10/06/2013

A Roloff család

A TLC-n kezdtem nézni ennek a kis családnak a mindennapjait. Most nem is a több évados műsorról vagy az ezzel kapcsolatos hajcihőről írnék, hanem magukról az emberekről. Arról, hogy ezek a kis emberek hogyan boldogultak az életben, hogyan élnek, dolgoznak és egyáltalán, hogyan lettek ilyen igazán gazdag lelkületűek.


A Roloff-birtok

A pár 1990-ben vette meg ezt a 30 hektáros farmot, Portland közelében, Helvetiában, Oregon államban. A farmon szinte semmi nem volt, csak egy régi parasztház, egy leomlott pajta és egy benőtt barackfa ültetvény. Az asszony szeretett volna a városban egy házat megvenni, de férjének volt egy álma…amit meg is valósított az évek alatt.

A Tök szezon
A család tök termesztéssel is foglalkozik, illetve ehhez turizmust épített ki, amit minden év szeptember-október hónapokban megtartanak.

A Túra
Az év mindennapján, korlátozott létszámmal, el lehet látogatni a farmra, ahol a család valamelyik tagja 30 perces túrára viszi a látogatókat a farm egészén, ahol meg lehet tekinteni Matt álommegvalósításait (várat, kötélpályát, western várost, stb.).

A látványosságok
·         A tök föld: hozzá kapcsolódik egy ajándékbolt, egy piknik központ, kisállat simogató.
·         Híd a Semmibe
·         Matt Grand Canyonja
·         Kiszáradt tó
·         Medence
·         Amy és Molly kertje
·         Western város
·         Indián város
·         Kalózhajó a tóval
·         Magasles
·         Faerőd
·         Molly vára
·         Templom
·         Sportpályák
·         Piknik központ
·         Csűrök, garázsok
·         A terror tornya
·         Karácsonyfa erdő
·         Bárka
·         Mocsár erőd
·         Gyerek piramis
·         Temető
·         Bánya
·         +/- azok a dolgok, amiket azóta építettek, vagy átépítettek, stb.

Nyílván való, hogy maga a birtok az elsődleges bevételi forrása a családnak. Az áraikkal számolva, olyan 780 dollárra jön ki az, ha valaki mindent megnéz és kipróbál a farmon, ez olyan 165 000 forintot tesz ki fejenként. Ebben a tök szezonos és a sima túra árak is benne vannak, minden együtt, kedvezmények nélkül.





Matt, az apa

Matthew James Roloff 1961-ben született Kaliforniában, Ron és Peggy (átlagos méretű szülők) gyermekeként. Testvérei közül csak nővére, Ruth átlagos magasságú, többi testvére Sam (ő egy művész) és Joshua (1999-ben szívelégtelenség miatt meghalt) szintén apró termetűek. Matt egy DTD nevű genetikailag örökletes betegségben szenved, ami a porcok és a csontok fejlődését befolyásolja, emiatt csupán 120 cm. Egész életében rengeteg műtétje volt, lesz is és mankóval, speciális járművel tud csak közlekedni.
Matt és Amy 1987-ben találkoztak az egyik LPA (Amerikai Kis Emberek) rendezvényen, még az év szeptemberében össze is házasodtak. 1990-ben költöztek az akkor még spártai kinézetű oregoni farmra, ahol megszülettek az ikrek (Jeremy, Zach, 1990), Molly (1993), majd Jacob (1997) is.
Matt sikeres vállalkozó, farmer, író és szóvivő, illetve amatőr színész. Még a 80-as években szerepelt két kisebb filmszerepben, például az Ewok-kalandban (Csillagok háborúja spin-off).
Nagyjából 10 évig volt sikeres programozó, szoftverértékesítő a Szilikon-völgyben, amiben igen sikeres volt, de a stressz, az új családja és a farm miatt felmondott. Belevágott saját vállalkozásába is, amit egy céggel közösen kezdtek megvalósítani. Ebben mobil eszközöket terveznek szállodáknak, hogy a kis emberek számára is élvezetes és biztonságos legyen a szálloda, a pihenés. Két könyvet is írt, mindegyik nagy siker lett, az egyik a kicsi-nagy világszemléletről (1999), a másik a család szeretetéről (2007) szólt. Ő volt az LPA (nonprofit szervezet a kis emberekért) egyik elnöke, szószólója. Aktív felszólaló különböző rendezvényeken, sokat utazik, stb.



Amy, az anya

Amy Jo Knight 1964-ben született Michigan államban, átlagos magasságú szülők (Gordon, Patrica) gyermekeként. Két nővére (Cynthia, Katie) és öccse (Roger) átlagos magasságúak. Amy egy achondroplasia nevű betegségben szenved, ami a törpeség leggyakoribb eredete, emiatt 127 cm.
Matt és Amy 1987-ben találkoztak az egyik LPA (Amerikai Kis Emberek) rendezvényen, még az év szeptemberében össze is házasodtak. 1990-ben költöztek az akkor még spártai kinézetű oregoni farmra, ahol megszülettek az ikrek (Jeremy, Zach, 1990), Molly (1993), majd Jacob (1997) is.
Amy amellett, hogy főállású anya és háztartásbeli, több területen is dolgozott. A Michigan-i Egyetemen diplomázott, majd személyzeti vezetőként és adminisztratív asszisztensként dolgozott. Mostanság rész munkaidőben dolgozik, mint előkészítő tanár, illetve mint egy kölyök-focicsapat edzője. Ezen kívül ő is részt vesz az LPA működésében, alapítója az ARCF-nek, ami a törpe gyerekek beilleszkedését hívatott segíteni. Ezen túl egy álma is valóra vált, amikor szakácskönyvet adhatott ki. Ő is aktív felszólaló, szintén sokat utazik (bár lényegesen kevesebbet, mint férje). 



Jeremy és Zack, az Ikrek

1990-ben születtek, mindketten nagyon szeretik a sportot, a focit, egyikük sem igazán jó tanuló. Mindketten 2009-ben érettségiztek. Jeremy 185 cm magas, Zach, örökölve szülei magasságát, 132 cm magas.
Jeremy egy helyi főiskolán kezdett tanulni, majd úgy döntött fényképésznek tanul, ezért a Brooks Institute-ban kezdett tanulni, Santa Barbara-n, ahol 2014-ben fog végezni.
Zach levelezőn végzi a főiskolát, jelenleg edzősödik és egy focicsapattal dolgozik, illetve néhány haverjával lakik együtt.



Molly, az egyetlen lány

1993-ban született, meglehetősen szerény, okos és jó tanuló volt mindig. 2012-ben érettségizett, majd a Whitworth Egyetemre kezdett spanyol-számvitel szakra járni.



Jacob, a legkisebb
1997-ben született, jelenleg még középiskolás. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése