3/04/2013

Christopher Scott Kyle

Christopher Scott Kyle

Ha amerikaiak lennénk minden bizonnyal hallottuk volna ezt a nevet életünk során már többször is. Így azonban, hogy Magyarországon élünk, talán, csak annyit hallottunk, hogy meghalt a „ramadi sátán”. Természetesen nem egy szektáról vagy a vallásról van itt szó, hanem egy amerikai hősről, akiről fél Amerika dicshimnuszokat zeng. Joggal! Hatalmas joggal! Én példaértékű és regénybeillő élete miatt vettem ide.

Fiatalsága és a Rodeó

Christopher 1974.04.08-án született Texasban, egy vasárnapi-tanárnő és egy lelkész fiaként. Mint a legtöbb texasi fiatal igen hamar megtanult lőni (8 évesen már saját fegyvere volt), illetve lovagolni.
Miután befejezte az iskolát, rodeósnak állt, majd pár sikeres (profi vadlovas rodeós vált belőle) év után olyan karsérülést szenvedett, ami miatt be kellett fejeznie ezt a munkát. Karja felgyógyulása után jelentkezett a haditengerészethez, ahol azonban karja miatt, első körben elutasították.

Haditengerészet és a Ramadi Sátán

Másodszori próbálkozását azonban siker koronázta, mert 1999-ben besorozták a haditengerészethez. Négy ciklusban szolgált Irakban, mint a Navy SEAL különleges osztagának (SEAL Team 3) kommandósa, illetve mesterlövésze. Feladata az ellenséges vezetők likvidálása volt. 255 halálos találata volt, amelyből a Pentagon 160-at fel is jegyzett.
Első bevetésén egy öngyilkos merénylő asszonyt kellett megölnie, ettől és még több más esettől is lelkiismereti gondjai támadtak, de aztán úgy fogta fel (nagyon helyesen) a dolgokat, hogy a hazája érdekében cselekszik. Ragadványnevét (Ramadi Sátán) a Ramadi hadművelet alatt szerezte, amikor 40 ellenséges katonát szedett le. Ezért fejére először 20, majd 80 000 dollárt tűztek ki. Halálos találatai rekordként vannak nyilvántartva, még a vietnami hőst, Waldron-t is túlszárnyalta. Chris egy támadásnál 1920 m-ről lőtt ki egy ellenséges katonát, amivel szintén rekordot döntött.
Tíz éves katonai pályafutása alatt kétszer érte találat, illetve többször robbant bomba is a közelében.
Hősiességéért többször kapta meg az Ezüstcsillagot, a Bronzcsillagot, a Bíborszívet és egyéb más díjat is, összesen 13 díjat (volt, amelyiket többször is).
2009-ben családi okok miatt leszerelt a haditengerészettől.

Az író, a vállalkozó és a Segítő

A texasi Midlothian városkába tért vissza feleségével Taya-val, illetve két gyermekükkel, a most 7 éves fiukkal és az 5 éves lányukkal.
Szakértelmére építve egy vállalkozást (Craft International) hozott létre, amelyben katonai és rendvédelmi szerveknek képzett ki lövész-szakembereket.
2012-ben kalandregénybe illő életét könyvben kiadta, amelynek az Amerikai mesterlövész címet adta. A memoár annyira sikeres lett, hogy a New York Times bestseller listájának élére került. A könyv megfilmesítéséről is folytak már előtárgyalások, ami világhírűvé és gazdaggá tette volna az iraki veteránt.
Bekapcsolódott a FITCO Alapítvány támogatásába is, amely háborús veteránoknak segített testileg-lelkileg felépülni. Több személynek is ő volt a patrónusa, köztük majdani gyilkosának, a poszt-traumás stresszben szenvedő Eddie Ray Routh-nak is.

Halála

2013.02.02-án Christ és barátját, Chad Littlefieldet holtan találták a Rough Creek Lodge-i lőtéren. A nyomozás érdekében, egyelőre, keveset tudunk. De az bizonyos, hogy Routh követte el a kettős gyilkosságot (előtte már fenyegetőzött, hogy megöli a családját és magával is végez), amelyért a texasi törvények érdekében, valószínűleg halálra ítélik 
2013.02.12-én helyezték öröknyugalomra Austin-ban katonai dísztemetéssel. Temetési menete valószínűleg a leghosszabb volt az amerikai történelemben.



Chad Hutson Littlefield, a másik áldozat

Chad 1977.02.11-én született Texasban, ott érettségizett, majd katonai pályára is lépett. Chad a DeSoto Eagle Labs olajcégnél dolgozott, mint logisztikai menedzser. Nős volt, felesége Leanne (középiskolai igazgató asszisztens) és lányuk, Morgan (7 éves).
Chad egész életében Texasban élt, ott született, nevelkedett, dolgozott és nősült meg. Egy jellemében erős férfi volt, akire bátran lehetett számítani, illetve számára a legfontosabb mindig a munkája, a családja és a barátai voltak.
Chad és Chris szomszédok, edzőtársak és barátok voltak, együtt vettek részt a FITCO-programban is, valószínűleg ezért voltak azon a napon is együtt.
2013.02.08-án helyezték öröknyugalomra Midlothian-ban.


Eddie Ray Routh, a gyilkos

1987-ben született Texasban és ott is élt a szülei házában, nem sokkal a lövöldözés előtt költözött élete első lakásába.
Négy (2006-2010) évig szolgált a tengerészgyalogosoknál, Irakban szolgált 2007-ben, majd Haitin 2010-ben. Felrobbantották, ezután hazajött. Tartalékosként tartották nyílván, de munkanélküli lett, nem is talált állást.
Routh-nál poszt-traumás stresszt diagnosztizáltak, bekerült a FITCO-programba, ahol Chris és Chad próbáltak rajta segíteni.  
Az ezt követő hónapokban kétszer is volt elmegyógyintézetben. Egyszer 2012 szeptemberében, amikor azzal fenyegetőzött, hogy megöli a családját és öngyilkos lesz, majd másodszor 2013 januárjában, amikor egy nő aggódott a férfi élete miatt.
2012 őszén még ittas vezetés miatt is elkapták, illetve valószínűleg kábítószereket is fogyasztott (nem az ittas vezetéskor, hanem általában).
Barátnője figyelmeztette a zsarukat a barátja instabilsága miatt két héttel a lövöldözés előtt.
2013.02.02-án Chris Scott Kyle-t és barátját, Chad Littlefieldet holtan találták a Rough Creek Lodge-i lőtéren, Routh végzett velük.
Routh a gyilkosság után az egyik áldozat autójával menekült, majd felvette a kapcsolatot a testvérével, ezután alig öt órával a kettősgyilkosság után őrizetbe is vették.  
Azonban a börtönben sem viselkedett rendesen, ezért kénytelenek voltak magánzárkába zárni.
A férfi nem tud magyarázatot adni a tettére, fogalma sincs, hogy miért ölte meg a segítőit, de erre választ a rendőrség sem tud adni, tekintve, hogy a gyilkos nem fogyasztott sem kábítószert, sem alkoholt az esetkor.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése