5/19/2019

Gyerekgengszterek


Mindigis érdekelt a gyerekek elhelyezkedése a bűnözés világában, tekintettel arra, hogy nem ez az általánosan elfogadott, hiszen a gyerekeknek kellene, hogy a legkevesebb közük legyen ehhez a világhoz… Elviekben…

Miért akarnak egy bandához tartozni?

Vajon miért választ egy gyerek, aki még alig élt, egy bűnbandát a normális élet helyett?! Íme a lehetséges válaszok:
-          Védelem: az adott banda védelmet ígér ezeknek a gyerekeknek és/vagy a családjuknak. Ez igen jó indok azoknak a gyerekeknek, akik veszélyes környéken élnek, vagy csupán vég nélkül zaklatják, bántalmazzák őket. 
-          Beilleszkedés, barátok: ha minden barátod bandatag és, ha esélyed sincs beilleszkedni enélkül, sőt még veszélybe is kerülsz, mert különcködsz: ez az egyetlen lehetőséged.
-          Kaland: ezeket a gyerekeket az adrenalin hajtja. Nem félnek, mindent szeretnének kipróbálni, szeretik az állandó veszélyt, a menekülést, a balhékat, a féktelen bulikat… Számukra egy banda a legnagyobb adrenalinfokozó.
-          Pénz: a legtöbben emiatt lesznek bűnözők, mert szükségük van pénzre, lehetőleg minél hamarabb. De mivel most gyerekekről beszélünk, a lehetőségeik korlátozottak, így belemennek bármibe, hogy pénzhez jussanak, hiszen sokszor éheznek, vagy a szüleik nem tudják ellátni még magukat sem, vagy már most isznak, drogoznak, dohányoznak. A lényeg, hogy a gengszterek világában lehet a legkönnyebben pénzt szerezni… persze relatíve könnyen…
-          Zűrös családi háttér: ezeknek a gyerekeknek a többsége menekül. A szülők nem tudják ellátni őket, csonka családban élnek, bántalmazzák őket. Sokukat kicsapják az iskolából, ami egyenes út az utcára. És mivel a bandákban hasonló gondokkal küszködő társakra lelnek, könnyen meglátják egymásban az új családot.
-          Ideológia: minden bandának, szervezetnek megvannak a saját szabályai, eszméi, jelképei. Ezek a gyerekek pedig hisznek benne, teljesen a magukénak érzik… és ezért akár meghalni is képesek.
-          Utcagyerekek: amikor egy gyerek az utcán él, már igazából nincs vesztenivalója, mert éhezik, illetve nagy eséllyel testileg és lelkileg is bántalmazzák. Ilyenkor a legkönnyebb út az, ha tartozik valakihez.

Miért akarja a banda, hogy hozzájuk tartozzanak?

Vajon miért kell a bandáknak egy gyerek, aki mondjuk még csak tíz éves? Az okok itt sem ismeretlenek…
-          Gyerekbandák: ezek eleve gyerekekből állnak, akiknek azonos a kora, a háttere és az elvrendszere. Ők nemigen kommunikálnak a felnőttekkel, mert nem bíznak bennük.
-          Utcai bandák: igyekeznek minél fiatalabbakat beszervezni. Egyrészt, mert egy ilyen bandában magas az elhalálozás, kell a frissítés. Másrészt, gyerekeket könnyebb radikalizálni, agymosni és ideológiához igazítani, aztán pedig terepre küldeni, akár élve, akár holtan térnek is vissza. Illetve sok olyan akció van, ahova a kicsiket küldik, mert észrevétlenebbek, nem büntethetőek, nehezebben lehet őket elkapni… feláldozhatók…
-          Gengszterbandák: minél korábban kerül be egy gyerek a szervezet életébe, annál hűségesebb lesz ahhoz.

Radikalizált gyerekek

Most pedig jöjjenek olyan esetek, amik rávilágítanak a gyerekek elveszett ártatlanságára.
Gyerekkatonák: Számtalan ország alkalmazott, sokan még ma is, gyerekkatonákat. 8 éves kortól. Miért volt szükség ilyen fiatal katonákra? Ennek sok oka van. A gyerekek kicsik, könnyebb velük manőverezni, aknásított területet is könnyebb velük átfésülni, mert feláldozhatóak. Ha kevés a katona, ők könnyen bevethetőek helyettük. Könnyebb őket radikalizálni is. Bizonyított tény, hogy egy gyerek, ha folyamatosan agymossák, képes lélek nélkül ölni, sosem kérdőjelezi meg a parancsokat. Pl. 2011-ben négy állam (Mianmar, Thaiföld, Laosz, Kína) támadást indított egy drogbáró ellen, aki bevette magát a dzsungelbe és elképesztő kegyetlenségeket hajtott végre. Neki volt egy gyerekekből álló hadserege. Azok a gyerekek fegyverrel rontottak rá a katonákra, illetve robbantották fel önmagukat is, nem ismertek kegyelmet, nem lehetett rájuk hatni. Még egymással is végeztek, és ha parancsba kapták önmagukkal is végeztek. Teljesen fanatikusok voltak, akiket a hadúr drogokkal tartott maga mellett.
Limai Piranhák: Peru fővárosának vásárterén, amit Market Place-nek neveznek, tolvajok tartanak rettegésben mindenkit, aki nem elég óvatos. Kinéznek maguknak valakit, akire szó szerint rávetik magukat. Elveszik a táskáit, kiforgatják a zsebeit, és sokszor még a ruháit is leszedik róla. Általában gyorsan dolgoznak, mert egyszerre többen is támadnak, így nem alkalmaznak felesleges erőszakot, de előfordul. Ha mondjuk az áldozat nem működik együtt, visszatámad, vagy a tolvajok nincsenek elegen, akkor a  piranhák meg is verik az áldozatot. Amikor rendőr érkezik, akkor szerteszét szaladnak, elbújnak az árusok, a járművek mögé, vagy vásárlónak tettetik magukat. Ha elkapják őket, akkor nemigen állnak ellen, de még így is elég gyakran elverik őket a rendőrök, bár be nem viszik. Amikor azonban elmennek a zsaruk, minden ott folytatódik, ahol abbamaradt.
Venezuelai szemétforgatók: Csak Caracasban legalább tíz banda működik, akik 15 fős csoportokban élnek és 10-23 év között mozognak. Gyakorlatilag éheznek és ezért elég erőszakosak is. Ők szemétválogatásból élnek, mindenki szemetét, kukáját átválogatják és kiszednek belőle mindent, amit fel tudnak használni, vagy el tudnak adni. De lopnak is, mert sokuk drogozik, illetve szinte mindegyikük dohányzik, mondván, akkor legalább nem éhesek. Fegyverként botot, késeket és machetét használnak. Az egyik bandát Chacao-nak nevezik, azt egy 16 éves lány vezeti, de ők még nem is a legerőszakosabbak.
Vörös Hadsereg Frakció: 1968-1998 között működött terrorszervezet, amit Baader, Ensslin, Mahler, Möller és Meinhof alapítottak. Ők 23-25 év körüli egyetemisták voltak, akik hittek a kommunizmusban, és megvetették a nyugat háborúspolitikáját (pl. Vietnam). Az alapítás válasz volt egy 26 éves egyetemista meggyilkolására, aki egy tüntetésen vett részt, ahol ok nélkül fejbelőtték. A szervezet három generációt élt meg, 32 emberrel végzett, tagjai közül 26-an haltak meg, sokan börtönbe kerültek és hatalmas anyagi kárt okoztak a robbantásaikkal. Miért kerültek ide? Mert diákok alapították, akik nem ismertek kegyelmet és szélsőségesen hittek egy ideológiában. Tették ezt úgy, hogy a 3. generáció tagjai már nem is ismerték az alapítókat.
Bernard Lenteric, Lángeszű gyilkosok: a kamaszkor sötét láza, amely dühvel vagy undorral jellemezhető. És két lehetséges kifutása van: vagy öngyilkos lesz az ember, vagy elkezd arról álmodozni, hogy lerombolja az egész világot, mert az velejéig romlott és semmi remény nincs rá, hogy megváltozzon. Eljön egy olyan pillanat, mikor ez a láz megszűnik, ez a felnőttkorba való átbillenés. 


Utcagyerekek – Gyerekkatonák – Utcai bandák

A táblázatok segítenek a témát kivetíteni az egész világra…



Gyerekgengszterek

A táblázat adatai rávilágítottak, hogy a legtöbb utcagyerek D-Amerikában és Ázsiában van, ergó azokon a helyeken van nagyobb esély rá, hogy a bandák tömegével találnak utánpótlást a kilátástalanságban élő gyerekek között. A legtöbb gyerekkatona Afrikában és Ázsiában van, ami az jelenti, hogy ezek a gyerekek jobban is radikalizálhatóak, felfegyverezhetőek, hiszen a kultúrájuk maga is megengedi az erőszakot. A legtöbb banda pedig D-Amerikában, Ázsiában és az USA-ban van. Vagyis, a bandák száma alapján, sokkal nagyobb az esély belekeveredni egy banda életébe ott, mint más területeken. Az én végső következtetésem pedig az, hogy igazi gyerekbandákat D-Amerikában és Ázsiában találhatunk.
Most pedig jöjjön néhány olyan banda, ahol kimondottan gyerekek vannak.
BÁRHOL: Utcagyerekekből álló bandák: ezek mind gyerekekből állnak. Ők főleg lopásból élnek, de nem vetik meg a koldulást sem, és, ha a szükség úgy hozza kábítószerrel és a saját testükkel is kereskednek.
D-AMERIKA: Latino tolvajok: Csoportokban dolgoznak és bárkit megtámadnak, akiknél felfedeznek valami értékeset. Általában nem bántalmazzák az illetőt, csupán elveszik, ami kell és elfutnak. Ilyenek, a már fentebb említett limai piranhák is.
USA: 18th gang: 120 városban van 65.000 tagja, de eredetileg Los Angelesben működött. Gyerekhadseregnek is nevezik, mert tagjai általános és középiskolás, spanyol származású diákok. Rettenetesen erőszakos banda, de jól szervezettek és fegyelmezettek. Bűnlajstromuk szinte mindenre kiterjed.
AFRIKA: Area Boys: a nigériai banda tagjai 12 év feletti utcagyerekek, akik járják az utcákat és bűnözésből tartják fenn magukat. Bűnlajstrom: zsarolás, kábítószerek, védelmi pénzek, illetve bármit megtesznek, amiért pénzt szerezhetnek. A helyi rendőrök teljes erővel lépnek fel ellenük, de rengeteg a szimpatizánsuk, ennek ellenére elég rosszul szervezettek.
ÁZSIA: Szingapúri Salakau: A 369-es banda tagjai többnyire az iskolákból kihullott diákok. Bűnlajstrom: kábítószer, zsarolás, prostitúció, verekedés, gyilkosság. Nagyon erőszakos banda, akiket nem rettent vissza az sem, hogy a rendőrség teljes erővel lép fel ellene. 




Szingapúri gengszterek

Aki figyelemmel követ az tudja, hogy nagyon megkedveltem a szingapúri gengszterfilmeket, ezt a cikket is azok ihlették, de nem akartam az egészet rájuk építeni, így beleépítettem egy nagyobb projektbe, a Gyerekgengszterek világába.

Salakau

Hokkien nyelvjárásban a 369-et jelenti, ami egy szingapúri banda neve, a számok a 18-at adják ki, ami szintén helyi jelentőséggel bír. A térség legrégebbi és leghíresebb bandája, ami számos illegális tevékenységben vesz részt, mint zsarolás, kábítószerek, prostitúció. Tagjai nagyon erőszakosak, zavargások miatt számos tagjuk jelenleg is börtönben ül. Életérzésükhöz hozzátartoznak a hokkien banda dalok, amiket techno zene kísér.
A banda 1960 óta létezik, de 1980 környékén tett nagyobb hírnévre szert, amikoris több rivális bandával összecsaptak, többnyire szórakozóhelyeken. A Salakau ekkor már javában profitált az illegális tevékenységeikből, amire szükségük is volt, mert akkor még nem voltak olyan sokan, hogy sikeresen uralják a területeiket. Ezt még tetézte az is, hogy a banda vezetőinek többsége börtönbe került. Az 1990-es években a tinédzserek körében egyre népszerűbb lett a banda életstílusa, ezért sorra alakultak meg a Salakau albandái. 1993-ra már kilenc ilyen tinédzserek alkotta banda létezett, akik bár közel sem voltak olyan erőszakosak, mint elődjeik, de nagyon sokan voltak. Az ezredfordulón azonban a banda egyeduralomra tört, amikoris kiszabadultak a börtönben ülő tagok is, akik újrareformálták a bandát. Ők már így elegen voltak ahhoz, hogy minden egyes bandát eltüntessenek a környékről, a zavargások és a gyilkosságok száma nőtt. A rendőrség azóta is igyekszik visszaszorítani a bandát, de nem megy ez olyan könnyen, annak ellenére, hogy a büntetés most már elrettentő.
Még néhány elszórt infó, amit interjúkból, filmekből, youtubevideókból gyűjtöttem össze.
-          2014-ben felkerült egy videó a netre, amit egy olyan lány tett fel, aki a banda tagja volt. Ebben nevek vannak, méghozzá a bandája vezetőié, mellettük pedig a területük/feladatuk is meg van említve. A videó alatt pedig van egy hosszabb szöveg, amiben ugyanez ez van, csak itt már rivális bandáké. A videó vírusként kezdett a neten terjedni, illetve kommentháború dúlt alatta. Mindeni azt találgatta, hogy ki lehetett ez a lány. Volt, aki szerint kidobták a bandából, és így vágott vissza. Mások szerint „kihasználta” a banda, és ellökték maguktól, ő pedig így kért segítséget. A videó azóta is fenn van, kommentelni már nem lehet, jó eséllyel a lány sem él már.
-          A banda tagjai tele vannak tetoválásokkal, mint minden más bandaé is. Rajtuk inkább ázsiai minták vannak, ami szintén érthető. Ezeken túl vannak jellegzetesebb tetoválásaik is. Az ötpontos tetoválás: homlok, ujjak, ez azt jelenti, hogy harcosok. Ők is viselnek könnycseppeket, mint más bandák. Náluk ez azt jelenti, hogy elvesztettek valakit, vagy, hogy már nem sírnak többé. De van vércsepptetoválás is, hogy inkább vérük, mint könnyük hulljon. De van akire a banda neve, vagy számrendszere van feltetoválva.
-          Azt is olvastam, hogy a tagok szeretnek feketébe öltözködni, mondjuk, ezt cáfolnám, legalábbis nem általánosítanám így le, de mint minden bandánál, itt is vannak eltérések.
-          Van egyfajta belépési szabályrendszerük, aminek részét képezi, hogy be kell szerezniük egy machetét. Ott kell hagyniuk a sulit, sokszor még a családjuk is. Illetve ölniük kell.
-          Volt bandatagok tömege figyelmeztet, hogy soha ne akarj bandatag lenni! Volt, aki azt írta, hogy amint tag leszel, az agyad elszáll, nem gondolkodsz többé. Többen mondták el azt is, hogy bandatagnak lenni buli volt, egészen addig, míg el nem kapták őket, akkor egyedül maradtak. Figyelmeztetnek, hogy a család az egyetlen, aki segíthet rajtad, mert a banda nem fog. Ők lecserélnek. Ha bandatag leszel, onnantól kezdve senki sem segíthet rajtad többé, a sorsod megpecsételődik. Ha börtönbe kerülsz, teljesen magadra maradsz. Persze odabenn is vannak tagok, de évekre bekerülsz, és sok évet elvesztegetsz. A maláj törvények nagyon szigorúak, így ott valóban hatalmas büntetés, ha elkapnak, sokuk szerint, akik kijöttek, nem éri meg.
-          A szabályzatuk sok pontban egyezik más bandákéval, ők is megbüntetnek mindenkit, aki ellenkezik velük, megtámadják a rivális bandákat, és bűnözésből élnek. Itt is sok tag hal meg harc, árulás vagy rendőri intézkedés miatt, közben.
-          A bandatagok többsége együtt él, ebben sem igen különböznek más bandáktól. Egyáltalán nem igénylik ők sem az összkomfortot, bárhol képesek élni, ahol együtt lehetnek. Annyiban különböznek talán, hogy náluk rengeteg gengszterdal van, amiket szívesen énekelnek, szavalnak, a techno zene pedig tökéletes aláfestés ehhez. Ők is sokat partiznak (drog, szex, zene, alkohol, cigi), de ebben sem különböznek más bandáktól. A szexualitásukról még írnék egy kicsit, ugyanis ebben kicsit különböznek a nyugati bandáktól. Az ottani törvények semmilyen formában nem ismerik el a másságot, ahogyan az emberek többsége sem. Persze minden bandatag ember, így ott is vannak eltérések, de az biztos, hogy egy kicsit szabatosabb az életvitelük, mint ahogyan azt az ottani közeg tolerálhatná. Hogy értem ezt? Olvastam egy cikket, talán 2014-16-os volt, amiben az ottani fiatalokról írtak. Elkaptak egy párt (lány, fiú), a fiú bandatag volt, mert egy metróállomáson estek egymásnak, erről képek is készültek. Egy másik képen két fiút fotóztak le, amint egyikük a másikkal szemben, annak ölében ült és csókolóztak, szintén állomás. De sok köztük a prostituált is, akár fiú, akár lány, mert így is pénzhez juthatnak. Ez a cikk említette meg azt is, hogy a bandatagok egy részét nem érdekli, hogy fiú vagy lány e partnere, vagy akár mindkettő, mert ösztönösen cselekszenek. Éppen ezért az AIDS és társai sem igen érdeklik őket. Ha meghalsz, meghalok, ezt idézetként olvastam valahol. A mindennapjaikhoz az is hozzátartozik, hogy nem dolgoznak, nem járnak iskolába, de ebben sem igen különböznek más bandáktól. Annyiban azért talán különböznek, hogy a Salakau tagjai elképesztő mennyiségben gyerekek, általános és középiskolások. A Salakau egy tömörítő név, ami egy bandát jelöl, de ennek rengeteg albandája van, akik mind szerves részei az egységnek, de mégis külön működnek és össze is tűzhetnek. Ez a nagy területek, meg a sok gyerekbanda miatt alakult így, gondolom. Pl. 0863-as, vagy Vörös Kalózok banda, 18, 21, stb.
-          A tagok nagy számban gyerekek, akiket kirekesztett a társadalom, a szüleik, az iskola. Ott is vannak persze normális családok, meg olyanok is, amik nem működnek, de a társadalmi rendszer olyan, hogy könnyebben elkallódnak. Pl. a szülők elvárásai sokkal magasabbak, mint máshol, mert a legtöbb szülő betegesen retteg tőle, hogy a gyerek bandatag lesz és elzüllik. Ezért mindig egyre többet kell teljesíteniük a suliban, több szabályt kell otthon betartaniuk. A tanárok pedig, akik szintén ettől rettegnek, szigorúak, követelnek és büntetnek, ha kell, ha nem. És ott még valóban büntethetnek is, ahogy a szülők is. Sok gyerek, ironikus módon, ezért csatlakozik, hogy szabad lehessen, persze ez a szabadság is relatív. Itt is élnék egy hasonlattal. Írtam egy kritikát a Gyűlölet, amit adtál című filmhez, amiben arról van szó, hogy a fekete gengszterek csak azt adják vissza, amit gyerekként kapnak. A kirekesztettséget, a megalázottságot, a bántalmazást, stb. Magukba szívják a gyűlöletet, mindazok iránt, akik bántották őket, felnőttként pedig visszaadják, kamatostul. 
-          Most pedig random idézeteket teszek ide a 15: The movie-ból. „Ha már testvérek vagyunk, legyen egy a vérünk egész életünkben, ha meghalunk együtt halunk meg.” „A férfiak könnyei értékesek, ne pocsékold el őket.” „A mi világunk más, nincs különbség jó és rossz között. Nincs családunk, csak testvéreink. Csak vért hullajtunk, könnyeket nem. A mi világunkban mi testvériségről beszélünk, szerelemről soha. Különös, de a mi világunk csak sötétségből áll.”  „A világ leghalálosabb drogja a reménytelenség. Az élet legnagyobb kínja a szerelem. Az élet második legnagyobb kínja a harag. Az élet legnagyobb ellensége te magad vagy.”
A filmben szereplő fiúkról röviden. Melvin: azért lett tag, mert tartozni akart valakihez és szórakozni. A családja nem tudott róla mit csinál, akkor jöttek rá, mikor letartóztatták késelésért. Három évig volt börtönben, hatszor esett vissza. Az iskolát nem fejezte be, ma klubmenedzser. Armani: az ő élete a legrendezettebb, családja és saját cége van. Jó családból és iskolából jött, de a bandalétet választotta. Otthagyta a sulit, aztán meg letartóztatták bandatevékenység miatt. A szülei, amikor megtudták, figyelmeztették, hogy gondoljon a jövőjére, ő pedig hallgatott rájuk. Erick: 10 évesen kezdett elmaradni otthonról. Eleinte bezárták a szülei, majd ki, később megtanulta, hogy ne is menjen haza, aztán a sulit is otthagyta. Őt is letartóztatták, első számú vádlott volt, szülei ekkor lemondtak róla teljesen, bár ma már jobb a viszonya az anyjával. Ma szakács és van egy fia, akit egyedül nevel és aggódik, hogy a fia is bandatag lesz. Shaun: ma adóügyi szakértő és neki is van családja. Azért lett bandatag, mert ezt ismerte, neki a többiekkel ellentétben a családja is tag volt. Mindegyik tudta, hogy mit csinál. Ő is otthagyta a sulit, és neki is volt gondja a törvénnyel. Vyn: a film elkészítése után gyakorlatilag felszívódott, eltűnt.



Filmek, amiket a témában láttam

15: The movie, 2003, Szingapúr: A film főszereplő szingapúri gyererekgengszterek. Igaz történet alapján.
Ez amolyan kamerás film, hogy úgy mondjam, története az nem sok van, de remek szingapúri gengszter zenék vannak benne. Lényegében a film azt a világot akarja bemutatni, ami jelenleg is van Szingapúrban. Rengeteg gyerekbanda van, akik ki vannak tetoválva, drogoznak, terjesztenek, prostituáltakat dolgoztatnak, verekednek és ölnek. Utána olvastam és rengeteg tagjuk ül börtönben. Nem félnek a haláltól, nem szervezettek, csak a testvériségben hisznek.
I’am not stupid too
2006-os filmtrilógia középső része. Főszereplője Tom, aki bár jómódban él, elhanyagolnak a szülei, ahogy öccsét is. A 15 éves fiú legjobb barátja a szegény Chengcai, aki erőszakos család sarja. A két srácot az iskola is elutasítja, ezért egy utcai bandához csatlakoznak.
Nekem tetszett a film mondanivalója. A gyerekeket lenézik a szüleik, a tanárok, hülyének bélyegzik őket, nem ismerik el őket, ha nem férnek bele a rendszabályok közé. Minden felnőtt annyira nyomja őket előre, nehogy elkallódjanak, de pont emiatt lesz az ellenkezője. A két gyerek egyébként a körülményekhez képest jól kezeli a helyzetet, mert nagyon szoros a barátságuk és az erkölcsi iránytűjük is jól dolgozik. Nagyon tanulságos film és baromi jó a zenéje, szintén mondanivalóval.
Anak metropolitan
2002-es sorozat. Ennek több évada van, és sehol sem találom, de azért egyet sikerült megnéznem, bár nem tudom melyik évadát. A lényege, adott egy srác, akit egy bandavezér véd, de ő is csatlakozni akar. Rengeteg harc, bűnözés, romantika és tanulság-mese. A sorozatok lényege, hogy jó mókának látszik ez, de nem az, mert a kőkemény valóságban börtönbe mehetsz vagy meghalhatsz. Szintén van jelentősége a tanároknak és a szülőknek is benne, mert szintén nem veszik túl komolyan a gyerekeket, hagyják őket elkallódni. Nekem külön tetszett, hogy a részek végén (elsötétítve ugyan), de valódi extagok szólalnak meg, és adják elő tanulságos történeteiket, hogy miért ne tedd. 
The gang (2014) HaoNan apját megölték, a 18 éves fiúban lobog a bosszú vágya, aztán egy nap találkozik Mingével, aki a könyörtelen Red Luck banda tagja. A fiú elmerül a bandák véráztatta világában. 
KL gangster (2011): Két testvér elmerül a maláj gengszterek világában.
Gangster Dragon (2011): három veszélyesen élő barát története.
Kepong Gangster (2012, 2015): öt diák gengszterré válásának története, akik aztán felnőnek, de meg kell küzdeniük a gengsztervilág minden árnyoldalával. 
Tetszett ez a film, annak ellenére, hogy nem happy. Tetszett az öt fiú barátsága, hogy mindüknek céljai voltak, hogy ki akartak emelkedni, de aztán az oda vezető úton eltévedtek és ez az életükbe került. Sajnáltam, hogy így szétestek. Ettől függetlenül, jó sztori, jó színészek, erős karakterek, és mindkét évad izgalmas, bár rém szomorú. 



Gengszterdalok

Zenék a szövegekhez

1-8-ig
10/1 és 10/2
11/1 és 11/2 és 11/3





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése