2/17/2014

Mel Gibson

Sokat gondolkoztam azon, hogy megírjam ezt a cikket, mert Mr. Gibson szekere nem igazán megy mostanában saját hibájából. De valamit letett az asztalra, ehhez kétség sem férhet. Igaz, hogy karrierje és élete egy ideje zuhanórepülésben van, de ez pusztán azért van, mert nem tudta méltósággal viselni az öregesést, a kapuzárási pánikot, stb. Ezáltal botrányt botrányra halmozott, de most olvastam, hogy szerepelni fog a Feláldozhatók 3. részében, talán feltámadhat még halottaiból, mint egy Főnix-madár, talán…

Élete

1956.03.03-án született New Yorkban Hutton és Anne Gibson 6. gyermekeként a tízből. Később egy gyermeket még örökbe fogadott a család, így összesen végülis 11 gyermek nevelkedett a Gibson családdal. Ereikben angol, ír, skót és walesi vér is csörgedezik.
A család Mel 12 éves korában Ausztráliába költözött, ma is ott él, ennek oka az volt, hogy a Gibson-klán nem érett egyet az USA politikai felfogásával. Rengeteg vád érte mindig őket, mert nyíltan tagadták a Holocaust megtörténtét, radikális katolikusok voltak és a politikai nézeteik is merően szélsőségese voltak. Mel katolikus középiskolába és főiskolára járt, majd színész végzettséget szerzett.

Karrier

1976-2014 között összesen 54 filmet jegyeznek a nevével. Olyanokat, mint a Halálos fegyver-sorozat, a Mad Max-sorozat, a Rettenthetetlen, stb. A többséget színészként jegyzi, de négyet rendezett, tizenkettőben ő volt a producer (is), háromnak pedig ő írta a forgatókönyvét.

A Passió és az Apocalypto: ebben a két filmben nem szerepelt, viszont ő volt a producer, a rendező és a forgatókönyvíró is. Rengeteg kritika is érte e két film miatt. Előbbit hiteltelenséggel és antiszemitizmussal vádolták. Miért? Mert a kritikusok szerint több ponton eltér a valóságtól, brutálisan erőszakos és nyíltan a zsidókat okolja Jézus halálért, antiszemita módon. Ezek azonban mit sem vettek el a film értékéből, mert kiváló alkotásról beszélünk. A nyelvezete korhű (arámi, latin, stb.), a díszletek, a jelmezek, stb. minden kiválóan működnek együtt, minden csak hozzáad a műhöz. Hogy nem valóságos? Ez nem egy történelmi film, más filmektől sem várja el senki, hogy 100%-osan a valóságot hozzák, főleg nem úgy, hogy sokan még Jézus létezését is vitatják, vagy a nem katolikusok nem is hisznek benne, stb. Ez butaság, ettől még magát a filmet lehet értékelni. Hogy erőszakos? Az a kor erőszakos volt és durva, keresztre feszítések, gladiátorharcok, stb. Elég, ha utána olvasunk, hiszen egy embert elítéltek a hite miatt és keresztre feszítettek, ezt nem lehet szépen „tálalni”. Hogy antiszemita? Nos, lehet, hogy Gibson az, de én nem szóval: tény, hogy a zsidók feszítették keresztre Jézust a hite miatt. Ezt minden katolikus tanulja, számunkra ez egy történelmi tény, minden fajgyűlölet nélkül. A film a gyártási költségeinek 10-szeresét hozta vissza, a díjakról nem is szólva. Az Apocalypto-t nem érte ennyi kritika, bevételében is elmaradt az előbbitől (de jócskán visszahozta a gyártási költségeket), de szintén egy érdekes műről beszélünk, ami más szemszögből közelíti meg a maja civilizáció bukását. Kritika azért illette, mert a maják leszármazottai szerint túl brutálisak voltak az őseiket bemutató képsorok, ami lássuk be nem igaz, tekintve a történelmi tanulmányainkat, olvasmányainkat. Ez a film is több díjat bezsebelt.
Gibson mindkét filmmel alkotott valami maradandót, valami merőben szokatlant. Szerintem csak igazán nagy tehetségek képesek efajta megújulásokra.

Munkásságáért 29 díjat zsebelhetett be, köztük két Oscar-díjat (Rettenthetetlen), Golden Globe-díjat, BAFTA-díjat, stb. Ezen túl még 19-szer jelölték különböző díjakra, melyeket nem kapott meg.

Magánélet

Robyn Moore: Gibson a ’70-es években találkozott a fogászati asszisztens lánnyal, akit 1980-ben feleségül vett. Gyermekeik: Hannah (1980), Edward (1982), Christian (1982), William (1985), Louis (1988), Milo (1990) és Thomas (1999). 26 évig nevelték egyetértésben, katolikus szellemben a gyermekeiket, míg 2006-ban Robyn nem kezdeményezte a válást, de végül 2009-ben váltak el. Ennek nyílván Mel alkoholproblémái, sokasodó botrányai voltak az oka. Robyn hatalmas összeget kapott a váláskor, bár ez nem apasztotta drasztikus mértékben a sztár számláját. Ezután is igyekeztek egyetértésben nevelni a gyerekeiket, de azok nem igen tudtak az apjuknak megbocsátani.
Oksana Grigorieva: 2009-ben jött össze az orosz zongoraművésznővel. Kislányuk Lucia szintén 2009-ben született. A pár 2010-ben különvált. A nő tettlegességgel, antiszemitizmussal, rasszizmussal, alkoholizmussal, stb. vádolta a sztárt, illetve kemény harcot folytattak a kislányért. Lényegében a hölgy igen magas összeget kapott „kárpótlásul”, amit még a Hollywood-i elvált asszonyok is megirigyelhettek volna.   

Egyéb

Nagy ingatlan beruházó, számtalan ingatlanja, telke van szerte az országban, igen nagy értékeket képviselve.
Nagy adományozó, számtalan jótékonysági szervezetet támogat.
Hithű katolikus, vallásos.
Politikailag ultrakonzervatívnak vallja magát, ami szélsőségesen maradi gondolkodást jelent durva fordításban.
13 éves kora óta alkoholista, többször kapták ittas vezetésen, 2006-os elfogásakor pedig a zsidókat szidalmazta.

2006-2010 között Gibson karrierje gyakorlatilag összeomlott. Ez egy folyamat volt, melynek részeként a színész 50 éves korára elérte a maximumot. Ekkorra hatalmasodott el rajta végleg az alkoholizmus, ekkor kapták el ittas vezetésért, majd a zsidókat gyalázó magatartásával csak rontott a helyzetén. Ezután elvált a felesége, majd viharos kapcsolatba kezdett Oksanával, aki asszonyverőnek és homofóbnak is beállította a színészt, illetve hím sovinisztának. Mindezeknek a karrierje látta kárát, ami csendesen sorvadozott. Ezután néhány jellegtelen produkció következett, majd eljött 2014.


Az 58 éves sztár immáron 7-8 éve nem iszik (saját bevallása szerint), magánéletében nincsenek botrányok (fiatalabb lányokkal randizgat, de nincs komoly), külsejében is megváltozott (hajbeültetésre is jár, ami mondjuk nem olyan sikeres), mert hihetetlenül kigyúrta magát a Feláldozhatók miatt. Jelenleg úgy néz ki, hogy a Feláldozhatók 3-mal Gibson karrierje is feltámadhat, de legalábbis visszatérhet egy olyan szintre, ahol igen régóta nem tartott már. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése