7/31/2014

Kalózok

A minap olvasgattam a kalózokról, így úgy döntöttem, ez a cikkem róluk fog szólni. Miért? Mert ez egy különleges téma, ami köré filmeket, könyveket, romantikát szőttek oly sokan már. Azonban a valóság sokszor köszönő viszonyban sem volt a fikcióval.

Mikor zajlottak a fosztogatások?
Az első írásos emlékek alapján már Kr.e. XIII. században is éltek fosztogató kalózok, akik a Földközi-tenger partvidéke mentén, illetve magán a tengeren fosztogattak egyiptomi, görög és római hajókat. A kalózkodás a későbbiek folyamán sem szűnt meg, előbb a vikingek, majd a narentinok vették át a kalózkodás hagyományát. A XVI-XIX. eleje között élte virágkorát a kalózkodás, amelyben számtalan kalózhajó szelte a tengereket, fejére vonva a számkivetettség, illetve a kalózok a börtön és a kivégzés lehetőségét. Ebben az időszakban elterjedtek voltak a kalózlevelek is, ami azt jelentette, hogy egy állam, patrónus, kereskedő, stb. megbízásából kalózkodott és fosztotta ki a levélben meghatározott hajókat. A XX. századra a kalózkodás jelentősen visszaszorult, bár meg nem szűnt.

Kik voltak a kalózok?
Igazából bárki kalózkodásra adhatta a fejét bármikor. Eleinte az tirrének és a thrákok kalózkodtak leginkább, de voltak egyiptomi, görög, római és keleti (japán, kínai) kalózok is. Később vikingek, frízek, szlávok, berberek és narentinek is kalózkodtak, illetve még később afrikai származású kalózok is szolgáltak a hajókon. De rengeteg angol is kalózkodott, hiszen bármikor bárki felcsaphatott kalóznak, ha kalandra vagy aranyra vágyott.

Hol fosztogattak a kalózok?
Földközi-tenger, Égei-tenger, Fekete-tenger, Északi-tenger, Balti-tenger, később a Karibi térségben (ez volt a leghíresebb helyszín), illetve az óceánokat sem vetették meg. Igazából minden térségben működtek folyami és tengeri kalózok is.

Hol éltek, amikor nem fosztogattak?
Sok kalóz csak akkor lépett szárazföldre, amikor túladtak a lopott árun vagy eldorbézolták a lopott aranyat (piára, nőkre). Voltak olyanok, akiknek a szárazföldön feleségük volt, ám őket meglátogatni, tekintve, hogy a kalózokat elfogták, veszélye volt. De létezett más lehetőség is számukra. Akkoriban rengeteg lakatlan sziget volt, ahol a kalózok tábort verhettek. Ilyen volt Haiti közelében Tortuga szigete is, ahol köztudottan rengeteg kalóz és családjaik éltek. 

Kik voltak a leghíresebb kalózok?
William Kidd (1645-1701)
A skót tengerészt 1695-ben New York állam vezetője felkérte (megbízólevelet is kapott), hogy indítson támadást néhány kalóz, illetve az ellenséges francia hajók ellen. Az akció miatt eladta hajóját az Antiguát és egy jóval felszereltebb hajót, az Adventure Galley-t vette birtokba 150 emberével (emberi nagy részét már induláskor el kellett engednie, helyettük azonban bűnözőket, volt kalózokat vett fel). A küldetését sorozatos kudarcok kísérték: nem támadott meg fontosabb hajókat, nagyon kevés volt a zsákmánya, legénysége többször is fellázadt, illetve cserélődtek is a sorozatos dezertálások miatt. 1698-tól ráadásul kalóznak tartották, mert az emberei embereket kínoztak, ő maga gyilkolt, szerződési vitába keveredett, stb., lényegében elvesztette a felügyeletet az események felett. Egy évvel később letartóztatták, meglepődött az őt ért vádakon és kitartott ártatlansága mellett az egész tárgyalás alatt, ám 1701-ben mégis felakasztották.
Edward Teach „Feketeszakáll” (1680-1718)
A hírhedt (a leghíresebb kalóz) angol kalóza a karibi térségben portyázott és már egész fiatalkora óta kalózként élt. Kb. 1700-tól 1717-ig különböző kalózhajókon szolgált, majd birtokba vette hajóját az Anna királynő bosszúját és hírhedt kalóz vált belőle. Blokád alá vonta Charlestont, lakosait megsarcoltatta, több hajót is elfoglalt, így saját flottája lett (3-4 hajó, 300 fő legénység), 40 hajót teljesen kifosztott, számtalan embert ölt vagy kínzott meg. 1718 nyarán kapott egy lehetőségen, ami kegyelmet adott a kalózoknak, így letelepedhetett, majd állást kapott, mint kalózleveles kalóz, kapott egy hajót, az Adventure-t, ám ősszel már újra kalóz volt. Ezzel, illetve portyáival magára haragította Virginia kormányzóját, aki legénységet toborzott, majd egy csatában legyőzte a kalózt (többször is meglőtték).
Bartholomew Roberts (1682-1722)
A walesi kalóz Amerika és Nyugat-Afrika partjai mentén portyázott, már 13 éves korától hajókon szolgált. 1719-ben az egyik hajót, ahol szolgált, kalózok foglalták el, őt pedig kényszerítették sokadmagával, hogy közéjük álljon. Hat héttel elfogása után egy balul sikerült küzdelemben a hajó kapitánya meghalt, a legénység pedig a Royal Rover kapitányává választotta a kiváló navigátort (akarata ellenére). Úgy gondolta, hogy akkor inkább legyen kapitány, mint matróz. Első tevékenysége az volt, hogy megbosszulta a halott kapitányt, majd 1719-1722 között 400 hajót is elfoglalt, ami rekordnak számított, megalkotott egy 11 pontos kalózesküt, kiváló navigátor és nagyon őszinte ember volt, akit a legénysége kedvelt, az ellenségei pedig tiszteltek. 1722-ben éppen a hajóikat javították, amikor a HMS hadihajó rajtuk ütött, próbáltak menekülni, de csatába keveredtek, a kapitány a hajóján egy lövedéktől halt meg, testét elnyelte az óceán. Halála megrázta a kalóztársadalmat és a haditengerészetet is, hiszen legyőzhetetlennek gondolták, történészek szerint halála a kalózkodás aranykorának végét jelentette.
Henry Every (1659-1696 után)
Az angol kalóz az Atlanti és az Indiai óceánon portyázott. 1694-ig a Haditengerészetnél szolgált, majd egy 1694-es lázadás után kalóznak állt, mint a Fancy kapitánya. 1696-ig kb. 11 hajót foglalt el, ám ezzel hatalmas vagyonra tett szert, okos és híres kalóz hírében állt. 1696 után eltűnt, talán vagyonával „nyugdíjba vonult”, talán meghalt, de erre a rejtélyre sokan keresnek ma is választ.
Anne Bonny (1702-1721/1782)
Az ír kalóznő a karibi térségben fosztogatott. Fiatalon férjhez ment egy tengerészhez, aki kalóz, majd informátor lett, ezért a lány meggyűlölte. A férfi nevét ugyan megtartotta, de 1718-ban megszökött Calico Jack-kel, az ismert kalózzal. Annak hajójával együtt fosztogattak, majd a lány teherbe esett gyermekét Kubában hagyta, hogy férjével (elvált és összeházasodtak) tartson. Hamarosan egy megtámadott hajóról hozzájuk csapódott Mary Read, aki férfiként szolgált az adott hajón. Anne beleszeretett, de miután kiderült, hogy ő is nő, hármasban vezették a kalózokat. 1720 őszén elfogták a kalózokat, többségüket kivégezték, ám a két nőt életben hagyták, mert terhesek voltak. Azt feltételezzük, hogy a nők belehaltak a szülésbe, vagy pedig később végezték ki őket, ám erre már nincs bizonyíték. Állítólag Anne-t kiváltotta az apja és tisztes öregségben halt meg 1782-ben. Anne és Mary hrhedt kalózok voltak, nagyon kegyetlenek voltak, ezért tisztelet övezte őket és félelem, a Pokol vadmacskáinak is becézték őket.
Sir Henry Morgan (1635-1688)
A walesi kalóz a karibi térségben volt aktív, rettegésben tartotta a spanyol hajókat. Munkásságát a haditengerészetnél kezdte, majd kalózleveles kalózként folytatta (spanyol hajókat kellett megtámadnia). 1663-1674 között kb. 400 hajót fosztott ki a csapatával szigorúan a korona szolgálatában (néhány esetben ettől eltért). 1672-ben elfogták, de tárgyalásán bizonyította, hogy hű volt a koronához, így 1674-ben elengedték. Jamaicán telepedett le, később politikai babérokra is tört, öreg korában érte a halál.
Francois l’Olonnais (1635-1668)
A francia kalóz a karibi térségben volt aktív többnyire, karrierjét szerződéses szolgaként kezdte egy ültetvényen, majd utazgatásai révén válik kalózzá. Miután a spanyolok megtámadták őt és társait egy hajótörés után (mindenkit megöltek, csak ő élte túl), Tortugára ment, ahol újraszervezte seregét, akik az előzőeknél is vérmesebbek voltak.  1660-1668 között számtalan hajót támadott meg, kegyetlenkedéseinek hatalmas híre volt szerte a térségben. Szárazföldön ő volt a legsikeresebb kalóz, amikor egy várost elfoglalt rengeteg pénzt szerzett meg, a lakosokat megölték, megerőszakolták, stb. Egyik útján kikötött Panamában, ahol a helyiek elfogták őt és a legénységét is és megették őket. Úgy haltak, ahogy éltek!
Sir Francis Drake (1540-1595)
Az angol kalóz a királynő megbízásából fosztogatott, követve annak minden parancsát. 1570-iga a haditengerészet szolgálatában állt, admirális rangig jutott. A királynő egy csata után figyelt fel rá. 1577-ben indult flottájával spanyol hajók kifosztására, ezt az akcióját siker, majd még számtalan expedíció követte, mindig gazdagon megrakodva tért vissza királynőjéhez. Aktívan részt vett a spanyol háborúban is, mint kalóz, de volt ő felfedező, navigátor, politikus is. Rendkívül sokrétű ember volt, aki 1595-ben egy útja során vérhasban hunyt el, a tengerbe temették.
Cheung Po Tsai és Ching Shih (XVIII. sz. Kína)
Ők egy nagyon híres kalózpár voltak, akik a Dél-kínai-tenger partvidékén, Guangdong tartományban voltak aktívak. Cheung (1782-1822) egy egyszerű halász fia volt, akit 15 éves korában elrabolt a hírhedt kalóz, Zheng Yi és neje Ching. A házaspár fogadott fiává fogadta, majd átvette tőlük a kalózhajót. Közel tíz éves pályafutása alatt 50 000 hívet és párszáz hajót is magáénak tudhatott. 1810-ben azonban elkapta a kormány, ezután a haditengerészetnél kapott állást (ezredesi rangig jutott), a kalózok ellen harcolt embereivel. Ching (1775-1844) prostituáltként dolgozott, amikor elrabolta a hírhedt Zheng Yi, akihez 1801-ben hozzá is ment, férje mellet a kalózkodásban is társ volt, együtt alapították meg a kínai kalózok szövetségét is. A férfi 1807-ben meghalt, ekkor özvegye megkörnyékezte a szövetség kalózait (ő akart férje helyett szövetségre lépni, mint kalózkapitány). Szövetségest talált fogadott fiában, Cheung-ban (a fiú igazából férje szeretője volt), akihez férjhez ment, majd gyermeket szült neki. Férjével egyenrangú kalózként fosztogatott, majd vele tartott az amnesztia után is, annak halála után pedig elköltözött és egy szerencsejáték üzletet nyitott, idősen halt meg.


Kalózok ma!
Ma is léteznek kalózok, csupán nem olyan elterjedtek. Kedvelt térségek: Guineai-öböl, Szomália, Malacca-szoros, Falcon-tó, stb., vagyis a brazil és ázsiai térség a leginkább érintett. A mai kalózok is több területen érintettek, mint fosztogatás, hajók elfoglalása, emberrablás, gyilkosság, zsarolás, túszejtés, stb. Az USA-nak létezik törvénye is a kalózkodás ellen, de az érintett térségek szinte mindegyikének van, ám hiába. Leginkább célt a járőr és a védelmi hajók gyakori kiküldésével érnek el.

Romantikus kalózok!
Sok film, könyv épül arra a dologra, hogy a kalózok világa egy romantikus lányregény, hogy a kalózok mind csinos férfiak, akiket valami szörnyűség kényszerített a fosztogatásra, illetve legtöbbjük szerelme miatt abbahagyja a bűnöző életmódot, stb. A valóságban ez azonban teljesen máshogyan zajlott. A kalózok nagy része ápolatlan, fogatlan zord alak volt, hiszen a társadalom peremén éltek, nem fürödtek, nem részesültek egészségügyi ellátásban. Ezek a férfiak, ha elraboltak egy nőt annak ritkán voltak romantikus okai, ugyanis bevett szokás volt megölni a nőket, vagy előtte még meg is erőszakolták ezeket a lányokat. Sok kalóznak volt felesége, de nem feltétlenül voltak hűek hozzájuk. Illetve amikor egy férfi hónapokig a tengeren van az asszonya nélkül, az nem nevezhető romantikus kapcsolatnak. Sok kalózt nem úgy kényszerítettek a pályára, hanem a kalandvágy vonzotta, és nagyon ritka volt az is, ha a feleségük miatt felhagytak a kalózkodással hiszen sokaknak ez volt az egyetlen pénzkereseti lehetősége, meg amúgyis, számkivetettként mit csináltak volna a szárazföldön?! 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése