2/17/2014

Arany málna díj

Ezt a díjat 1980-ban hozták létre azért, hogy megszégyenítsék vele a filmipar legrosszabb színészeit, alakításait, stb. Mindig az Oscar-díj előestéjén osztják ki. Ez a díj nem feltétlenül tükrözi a „nép” akaratát, ezt egy zsűri határozza meg. A díjat nem mindenki szokta jó néven venni vagy egyáltalán elvenni, de ettől függetlenül minden évben nagy sikerrel rendezik meg az Aranymálna díjátadását.

Átvételek

Eddig csupán hét díjazott vette át a díját:
1988: Bill Cosby 3 kategóriában is elnyerte a Leonard a titkosügynök-ért. Ezt a filmet amúgy maga a sztár is rendszeresen lehúzta különböző műsorokban.
1996: Paul Verhoeven két kategóriában nyert a Showgirls-ért.
1998: Brian Helgeland a Jövő hírnöke forgatókönyve miatt nyerte el a Málna díjat, majd másnap a Szigorúan bizalmas forgatókönyve miatt nyerte el az Oscar-t. A két díjat irodájában egymás mellé tette ki.
2002: Tom Green öt kategória nyerteseként vette át a díját. Saját maga hozott vörös szőnyeget, szmokingban érkezett, Cadillacen.
2004: Ben Affleck két díjat nyert a színész kategóriában (Dardevil, Gengszterrománc). A kapott díjat eltörte, majd eladta a neten, ennek árából pedig a következő évi Málna díj terembérletét fizette ki.
2005: Halle Berry a Macskanőért kapott díjat. A díjátadóra elhozta a már meglévő Oscar-ját és eljátszotta a meghatott nyertes produkciót, amivel elnyerte mindenki teljes szimpátiáját.
2010: Sandra Bullock az Ő a megoldás szerepe miatt nyerte el a Málna díjat, majd másnap a Szív bajnokai szerepe miatt nyerte el az Oscar-t. A díjátadóra a Málna-díjas film DVD-it hozta el és osztogatta a Málna-gála résztvevőinek.

Kategóriák

Legrosszabb kép:
Legrosszabb színész
Legrosszabb színésznő
Legrosszabb forgatókönyv
Legrosszabb férfi mellékszereplő
Legrosszabb női mellékszereplő
Legrosszabb rendező
Legrosszabb páros
Legrosszabb remake, folytatás

Régebbiek
Legrosszabb dal
Legrosszabb új csillag
Legrosszabb zene
Legrosszabb vizuális effekt
Más
Az elmúlt években 9 különleges díjat is bevezettek, ami arra az adott évre volt csak kategorizálva.


Iszonyatosan hosszú lenne kiírni, hogy ki mit nyert melyik évben, ezért nem is teszem. A wikipédián minden rajta van kategóriákra bontva. Én azt javaslom, hogy nem csak ezt érdemes megnézni, hanem, hogy az adott film vagy ember milyen díjat kapott az adott műért, illetve a színészek munkásságát is. Mert gyakran köszönő viszonyban sincsenek a díjak és a hozzá tartozó tartalom. Ettől függetlenül humoros és ironikus megoldásnak tartom a Málna díjat, szerintem mindenkinek át kellene vennie, mert ez is egy fajtája a véleménynek.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése