5/05/2013

Eminem

A múltkor miután megírtam Rihanna és Eminem számának az összefüggéseit belemélyedtem Eminem világába. Úgy döntöttem, hogy a személyisége és az igen gazdagon árnyalt érzelemvilága megérdemli, hogy időt szánjak rá.

Élete és a karrier

Életét kilenc részre oszthatjuk, különböző korszakokról, külsőségekről és érzelemvilágokról is beszélhetünk.
1972-91
Marshall Bruce Mathers III. néven született 1972.10.17-én, Missouri-ban. Anyja Deborah, apja M.B.M. Jr. A férfi elhagyta őket, mikor Eminem még kisbaba volt, aztán 12 éves korától anyjával végig költözködték az államot, majd végül mire tini lett a kisfiúból Detroitban telepedtek le. 11 évesen a nagybátyja, Ronnie mutatta meg neki élete első hip-hop albumát, amely hatalmas hatást gyakorolt a kisfiúra. 14 évesen csatlakozott egy amatőr csapathoz rapperként. Kisebb sikereket is elkönyvelhetett kis csapatával, de aztán kirúgták az iskolából 17 évesen, majd pár év múlva (1991) imádott nagybátyja Ronnie is öngyilkos lett.
1992-96
Egy rapper felkarolta és stúdióba juttatta, majd egy másik lemezcéghez ment, akik végül kiadták első albumát, az Infinite-t. Nagy siker lett, Eminem újszülött lányának akart jobb életet biztosítani, ám hamarosan a kábítószer, ital hatása alá került, illetve öngyilkossági kísérlete is történt. A siker hirtelen tört rá az amúgyis érzékeny és kitörni, meggazdagodni akaró fiúra.
1997-99
A Slim Shady korszak. Ez az időszak merőben más feldolgozású, mint elődje, ám ezzel is hatalmas sikert ér el, illetve fel kavarja a port a szövegei miatt. Az album a droggal, szexualitással, erőszakkal, stb. foglalkozik intenzíven, illetve a feleségével elfajuló viták miatt annak megölését is feldolgozza egyik dalában.
2000-02
A következő két stúdióalbuma, a The Marshall Mathers LP és az Eminem Show újabb vizekre vezette a férfi stílusát. Ezekkel az albumokkal hatalmas pofonokat ad a korszak legnépszerűbb alkotóinak (Britney, Aguilera, Fred Durst, Limp Bizkit, stb.), akiket gyakorlatilag sárba tipor a hihetetlenül agresszív és sértő szövegeivel. Mindezek ellenére népszerűsége nő és hatalmas sikereket ér el.
2003-05
Megjelenik az Encore! Ennek lényegében van egy komikusabb oldala, ami az érintettnek nem olyan komikus, illetve komolyan háborúellenes számaival meg gyakorlatilag az elnököt támadja. Kissé ingoványos talaj ez, ami miatt számonkérés is történik.
2005-08 és 2008-09
Eminem gyakorlatilag kilépett a reflektorfényből, mondhatott bármit. Szerepelgetett, hallani lehetett néhány dalát, voltak újításai is, stb. De gyakorlatilag kilépett a közfényről, ami érthető is volt. Hirtelen jött számára nagyon sok minden, biztosan kellett idő, hogy a dolgokat feldolgozza, rendbe tegye. 2009-ben kiadott egy új albumot, majd annak újrafeldolgozását is.
2010-11
Abszolút visszatért és kiadta a Recovery-t, amin szerepel egy dal, Rihannával közösen.  Ezután számtalan eseményen jelent meg, díjakat kapott, stb. 2011 nyara után megint eltűnt.
2012-
2012 tavaszán bejelentette, hogy újabb albumon dolgozik…

További munkák

- Eminem együttesével a D12-vel is foglalkozott, nem csupán szólóban nyomta. Igazából két stúdióalbumban vett részt, majd miután megölték az egyik tagot, kilépett (ezt nem erősítették meg, de valójában az óta már nem dolgozik együtt a csapattal).
- Színészként igazából önéletrajzi filmjében a 8 mérföldben alakított nagyot, de kisebb szerepekben, szinkronizálásokon fel-fel tűnik. Nem színésznek tartja magát, nem ripacskodik, de amit elvállal abban maximálist alakít.
- 2008-ban kiadott egy önéletrajzi könyvet, ekkor édesanyja is kiadott egyet a fiáról.
- Szerepelt két reklámban, nem nagy jelentőségi dolgok ezek, de megemlítettem.
- Saját alapítványa van, ami hátrányos helyzetű fiataloknak segít.

Család

Rendkívül zűrös családi élete van, amiről muszáj említést tenni. Anyjával a viszony mindig fagyos volt abból kifolyólag, hogy anyját rossz anyának tartotta (drogozott, pasizott, nem törődött a gyerekeivel). Aztán jött tinikorában Kim, akivel való kapcsolatáról már írtam a Rihannával közös dalkapcsán, ott minden benne van, amit érdemes a kettejük kapcsolatáról tudni. Aztán ott van a lánya, akit imád, ezenkívül az öccse, akinek szintén ő gyámja. De ő a gyámja Kim előző kapcsolatából származó lányának és Kim testvérének a lányának is.

Problémák a joggal

Beperelte az anyja és Kim is rágalmazásért, illetve egy volt osztálytársa. Beperelték testi sértésért, plágiumért, eljárást folyt ellene, mert megfenyegette az államok elnökét, illetve fegyverviselésért is. Drogfogyasztóként is volt dolga a törvénnyel.
Dalai miatt viszályban állt Michael Jacksonnal, Mariah Carey-vel és férjével, Mobyval, meleg jogi aktivistákkal.

További adatok

-          7 albumot adott ki
-          10 filmben szerepelt, ebből 6-ban önmagát alakította
-          13 Grammy díja van, „Minden idők legnagyobb MC-i” listáján a  9. A „22 legnagyobb zenei hang” listáján 2003-ban 13. lett, aztán felkerült a Halhatatlanok listájára, illetve megválasztották a legnagyobb élő rappernek is. Ezeken túl Oscar díjat nyert a 8 mérföld zenéjéért.
-          6 üzleti vállalkozásban működött közre, vagyis nagyrészt vezette őket.  

Megállapítottam, hogy Eminem abszolút megérdemelte, hogy írjak róla, mert kétség sem fér hozzá, hogy szakmailag igazi géniusz a maga nemében. Dalait pedig érdemes meghallgatni, mert valóban megismerhetjük belőle az egész életútját.

Ezt az oldalt nézd meg!
Eminem számok oldala

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése