12/18/2015

River Phoenix

Ma a tragikusan fiatalon elhunyt színészről hoztam egy írást nektek.

Gyermekkora
1970.08.23-án született Oregon államban, szülei John Lee Bottom és Arlyn Dunetz (a szülők 1968-ban elhagyták családjaikat, hogy hippiként élhessenek, 1969-ben összeházasodtak). Neve jelentése folyó. Testvérei: Rain (Eső, 1972), Leaf (Falevél, később Joaquin, 1974), Liberty (Szabadság, 1976), Summer (Nyár, 1978) és féltestvérük apjuk révén, Jodean (1964). Ereikben német, francia, orosz és magyar vér csörgedezik, apjuk katolikus, anyjuk zsidó vallású volt. A család csatlakozott az Isten gyermekei elnevezésű liberális, hippi elveket valló szektájához 1973-ban, és Dél-Amerikába költöztek. 1978-ban pedig, miután a szektának kiderültek a visszás dolgai (vezetőjét letartóztatták, szexuális visszaélések, kiskorúak megrontása, kábítószerügyek, maguk a Phoenix gyerekek is súlyos dolgokat éltek meg), kiléptek belőle és visszaköltöztek az Államokba. Ezután felvették a mitológiai Phoenix (a hamvaiból újjászületett madár) nevet. Mivel a szülők nem mondtak le a hippi életvitelről és képtelen volt a család beilleszkedni, a gyerekeket az utcára küldték énekelni, táncolni, koldulni. Itt fedezték fel a River-t és Leaf-et, de végülis a kevésbé híres testvéreiket is.

Karrier
Néhány reklám film után 1982-ben debütált a filmvásznon, nevéhez 23 szerep köthető filmekben, sorozatokban. 13-szor jelölték díjakra, ezekből 4-et meg is kapott. Ígéretes karrier állt előtte!

Magánélet
1986-1993 között két barátnője volt, akikkel 3-3 évig élt együtt, majd a harmadikkal halálakor voltak egy éve együtt. Pletykákban gyakran hozták össze nőkkel és férfiakkal egyaránt, valószínűleg alap nélkül.

Egyéb
Imádta a zenét, gitározott, énekelt, zenét szerzett, igazából ezt szerette volna csinálni. Állat és környezetvédelmi aktivista, rengeteg adományt osztott szét, különböző fórumokon fel is szólalt, sőt egy hosszabb tanulmányt is írt egy magazinba a környezetvédelemről. Aktivista munkájáért még díjat is kapott. Megrögzött vegán volt, radikálisan.

Halál
1993.10.30. Halloween party Johnny Depp magánbárjában (a két fiú nagyon jóban volt, hasonló életvitellel), ott volt Leaf és Rain is. River nagy mennyiségű drogot vett be, túladagolta magát véletlenül, majd öccse karjaiban meghalt az utcán. 23 éves volt, nagy karrierlehetőséggel (több későbbi kasszasikerben szerepelt volna, a szerződéseket is aláírta már). 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése