12/18/2015

Fikció és Valóság/Farm, ahol élünk

Írtam már cikket mindegyikről, ITT és ITT egyaránt, de össze nem hasonlítottam még a két történetet, hogy mi is a valóság és mi is a kitaláció.

A vándorlás
A filmben a család Walnut Grove-ban telepszik le, majd sok-sok év múlva költöznek el, akkor sem mindenki. A valóságban a városka egy állomás volt, amit Burr Oak, majd DeSmet követett, ahol végleg letelepedett a család.

A mellékszereplők
Nellie Oleson: szerepel a könyvekben is, ám a valóságban az írónő ezt több karakterből gyúrta össze, az egyik Nellie Owens.
Mr. Edwards: ő is szerepel a könyvben, ám a vasóságban őt is több emberből gyúrta össze az írónő. Azokból, akikkel az utazásaik alatt megismerkedett a család és hatással voltak életükre.
Alden tiszteletes: valós, ám másik névvel.
Miss Beadle: valós.
Wilder-ék: Eliza Jane, Royal és Perley-Day is valós, ám a filmben hozott karaktereik, jellemvonásiak már nem fedik a valóságot. 
Albert Ingalls, Cooper-gyerekek, Garvey család és az Oleson család egyes tagjai: mind kitalált figurák, csak a sorozatkészítők agyának szüleményei.
Rengeteg a fiktív szereplő a sorozatban, mivel a könyvek rövidkék, így nem adtak volna elég sztorit a megfilmesítéshez, inkább csak irányt mutattak Landonnak.

A főszereplők
Charles és Caroline Ingalls
A műsorban nincs szó minden testvérükről, pusztán egy visszaemlékezésben látjuk némelyiket, de ennek oka az is lehet, hogy a többiek vagy még nem születtek meg vagy már kirepültek. Mindkettejük szüleit látjuk, vagy van rájuk utalás, Charles-nál a kép valós, még ha a sztorik nem is, Caroline részénél viszont nincs különösebb magyarázat, hogy miért Holbrook a nagypapa. Míg a valóságban igen rövid ideig éltek Walnut Grove-ban, addig a filmben 1874-1887 között végig (leszámítva néhány elköltözést, kirándulást), majd ezután költöznek Burr Oak-ba. A valóságban ekkor már régen DeSmet-ben éltek.
Karaktereiket tekintve is vannak hiányosságok. A könyvben az írónő idealizálta a kapcsolatukat, de a film még ezen is túltesz. Egyáltalán nem volt zökkenőmentes a kapcsolatuk és Charles közel sem volt olyan nemes, mint a filmben, például nagyon anyagias volt. Illetve, míg a filmben tisztelte a különböző rasszokat, addig a valóságban, wisconsini tartózkodásuk alatt, indián terültet foglalt el jogtalanul. Továbbá míg a filmben végig alkalmazottként dolgozott Charles, addig DeSmet meghozta számára a kiváltságokat, például békebíró lett, de előtte is sok területen dolgozott, vasútnál, malomban, építéseken, de még hentes is volt. Munkái során ő ismerte meg Almanzot először és lettek barátok. Caroline sosem dolgozott a valóságban, míg a filmben többször is.
Mary
Mary valóban jó tanuló volt és tanárnak készült. A sorozatban 1977-ben, míg a valóságban 1880-ban vakult meg. Valóban elvégezte a vakok iskoláját csak nem ott, ahol a filmben és nem röpke egy év alatt, hanem 8 éven át. Később valóban tanított, de nem az iskolában, hanem vasárnapi iskolában. A valóságban sohasem ment férjhez, családja tartotta el, náluk lakott. A filmben férjhez ment, gyermeke született, aki meg is halt (egy gyermekkel pedig elvetélt). A filmben említik, hogy volt skarlátos egyszer, ennek következménye a vakság. A valóságba az egész család beteg volt, ami után azonnal meg is vakult a lány. 
Laura
Laura élete több pontban stimmel, míg másokban eltér. Laura személyisége stimmel, Almanzo-t azonban DeSmet-ben ismerte meg majd házasságuk után elhagyták a várost és máshol telepedtek le. Korát is megváltoztatták a filmesek, fiatalabbra vették figuráját. Laura a valóságban több helyen is dolgozott, részállásai voltak már Burr Oak-ban is, mielőtt DeSmetben tanár lett. A filmmel ellentétben, csak két évet tanított, míg férjhez nem ment és nem szeretett tanítani, csak a családja anyagi helyzete miatt csinálta. Fia valóban úgy és akkor halt meg, ahogyan a filmben láttuk. Eleinte több csapás is érte a párt, Almanzo diftériája (Laura is elkapta, de ő átvészelte, a filmben el sem kapta), majd lebénulása, egy tűz, amiben mindenük odalett, fiuk halála, súlyos aszály. Így 4 év múlva Almanzo családjához költöztek, majd miután helyrejöttek, visszatértek DeSmetbe. 2 év múlva Mansfieldbe költöztek, ahol vettek egy farmot és virágzó gazdaságot hoztak létre.
Carrie és Grace
A filmben szinte semmilyen szerepük sincsen, főleg Grace-nek. Carrie a valóságban nem volt annyira fiatal, mint a filmben, szinte együtt nőttek fel Laurával, nagyon közel álltak egymáshoz, mint előtte Mary-vel. Pl. az utolsó részekben Carrie-nek érettségiznie kellett volna már, annyi idős volt. Grace pedig már 10 éves lett volna.
A kisfiú
A kisfiú története végig igaz.


2 megjegyzés:

  1. Az érdekes, hogy Laura nem szeretett tanítani, ennek ellenére úgy tudom nagyon sokat járt az iskolába a gyerekekhez idősebb korában. Bár az hogy valaki szereti a gyerekeket és hogy nem szeret tanítani az két külön dolog, a kettő nem zárja ki egymást.

    VálaszTörlés