7/19/2016

Igaz történet alapján…

Úgy gondoltam, hogy ismét egy nagyobb fába vágom a fejszémet és az igaz történet alapján készült filmeknek nézek utána (természetesen nem mindegyiknek). Magukról a filmekről is írok, illetve összevetem a valósággal és így a film valóságtartalma is napvilágot láthat.

A zongorista

A film a holocaust idején játszódik, amit egy fiatal zsidó zongorista szemén keresztül látunk. 
Wladyslaw Szpilman ez a lengyel fiatalember.
A filmkészítők meglehetősen pontosan adják vissza a könyvben leírtakat, pusztán apróbb eltérések vannak és azok sem a történethez kapcsolódnak, hanem az akkori életvitelhez, illetve a filmesek a drámai hatás kedvéért néhány akciójelenetet erősen felturbóztak.




Pokoli lecke

A film négy vagány New York-i kisfiúról szól, akik egy buta csínyük miatt intézetbe kerülnek, ahol megjárják a poklokat. Évekkel később pedig bosszút állnak kínzóikon.
Lorenzo Carcaterra, aki a történetet papírra vetette azt mondja ez a sztori vele esett meg, a filmben is saját nevével szerepel az őt alakító fiú, akiből szintén újságíró lett. Azt mondja a neveket, a helyeket és a dátumokat módosította személyiségi jogok miatt, de a történet abszolút valóságos, míg mások szerint semmi más csak reklámfogás!
A történetet sem megcáfolni, sem alátámasztani nem lehet. Lorenzo megváltoztatta a barátai nevét és korát is. Az igazságot így talán csak gyerekkori ismerősei tudhatják, akik közül soha nem jelentkezett senki. Az intézetekben nincs nyoma az ő elítélésének, de mivel a kiskorúak aktáit megsemmisítették, így ez nem is igazi érv. Az ügyészség és a papság is kiállt az mellett, hogy náluk nincs korrupció, így sem az ügy sem a pap vallomása nem létezhet. Őszintén? Ha megváltoztatta az író az adatokat, akkor honnan tudja az ügyészség, hogy melyik ügyük nem történt meg pontosan. Csak a filmnézők látták az ügyet teljes valójában, az akkori résztvevők egy tök normális tárgyalást láttak, amiben egy pap tanúskodott, tizenkettő egy tucat ilyen ügy lehetett akkoriban. A pap vallomásáról pedig annyit, hogy hallani papokról rosszabb dolgokat is, mint hogy segítenek meggyalázott gyerekeken, szóval ez is megtörténhetett. Mások szerint az intézetekben nem volt ilyen visszaélés, de ezt élből cáfolnám, ugyanis a ’60-as években igenis így nevelték a gyerekeket, erőszakkal, erre számos bizonyíték, okirat és jegyzőkönyv szolgáltat alapot. 2011-ben látott napvilágot egy floridai javító nevelő intézet belső élete, amelyben egyértelműen felismerhetőek a Carcaterra által leírtak. Az intézetben is fiúk voltak, őket is megerőszakolták és verték a nevelők, főleg a fekete fiúkat kínozták, és akik meghaltak, azok aktáira a „tüdőgyulladás” szerepelt a halál okaként (mint a filmben is). Továbbra is azt mondom, hogy az eset megtörténhetett, de nincs rá bizonyíték.




Titanic

A filmben egy fiatal pár kibontakozó szerelmét láthatjuk egy valódi hajón, egy valódi tragédiát átélve.
A filmben rendkívül sok a valódi elem, maga a hajó is rémesen valódi, a szereplők zöme is. Csupán néhány ember nem élt a valóságban: maga Rose és Jack, illetve akik közvetlenül velük utaztak, plusz néhány harmadosztályú utas, akikkel szintén kapcsolatban álltak. Utólag derült ki, hogy volt a hajón egy J. Dawson, de annak semmi köze a filmben látottakhoz. Ezeken kívül viszont Cameron rémesen valósághűen írta meg a filmjét, amely a mai napig a leghitelesebb, legpontosabb Titanic-mű.




Viharzóna

1991-ben egy hatalmas tengeri viharban hat halász életét veszíti, nekik állít emléket a film.
Valóság: a halászok és családtagok, barátok nevei. A kihajózás előtt történtek egy része.
Fikció: Külsőségek (míg a valóságban cseppet sem vonzó emberekről beszélünk, addig a film főhősei jóképűek). Linda kapitány nem kerestette őket, nem hívott senkit, ugyanis teljesen elfogadott volt a vihar utáni csend, 5 nap után indítottak csak keresését. A filmben tudatos döntéssel mennek a viharba, a valóságban biztosan váratlanul érte őket. Sully ábrázolása nem volt pontos, mert míg a filmben vad és forrófejű, addig a valóságban vicces, kedves és nagyon bátor fickó volt. A kis vitorlás helyzete, megmentése sem volt valósághű, nem volt ennyire drámai. Linda és a kapitány között nem volt romantikus szál a valóságban. Irene (Michael kezdetleges barátnője) nem létezett.
Valóban a nagyobb haszon miatt mentek ki, valóban a főnök keze volt a dologban, valóban volt legénység módosítás. A szereplők családtagjai is valóságosak, valóban így és ott szórakoztak a kivonulás előtt. A szereplők külleme azonban nem hasonul a filmes társaikhoz, de ennek nyilván a filmkészítők az okai, hiszen mozi sikert akartak. Az emberek között sem volt ekkora feszültség, vagy akár nagy filozófiai beszélgetések, ők egyszerű halászok voltak. Amik a kihajózás után a hajón történtek, mind kitalációk, senki sem tudhatja mi történt pontosan.




Schindler listája

A háború idején járunk, amikoris egy Schindler nevű férfi zsidókat kezdett menekíteni, eleinte akarata ellenére, majd csakazértis.
A film meglehetősen pontosan ábrázolja az akkor történteket, de mint film tele van erős túlzásokkal, nemesített jellemrajzokkal. Schindler szinte ugyanúgy viselkedett a valóságban, mint a filmben, bár nemessége nem volt akkora, egoista volt és szerette a hatalmat, a nőket, a kétes üzemű életét. A piros ruhás kislány sem létezett, legalábbis nem a filmes bemutatás szerint. A nők zuhanyzós jelenete sem történt meg, csupán a drámaiság miatt vették bele, ugyanis a megérkezettek nem tudták akkor még, hogy voltak zuhanynak álcázott gázkamrák. A film szerint Schindler mindenhol ott volt, de a valóságban egyáltalán nem. Aztán magát a listát sem ő állította elő nagy szenvedéllyel, mint a filmben, több lista létezett, több ember írásában, azokból lett a Lista.




Kapj el, ha tudsz

Adott egy zseniális szélhámos és csekkhamisító, akinek bohém arany élete van, akit egy FBI nyomozó megszállottan keres…
Ez a film is igen pontosan visszaadja a valóságban történteket. Jelentős eltérés a filmben a rendőr személye, akit több az ügyben nyomozó rendőrből gyúrtak össze, főleg Joseph Shea-ból, a vezető nyomozóból. Másik eltérés, hogy a film jóképű sztárokat keresett, míg a valóság más volt. A repülőről menekülős jelenet sem volt igaz, bár maga Frank szerint igen, de a szakértők ezt cáfolták. A filmben a srác felkerült az FBI listájára, azonban ez sosem történt meg, mivel azon erőszakos bűnelkövetők szerepelnek csak. A filmmel ellentétben Frank nem beszélt az apjával.



Lányom nélkül soha

1984-et írunk, amikor is egy amerikai nő iráni férjével és közös lányukkal a férfi országába utazik. Hamarosan a nő rájön, hogy a férje többé nem engedi őket haza, segítséget kér.
A film nem teljesen követi az asszony könyvében leírtakat. Mert pl. nem egy jó praxist és megélhetést, házat adtak fel, hanem olyat, amit már elvesztettek hála a férfi műhiba perének. Betty-nek nem csak egy lánya volt, hanem 2 fia is, az előző kapcsolatából. Ezeken kívül is volt némi eltérés a film és a könyv között, amik inkább filmes-túlzásnak mondanánk a nézettség nevében, de ezek nem vettek el a történetből. Pl.: nem homok hanem hó és jég borította a menekülési utat. Emellett a férj haláláig állította, hogy a könyvben leírtak nem igazak, mert ő elmondta nejének, hogy végleg költöznek, mert orvosként hazájában jobban hasznát vennék.






















Erin Brockovich

A film egy állástalan, háromgyermekes nő történetét meséli el, aki új munkája nyomán rájön egy hatalmas visszaélésre, melyben egy gátlástalan mamutcég egy kisváros ivóvízkészletét szennyezi, ezzel számos embert megbetegítve. A nő harcolni kezd, perre viszi az ügyet.
A film maga követi a könyvben leírtakat, kicsit persze felturbózva azt, de a vita nem ezen van, hanem magán a peren. Ugyanis a városka lakót továbbra is szennyezik, csak mások, illetve azt a pénzt sem kapták meg, amit megnyertek nekik, mert az ügyön csak az ügyvédek és Erin nyertek. Továbbá a filmben szereplő Donna nem valóságos, személyiségi jogok miatt több személyből „készült”. Ráadásul sokan Erin-ben is kételkednek, hogy nem e volt ez egy megrendezett dolog és maga Erin is elég sok bajba keveredett hőshöz képest. Megint mások szerint az áldozatok elégedetlenek és követelőzőek voltak.



A United 93-as

2001. szeptember 11-én volt egy repülő, amit a terroristák nem tudtak egy fontos épületnek vezetni, hogy emberek százait öljék meg, mert annak bátor utasai megtámadták az eltérítőket és feláldozták magukat.
Nyilván senki sem volt ott a készítők közül, mert akik jelen voltak mind meghaltak, de döbbenetes pontossággal készült el a film, miután minden lehetséges szem és fültanút végighallgattak.



Botrányos kapcsolat

A film főszereplője Mary Kay Letorneau, a 33 éves tanárnő, aki viszonyt kezd 13 éves tanítványával, egyik gyermeke kortársával, majd teherbe is esik.
A film teljesen visszaadja a történteket csak szerintem kicsit túlidealizálva egy bűntettet. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése