9/19/2015

Marcus Antonius

Család
Kr.e. 83-ban született gazdag és befolyásos dinasztia sarjaként.
Apja Marcus Antonius Creticus volt, akinek felmenői gazdag és befolyásos politikusok voltak, ő maga sem volt más. Kr.e. 74-ben hunyt el egy balul sikerült (talán hozzá nem értése, talán befolyásolhatósága miatt) Krétai-küldetésben.
Anyja Julia Antonia, Caesar unokatestvére, férje halála után hozzáment egy másik politikushoz, Publius Lentulus Cornelius Sura-hoz, akit pedig Cicero végeztetett ki, Kr.e. 63-ban, mert részt vett egy ellene irányuló összeesküvésben. Ezután az asszony egyedül maradt és három fiának szentelte magát. Kr.e. 39-ban halt meg.
Két öccse volt, Caius és Lucius, akikkel híresen kicsapongó életet éltek, majd mostohaapjuk után igyekeztek felnőni a feladataikhoz. Előbbi fiú Kr.e. 49-ben komolyodott meg és lépett politikusi pályára, de Kr.e. 42-ben már Brutus ki is végeztette. Utóbbi fiú is politikai pályára lépett, majd Kr.e. 40-ben egy sikertelen csata után eltűnt.


Karrier
Kr.e. 57-ben lépett katonai pályára, részt vett több hadjáratban is, mint a lovasság parancsnoka, majd Kr.e. 54-ben Galliába ment, ahol Caesar szolgálatába lépett. Kr.e. 49-ben pedig Caesar mellé állt a polgárháborúban. Hűségéért egyre nagyobb címeket (tribunus, consul) kapott, vagyona pedig jelentősen gyarapodott. Caesar halála (Kr.e. 44) után zavaros idők következtek, majd hatalomra lépett a halott császár örökbefogadott fia, Octavianus, aki visszavette apja vagyonát hű embereitől, de Antonius nem adta. Hamarosan a két férfi már ellenség volt és a kettéosztott Róma különböző rétegei, politikusai, hadvezetői támogatták őket. Antonius Kr.e.40-ben Kleopátra hercegnő segítségét kérte, akivel közösen folytattak hadjáratot Octavianus ellen, de Kr.e. 31-ben elvesztették a háborút és mindketten öngyilkosok lettek, hogy Octavianus ne győzzön felettük is.


Magánélet

Feleségek
Magánélete is igen hírhedt volt, öt nőt vett el.
  1. Fadia: egy nagyon gazdag egykori rabszolga lánya volt, akit egy elrendezett házasság keretében vett el, hogy adósságait ki tudja fizetni. Állítólag több gyermekük is született, azonban Kr.e. 40 után nincs semmilyen adat, talán meghaltak a gyermekek, talán nem is voltak, talán elváltak az asszonnyal, talán nem is igazi házasság volt…
  2. Antonia Minor: ő saját unokatestvére volt, apai ágon. 20-as évei végén vette el a lányt, hogy politikai karrierjét előremozdítsa, 8 évig voltak házasok, majd Kr.e. 47-ben elváltak, mert Antonia félrelépett Cicero vejével. A történészek vitatkoznak, hogy valóban elváltak e, vagy a nő egyszerűen elhunyt. Egy lányuk született.
  3. Fulvia: a hatalmas Gracchus vagyon egyik örököse volt, hatalmas tisztelet övezte, igazi politikai hatalom volt a kezében. Két férje is elhunyt már, mikor Kr.e. 47-ben hozzáment Antoniushoz. Két fiuk született még Fulvia előző házasságából született lánya mellé. Kr.e 40-ben halt meg rossz körülmények között. Antonius rosszul bánt ezzel az asszonyával, ami sokat rontott megítélésén, mert Fulvia erős, okos, hűséges és nagyszerű asszony volt.
  4. Octavia: Octavianus legkisebb húga, akit Kr.e. 40-ben vett el, hogy békét kössenek a Octavianus-szal. Végig közvetített a két férfi között, nevelte a két közös lányuk és előző házasságából született gyermekeit (2 lánya és egy fia volt már első férjétől). Igazi háttérbe húzódó feleség volt, aki jó feleség, jó anya, tökéletesen vezeti a háztartást, jól nevelt, stb. Kr.e. 31-ben azonban elvált csapodár férjétől, akit az utolsó öt évben már nem is látott. Férje halála után ő nevelte annak minden gyermekét az előző kapcsolataiból, sőt Kleopátra gyermekeit is.
  5. Kleopátra: Egyiptom királynője, akit Kr.e. 36-ban elvett feleségül. Két fiuk és egy lányuk született, de nevelte Kleopátra Caesar-tól született fiát is.

Gyermekei
  1. Fadiától állítólag születtek gyermekei, de talán meg is haltak vagy nem is léteztek.
  2. Antonia (Kr.e. 50): Antonia Minor lánya. Kr.e. 36-ban hozzáadták egy nála 20 évvel idősebb gazdag görög férfihoz, akinek szült egy lányt, további sorsa ismeretlen.
  3. Marcus Antonius (Kr.e. 47-30): Fulvia fia, akit anyja halála után Octavia nevelt, majd Octavianus kivégeztette, hogy ne lépjen apja nyomdokaiba.
  4. Iullus Antonius (Kr.e. 43): Fulvia halála után őt is Octavia nevelte, majd elvehette Octavia első házasságából született lányát, Marcella-t. Sőt praetor és consul is lett. Ez hatalmas kegy volt, de hamarosan kiderült, hogy viszonya van Octavianus lányával Julia-val, ekkor halálra ítélték. 38 évesen öngyilkos lett, hogy elkerülje a kivégzést.
  5. Antonia major (Kr.e. 39-Kr.u.25): 3 gyermeke született, az egyikük Nero császár apja.
  6. Antonia minor (Kr.e. 36-Kr.u.37): 3 gyermeke született, egyik Tiberius császár, de ő Caligula nagyanyja és Nero dédanyja is.
  7. Alexander Heliosz (Kr.e 40): Kleopátra gyermeke. Octavia nevelte fel szülei halála után. Sorsa ismeretlen, valószínűleg Octavianus őt is kivégeztette később.
  8. Kleopátra Selena (Kr.e. 40-Kr.u.6): Kleopátra gyermeke. Octavia nevelte fel szülei halála után. 15-20 évesen hozzáadták II. Juba numídiai herceghez. Addigra egyik testvére sem élt már, hatalmas hozományt kapott. Kr.e. 10-ben fiút szült, később egy lányt, de ez nem biztos. Halála ideje tisztázatlan.
  9. Ptolemaiosz Philadelphosz (Kr.e. 36-29): Kleopátra gyermeke. Octavia nevelte fel szülei halála után. Sorsa ismeretlen, vagy betegség vagy Octavianus végzett vele.

Nevelt gyermekek
  1. Clodia (Kr.e. 57): Fulvia és Publius Clodius Pulcher lánya. Octavianus elvette a nőt, de házasságuk sosem teljesedett be, a férfi elvált, a lány sorsa ismeretlen.
  2. Marcellus (Kre.42-23): Octavia és Claudius Marcellus consul gyermeke. 19 évesen halt meg tisztázatlan okból, de politikai tervei voltak.
  3. Claudia Marcella major (Kr.e. 41): Octavia és Claudius Marcellus consul gyermeke. 5 gyermeke született előkelő férjeitől.
  4. Claudia Marcella minor (Kr.e. 40): Octavia és Claudius Marcellus consul gyermeke. 4 gyermeke született előkelő férjeitől. Egyik férje Marcus Antonius Fulviától született fia, Iullus volt.
  5. Kaisar Caesarion (Kr.e 44-30): Caesar és Kleopátra fia, akit Octavianus kivégeztetett, hogy ne törjön a hatalmára.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése