10/20/2018

Sorozataim - 2019


Agymenők: ennek vége lett 2018-ban

Walking dead
9. évad II. fele (február)
Az évad ezen felét már nem néztem meg, csak egyes részleteket és egy részletes összefoglalót olvastam el minden egyes részről. Az az igazság, hogy annak idején azért kezdtem el ezt a sorozatot nézni, mert különleges volt, nem volt egyetlen másik zombis sorozat sem. És, bár már akkoris hullottak benne a jó karakterek, mint a legyek, de ez az utolsó egy évad, meg az előző fél, hát, nem is tudom, hazavágta az egészet. Továbbra is tartom, hogy akármilyen jó fej is lesz Negan, meg kellett volna halnia. Ahogyan ezt a suttogólányt sem lett volna soha szabad befogadni. Két ütős dolgot emelnék ki, egyik a gyerekek tábora, ami ugye megtörte a szövetségeket, meg az a rész, ahol a fejek ki voltak tűzve. Idegesítő, megható, zavaró, szomorú, logikátlan lépések váltogatták egymást. Tudnék mindre példát mondani, még így összefoglalás után is. Nálam igazából ezzel a kilencedik évaddal véget is ért a WD, jövőre már nem nézem. 
10. évad I. fele (október): ezt én már nem nézem

American Horror Story
Ez a sorozat 9. évada. Ebben az évadban megint a múltba repülünk, egy táborba, ahol sorozatgyilkos garázdálkodik. Sőt, nem is egy, de még az áldozatok sem szimpla áldozatok. Nekem továbbra is rettenetesen tetszik ez a sorozat, mert folyamatosan képes a megújulásra. Ez már a kilencedik évad, de mindig új a sztori, a szereplők zseniálisak, a múltat időző helyek, ruházat, zenék, utalások meg viszik a prímet. Imádom a sorozatgyilkosos utalásokat, az állandó szereplők új köntösbe öltöztetését, és az apró utalásokat előbbi évadokra. Ebben az évadban különösen tetszett a szellemek összefogása a végén, ahogy védték azt a fiút. Szerintem ez egy nagyon jó sorozat, ami még mindig hű nevéhez is, hiszen tele van horrorisztikus elemekkel is. 

Shameless
Ez a sorozat utolsó előtti, 10. évada, és nekem nagyon tetszett. Imádtam ezt az évadot.
Frank
Az évad elején, régi cimborájával követ el mindenféle stikliket, de miután Mikey vesebeteg, börtönbe megy, hogy kezeltesse magát. Ezután felbukkan őrült Ingrid férje a gyerekekkel, de hát azok ugye Carl spermáiból születtek.  Végül jön egy még őrültebb bige, aki meg bosszút akar állni a férfin egy régi bűnéért, de Frank ismét nyer, mert a manipuláció mestere. Igazándiból ebben az évadban csak Liam-mel van kapcsolata a gyerekei közül, és az évad végén megjelenik Ian esküvőjén is. Frank egy igazi túlélő!
Fiona
Kilépett az előző évadban, csak az első részben egy telefonhívás erejéig jelenik meg, Sajnos az öccse esküvőjére sem jön meg.
Lip
Megszületik a fia, és az első részekben keményen küzd az apasággal. Egész évadban egyensúlyoz a fia, a munka, a családja, Tami családja, Tami és függőségei között. És remekül teljesít. Az évad végén pedig bérel egy házat, amit elkezd felújítani Tamivel, akivel kibékül, miután összevesztek. Személy szerint én utálom nagyon Tamit, de ő Lip gyerekének anyja. Szerintem Lip idén lett igazán felnőtt, valódi apa és férj lett belőle.
Ian
Visszatért! Eleinte a börtönben küzdenek meg a kapcsolatukért Mickey-nel, odakinn meg jön egy szadista felügyelő, miután végül mindketten kijutnak. Ezután meg jön a házasság ötlete, ami miatt gyakorlatilag szakítanak, aztán jön egy kamupasi, Mickey homofób apja, de befigyel egy gyilkosság, és egy tűz is, meg néhány idegroham, de végül mégis összeházasodnak. Totál megérte őket visszahozni, mert Gallawitch-ék viccesek, vagányak, őrültek, és irtó szép pár, akik átmehetnek bármilyen szarságon, mégis kitartanak egymás mellett. Isteniek voltak ebben az évadban!
Debbie
Mint egy igazi Gallagher, a munkájából származó pénzt, simliskedésből egészíti ki, hogy szép holmijai legyenek. Belebukik, főleg, mert a családi kasszával fukarkodik, amivel minden testvérét, és az apját is kiakassza. Ezután megküzd az exe feleségével, hogy a kislánya megkaphassa a jussát, minekután az apja meghal. Ezután felszed egy gazdag nőt és annak lányát, amiért aztán bőségesen szív. De ő is összejön egy Milkovich-csal. Lényegében Debbie egy erős nő, aki a jég hátán is megél. Méltó utódja Fionának.
Carl
Leérettségizik a suliban, majd visszatér a kifőzdébe. Kelly megy, mert csalfa, Annie jön, mert vagány. Persze Carl is gallagherkedik idén is, mert árul drogot, dolgozik beépítettként, képez ki kölyköket, végül az évad végén megint lesz egy közös csaja Debbie-vel. Carl egy simlis, de megvan benne az ambíció, amivel nem adja fel legnagyobb tervét, hogy fedett zsaru legyen.
Liam
Eleinte az afrikai örökségével küszködik, aztán meg menedzserré lép elő, végül pedig igyekszik igazi Gallagher lenni. Egyre ütősebb kölyök lesz. 

Vikingek
Ez a sorozat 6, és egyben utolsó évada is.
Az évad első fele: Az első legjelentősebb eseménye Lagertha elkerülhetetlen halála volt, melyet balfasz Hvitserk hajtott végre merő véletlenségből. A második pedig Bjorn halála, amit meg (végzetszerűen) Ivar vitt véghez. Ezen kívül megjelentek a Rus-ok, és Hvitserk ismét Ivar mellé állt. Én azt gondolom, hogy ez a fiú végzete, Ivar mellett állni, majd meghalni érte. Ezen kívül felbukkant Ivar egykori neje is, ami egy elég érdekes momentum. Annak örülök, hogy Floki nem szerepelt, meg a sziget se igen. Ubbe-val nem volt gondom, alakul a jelleme, bár talán egy kicsit naiv. Bjorn viszont egy igazi mélyrepülés jó ideje már. Elbaltázott döntések, szerencsétlen nőügyek. Talán igaza van Ivar-nak, az istenek már nem állnak a fiú mellett, mégha ő is lett volna a tökéletes király. 
A hatodik évad második fele késett a covid miatt, így valójában csak 2021-ben tudtam megnézni (december 30-án debütált). De más miatt is különleges volt a záró évad második fele, ugyanis ezt a tíz részt, egyben adták le. Nem volt rossz amúgy, mert tele volt jó részekkel, megvolt az izgalom is, és Bjorn halála is ütött, több szempontból is. A végére már Ivar-t is megkedveltem. Az meg, hogy Floki visszatért... hát remekül sikerült. Nekem tetszett ez az évadzáró. Ám, mint egy sorozat lezárása... Konkrétan én az utolsó részt máshogy csináltam volna meg, mégiscsak lezárt egy sorozatot, illetve egy család saga-ját. Lehetett volna több emlékezés, vagy utalás, hogy a fiúk hogyan hagytak nyomot a történelemben... Nem tudom, de az utolsó részt máshogy csináltam volna, ám maga a sorozat remek volt. 

13 Reasons Why
Ez a sorozat 3. évada. Igazából most már teljesen elvesztettük Hannah-sztoriját, de kaptunk helyette egy másik történetet. Az első évadnak lehetett volna a neve ’Hannah-sztorija’, a második évadé ’Clay-sztorija’ és a harmadiké ’Bryce’. Ebben az évadban is tetszett, hogy az alkotók játszottak a színekkel, múlt-jelen-kihallgatás. Illetve ebben az évadban az volt különösen izgalmas, hogy az utolsó pillanatig nem lehetett tudni hogyan is fog véget érni a történet. Nagyon tetszett az is, hogy bár sokszor nem értettek egyet, végül mindig összezártak Bryce túlélői, megvédték egymást, tehetett a másik bármilyen szörnyűséget. Imádtam, hogy a végén, amikor a lány hazudott, a képeken láthattuk a valóságot, hogy milyen ügyesen keverték a szálakat, tereltek, hazudtak, fedezték egymást… és végül megmentették Alexet, még ha ez egy újabb ember életébe került is. Nagyon izgalmas volt ez az évad, jobb volt, mint az előző két évad együttvéve. Egy valamit azonban rémesen sajnáltam. Monty-t, aki bár egy gyökér volt, végre valami megmozdult abban a sötét lelkében… sajnáltam őt meg azt a fiút. De jön a negyedik évad! 

Stranger Things
Ez a sorozat harmadik évada, amiben már 1985-öt írunk. A srácok élete nyugodt mederben zajlik, többüknek már barátnője is van. Aztán mintha egyes emberek viselkedése egyik napról a másikra megváltozna, mintha kicserélték volna őket…
2016: 1983-ban járunk, amikoris eltűnik egy 12 éves kisfiú, Will. Ezzel egy időben megjelenik egy kopasz, különleges képességekkel bíró lány is, Eleven. Will barátai és családja nyomozásba kezd. Meg kell találniuk Will-t, meg kell állítaniuk egy természetfeletti erőt és rá kell jönniük, hogy ki is ez a lány.
2017: Egy évvel később a banda már viszonylag nyugodt életet él, amikoris Will álmodni kezd, egy szörnyről. Hamarosan kiderül, hogy amit álomnak vélt az maga a valóság, és Eleven is újra megjelenik, ahogyan új tagok is csatlakoznak a bandához.
Nekem tetszik ez a sorozat, mert izgalmas, vicces, akciódús, jók a karakterek, a játék, és rettenetesen korhű. Tökéletesen visszaadja a ’80-as éveket. Eddig mindegyik évad tetszett, megnézem a maradék kettőt is. Kedvenc szereplőm nincs, mert a banda tagjai meg a hozzájuk csapódó emberek is elég jó fejek. Persze vannak benne idegesítő elemek, szereplők. Engem az idegesít fel mindig, hogy a csapat szétválik vagy háromfelé. Ez ezt tud, az azt, de nem szól emennek, így külön nyomozgatnak és már szinte csak a végén egyesülnek, hogy elhárítsák a veszélyt. De ettől még ajánlom megnézésre ezt a filmet, mert tényleg nagyon jó. 

The end of the f… world
Alyssa és James visszatérnek, megküzdenek érzelmeikkel, múltjukkal, fájdalmukkal, egymással és egy vadaúj ellenséggel.
Igazából először elismételném, amit már írtam az előző évadnál: korszakhű (ruhák, zene, épületek, stb.), a színészek zseniálisak (tökéletesen hozzák a zakkantat), az alkotók hatottak az emberekre (vagy nagyon szereted, vagy utálod, hiszen néhol zavaros, logikátlan, vagy éppen dühítő, de mégis van benne érzelem bőven). Ez a rész egy kicsit másabb volt, mint az előző, mert komorabb volt. Több volt benne a drámaiság, ugyanakkor a fekete-humor is méginkább jelen volt. Összességében én nagyon szerettem ezt a sorozatot (több évada nem lesz), mert nem volt szokványos, egyedi volt mind történetében, mind kivitelezésében. 






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése