4/30/2016

Atomkatasztrófák újjáépítése

Mint azt megemlítettem a fő cikkemben, több atombaleset is volt, de arról nem írtam, hogy hogyan semlegesítették a csapás következményeit, vagy kellett volna. Illetve szó lesz a súlyosan érintett területek újjáépítéséről vagy annak lehetőségéről.

Atomrobbantási-kísérletek

Ezek azok a kísérletek, melyeket a nagyhatalmak hajtottak végre tesztelés céljából. A kísérletet végrehajtó országok szerint változott, hogy hol zajlottak ezek a robbantások, de népszerű helyszín volt az Urál vidéke, a Marshall-szigetek és az amerikai sivatagos katonai területek. Hivatalosan kizárólag olyan területeken robbantottak, ahol senki és semmi sem lakott, nyilván nem az embereket féltették, hanem a robbantások tényét. Sajnos azonban nem voltak tisztában a sugárzás terjedésével, következményeivel. Mindegyik terület sugároz a mai napig, kisebb-nagyobb mértékben. Sétálni és a környezetükben tartózkodni már nem életveszélyes, de életvitelszerűen nem lehet egyik területen sem lakni. És, bár egyik területen sem éltek emberek a robbantások alatt, a szél és az áramlatok elvitték a szennyeződést lakott területekre is, ahol igen magas volt a rákos megbetegedések száma. Egyes szigeteken a lakosság 60%-a halt meg pár éven belül és a robbanás egyéb betegségeket, rendellenességeket is okozott. Illetve azt is itt kell megemlítenem, hogy az sem mindegy, hogy a robbanás milyen volt, teljesen végbement e vagy csak részben, hogy az utolsó fázisban volt e atom vagy csak ólom. A lényeg az, hogy ezeken a területeken bár kirándulni lehet, de letelepedni egyáltalán nem Ez Amerika és Oroszország esetében nem gond, ugyanis egyik egy sivatag a másik egy jégtemető. Akikkel elbántak azok a Csendes-óceáni szigetek és lakóik. Illetve azt sem árt tisztázni, hogy ezeken a területeken az állatvilág és a növényzet is súlyosan károsodott.

Kevésbé súlyos balesetek

Windscale és Three Mile Island: mindkét részen a légtérbe is került a szennyeződésből, de nem olyan mértékben, hogy drasztikusan megnövelje a halálozást. Mindkét területen emelkedett a rákos megbetegedések száma az előző évekhez képest, de nem olyan nagymértékben, hogy az minden kétséget kizáróan a nukleáris balesethez köthető legyen. Mindkét esetben a dolgozók gyors reagálásának volt hála, hogy nem történt nagyobb baj. Egyik helyen elszállították a sérült elemet, a másikon meg egy gyors szarkofágot emeltek föléje. Szintén mindkét esetben nagyon drága volt a kárrendezés.


Atombomba sújtotta terület

Hiroshima és Nagaszaki
Mint már arról is írtam ezek a területek gyakorlatilag megsemmisültek, por és hamu maradt a robbantások nyomán. Aztán pár éven belül megindultak az újjáépítési munkálatok. 1946-ra eltakarították az összes törmeléket és épületmaradványt, kivéve a mai is álló emlékmű-részletet. Tolókocsikkal és teherautókkal hordták el a törmeléket megadott területekre, így teret adva az újjáépítésnek. 1947-re a városba visszavezették az áramot, vizet, szennyvizet. Ezután kezdődtek meg a házak, üzletek, stb. felépítése, ami nagyon lassan haladt, mert az államtól kapott pénz nem volt elég, még úgy sem, hogy magánszemélyek is jócskán hozzájárultak a város felújításához. Azonban a régi lakók nem kaphatták vissza a régi földjeiket, mert az újjáépítési tervrajzok nem az eredeti város nyomvonalát követték, több volt a fa, az emlékpark, stb. A radioaktivitásról: teljesen más a helyzet, mint Csernobilban, mert a bomba típusa is más volt, ez a bomba akkor ott sugárzott, majd a törmelékek elvitelével a sugárzás nagy része megszűnt, majd egyre kisebb lett, azóta pedig teljesen megszűnt.

Súlyos balesetek

Mayak
Ez egy hosszan elhúzódó tragédia volt, amely a mai napig nincs megoldva.
Tecsa-folyó: eleinte ezzel hűtötték a reaktort, így megfertőzték 120000 fő ivóvizét. Ez a folyó az Ob-ba is beleömlik amúgy.
Karacsáj-tó: Később a tóban hűtötték a reaktort, így ez is szennyezett lett. A tó ma kiszáradóban van így a szél a radioaktív port szállítja hatalmas területen át.
Az eltitkolás miatt nagyon sok ember halt meg. A helyzet ma sem túl fényes. Az atomerőmű ma is üzemel és azóta is voltak kisebb balesetei, szinte évente. A folyó és a tó is radioaktív, bár azt mondják emberre már nem olyan veszélyes, ha arra jár. A katasztrófa után próbálták semlegesíteni a borzalmat, hogy kitelepítették a lakókat, akik azóta sem térhettek haza, illetve a szennyezett földterületet kitolták és egy atomhulladék-tárolóba szállították.
Az az igazság, hogy senkit sem érdekel a térség sorsa, hiszen nem tesznek semmit, el akarják tussolni még mindig. Illetve hiába van lezárva, emberek élnek ott és még mindig sugárzásveszély van.

Fukusima
Ez a legfrissebb ilyen típusú baleset. Ezután 7%-kal nőtt a daganatos megbetegedések száma a térségben, de kutatások alapján ez a szám nem fog nőni már, ahhoz nem volt elég magas a sugárzás értéke (a Csernobili baleset 1/5-e volt csak a sugárzás mértéke). De ettől még a sugárzás sajnos bejutott a földbe, a talajvízbe és a tengerbe is. A baleset után szinte minden élőlényt megvizsgáltak a kutatók, növényeket, állatokat, embereket, stb. Volt ahol kimutatták a szennyeződést, van ahol nem, sok állatot és növényt irtottak ki a súlyosan érintett területeken, míg máshol csak a fogyasztásukat tiltották be. A vizeket pedig olyan anyaggal kezdték tisztítani, ami semlegesíti a radioaktivitást. Ma is az a legnagyobb baj, hogy a sugárzás a talajvízben van és nem szabad, hogy kijusson az óceánokba, a légtérben már nincs a sugárzásból. Ezen kívül itt nem csupán a sugárzásról van szó, hanem a szökőár és a földrengés következményeiről is, ugyanis azok is súlyosak. Ma is sokan élnek átmeneti szállásokon, az újjáépítés is lassan zajlik anyagi fedezet hiányában. Kutatók úgy saccolják, hogy még 5 év biztosan kell, hogy ez a térség helyrejöjjön.

Csernobil
Ezt a területet annak idején kiürítették bár azóta költöztek vissza egykori lakók. A katasztrófa idején lakóit kitelepítették, haszonállatokat kilőtték, stb., tehát követték a protokollt, de túl későn, ezért lett ekkora terület a szennyezett zóna. Ma már a természet az úr, minden szép lassan tönkremegy. A területen sok-sok falu is volt egykor, amiket benőtt az erdő, vagy most növi be. De a nagy városokban is vadállatok, rozsda és rengeteg növény él. Természetesen a zónán belüli élőlények mind sugárfertőzöttek.
30 km-es zóna: ez az a zóna, ahova ugyan tilos még a bemenetel, de már nem veszélyes a sugárzás mértéke. A délebben fekvő területek nagy része ma már nem sugárzik, vagy csupán alig. Az északabban fekvő területek sugároznak, de nem annyira, hogy az tartósan életveszélyes lenne, de élni ott sem szabad.
10 km-es zóna: ide tartozik Csernobil és Pripjaty városa, illetve az atomerőmű egésze.
Igény lenne rá, hogy ezt a területet megtisztítsák és visszatérjen az élet, de sajnos elképzelhetetlenül sokba kerülne a helyreállítás, erre pedig sem az államnak, sem a Greenpeace-nek, sem senkinek sincs elég.

Mayak és Csernobil újjáélesztése
Ez az én magánvéleményem! Pénzt persze adni nem tudok hozzá!
Csernobil
Azért ezt veszem előre, mert itt legalább van rá kezdeményezés, hajlandóság, hogy a helyzet javuljon. Míg a másik esetben a „homokbadugottfej” az elfogadott eljárás.
Körbekeríteni a 10 és a 30 km-es zónát is. Utóbbit, ahol a sugárzásmértéke a legalacsonyabb vagy nincs is, tejesen felásni, a földet elszállítani más területekre (természetesen lemérni a sugárzását, hogy szennyezett föld ne menjen sehova). A felásott föld széleit betonnal kiönteni vagy olyan anyagokkal megszórni, melyek semlegesítik a nukleáris szennyeződést (van ilyen, olvastam). Ezután a 10 km-es zónát ledózerolni egy az egyben és eltemetni ezekben az árkokban (épületeket, növényzetet, fémhulladékokat). A földeket felszántani, felszórni semlegesítő anyagokkal. Ha ez elkészült a területen átfolyó folyóba is kell tenni a semlegesítőből (amit Fukushimában is használtak). Az atomerőművet teljesen be kell fedni, akár betonnal akár fémmel, akár ólommal, akármivel, tartósan. Ezután is mérni kell a területen a sugárzást, aztán újra lehet kezdeni a benépesítést. A két várost meg az erőmű környékét lebetonoznám, aztán bevezetném újra a vizet, villanyt, házakat, üzleteket építenék és hatalmas parkokat. A régi falvakat is újra fel lehetne építeni, ha lenne rá igény, talán azokat is betonalapzatra. A terület nagy részére pedig fákat, növényeket telepítenék, esetleg szántóföldeket. Emlékművet tennék a két városba, illetve egy monumentális emlékművet az erőműhöz, akár a szarkofág falára.

Mayak-ot be kellene zárni, egy az egyben. Leállítani és vagy szétszerelni, vagy pedig betonszarkofágot emelni köré (annyi baj volt vele az elmúlt évtizedekben, hogy felesleges még állni hagyni is). Be kell fejezni a tó lebetonozását és a maradék hulladékot belehordani és lezárni. A folyót le kell zárni, vagy elterelni, míg a medrét megtisztítják, ha ez nem lehetséges, akkor valami szert beleszórni, ami megtisztítja. Le kell zárni teljesen azt a területet, amit kitelepítettek annak idején és még hozzá kell csapni egy területet, ahol még mérhető a sugárzás. Aztán az eljárás ugyanaz lenne, mint Csernobilnál, de mindenképp ki kell telepíteni az embereket, míg a terület nem lesz újra lakható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése