8/03/2013

Dobogókő

Dobogókő egy igazán különleges hely, mind természeti adottságai, mind múltja, mind pedig szakrális, ezoterikus jelentősége miatt. Mindenképpen érdemes arra, hogy szót ejtsünk róla.

Dobogókő a Visegrádi-hegység legmagasabb pontja, ahol Pest megye és Komárom-Esztergom megye határa is húzódik, mint településrész pedig Pilisszentkereszthez tartozik, lakosainak száma: 133 fő. 700 méter magasan fekszik, tetejéről kiváló kilátás nyílik a Dunakanyarra, tiszta időben a Magas-Tátrára is. Délről lankásan emelkedik, észak felé viszont meredeken ível, völgyek tagolják, mint a Rám-szakadék. Nem messze tőle található a Szenteltvízmedencés-barlang, Kilátós-barlang, Mária-barlang, Ablakos-barlang, Hideg-lyuk, Kőtorony-alatti-barlang, Ötlyukú-barlang.

Történelmét tekintve igen érdekes terület, mert az ősembertől, az 1848-as szabadságharcig, a szkítákon, az avarokon, a rómaiakon, a hunokon át, stb. minden egyes nép megfordult itt, aki a Kárpát-medencébe betette a lábát. 1898 óta pedig a turizmusban jeleskedik, illetve ezoterikus jelentősége miatt is népszerű.

Látnivalói tekintve:

- Turistamúzeum: 1898-ban létesült egy menedékház, majd 1906-ban azt egy kőépület váltotta fel. A faépületben van ma a Múzeum, a kőben pedig egy turistaház.
- Sípálya működik a területen, ami jelentős változásokon esett át a világháború óta.
- Téry-emlékmű, amely a turistamozgalom egyik úttörőjének állít emléket.
- Szűz Mária-kegyhely
- A méltán híres Zsindelyes Vendégház.
- Itt megy át az Országos Kéktúra útvonal.
Most pedig essen szó az ezotériáról, amely miatt végső soron e cikk is született.
Dobogókőt szívcsakrának is nevezik, de mi is az a csakra? A csakrák ott keletkeznek, ahol a szellemi energiák huzamosabb ideig keresztezik egymást. Ezek úgy szállítják a testünkbe az energiát, mint az erek a vért. A szívcsakra egy igen jelentős csakra, amely gyakorlatilag a Föld szívét jelenti, ahol rengeteg földenergia összpontosul. A Dalai láma szerint hatalmas dolgokra hivatott a magyar nép, ezen energia miatt.

A világon több csakra is található:
- Gyökér: Jeruzsálem, mely összeköti a földet és a túlvilágot, alap a léleknek.
- Szex: Andok, melyet régebben az őslakók működtettek.
- Napfonat: Ausztrália, melyet egykor az őslakók működtettek, hogy harmóniában éljenek, telepátiával kommunikáltak, stb. Ez a csakra ma nem működik.
- Szív: Dobogókő, mely a Földünk szíve, így rendkívüli védelemre szorul.
- Torok: India.
- Homlok: Bermuda, ez a harmadik szem, amely hajók és repülők eltűnéséről vált hírhedtté.
- Korona: Tibet, ahol a szellem a legfelsőbb tudattal kapcsolódik össze.

Tehát összegezzük: iszonyatosan büszkék lehetünk erre az igazán különleges helyre, amely nem csak gyönyörű, de képes a lelkünk feltöltésére is.

Mindenkinek ajánlom, hogy életében egyszer zarándokoljon el arra, pihenjen meg és töltődjön fel energiával. Ha pedig kellően elteltünk a spirituális energiával, ki tudja, talán még halljuk dobogni is a köveket, a Föld szívét!

1 megjegyzés:

  1. Kíváncsi voltam. Lementem a dobogókőhöz. Rátettem a kezem, nem történt semmi.Vártam, hogy érezzem a dobogást, amit a lányom említett. El akartam menni onnan és akkor halkan hallani véltem a szívdobogást. Azt gondoltam csak a szél zúg furcsán. Többször ismétlődött, nem volt rendszeres. De hallottam. Más is észlelte?
    Laszlo

    VálaszTörlés