7/03/2015

Az igazi Ingalls család

Én is néztem egykor és még néha ma is a Farm, ahol élünk sorozatot, de kevesen ismerik a valódi Ingalls családot, mert a film bizony nem felel meg teljesen a valóságnak, így most az Igazi Ingalls családról írok.

Charles Phillip Ingalls

Az apa 1836.01.10-én született New York Államban Lansford és Laura (Colby) Ingalls második gyermekeként a kilencből (Peter, Lydia, Polly, James, Laura, Hiram, George, Ruby). Charles 12 volt, amikor a család Illinois-ba költözött, majd Wisconsinba, itt vette el 1860-ban Caroline-t. A fiatal család hamarosan vándorolni kezdett, mert nem volt munka a környéken és vonzotta őket a kalandvágy. Wisconsin-Kansas-Wisconsin-Minnesota-Iowa-Minnesota-Dakota volt a vándorútvonal, tehát a minnesotai Walnut Grove is egy állomás volt csupán, mert végül 1879-ben a dakotai DeSmet városában telepedtek le, ahol több munkakör után békebírónak választották a férfit. 66 évesen, 1902-ben otthonában folytonos betegeskedés után, szívelégtelenség miatt hunyt el.

Caroline Quiner

Az anya 1839.12.12-én született Wisconsinban, Henry és Charlotte (Tucker) Quiner ötödik gyermekeként a hétből (Martha, Joseph, Henry, Martha Jane, Eliza, Thomas). 1845-ben az apja meghalt, anyja újraházasodott, férje Frederick Holbrook lett, akitől született még egy kislány, Charlotte. 16 évesen tanítani kezdett, majd miután férjhez ment követte őt a fél országon át. 1924-ben 84 évesen rövid betegség után elhunyt otthonában.

Mary Amelia Ingalls

1865.01.10-én született Wisconsinban, Pepin megyében. Jó tanuló volt, majd 14 évesen skarlátos lett és megvakult. 1881-1889 között elvégezte az Iowa-i Vinton-i Vakok Iskoláját kitűnő eredménnyel. Az iskola után DeSmet-be költözött a szüleihez, apja halála után varrásból egészítette ki a család jövedelmét. Aktív templomba járó volt, a vasárnapi iskolában tanította a gyerekeket. Anyja halála után Carrie-hez költözött. Sosem ment férjhez, 63 évesen tüdőgyulladásban halt meg.

Laura Elizabeth Ingalls Wilder

1867.02.07-én született Wisconsinban, Pepin megyében. Családjával sokat vándoroltak, mielőtt letelepedtek DeSmet városában, aminek alapításában maga az Ingalls család is részt vett. 15 évesen megkapta a tanári diplomáját, majd 1885-ben férjhez ment Almanzo James Wilderhez (1857-1949), következő évben megszületett egyetlen lányuk, Rose. 1889-ben Laura kisfiút szült, akinek nem adtak nevet, csupán a Baby Boy becézést használták, de sajnos a baba 12 napot élt csupán, bölcsőhalált halt. 1894-ben a család átköltözött Missouri államba, Mansfieldbe, ahol egy hatalmas és virágzó gazdaságot hoztak létre. Az I. Világháború alatt rovatvezető volt a helyi újságnál, majd 1932-ben kezdte el írni a „Kis ház a Prérin” (A farm, ahol élünk, szerk.) című 8 részes, képekkel illusztrált ifjúsági regényét. 63 év házasság után Almanzo elhunyt 1949-ben, majd 1957-ben Laura is elhunyt 90 éves korában.
Lányuk Rose ismert szerző lett, nevéhez politikai esszék, novellák és regények köthetőek. 1909-1918 között Claire Gillette Lane felesége volt. Igen izgalmas életet éltek, ám nem passzoltak össze. 1909-ben egy koraszülött kisfiút szült, aki meg is halt, több gyermeke nem született. 1968-ban halt meg, vele kihalt az Ingalls család ezen ága.

Caroline Celestia Ingalls Swanzey

1870.08.03-án született Kansasben. Megviselték a kemény telek, szótlan, betegeskedő gyermek volt. Iskolái elvégzése után betűszedő lett a DeSmet News nevű lapnál. Kalandvágyó lány volt, ezért beutazta a fél országot és több lapnál is dolgozott, ő bíztatta Laurát is emlékiratai kiadására. 41 évesen ment férjhez a két gyermekes (Mary, Harold) David Swanzey-hoz, közös gyermekük nem született. Húgával Grace-szel közösen ápolták nővérüket Mary-t, annak haláláig. 75 évesen hunyt el a család nő tagjait sújtó cukorbetegség szövődményeiben.

Charles Frederick Ingalls

1875.11.01-1876.08.27. A kisfiú negyedikként született az Ingalls családba, amikor azok Walnut Grove-ban éltek. Nem tudjuk, hogy pontosan miben halt meg, talán valami autoimmun, vérképzési betegségbe. Walnut Grove-ban temették el, de a sír helyét ma már nem tudja senki.

Grace Pearl Ingalls Dow

1877.05.23-án született az iowa-i Burr Oak-ban, ahol akkoriban élt a család. Róla keveset tudunk, lévén csak 8 éves volt, mikor Laura elköltözött otthonról. Érettségi után tanár lett, majd 1901-ben férjhez ment Nathan Dow-hoz, akivel közös gyermekük nem született, ám volt egy nevelt fiuk, Kevin (1903). Belekóstolt az írásba ő is, illetve nővérét Mary-t, együtt gondozták Carrie-vel, míg a vak nő elhunyt. 64 évesen halt meg cukorbetegsége szövődményeibe.

 ----

Laura regényei, majd pedig a nagy sikerű sorozathatására ma számtalan emlékhelyet megtekinthetünk az USA érintett területein.
Pepin
Annak idején állt egy boltból, 9 házból, és egy patakból redővel, ma a város nagyobb, a patak kisebb. Van egy emlékház a várostól 10 km-re, de az csak másolat, van benne egy nappali, egy konyha, egy szoba ággyal, szekrénnyel meg a padlás. A városban működik egy Laura-Múzeum sok korabeli eszközzel, de egyik sem volt az Ingalls család közvetlen tulajdona, csupán korabeliek.
Walnut Grove
Itt sem áll a régi ház, de a patak még ugyanott fut, az Ingalls-szántóföldet is meglehet tekinteni, illetve van egy nagy múzeum, előtte egy szekérrel, néhány korabeli ház, az iskola épülete és Nelli Fogadója.
DeSmet
Itt telepedett le végleg a család, bár az élet nehéz volt, ugyanis a terület lakatlan volt, de ingyen kapták, ha 5 évet ott töltenek. A férfiak ezért másik városba jártak dolgozni, a földeket szabadidejükben művelték, vagy az asszonyok. Eleinte termés sem volt, hiszen nem tudtak miből vetni, jószágot nevelni. Kemény első 5 év volt, de utána övék lett a föld, a jószág, minden. Charles eleinte a vasútnál dolgozott és egyedüliként a telet is ott töltötték, így kapott egy felépített házat, amit bérbe adott, majd amikor rájött, hogy a földeken nehéz élni, beköltöztek a házba és ott is maradtak végleg. Itt van Laura iskolája, ahol tanított, megvan a ház is berendezve, maga a farm is, sok a korabeli ház, a múzeumban meg sok az eredeti tárgy. A temetőben sok a korabeli sír, maga az Ingalls család is itt van eltemetve.
Independence, Kansas
Itt lakott a család még Walnut Grove előtt, a semmi közepén egy sebtében épül erős házban, ahol rendesen kellett küzdeni az élettel és valóban nem alkalmas letelepedésre, csupán állomásnak egy úton. A ház áll, korabeli elemekkel van berendezve.
Mansfield
Ide költözött Laura és a férje. A házuk, melyet együtt építettek áll, benne a régi bútorokat a férj faragta, szinte mindenük a házban maradt, például edények, eszközök, szerszámok és Laura hobbiból készített festményei. Itt található még Charles hegedűje is, rengeteg fotó a családról. Csak túravezető kísérhet mindenkit.





8 megjegyzés:

  1. Szia! Olvastam nemrég egy cikket, amiben leírták, hogy Mary nagy valószínűséggel nem a skarlát miatt vakult meg: http://mno.hu/betegszoba/mi-okozta-igazabol-mary-ingalls-vaksagat-1137887

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon érdekes cikk! Valószínűleg akkor ez okozhatta, látóideg gyulladás.

      Törlés
  2. Csak nekem tűnt fel, hogy Mary és az apja ugyanazon a napon születtek?

    VálaszTörlés
  3. Érdekes dolog jutott eszembe. Ugyebár a filmsorozatban szerepelt Albert, aki kitalált személy volt, csak hogy ne legyen annyi nő szereplő a családban. A sorozat végén meghal valamilyen vér betegségben, először csak az orra vérzett időnként,. aztán egyre sűrűbben. Lehet, hogy ez volt az a bizonyos autoimmun vérképzési betegség, amibe a negyedik gyerek nem egészen egy éves korában meghalt? Tehát ennyit átvittek bele, csak nem Charles volt a neve, hanem Albert, és valami hasonló betegsége lehetett a sorozatban. Azt pontosan nem tudjuk, Landon miért választotta ezt a sorsot Albertnek, de elképzelhető valami hasonló teória.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A sorozatban szerepelt a negyedik gyermek is, a kicsi Charles is, csak meghalt ahogyan a valóságban is. nem hinném, hogy ezért vették bele Albert halálát. Szerintem ennek két oka lehetett: egyik, hogy mivel a valóságban nem volt örökbefogadott gyerek ilyen módon iktatták ki a történelemből. De szerintem inkább az volt az oka, hogy valamilyen oknál fogva az Ingalls családban minden fiúgyermeket ért valami, akár vérszerinti, akár örökbefogadott volt. A valóságban meghalt a kicsi Charles és Laura kisfia is, mint a filmben. Aztán a filmben (ezek mindegyike fikció) Mary-nek is meghalt a fia, eggyel, aki talán fiú lett volna (említették a filmben), elvetélt. Aztán Albert is meghal ebben a betegségben és a másik örökbefogadott fiút meg meglövik az egyik részben később. Ingalls-átok, vagy valami hasonló névvel olvastam róla egy angolnyelvű cikket még évekkel ezelőtt. persze ez nem átok volt, hanem egy férfiágon öröklődő betegség...

      Törlés
    2. Laura kisfia bolcso halalt halt.
      0-6 honapos korig fordul elo sajnos, amikor is a csecsemo elfelejt levegot venni.
      Mary fia a sorozatban bent eg a kigyulladt vakok intezeteben. Albertnek esetleg leukemia?

      Törlés
    3. Igen valószínűleg a kisbaba bölcsőhalálban halt meg, Mary-é benn égett (a filmben, mert valójában nem is volt neki), Albertnek szerintem is leukémiája lehetett, bár erre nincs igazi utalás (az alkotók igyekeztek karaktere történetét homályban hagyni).

      Törlés