7/20/2014

Jackie Chan

Régóta szerettem volna már Jackie Chan-ről cikket írni, mert igazán érdemes rá, ezt tudtam eddig is...de amikor írni kezdtem, rájöttem, hogy több, mint érdemes, zseniális és sokoldalú figura...

Korai évek

1954.04.07-én született Chan Kong-sang néven, Hongkongban, Charles (Fong Dao-Long) és Lee-Lee Chan (Chén Yuéróng) egyetlen közös gyermekeként. Szülei a francia konzulnak dolgoztak, ezért a fiú nagyrészt a konzulátus környékén élt. Amikor 1960-ban édesapja főszakács állást kapott Ausztráliában, szülei beíratták őt híres bentlakásos iskolába a „Pekingi Operába”. Ezután az élete, tíz éven át, edzésekből, színjátszásból, éneklésből, harcművészetekből és akrobatikából állt, végül fekete övet is szerzett. Itt ismerte meg későbbi barátai, kollégáit, Sammo Hungot és Yuen Biaot.
Még az iskolában kapott két kisebb szerepet egy-egy filmben, 17 évesen pedig Bruce Lee filmjeiben kaszkadőrködött, illetve 1975-ben szerepelt egy pornófilmben (ma már nem nevezhető pornónak, ahhoz túl enyhe), amit azóta is felvállal. 1976-ban kiköltözött szüleihez Canberrába (Ausztrália), ahol főiskolára ment, illetve építkezéseken dolgozott, ahol egy Jack nevű férfi vette szárnyai alá, innen lett a neve Jackie Chan (a kínai nevét a ’90-es években Fong Si-lung-ra változtatta apja miatt).


Film karrier

1976-1979 között hongkongi filmekben játszott, amikben Bruce Lee-t akartak belőle faragni, ám ő inkább komikusabb szerepeket szeretett volna játszani. 1980-1987 között megcélozta Hollywoodot az akcióvígjátékaival, amivel 1985-ben fel is hagyott egyik filmje bukása után, ám hazájában hatalmas népszerűségnek örvendett.  1988-1998: folytatást készített több sikeres filmjéhez, illetve a ’90-es években újra Hollywood felé kacsingatott, a nagy áttörés a Balhé Bronxban (1995) filmmel meg is érkezett, majd a Csúcsformában (1998) hozta meg a világhírnevet és a milliós gázsikat. 1999-2007: sikert sikerre halmozott, de szeretett volna önálló lenni, saját stílusát képviselni, ezért megalakította a JCE (2003) produkciós céget, ahol saját filmeket alkothatott. Ezekbe a filmekbe már több drámát vitt, a siker nem is maradt el. 2008-tól Chan ismét új fába vágta a fejszéjét, animációs filmekhez adta a hangját, aktívan rendezett, akciómentes filmekben szerepelt, producerkedett, illetve folytatásokban, stb.
1962-2015 között 121 filmben szerepelt kisebb-nagyobb szerepekben, 78 filmben volt kaszkadőr, 42 filmben producer, 18 filmben rendező, 15-ben forgatókönyvíró, hét film-dallistában vett részt, önmagát 128-szor alakította, illetve 45 film munkáiban vett részt 9 különböző módon. Munkásságáért 35-ször jelölték díjra, melyekből 29-et meg is kapott.


Zenei karrier

Chan az iskolában éneket is tanult, így a ’80-as években lemezeket kezdett kiadni, melyekkel Ázsiában és Hongkongban nagy sikere volt. 1984 óta 20 albumot adott ki kantoni, angol, mandarin, japán és thai nyelven. Gyakorta ő énekelte fel a filmjeihez a betétdalokat.


Magánélete

1982-ben vette feleségül Lin Feng-csiao (Joan Lin) tajvani színésznőt, akitől egy fia, Jaycee (1982) született, ő színészkedik és énekel is.


Egyéb

Filmjeiben nem használt soha kaszkadőrt, minden jelentet önmaga csinált végig, így nincs már olyan csontja, ami ne tört volna el az elmúlt évek alatt. Jackie Chan ikonná vált sokak szemében, több filmben, animációban is szerepelt a stílusa, jelleme, neve, stb. Példakép szeretett volna lenni a gyerekek számára, ezért nem káromkodott a filmekben és nem vállalta el a filmekben a negatív szerepeket.
Hét nyelven beszél: thai, kantoni, mandarin, angol, francia, stb.

Több vállalkozása is van világszerte: mozi hálózat, divatcég, szusiétterem-hálózat, kávéház lánc, fitnessclub-hálózat, illetve forgalmaznak nevével csokoládét, sütit, kekszet, stb. Chan szeretné még bővíteni üzletei sorát (bútor, konyhai neszközök, stb.), bevételei egy részét jótékony célokra ajánlja fel. 2004 óta az UNICEF jószolgálati nagykövete, több kampány szóvivője is volt az elmúlt években, több millió dollárt ajánlott már fel a rászorulóknak. Két alapítványa is van, az egyik tehetséges fiataloknak ad ösztöndíjat, illetve katasztrófa károsultakon segít, a másik iskolákat épít és szegény gyerekeket etet, ruház, támogat. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése