10/25/2013

Baldwin-család

A napokban olvasgattam a netet, amikor híres színészdinasztiákra bukkantam. Valamiért ennél a családnál ragadt le a figyelmem, így úgy döntöttem, róluk kell, hogy egy cikk szülessen.

Szülők, testvérek
Édesapjuk Alexander Rae Baldwin II. (1927-1983), 1954-ben vette el nejét, tüdőrákban hunyt el, 1971-1983 között történelmet tanított egy középiskolában, illetve ő volt a suli futballedzője is. Édesanyjuk Carol Martineau (1929-), 1987-ben mellrákot állapítottak meg nála, ezért alapított egy segítő alapítványt, 1996-ban. A négy fiúnak van két lánytestvére is. Elizabeth (1955): férje Charles Keuchler, kertész, hat gyermekük van (John, Jennifer, Jill, Jean, Jessica és Jacqueline). Jane Anne (1965): Jane fizikoterapeuta, férje Randy Sasso, autómárka-kereskedés vezető, gyermekeik, Grainger és Griffin.

Alec

Élete
Alexander Rae Baldwin III. 1958.04.03-án született New York-ban. Ereiben angol, ír, skót, német és francia vér csörgedezik, római katolikus nevelésben részesült. A középiskolában focizott, nem is rosszul (nyílván édesapja miatt). Először a Washingtoni Egyetemre jelentkezett jogra, majd a New Yorki Egyetemre ment dráma szakra, amit 1979-ben kezdett meg, de csak 1994-ben (nyílván megkezdődő karrierje miatt) fejezett be.
Karrier
1986-ban debütált a Broadway-en, 1980-ban egy televíziós sorozatban és 1987-ben a mozivásznon. Az évek alatt 71 mozifilmben, 35 sorozatban, tévéműsorban szerepelt. Olyan filmekben játszott, mint a Dolgozó lány, a Vadászat a vörös októberre, a Fogd a nőt és fuss, a Vágy villamosa, a Pearl Harbor, A tégla, stb.
Magánélet
1990-ben ismerte meg Kimila Ann Basinger (1953) modell-színésznőt egy forgatáson (Fogd a nőt és fuss), akit 1993-ban elvett feleségül. Lányuk, Ireland Eliesse, 1995-ben született. Kim 2001-ben adta be a válókeresetet, 2002-ben sikerült is elválniuk, ám botrányokkal tarkított kapcsolatuknak még sokáig visszhangja volt.
2011-ben ismerte meg Hilaria Thomas, jógaoktatót, akit 2012-ben elvett feleségül, lányuk, Carmen Gabriela, 2013-ban született.
Díjak
Munkásságáért 12 díjat zsebelhetett be, több Emmy és Golden Globe díjat is. Ezen kívül kapott egy Oscar és egy Tony-díj jelölést is, melyeket nem váltott díjra.
Egyéb
2009 és 2011-ben belekóstolhatott házigazdaként a rádiózásba is. Elég nagy botrányt kavart, amikor nekitámadt egy légiutas-kísérőnek, aki felszólította, hogy tegye el a telefonját. 2008-ban jelent meg önéletrajzi könyve, amiben a lányáért folytatott hét éves harcról beszél, amikor Kimmel képtelenek voltak megegyezni lányuk láthatását illetően. A Sabourin-per is elég nagy nyilvánosságot kapott, melyben a kanadai színésznő- modell-t megvádolta a Baldwin házaspár, zaklatással, azóta távoltartási végzés van ellene. Kitartó állatvédő, a PETA egyik szóvivője. Többször is elmondta, hogy kacérkodik a politikusa pályával, mert nagyon érdekli a dolog, ám eddig még nem vágott bele komolyabban.   

Daniel

Élete
Daniel Leroy Baldwin 1960.10.05-én született New York-ban. Ereiben angol, ír, skót, német és francia vér csörgedezik, római katolikus nevelésben részesült. A középiskolában focizott, nem is rosszul (nyílván édesapja miatt), illetve kosarazott is. Egyetemre is ment bátyjához hasonlóan, ám onnan hamar kibukott, nem akart tanulni, színész akart lenni.
Karrier
Pályafutása 1988-ban kezdődött. Az évek alatt 95 mozifilmben, tévéfilmben, sorozatban szerepelt. Olyan filmekben játszott, mint a Harley Davidson és Marlboro Man, a Gyilkos utcák, a Mulholland, a Hirtelen halál, a Lopkadó vadász, stb.
Magánélet
A középiskolában ismerte meg Cheryl-t, akivel a házasságuk igen rövidre sikerült, lányuk, Kahlea 1984-ben született.
1990-1996 között volt a neje Elizabeth, lányuk, Alexadra, 1994-ben született. Ők Angliába költöztek Beth új férjével.
Még 1996-ban megszületett fia, Atticus, kolléganőjétől, Isabella Hoffmann-tól (1958).
2007-ben elvette Joanne Clare Smith-t (1969). Tőle született: Avis Ann (2008) és Finley Rae (2009). Kapcsolatuk viharosnak mondható, mivel a válópert már többször is beadták.
Díjak
Munkásságáért nem kapott díjakat, talán, mert átütőt sohasem sikerült létrehoznia. Jobb volt annál, hogy B-kategóriás legyen, de a felsőbb körökhöz nem eléggé.
Egyéb
2005-ben és 2008-ban is szerepelt egy-egy valóságshow-ban. 1989 óta küzd drogproblémákkal. Három filmben rendezőként is közreműködött. 1998-ban egy hotelban menekült, letartóztatták birtoklásért, elvonóra küldték. 2006-ban ugyanezért elkapták, pár hónappal később áthajtott a piroson és két másik autóba csapódott, aztán szintén még ebben az évben autólopásért is letartóztatták. Elvonóra küldték, de 2007-ben elfogatót adtak ki ellene, mert nem jelent meg a rehabilitációs tárgyaláson.

William

Élete
William Joseph Baldwin 1963.02.21-én született New York-ban. Ereiben angol, ír, skót, német és francia vér csörgedezik, római katolikus nevelésben részesült. A középiskolában nyílván ő is focizott (nyílván édesapja miatt). A New Yorki Binghamton Egyetemre ment, ahol a birkózó csapat egyik sztárja volt, illetve politológiából diplomázott.
Karrier
Az ő karrierje is a ’80-as években kezdődött, ám divatmodellként. Az évek alatt 43 mozifilmben és hét tévésorozatban szerepelt. Ezen kívül több filmben részt vett, mint producer vagy író. Olyan filmekben játszott, mint az Egyenesen át, a Lánglovagok, a Vírus, a Tiszta játszma, a Robbanáspont, stb.
Magánélet
1995-ben vette el Chynna Phillips (1968) énekesnőt, akit már 1991 óta ismert. Lányaik: Jameson (2000) és Brooke (2004). Fiuk: Vance (2002)
Díjak
Nagyobb díjakat nem kapott sohasem, nyílván, mert nem lépett túl egy kategórián, de teljesítményével így is elégedett lehetett.

Stephen

Élete
Stephen Andrew Baldwin 1966.05.12-én született New York-ban. Ereiben angol, ír, skót, német és francia vér csörgedezik, római katolikus nevelésben részesült. A középiskolában nyílván ő is focizott (nyílván édesapja miatt), illetve operaénekesi szakkörre is járt. Azután két éves Drámatagozati képzésre járt. 
Karrier
1988-ban kezdődött színészi pályafutása. Ez idő alatt 72 mozifilmben, tévéműsorban szerepelt. Ezen kívül több filmben is részt vett, mint író, producer vagy rendező. Olyan filmekben játszott, mint a Banda, a Halálos hétvége, a Kő kövön, a Testcsere, a Flintstones család, a Célkereszt, a Tűzharc, az Armageddon III., stb.
Magánélet
1987-ben ismerkedett meg a brazil grafikusnővel, KENNYA Deodato-val, akit 1990-ben el is vett. Gyermekeik: Alaia (1993) és Hailey (1996).
Díjak
Nagyobb díjakat nem kapott sohasem, nyílván, mert nem lépett túl egy kategórián, de teljesítményével így is elégedett lehetett.
Egyéb

2006-ban könyvet adott ki, ami arról szól, hogy egykori botlásai után 9/11 hogyan tette őt valódi kereszténnyé. Életében nagyon fontos a vallás, szervezetekkel turnézik, szóvivő, stb. Aktívan támogatja a politika egyes résztvevőit, de ő maga is kacérkodik a politikusi pályával. 2006-ban megakadályozta, hogy lakhelyén felnőtt könyvesbolt nyisson. Van egy HM (Hannah Montana) tetoválás a vállán, amit fogadásból tett magára, de meg is bánta. Adócsalásért perbe fogták, de felfüggesztettel és kártérítéssel megúszta.

Végül álljon itt egy kis összegzés, melyben alaposan, egyszerűbben össze tudják az olvasóim hasonlítani a testvéreket. 

Végzettség
Alec: Dráma tagozatos diploma
Daniel: Érettségi
William: Politológia diploma
Stephen: Két éves drámatagozati szakiskolai végzettség

Filmek
Alec: 106 db
Daniel: 95 db
William: 50 db
Stephen: 72 db

Feleség 
Alec: Első nejével 11 évig voltak együtt. Második nejével két éve.
Daniel: Háromszor nősült, egyszer pár évre, aztán 6-ra. Jelenleg 6 éve házas, de kapcsolata zűrös. 
William: 1995 óta házas.
Stephen: 1987 óta van együtt a feleségével. 

Gyermekek
Alec: első nejétől egy 18 éves lány, a másodiktól egy pár hónapos kislány. 
Daniel: első két neje 1-1 kislánnyal ajándékozta meg, egy futó kapcsolatból fia született. Jelenlegi neje egy kislányt és egy kisfiút is szült neki. 
William: nejétől két lánya és egy fia született. 
Stephen: nejétől két lánya született. 

Elismerések
Alec: 12 díja van (Emmy, Golden Globe, stb.). Kacérkodik a politikusi pályával. Lelkes PETA-s aktivista. 
Daniel: - 
William: - 
Stephen: könyvet adott ki, kacérkodik a politikai pályával és mélyen keresztény (aktivista is). 

Csalódások
Alec: megtámadott egy légiutas-kísérőt, botránykönyve az első nejével való viharos házasságáról, válásáról.
Daniel: 1989 óta drogproblémái vannak, gyakran kerül a törvénnyel is összetűzésbe.
William: -
Stephen: adócsalásért perbe fogták. 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése