5/20/2016

A West Memphis-i Hármak

Ebben a hónapban néztem meg az Ördöglakat című filmet, ami erről az esetről szól (Kritikai résznél olvashattok is róla, szerk.), de ezen kívül is régóta foglalkoztatott ez az eset, mert igen különös eset volt. Brutálisan öltek meg három kisfiút egy bigott, ám cseppet sem erkölcsös (rengeteg drogfogyasztó és terjesztő, szexuális aberrált, lecsúszott alkoholista, stb.), szegény réteg. Aztán adott volt három különös tini, akik nem illettek a közösségbe, a rendőrségen nagy volt a nyomás, összecsapott nyomozás és a három srácot már el is ítélték örökre. 20 év után szabadultak, sok küzdelem után, de a kérdés azóta is adott: akkor ki volt a tettes? Erre keresem a választ!

Az eset

1993.05.05. 18:30 – 3 szomszéd is látja, ahogyan a három nyolc éves gyermek, Steve Branch, Michael Moore és Christopher Byers együtt játszottak a közelben. Ugyanekkor látta őket Steve nevelőapja, Terry Hobbs is és szólt nekik, hogy jöjjenek haza (ezt mondjuk ő maga cáfolta). 19:00 – John Mark Byers, Chris nevelőapja telefonál a rendőrségnek, hogy a fia nem jött haza. A rendőrség ekkor még nem kereste őket teljes intenzitással a sötétség miatt, ám a fiúk családja, barátok, szomszédok egész éjjel kutattak, hiába.
1993.05.06. A rendőrség 08:00-kor nagy erőket megmozgatva kezdte keresni a fiúkat, emberi láncot is alkotva egyes területeken, de kutattak tovább a családtagok és a szomszédok is.
13:45 – az egyik tiszt észrevett egy fekete cipőt, amint az RHH csatornában úszott. Ezután átkutatták a csatornát és megtalálták a fiúk holttestét. Mindegyik gyerek keze és lába cipőfűzőikkel volt hátrakötve, meztelenek voltak és Byers testét meg is csonkították. Ruhaneműek egy részét szintén kihalászták a patakból, biciklijeiket nem különben.
Byers a sérüléseibe halt bele, míg a másik két fiút szimplán megfojtotta a tettes. A szakértők megállapították, hogy a fiúkat nem erőszakolták meg (bár sokáig ezt beszélte mindenki, mert a jelek erre utaltak), de spermát találtak az egyik nadrágon, amit a patakból kifogtak. Byers-t egyébként késsel támadták meg, de sérülései egy része halála után keletkezett, talán emberi kéz, talán természeti jelenségek által. A rendőrség azt is megállapította, hogy a gyilkosság maga nem valószínű, hogy a pataknál történt, hanem egy másik helyszínen. Byers testében találtak csak gyógyszert, amit a hiperaktivitása miatt kellett szednie.



Az áldozatok és családjaik

Steve Edward Branch
1984.11.26-án született Steven és Pamela Branch fiaként, szülei még a gyerek csecsemőkorában elváltak. Pamela újra férjhez ment, Terry Hobbs lett a kisfiú mostohaapja. Féltestvére is született, Amanda Hobbs. Kitűnő tanuló volt és osztálytársai kedvelték. 
Christopher Mark Byers
1984.06.23-án született Melissa DeFir és Ricky Murray fiaként, szülei a gyerek négy éves korában elváltak. A nő újra férjhez ment, John Mark Byers lett a kisfiú nevelőapja. John hivatalosan a nevére is vette a gyereket. Chris az anyjával, a mostohaapjával és a 13 éves mostohatestvérével, Shawn Ryan Clark-kal élt együtt. A kisfiú hiperaktív volt és szülei szerint hitt a Mikulásban, Húsvéti nyúlban, átlagos gyermek volt. 1996-ban Melissa is meghalt nagyon gyanús körülmények között.
James Michael Moore
1984.07.27-én született Todd és Dana Moore fiaként. Volt egy 9 éves nővére, Dawn. A kisfiú cserkész volt, nagyon szeretett az egyenruhájában lenni akármikor (halálakor is azt viselte). A három jóbarát közül ő volt a vezető.


A nyomozás

Kezdetben a rendőrség azt gondolta, hogy az áldozatokat megerőszakolták, illetve sátánista rituálé áldozata lettek. Ez alapján kezdtek el nyomozni is az ügyben. Illetve azt is tudni kell, hogy hatalmas volt a nyomás a rendőrségen, hogy mielőbb megoldják az ügyet. Óriási visszhangot kapott az egész ügy. Íme az idővonal:
1993.05.05. „Mr Bojangles”
A Bojangles étteremből telefonáltak a rendőröknek, hogy egy zavart férfi vért hagyott a női mosdóban. A rendőrség kiment a helyszínre. A jelentés szerint egy zavart véres (vérző) fekete bőrű férfi tért be az étterem mosdójába, ahol összevérezte a falakat, a mosdót. A rendőrök vér és hajmintát gyűjtöttek be, illetve egy napszemüveget. A vérmintát később a nyomozók elvesztették, a hajról pedig kiderült, hogy az áldozatok körül is találtak belőle, mármint abból a típusból. A nyomozás alatt ezt az esetet nem kötötték a gyerekekhez.
1993.05.17. Chris Morgan és Brian Holland
Mindkét tizenéves a környéken lakott és kábítószerrel való visszaélésért voltak már a törvény előtt. Morgan ismerhette is a fiúkat, mivel fagyis kocsis vezetett. A gyilkosság másnapján mindkét fiú hirtelen távozott az államból, 17-én fogták el őket és hazugságvizsgáló alá vetették mindkettőt. A grafikonok jelezték, hogy mindketten hazudtak, amikor azt állították nincs közük a gyilkosságokhoz. Morgan később azt vallotta, hogy folyamatosan kábítószer és alkohol befolyásolása alatt volt, sőt gyakran vannak emlékezetkihagyásai is a szerek miatt és lehet, hogy ő ölte meg a fiúkat. Ezt a vallomást később visszavonta. A rendőrök vér és vizeletmintát vettek a fiúktól, amit a központba küldtek, de nem indokolta semmi, hogy letartóztassák őket (a vallomást annak tudták be, hogy Morgan a szerek miatt félrebeszél és hallucinál).
1993.05.07. Damien Echols
 Echols a rendőrség látóterébe került a múltja miatt, illetve a vélt sátánista magatartása miatt. A fiú 18 éves volt ekkor, egy tetőfedő cégnél dolgozott, barátnője Domini pedig terhes volt. A srác nagyon szegény családból származott, az iskolából is kicsapták, vandalizmusért és lopásért le is tartóztatták. Emellett hosszú volt a haja, fekete ruhában járt, metált hallgatott és vonzódott az ezotériához, okkultizmushoz is. Ráadásul járt elmegyógyintézetben is, ahol mentálisan le is százalékolták, mert hallucinációk és hangulatingadozások nehezítették az életét. Echols-t poligráf alá vetették, ami jelezte, hogy hazudik, amikor a gyilkosságokról kérdezték.
A nyomozás folytatódott mások kihallgatásaival, de innentől a rendőrség igazából már csak arra koncentrált, hogy a fiút és vélt társait lecsukassa.
1993.05.06 – 1993.06.03.
6-án letartóztatták Vicki Hutcheson-t, egy új lakost, mert főnöke szerint lopott az üzletből, ahol dolgozott. Poligráf alá vetették a főnöke kérésére, de a nyomozó, aki vallatta nem igen értett a műszerhez, ráadásul ott volt a nő kisfia is, aki elterelte a figyelmét azzal, hogy azt mondta a fiúkat (ismerte az áldozatokat, együtt szoktak néha játszani) egy játszóházban ölték meg spanyolul beszélő sátánisták. Vallomása csapongott és nem ismerte fel a három gyanúsítottat (ekkorra már mindhárom fiút gyanúsították), illetve közel s távol sehol sem volt játszóház a környéken. Aztán lehallgatót szereltek a nőre, hogy Echols valljon neki, de a fiú semmi terhelőt nem mondott. Majd 3-án azzal állt elő a nő, hogy Echols-szal voltak egy wicca találkozón, ahol a srác berúgott és bevallotta a gyilkosságokat. Vicki nem tudta megmondani sem a találkozó helyét, sem pedig más résztvevőket megnevezni. A nőt soha nem vádolták meg lopással és úgy hírlett, hogy megkapja a jutalmat is, amit azoknak ajánlottak fel, akik nyomra vezetik a rendőrséget.
1993.06.03. Jessie Misskelley Jr. és Jason Baldwin
Kihallgatták Jessie-t, annak ellenére, hogy 72-es volt az IQ-ja, ami miatt mentálisan sérült, így nem vallathatták volna törvényes képviselő nélkül. A 17 éves fiút nem gyanúsították, csak kihallgatták volna, azonban zavartsága miatt gyanús lett. 12 órán keresztül hallgatták ki felváltva a rendőrök (ma ezt kényszer alatti vallatásnak hívjuk), majd a szellemileg és mentálisan is zavart fiú bármit elmondott vagy megígért, csak hazamehessen. Később azt vallotta, hogy a rendőrök fenyegették és azt sem tudta mit akarnak tőle, mert hiába mondták el a jogait meg a jogi passzusokat, ő semmit sem értett, csak haza akart menni. Jessie egyébként egy iskolába járt a másik két gyanúsítottal, de sosem voltak barátok, nem jártak el együtt és nem voltak közös pontjaik sem. A rendőröknek talán azért volt gyanús, mert őt is kicsapták az iskolából, illetve sokat verekedett iskolatársaival. Ezután letartóztatták Echols-t és annak legjobb barátját, a 16 éves Jason Badwint-t is. Baldwin és Echols barátok voltak, szerették a metált, a hosszú hajat, a fekete ruhákat és szerették megbotránkoztatni a bigott kisvárosiakat. Nagy különbség azonban, hogy Jason jó tanuló volt és rémesen tehetséges rajzművész (egyik tanára patronálta, aki egy művészeti főiskolára akarta bejuttatni).
1994.02…
Jessie terhelő vallomást tett ügyvédje tanácsa ellenére. Folyamatosan beszélt, nevetgélt, élvezte a figyelmet. Orvosi vélemény szerint a mentálisan zavart fiú fontosnak érezte magát, élvezte, hogy őt hallgatják. Órákig zagyvált, mindent bevallott, meg mesélt mindenről.
A nyomozás befejeződött, a rendőrök most már csak a fiúkból akartak vallomást kicsikarni, illetve minden bizonyítékot a fiúk ellen fordítani.
1994.02.05. Misskelley pere
A vád a vallomásait fordította ellene, a védelem pedig három dologgal érvelt. Az egyik, hogy a rendőrök kikényszerítették a vallomását, ezt egy szakértő is alátámasztotta. A másik, hogy fiú szellemileg nincs vallatható vagy elítélhető állapotban, ezt pszichológusa igazolta. A harmadik, hogy a fiú minden vallomásában mást-másképp mesélt, sokszor ellentmondóan. Pl. azt vallotta, hogy látta, amint Echols megerőszakolja az egyik fiút. Ezt nem láthatta, mert erőszak nem történt (ezt csak feltételezte a rendőrség, amikor először hallgatták ki Jessie-t). 40 évre ítélték, miután bevallotta a gyilkosságokat, hogy ne ítéljék életfogytiglanra.
1994.03.19. Echols és Baldwin pere
A vád a vallomásaikat fordította ellenük, különösen Echols ellen, illetve, hogy a fiú az ügy részleteit is ismerte, amit nem hoztak nyilvánosságra. A védelem azzal érvelt, hogy az információk folyamatosan szivárogtak a rendőrségtől, illetve, hogy az egyik vallató maga számolt be a fiúnak a részletektől, amikor vallatta, csak arról nem készült felvétel. A vád hozott egy sátánista-szakértőt is. Hosszú per volt. Baldwin-t életfogytiglanra ítélték, Echols-t halálra, majd miután bevallották a gyilkosságokat, Echols is életfogytiglant kapott.


A börtönből

1994. május: A fiúk fellebbeznek, de ítéletük jogerős marad.
1996 és 2000 Elveszett Paradicsom-dokumentumfilm: a film rávilágít az ügy homályos pontjaira, előtérbe helyezve, hogy a fiúk ártatlanok. Néhány dolog: a rendőrök eltávolították a vizet a patakból, mire kiért a halottkém, így bizonyítékok semmisülhettek meg. Találtak a helyszínen DNS-mintákat, de mondván nem ez a gyilkosság helyszíne nem számít, más mintákat meg felhasználtak, mert stimmeltek az ügyhöz. A rendőrség nem volt ura helyzetnek, folyamatosak voltak a kiszivárogtatások, a pletykák és a találgatások, mind a lakosság, mind a rendőrök, mind a családtagok között. Más bizonyítékokat meg bolti papírzacskókban tároltak, így szennyeződtek, egyes esetekben meg el is hagytak. Bizonyítékként kezeltek egy vallomást, ami úgy szólt, hogy „Echols úgy nézett ki, mint aki gyilkolt, mint aki tudna gyilkolni”.
1994. John Mark Byers kése
A rendőrséghez került Chris (egyik áldozat) nevelőapjának a kése (Chris-t késsel is megszabdalták), melyen vért találtak. Amúgy azért került a rendőrökhöz, mert amikor a filmesek forgatták az EP doku első részét, meglátták nála és vért is láttak rajta. John először azt vallotta, hogy nem használta a kést, majd, hogy egy szarvas vágott vele, majd miután kiderült, hogy a vércsoport azonos Chris-ével, azt mondta önmagát vágta meg. Ezután poligráfra akarta magát köttetni, de az orvosok nem engedték neki, mondván hamis eredményt kapnának, mert a férfi pszihoaktív gyógyszereket szedett. A rendőrök nem vizsgálták tovább ezt a nyomot, mert a fiú és John vércsoportja azonos, így nem bizonyítható, hogy Chris vére volt rajta. Illetve a rendőrök szentül hittek abban, hogy a gyilkosok ülnek a börtönben.
1996-97 Foglenyomatok
A fogak lenyomatait évekkel később fedezték fel az áldozatokról készült fotókon. Eleinte fel sem tűnt, majd azt hitték valamilyen állat okozta, később jöttek rá, hogy emberi fogsor látható Chris Byers testén. Ezután bekérték a három gyanúsított fognyomatát, de nem egyezett, erről azonban csak újabb évek elteltével értesült a közvélemény. John Byers fogait is bekérték, de azokat 1997-ben röviddel a vizsgálat előtt eltávolították, mert megrongálódtak a férfi egyik betegsége következtében. A fogak lehetséges romlását egy orvos szakértő is elismerte (nem azt, hogy a fogak valóban megromlottak, csak azt, hogy ennél a betegségnél előfordul, hogy gyorsan megromlanak). Ugyanekkor rákérdeztek a férfira, hogy övcsat-szerű lenyomatokat találtak a fiún, azt magyarázza meg. Ekkor elismerte, hogy néha megverte a fiút, aznap is, mikor eltűnt.
2003 Vicki visszavonja a vallomását
A lány, aki nagy szerepet játszott a fiúk letartóztatásában visszavonta korábbi vallomásait. Azt nyilatkozta, hogy csak azért vallott a fiúk ellen, mert a rendőrök ráijesztettek, hogy ha nem működik együtt, elveszik a fiát. Ekkor meglátta a fiúk kitűzött képeit és elkezdett hazudni. 
2007 DNS-vizsgálat
Megvizsgáltak egy a helyszínen hagyott DNS-t, ami nem egyezett a fiúkkal, de hasonlóságot mutatatott Terry Hobbs-éval (Stevie nevelőapja). Pamela szerint a férje nem tehette, inkább annak egyik barátja, akinek szintén olyan haja van. De azt is elmondta, hogy Terry-nek volt egy kése, amit Stevie-nek adott, de az nem volt a fiúnál a gyilkosság után, a nő szerint a gyilkos magával vitte. Illetve megemlíti, hogy a testvére látta amint Terry ruhákat (ruhák, ágynemű, függönyök)a mos a gyilkosság utáni időkben.
2008 Bírósági visszaélés
A bíró és az esküdtek megbeszélték az esetet, amikor is a bíró azt mondta „El sem tudom képzelni, mi lenne, ha felmentenék őket.” Ma már nem tudhatjuk, hogy ha ezt a kijelentést nem teszi, vagy nem beszélget az ügyről, akkor mi történt volna.
2007 Fellebbezés
Echols felhasználta a DNS és a két nevelőapa ellen beérkező terhelő bizonyítékokat, de kérelmét elutasították, mondván a bizonyítékok nem elég meggyőzőek.
2010 Fellebbezés
Elismerik, hogy a DNS perdöntő, hogy a fiúk nem tehették.
2011 Ítélet
Az ügyet néhány jogi csavar után újratárgyalják, ami több hétig tart. Hatalmas az ügy visszhangja, mert sokan hisznek benne, hogy a fiúk gyilkosok és nem jöhetnek ki. Az ítélet szerint felmentették őket. A srácok 20 év után szabadon távozhattak, de Echols kijelentette, hogy a nevüket tisztázni fogja és kártérítést is követelnek, mindemellett újraindíttatják a nyomozást, mert ki kell deríteni ki ölte meg a fiúkat.



Utóhatás

Az esetről készült egy film, amit Ördöglakat néven nálunk is vetítettek, illetve az Elveszett Paradicsom dokusorozatot is. De születtek művészeti alkotások is az eset kapcsán. Jessie (1975.07.10) szabadulása után eljegyezte, majd elvette középiskolai barátnőjét, illetve egy közösségi iskolában autószerelőnek tanult. Jason (1977.04.11) Seattle-be költözött és egy nővel is összejött. Autót vezetni tanult és egy építőipari cégnél dolgozott. Damien (1974.12.01.) futotta be a nagyobb karriert. Feleségével Salembe költözött és most író, vizuális művész. Ő volt az, aki soha nem adta fel, folyton követelte a perújrafelvételt, lobbizott a börtönből is ártatlanságuk mellett. Kikerülése után megírta börtönmemoárját, 4 verses füzetet és feleségével közös börtönregényét, írt két dalszöveget, illetve két kiállítása is volt egy galériában.




Ki a valódi tettes?

Ez a saját kis nyomozásom eredménye, de nem áll messze a rendőrség jelenlegi feltételezésétől sem. Alapul vallomásokat, nyomozási iratokat vettem, amik teljes terjedelemben fellelhetőek a neten,bárki olvashatja angolul. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése