11/21/2014

Így jártam anyátokkal és Jóbarátok/ Színészek

Josh Radnor

Kezdetek
1974.07.29-én született Ohio-ban, Joshua Thomas Radnor néven. Anyja Carol, gimnáziumi tanácsadó, apja, Alan, orvosi műhibákra szakosodott ügyvéd, nővérei, Melanie és Joanna. Egy Bexley nevű kisvárosban nőtt fel vallásos zsidó családban, elvégezte a helyi általánost és középiskolát, majd a Kenyon College-ban diplomázott 1996-ban, Dráma szakon, majd mesterfokuzott is ebből a NY-i Egyetemen 1999-ben. Jó tanuló volt, több csereprogramban is részt vett. Allergiás a kutyákra.
Karrier
2000 óta 17 filmben, sorozatban játszott, nagyrészt sorozatban és nagyrészt nem átütő szerepeket. Az így jártam… volt a legnagyobb sikere. Ebben a sorozatában kétszer működött közre, mint rendező és forgatókönyvíró, egyszer pedig, mint producer. 31-szer alakította önmagát különböző show-kban. 
Elismerések
Hatszor jelölték különböző díjakra, ebből kettőt meg is kapott.
Magánélet
Jelenleg Marisa Tomei-jel jár, de különösebben nem beszél a magánéletéről.

Jason Segel

Kezdetek
1980.01.18-án született Kaliforniában Jillian és Alvin (ügyvéd) fiaként. Bátyja Adam, húga Alison. Az édesapja zsidó, anyja keresztény, ő maga zsidó nevelést kapott, ám önmaga „mindenféle vallású”-nak vallja magát. Vallásos általános és középiskolai tanulmányai után a Harvard-Westlake-en diplomázott, ahol a bajnok kosárlabdacsapat kiemelkedő tagja volt. Az ULC vallásos szervezet felszentelt papja, tud zongorázni, szereti Disneylandet, szereti a rockot és a reggae zenét,
Karrier
1998 óta 33 filmben, sorozatban játszott, 9 film hanganyagában működött közre, 5 film forgatókönyvét írta meg, 4-nek a producere volt, egyet rendezett, 65-ször alakította önmagát, illetve hat filmben egyéb módon működött közre.
Elismerések
21-szer jelölték különböző díjakra, ezekből 7-et meg is kapott.
Magánélet
Több híres barátnője is volt már. Jelenlegi barátnője Bojana Novakovic 2013 májusa óta.

Neil Patrick Harris

Kezdetek
1973.06.15-én született Új-Mexikóban, szülei Ron és Sheila éttermet vezettek, bár ügyvédek voltak. Van egy bátyja is, aki jelenleg a szüleik éttermét vezeti. Neil aktívan részt vett a középiskolai színjátszó körben, emellett kitűnő eredménnyel végzett 1991-ben. Nagy rajongója a bűvészetnek, maga is bűvészkedik, többször fel is lépett. Tehetséges énekes is, eddig 6 albuma és 2 kislemeze jelent meg.
Karrier
1988 óta 88 filmben, sorozatban játszott kisebb-nagyobb szerepeket. 14 film hanganyagában működött közre, 6 filmben volt producer, 3-ban rendező, egyben ő írta a forgatókönyvet, 158-szor alakította önmagát és 15 filmben egyéb módon működött közre. Szereti a vicces karaktereket, szeret filmjeiben énekelni és bűvészkedni is.
Elismerések
48-szor jelölték különböző díjakra, melyekből 18-at meg is kapott. Ezek között volt több Emmy-díj is.
Magánélet
Több barátnője is volt, évekig tartottak ezek a kapcsolatok, majd 2006-ban bevallotta, hogy meleg. 2004-ben jött össze David Burtka-val, béranya által megszülettek ikreik Gideon Scott és Harper Grace 2010-ben, majd 2014-ben összeházasodtak.

Cobie Smulders

Kezdetek
1982.04.03-án született Kanadában Jacoba Francisca Maria Smulders néven. Apja holland, anyja angol, vannak testvérei is. Gyerekkorában orvos vagy tengerbiológus akart lenni, ám a középiskolában színjátszásba kezdett, ahol 2000-ben végzett. Az iskola után modellkedni kezdett, ezalatt bejárta a fél világot. Folyékonyan beszél franciául.
Karrier
2001 óta 27 filmben, sorozatban játszott nem kimondottan átütő szerepeket, illetve 29-szer alakította önmagát különböző műsorokban.
Elismerések
Egyszer jelölték díjra.
Magánélet
Taran Killam-mel 2007-ben jöttek össze, 2012-ben összeházasodtak, 2009-ben megszületett lányuk, Shaelyn Cado. Idén pedig bejelentették, hogy Cobie újra gyermeket vár.

Alyson Hannigan

Kezdetek
1974.03.24-én született Washingtonban, apja Al, kamionsofőr, anyja Emilie, ingatlanügynök, a lányuk két éves korában elváltak. A Kaliforniai Egyetemen diplomázott, tagja volt az Alpha testvériségnek. Támogatója és szóvivője egy rákmegelőzési szervezetnek. A kezén van egy tetoválása.
Karrier
4 éves korától szerepelt reklámfilmekben. 1985-től 41 filmben és sorozatban játszott elég nagy szerepeket, illetve 72-szer alakította önmagát.
Elismerések
19-szer jelölték díjakra, melyekből 5-öt meg is kapott.
Magánélet
Alexis Denisof-fal 2003-ban házasodtak össze, 2009-ben megszületett lányuk, Satyana Marie, 2012-ben pedig Keeva Jane.



David Schwimmer

Kezdetek
1966.11.02-én született Queensben Arthur és Arlene ügyvédek gyermekeként, nővére Ellie. Gyerekkorában gyakran költöztek szülei karrierje miatt. 1988-ban diplomázott színészet és beszédtechnika szakon, itt a Delta Tau testvériség tagja volt. Ezután társ lett egy színház megalakításában, de amolyan nincstelen színészként élt, míg meg nem kapta a Jóbarátok egyik főszerepét. Allergiás a macskákra, családja zsidó vallású.
Karrier
1982 óta 46 filmben, sorozatban játszott nem túl jelentős szerepeket, a Jóbarátok volt a legnagyobb szerepe. 11 filmet rendezett, 7 producere volt, 68-szor alakította önmagát és 12-szer dolgozott háttérmunkatársként a filmekben.
Elismerések
18-szor jelölték díjakra, ezekből 3-at meg is nyert.
Magánélet
2007-ben összejött a fotós Zoe Buckman-nel, akit 2010-ben elvett, lányuk Cleo (2011).

Matt LeBlanc

Kezdetek
1967.07.25-én született Newton-ban. Anyja Patricia (olasz), hivatalvezető, apja Paul (francia-kanadai), szerelő. Szenvedélyes természetfotós, emiatt bejárta a fél világot. Van egy Ausztráliában élő féltestvére.
Karrier
Karrierjét modellként és reklámokban kezdte. 1987 óta 28 filmben, sorozatban játszott, ezekben volt néhány átütő sorozat is. Két filmben volt producer, 58-szor alakította önmagát és 14 filmben egyéb módon működött közre.
Elismerések
32-szer jelölték díjakra, ezekből négyet meg is kapott, azokból az egyik az Emmy-díj volt.
Magánélet
2003-ban elvette Mellissa McKnight-ot, akivel 1998 óta voltak együtt, 2004-ben megszületett egy mozgásszervi rendellenességgel a lányuk, Marina Pearl, a pár 2006-ban elvált.

Matthew Perry

Kezdetek
1969.08.19-én született Williamstown-ban. Apja John színész, anyja Suzanne (kanadai) újságíró. Több féltestvére is van, akik a ’80-as években születtek apja révén. Szülei még egy éves kora előtt elváltak, így Matt Kanadában nőtt fel, ahol sikeres junior-teniszező volt. 15 évesen apjához költözött Los Angelesbe, ekkor a színjátszás felé fordult, bár még mindig teniszezett. Nagyon szarkasztikus a karaktere. Kanadában magániskolába járt. Szereti a jéghokit és a softballt. Igazi humorista, gag-jeit gyakran használják filmjeiben. Sokáig küzdött alkohol és drogproblémákkal, 1997-től vicodin függő is volt. Megjárt több elvonót, ma már tiszta.
Karrier
1979 óta 55 filmben, sorozatban játszott, voltak igazi kasszasikerei is. 5 filmben producerként, négyben forgatókönyvíróként, egyben rendezőként, 12-ben egyéb módon vett részt, illetve 85-ször alakította önmagát.
Elismerések
23-szor jelölték díjakra, ebből kettőt nyert meg.
Magánélet
Több híres barátnője is volt. Lizzy Caplan színésznővel járt utoljára hat éven át, 2012-ben szakítottak.

Jennifer Aniston

Kezdetek
1969.02.11-én született Kaliforniában, apja John (görög), anyja Nancy (ír, olasz), két féltestvére van, John (anyja révén, idősebb), Alex (apja révén, fiatalabb). Keresztapja Telly Savalas. Gyerekkorában Görögországban éltek, majd New Yorkba települt a család apja filmes karrierje miatt. 9 éves volt, amikor a szülei szétmentek. Magániskolába járt, majd dráma tagozaton középiskolában végzett.
Karrier
1988 óta 55 filmben, sorozatban játszott, ezek nagy része kasszasiker volt, Jen éppen ezért benne van a top 20 leggazdagabb színésznőben. 7 filmben volt producer, 2-ben rendező, 38-ban a háttérben dolgozott, 144-szer alakította önmagát, 5 film hangaanyagában vett részt.
Elismerések
91-szer jelölték díjakra, ebből 29-et meg is kapott, köztük Golden Globe-ot, Emmy-t.
Magánélet
2000-2005 között Brad Pitt neje volt, majd viharos válásuk után nehezen talált önmagára. Jelenleg, 2011 óta, Justin Theroux barátnője, menyasszonya.

Courteney Cox

Kezdetek
1964.06.15-én született Birminghamben, apja Richard, üzletember, anyja Courteney, nővérei, Virginia és Dottie, bátyja Richard. Szülei 1974-ben elváltak. Érettségi után Washingtonba ment egyetemre építész szakra, de nem fejezte be, inkább színészkedett és modellkedett. Lázadó tini volt, nehéz volt vele. Tagja volt a Delta diákszövetségnek.
Karrier
1984 óta 58 filmben, sorozatban játszott, köztük valódi kasszasikerekben is, mint a Sikoly például. 14 filmben producer, négyben rendező, egyben forgatókönyvíró volt, 18-ban a háttérmunkálatoknál dolgozott, 81-szer alakította önmagát és 5 alkalommal a filmek egyéb munkálatainál működött közre.
Elismerések
31-szer jelölték különböző díjakra, ezekből 5-öt meg is kapott.
Magánélet
1999-ben hozzáment David Arquette színészhez, akivel 2010-ben különköltöztek, majd 2013-ban elváltak, bár barátok és üzlettársak maradtak, lányuk Coco (2004). Egy éve Johnny McDaid zenésszel jár, idén el is jegyezték egymást.

Lisa Kudrow

Kezdetek
1963.07.30-án született Kaliforniában, anyja Nedra, utazási ügynök, apja Lee, fejfájás szakértő orvos. Van egy bátyja David, aki orvos és egy nővére, Helena. Vallásos zsidó családban nevelkedett, ősei Európából menekültek, többen a holocaust áldozatai lettek. Gyerekkorában gitározott, középiskolában teniszezett. Jól beszél franciául. Los Angelesbe járt iskolába, majd a NY Egyetemre ment, ahol biológiából megszerezte a doktoriját is. Kutatóorvosként dolgozott apja nyomdokain haladva 8 évig. Vegetáriánus.
Karrier
1989 óta 64 filmben játszott, nem voltak hatalma sikerei, 3 filmben forgatókönyvíróként, 10-ben producerként, 12-ben a háttérmunkálatokban, 4 hanganyagában működött közre, illetve 105-ször alakította önmagát.
Elismerések
57-szer jelölték különböző díjakra, ezekből 12-t meg is kapott. Ezek között volt az Emmy-díj is, amit a sorozatban ő kapott meg legelőször.
Magánélet

1995-ben hozzáment Michel Stern reklámszakemberhez, fiuk, Julian Murray 1998-ban született. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése