12/29/2015

Valódi Mikulás

Az ünnepek közeledtével gondoltam írok egy cikket a karácsonyról, Mikulásról, de aztán megszaporodó teendőim miatt nem került rá sor. Azonban kárpótlásul itt egy kis cikkecske, alapja egy dokufilm, amit a napokban láttam és egy régebbi cikkem, mely a mai napig a neten kering.

Finnország – Lappföld – Rovaniemi - Fül hegy

Hagyományosan azt tartjuk, hogy a Mikulás Finnországban él, beszéljünk egy kicsit erről a vidékről. Finnország az ezer tó országa. Hatalmas kiterjedésű fenyőerdők, kristálytiszta folyók és tavak, harapnivaló friss levegő, fehér éjszakák és sarki fény. Finnország rendkívül nagy gondot fordít a környezet megóvására. Finnország északi részén található Lappföld, amit egész évben hó borít. Keleten alacsony dombságok, míg nyugaton a Skandináv-hegység. A völgyekben bő vizű patakok folynak, melyeknek olyan tiszta vizük van, hogy inni lehet belőle. Az északi sarkkörökön túl május végétől június közepéig egyáltalán nem nyugszik le a nap. Ez 73 napot jelent, amikor verőfényben úszik a vidék. Télen viszont 51 napig nem kel fel, teljes sötétségbe burkolózik a táj. Különleges látványosság a sarkvidékek környékén a sarki fény. Északon aurora borealis (északi fény), délen aurora australis (délsarki fény) a neve. A fennsíkokon legelők zöldellenek, 1200 méter felett zuzmótelepeket találunk, a rénszarvasok fő táplálékát. Az érintetlen erdőségekben 700 éves fákat is találhatunk. Sok ritka madárfaj otthona is Lappföld. Rovaniemi Lappföld fővárosa. Itt egy évben 183 napig borítja hó a tájat. A Ranua Vadas Park Rovaniemitől délre 80 km-re fekszik Kajaani felé. Itt kb.60 féle sarki és északi vadállat található. A városközponttól 8 km-re É-K felé, a repülőtér irányban található a Mikulás háza, pont az északi sarkkörön. Több országnak is van közvetlen járata Rovaniemibe, de karácsony táján charter járatokkal is jönnek a Mikulásfaluhoz. A mikulásháza a Falu központjában van. Több üzlet szomszédságában. Van itt képeslapüzlet, ajándékbolt, stb. A Mikulás háza egy faház. Van benne kandalló, karosszék. A falon térképek és nagy zsebek országokként. A zsebekben tarja a Mikulás a gyerekek leveleit. Hivatalosan a neve Joulupukki. Tartja magát a legenda, hogy az IGAZI Mikulás lakhelye a Fülhegy, oda nem lehet felmenni, az út egy csodaszép nemzeti parkon át vezet. Állítólag a Mikulás és a manói ott élnek a hegy belsejében és a Mikulás azon a fülön át hallja a gyermekek kívánságait.

Finnország, Lappföld, Rovaniemi és jobbra lenn a Fül-hegy


Miklós

Több legenda is van, ami Miklósról szól, aki vagy vándor, vagy szent, vagy akárki más volt, minden vidéknek megvan a maga legendája. De a lényege ugyanaz. Élt egy férfi valahol, aki szerette az embereket, és mert megtehette megajándékozta a szegényeket, különösképpen a gyermekeket. Valamely legenda szerint adományszerűen, míg más területeken kimondottan karácsonykor. Aztán ez az ember meghalt, majd alázatos élete miatta „felemelkedett” és ő lett a halhatatlan Mikulás. Megint mások szerint csak folyton átvette valaki a helyét.



Lucas Nast

Valamelyik nap láttam róla egy dokumentumfilmet, ami vagy igaz, vagy nem, de a történet megfogott! Karácsonyhoz illő!
Lucas A. Nast a Santa Claus anagrammája, ez az első, ami szembetűnik, de csak akkor, ha direkt rákeresel. Ezen túl tudjuk, hogy élete során számos helyen dolgozott, ahol segített az embereknek, legfontosabb munkahelye a Levél a Télapónak-program. Külsejét tekintve, pedig kimondottan télapós. Elbeszélések alapján beszédes férfi, aki sokat mesél, hogy ajándékokkal, segítéssel foglalkozott mindig, tehát célozgatott valódi hivatására. A konkrét csodák pedig: hóembereket épített a sivatagban, rénszarvasok kerültek egy kislány udvarába (nyomok nélkül), rénszarvasnyomok a háztetőn és egy lefilmezett fényvillanás az éjszakában, majd konkrétan hozzákötve: egy katona hazatér a családjához, egy önzetlen pár meglepetéskórust kap és egy fiatal hölgyhöz kép érkezik a múltból.
Próbáltam utánajárni a történetnek, ahogyan a hölgy is tette a dokumentumfilmben azonban semmit sem találtam, talán, mert valóban nem igaz a történet, ennek ellenére bőszen ajánlom megnézésre a műsort, mert mesébe illő.


Valódi Mikulás

Próbáltam utánanézni, hogy hol is élhetne az igazi mikulás, ha valóban élne, de annyira sok filmet láttam ebben a témában, hogy nem tudok elvonatkoztatni tőlük.
Amire jutottam! Több ország is a magáénak vallja a Mikulást, Alaszka, Dánia, Finnország és Grönland is. De nyílván egyik sem a valódi. Az igazi valahol mélyen északon van, mindenen túl, ahova ember nemigen merészkedik. Valamiféle varázs védi az otthonát az avatatlan szemek elől, de az is lehet, hogy pusztán egy hegy belsejében van, így nem látja senki. Ki él vele? Ki tudja? Olvastam olyat, hogy egyedül él, örök élete van és ennyi, míg mások szerint manókkal él, akik szintén örökéletűek. Valóban eljár ajándékozni? Igen, de nem mindenhova jut el, csak oda, ahol hisznek benne, és abból kevés van már. De olvastam olyat is, hogy köztünk jár, és amerre útja vezeti, kisebb-nagyobb kívánságokat teljesít, vagy pusztán segít és örömet okoz.
Én úgy képzelem el, hogy talán konkrétan az Északi sarkon egy hegy belsejében van a Mikulás otthona, ott, ahova senki sem jut el és egyedül él, évközben meg a világot járja, hogy higgyünk a csodákban! J

Mikulásfalu-elképzelések

Északi-sark


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése