7/01/2013

Romantikus


16 filmet jegyeztem fel ebben a kategóriában, ami nem igazán sok. Mondjuk, nem vagyok egy romantikus alkat, talán ezért nem nézek sok ilyen filmet. Minden esetre most ennyi van, ezeket elemzem.

A Burok

A 2013-as sci-fi-ben a Földet békés űrlények foglalják el, a Lelkek, akik buroknak használják az emberek testét. A kevés emberi ellenálló egyike Melanie, akibe elfogása után beköltözik a Vándor nevű lélek. Ám a testben Mel lelke is megreked, ugyanis nem hajlandó azt átadni. Mel és Vándor egy testben két szenvedélyes lélekkel indul a lázadók megsegítésére.

Számomra ez egy nagyon szép film. Maguk az űrlények sem velejéig romlott lények, hanem valami szép és jó dolog követei, azonban az emberek sem rosszak, csupán saját maguk urai akarnak lenni. Igazából egymás mellett kellene meg tanulniuk élni. Melanie egy nagyon erős akaratú, szenvedélyes lány, aki tovább küzd a testéért, a barátaiért, a testvéréért és a szerelméért. Vándor pedig új oldaláról ismeri meg az embereket, a barátságot és a szerelmet is. Nagyon romantikus a szerelmi sokszög, bámulatosan ki van dolgozva. A karakterek nagyon jók benne. Nem egy hatalmas és látványos alkotás, de érzelmileg hihetetlenül gazdag.

Csúf szerelem

A 2011-es film főszereplője Kyle, az elkényeztetett úri fiú, aki megaláz (tudtán kívül) egy valódi boszorkányt, aki megátkozza, és csúf szörnnyé változtatja. Egy évet kap, hogy igaz szerelemre találjon, különben így marad…

A története ismerős lehet, amolyan Szépség és a Szörnyeteg modern köntösben. Kissé tinifilm jellege van, ami nem tesz neki túl jót, de ezt leszámítva a története kiváló. A karakterek zseniálisan ki vannak dolgozva, Kendra és a Szörny külseje is magával ragadó. Aztán ott van Will és Zola, akik szintén különleges karakterek. Gazdag érzelemvilágú film ez is.

Maléna

A 2000-es olasz film főszereplője Renato, az élénk fantáziájú kisfiú, aki halálosan szerelmes a városka legszebb nőjébe, Malénába, akinek a férje a fronton harcol.

Érdekes film, mert van benne romantika, Maléna ragaszkodása a férjéhez, hűsége, illetve Renato gyermeki szerelme. Van benne humor, amit Renato családja képvisel, illetve komikus karakterek, jelenetek. Van benne erotika, aminek jelentős részét Renato fantáziája teszi ki. Van benne dráma, amit szegény Maléna kétségbeesett helyzete idéz elő, ahogyan megtöri őt a magány, férjének hiánya és a körülmények.
Igazából én drámának tartom ezt a filmet, aminek jó is…csak én nem szeretem a drámákat…

 

Cafe de flore

A 2011-es film két párhuzamos világban játszódik, amit fél évszázad választ el egymástól. Az elsőben Párisban járunk, a ’60-as években, ahol egy anya neveli a down-kóros kisfiát. A másik napjainkban játszódik Montrealban, ahol az ünnepelt DJ boldog új barátnőjével, de ehhez a boldogsághoz el kellett hagynia a feleségét.

Különleges történet, amit nem árt kétszer is megnézni, hogy egyszer érthetővé váljon. Az első történet szereplői reinkarnálódtak a jelenben, ezt nem árt tudni, illetve, hogy az egészen átível a mélységes szerelem és szeretet. Igazából semmi, de semmi különös nincs a filmben, sőt néhol inkább unalmas. A karakterek sem túlzottan szerethetőek, azonban a korszakokat átívelő szerelem, szeretet az nagyon csodálatosan ki van dolgozva. Anya, fia és a kislány kapcsolata nagyon szép, megható és áldozatvállaló.

Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt

A 2003-as film főszereplője Andie, aki egy női magazinnál dolgozik, legújabb feladata pedig, hogy kiválasszon egy férfit és 10 nap alatt veszítse el, így adva tanácsot olvasóinak. Ezzel párhuzamosan Ben a sikeres reklámügynök egy nagy megbízást szeretne megkaparintani, ehhez azonban egy fogadást kell teljesítenie: magába kell bolondítania egy nőt 10 nap alatt, aki minő véletlen Andie lesz.

Nagyon szórakoztató és romantikus film. Andie és Ben is mindent megtesznek, hogy a 10 napos határidőt teljesítsék, ám a másik ellenállása, idegesítő magatartása nagyon megnehezíti az ügyüket. Igazából ez a film egy könnyed esti kikapcsolódás, mert olyan nagy mondanivalója nincsen, egyedüli célja a szórakoztatás.

27 idegen igen

A 2008-as film főszereplője Jane, aki eddig 27 esküvőt szervezett le, illetve volt rajtuk koszorúslánya. Éppen két esküvő között ingázik, amikor megismerkedik Kevin-nel a riporterrel, aki nagy sztorit szimatol. Jane pedig újabb feladatot kap, meg kell szerveznie húga és saját főnöke (akiért Jane epekedik) esküvőjét…

Nagyon kedves, nagyon romantikus film, amit az esküvők állandó jelenléte még fokoz is. Igazából a története szinte sablonos, leszámítva a 27 ruhát, amik keretet adnak az amúgy lapos történetnek. A film egy könnyed esti szórakozás csajoknak vagy romantikusabb pároknak. Ettől függetlenül a színészek jók, a ruhák és a jelenetek is…

Anyád lehetnék

A 2007-es film főszereplője a középkorú Rosie, akinek a feje felett most csapnak össze a hullámok (exe fiatalabb nőt ejt teherbe, lánya kamaszodik, főnöke meg akar tőle szabadulni, asszisztense szabotálja, stb.), amikor megjeleni9k életében a jóval fiatalabb, bohém lelkű színész, Adam.  

Egész jó film, de ezt is csak csajos programnak vagy romantikus pároknak ajánlom, mert igazi lényege, mondanivalója nincs. Ha csak az nem, hogy a korkülönbség szerelemben mit sem számít. Amúgy Michelle-t jó színésznőnek tartom.

Négyen egy gatyában

A 2005-ös film főszereplője 4 barátnő, akik külön töltik a nyarat, ám valami mégis összeköti őket…egy nadrág. A lányok ugyanis találnak egy nadrágot, ami mindegyikükre felmegy, 1-1 hétig hordják a nyáron, hogy kipróbálják, szerencsét hoz e.

A sztori igazából egyedi, a lányok nagyon jól játsszák a szerepüket. Tinilányoknak való film, mert van benne romantika, családi gubancok, mélyebb lelki értelem, stb.

 


Csokoládé

A 2000-es film főszereplője Vianne, aki egy apró francia faluban nyit csokoládé boltot. A városka lakóinak egy része örül, másik fele az ördögnek tulajdonítja a boltocskát.

Ezt a filmet valóban ajánlom megtekintésre, nem csupán azért, mert Johnny Depp játszik benne. A története nagyon egyedi, Vianna sztorija is különleges, vagy akár Roux-é. A csokoládé pedig még egy filmben sem kapott ilyen kitüntető helyet, mint ebben, és valóban csodálatos és ínycsiklandozó keretet ad a történetnek, aminek van mélyebb, lélektani jelentősége is. Aztán ott az elmaradhatatlan romantikus szál is, ami még magasabbra emeli ezt a francia filmecskét.

Splash

Az 1984-es film főszereplője egy sellőlány, aki egy férfi után kilép a szárazföldre, ahol meg is találja Allen-t, de a kapcsolatuk kibontakozása nem egy egyszerű küldetés…

Ezt a filmet már nagyon régen láttam, de az akkori technikai feltételeknek, követelményeknek megfelelt. Van, amiben még ma is megállja a helyét. Könnyed esti kikapcsolódás a romantikusabb érzületű embereknek, de kalandnak sem utolsó a film, sőt fantázia kategóriában is megállja a helyét.

Halhatatlan szerelem

Az 1992-es főszereplője Daniel, a pilóta, aki lefagyasztatja magát miután szerelme egy baleset miatt kómába esett. A számításokba azonban hiba csúszik, Daniel 1992-ben ébred sok évvel az eredeti terv után. Ekkor azonban meg kell küzdenie a hirtelen öregedéssel, a szerelme keresésével, egy új barátsággal és esetleges bensőségesebb kapcsolattal is.

Nagyon szép és kedves film, nekem akkoriban ez is nagy kedvencem volt. Daniel egy nagyon érzelmes figura, aki annyira szereti a barátnőjét, hogy vállal egxy ilyen bizonytalan kísérletet is. De ugyanilyen megható Daniel kapcsolata Claire-rel és Nat-tel is.  

A skarlát betű

Az 1995-ös film főszereplője Hester, aki afféle lázadó a puritánok között. Tiltott viszonyt kezd a tiszteletessel, ami után megkapja a szégyen skarlát színű jelét, de ezt is képes emelt fővel elviselni…

Ez inkább egy dráma, nem romantikus, talán szentimentális. többször is láttam ezt a filmet és nem tetszett, megkoptak már az emlékeim, így most kicsit feljebb értékelem. Történelmileg, kosztümileg, színészi teljesítményügyileg jó. De nekem magával a történettel, az emberi butasággal és a felesleges mártíromsággal van bajom.

Lelkes testcsere

A 2006-os film főszereplője Nell és Woody a két teljesen eltérő személyiségű és nemű tini, akik egy véletlen miatt testet cserélnek. Ezután, bár nem kedvelik egymást, összefognak, hogy visszakapják a testüket és az életüket.

12 egy tucat ilyen testet cserélős filmet láttam, szóval a története lerágott csont. Amolyan tinifilm ez is, szóval nagyon nem akarom ragozni. A kivitelezése azonban tetszett, a romantikus szál is. Nell és Woody végtelenül helyesen és ügyetlenül közelednek egymáshoz, van benne utálat, intrika, fájdalom, beletörődés, jellemváltozás.

A 200 éves ember

Az 1999-es film főszereplője Andrew, a háztartási robot. Martinék vesznek egy robotot, aki azonban nem egy csendes típus, mindenről véleménye van, igazi családtaggá válik, olyannyira, hogy 200 évig szolgálja a családot. Legnagyobb vágya azonban, hogy ember lehessen, Andrew csak erre vágyik igazán…

A történet az nagyon különleges. Hatalmas lélektani jelentősége van, igazából nem teljesen romantikus film, sőt talán csak pár százalékban az. Valójában ez egy lélektani dráma, de annak hihetetlenül jó. Kicsit unalmasnak mondanám, mert nem peregnek benne az események, de a története és a színészi játékok miatt abszolút megéri megnézni.

Kék lagúna

Az 1980-as  film főszereplője a hajótörött gyerekpár, Emmeline és Richard. Távol a civilizációtól cseperednek fel a Csendes-óceánon, ahol önmaguknak kell felfedezniük a világot és a szerelmet is…

Ennek a filmnek kélt része is van, gyakorlatilag ugyanarról szólnak. A történet biztosan nem ismeretlen már, hiszen több ilyen hajótörött film is létezik. Van benne kaland, romantika, gyönyörű területek, stb. Nekem tetszett is meg nem is, bár ’80-as évekbeli filmnek azért több mint jó. Viszonyítás kérdése ez csupán.

10 dolog, amit utálok benned

Az 1999-es film főszereplője Kat és húga Bianca. Utóbbi nagyon szeretne bulizni, randizni és menő lenni, míg előbbi ezt erősen gátolja antiszociális viselkedésével. Ám valaki annyira akarja Biancát, hogy felbéreli a szintén antiszociális Patrick-et, hogy hódítsa meg Kat-et, így Bianca is szabad utat kapna otthon.

Ez egy nagy sikerű Shakespeare mű modern adaptációja, ami meglehetősen jól sikerült. Tetszenek a karakterek, a jelentek, a humor, a szarkazmus, a zene, stb. Igazából ez is egy tinifilm, de a jobbik fajtából.

 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése