, majd meg is vert. Ekkor szakítottak, később Eminem a felesége haláláról (gyilkosság) beszélt, Kim felvágta az ereit, majd Eminem Kim barátja verése után börtönbe került, Kim pedig kokainbirtoklásért szintén. Rendszeresen otthagyták egymást, ám mindig újrakezdték, vitáik gyakran torkolltak verekedésbe.
Miért írtam én ezt le? Mert bőven van hasonlóság a valóság és dal között itt is. Eminem és Kim szerelme 1000 fokon égett az első perctől kezdve, se veled se nélküled kapcsolatban éltek, hol a szenvedélyes szerelem, hol az izzó gyűlölet perzselte őket. Volt náluk is féltékenység, megcsalás, verekedés, hazugságok, őrült vak szerelem, Eminem (mint a klipben a fiú) szintén elverte vetélytársát. Nem tudni, hogy ma együtt vannak e vagy sem, de akit érdekel a kapcsolatuk, hallgasson bele Eminem zenéibe (Crazy in love, Kim), ugyanis gyakran énekelte meg kapcsolatuk szenvedélyét és tragédiáját.
Dominic Monaghan és Megan Fox jelenléte a klipben nem indokolható így, mert Dominic 2004 óta kapcsolatban van Evangeline Lilly-vel (többször szakítottak majd békültek ki, befigyelt a megcsalás, a fájdalmas szakítás, de ennyi). Megan Fox pedig az új Angelina Jolie, szenvedélyes, biszex és tőle talán még számíthatunk ilyen kapcsolatra, de eddig nem.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése