3/03/2016

Hasfelmetsző Jack

Rém sokat lehet olvasni róla a neten, de mivel az ügyben van némi új fejlemény, úgy döntöttem, hogy egy cikket megérdemel a téma, ami egyébként a kedvenc témáim között van.

Whitechapel-negyed

Ellentétben nevével, nem volt éppen London ékköve, ugyanis ebben a korszakban a bűnözés melegágyaként tartották számon. 1840-re rémesen túlzsúfolt lett ez a városrész, tele sötét sikátorokkal, mérhetetlen szegénységgel, bűnözéssel és rengeteg bevándorlóval (ír, zsidó). Szinte mindennaposak voltak az atrocitások, a lopások és az erkölcstelenség (1888-ra 1200 prostituált lakott a negyedben).


Jack gyilkosságai

1.Mary Ann Nichols
Mary szegény családból származott, egykor cselédként dolgozott, 19 évesen ment férjhez, öt gyermeket szült, majd férje 1881-re elvált a nőtől. Valószínűleg mert Mary Ann erősen ivott, majd a magára hagyott nő prostituáltnak állt. Egy órával halála előtt járt otthon (egy munkásszállón lakott barátnőjével), szobatársa szerint több kuncsaftja is volt az este folyamán, majd miután végzett elment otthonról, a barátnő szerint elment elinni a pénzt, ahogyan szokta. 1888.08.31-én ölték meg a hajnali órákban. A 43 éves prostituáltnak átvágták a torkát és több helyen meg is szúrták. Ügyében nyomoztak, megállapították, hogy a tettes balkezes, illetve, egy gyanúsított is akadt, akit végül elengedtek.
2.Annie Chapman
Annie egy tisztes családba született, apja katona volt. 28 évesen férjhez ment, három gyermeket szült. Miután fia fogyatékosan született, egyik lánya pedig meghalt, depressziós lett, férjével mindketten inni kezdtek. 1884-ben elváltak a férjével, 1886-tól pedig egyedül tartotta el magát a nő, ekkor költözött a negyedbe is. Alkalmi munkákból tartotta fenn magát, néha prostituáltként is dolgozott.  A nő a gyilkosság éjszakáján hajnali két óra felé hagyta el, mert egyik ügyfele fizetni kívánt neki, amiből ő a lakbért egyenlítette volna ki. Hajnali fél 6 körül egy szemtanú látta a nőt, amint egy férfival beszélget (40 körüli, külföldi kinézetű, magas, kopott fekete kabát és kalap volt rajta). Egy másik tanú ugyanakkor dulakodást hallott az udvarból, ahol később megtalálták a nőt, de látni nem látott semmit. A 47 éves nőt 1888.09.08-án ölték meg brutálisan. Torkát átvágták, beleit kirángatták, kizsigerelték. A nyomozás teljes erővel megindult, a patológus megállapította, hogy szervei egy része hiányzik, amit valaki sebészi pontossággal vett ki, tehát a gyilkos jártas az anatómiában. Jóval később derült ki, hogy a nyitott testből valószínűleg a hullaház alkalmazottai emelték ki a szerveket, hogy eladják a feketepiacon. Az ügyben két férfit is letartóztattak, de egyiknek szilárd alibije volt, a másikat meg épp őrizetben tartották, amikor egy harmadik nőt is meggyilkoltak. Többen jutalmat is felajánlottak, illetve magánnyomozók is dolgoztak az ügyön, de semmi.
3.Elizabeth Stride
Liz egy svéd farmer lányaként született és viszonylag korán prostituálttá vált. Többször volt nemi betegsége, halva született gyermeke, vetélése, stb. A monda szerint volt vagy 9 gyermeke, azonban a későbbi nyomozások kiderítették, hogy nem volt élő leszármazottja. 1869-1881 között férjnél volt, vele költözött át Londonba, majd a válás után Whitechapelbe. Alkalmi munkákat vállalt, több nyelven beszélt és, ha nem ivott, kellemes ember volt. Az eset idején volt egy agresszív élettársa. A nőt a halála előtti órákban többször is látták egy kalapot viselő férfival (a leírások nagyrészt egyeztek, de nem minden pontjukban). 1888.09.30-án hajnali egykor fedezték fel a 44 éves nő ég friss hulláját (pár perccel előtte halhatott meg), torkát átvágták, értékeit, ha voltak nála, elvitték. Sokan ezt az esetet nem kötik Hasfelmetsző munkáihoz, mert csak egy vágás történt és a penge sem stimmel, de a többség úgy véli, hogy a gyilkost megzavarhatták, ezért nem fejezte be a „művét”.
4.Catherine Eddowes
Cat egy 10 gyermekes családba született, szülei egyszerű munkásemberek voltak. A lányt elvette egy ex-katona, akinek két fiút és egy lányt szült, majd a család a faluból Londonba költözött. ezután erősen inni kezdett, végül 1880-ban elhagyta a családját, majd összeállt egy John Kelly nevű férfival, aki az 5. áldozat apja volt, a lánnyal pedig szoros barátságot ápoltak. Kortársai szerint okos, intelligens nő volt, de nagyon indulatos is. A halála előtt 40 perccel engedték ki a zárkából, ahova ittassága miatt zárták még az éjjel, később halála előtt pár perccel egy férfival látták beszélgetni egy zsinagóga előtt (a férfi személy leírása nem egyezett az eddigiekkel). A 46 éves nőt 1888.09.30-án hajnali 1:45-kor fedezték fel, torkát átvágták, hasát és arcát megcsonkították, beleit kirángatták, egyes szerveit eltávolítottak. Pár méterrel a helyszíntől találták meg egyik ruhadarabját, ahova a falra egy feliratot írt valaki krétával, miszerint a zsidókat nem hibáztatják semmiért. Az írást a nyomozók eltávolították, hogy ne legyen üldözés a környéken. Az áldozatot több orvos is vizsgálta, de nem egyeztek meg abban, hogy a szerveket sebészi pontossággal vagy amatőr kézzel távolították e el. Az ügyben semmilyen előrelépés nem volt.
5.Mary Jane Kelly
Mary életéről nem maradtak fenn mindent kétséget kizáró dokumentumok, élete nagy része inkább találgatás. Állítólag Írországban született, apja John Kelly, volt hét fiú és egy lánytestvére, volt egy férje, aki egy bányarobbanás miatt halt meg. 1884-től dokumentáljuk életét, amikor is Whitechapelbe költözött, itt együtt élt egy férfival, illetve néha a 4. áldozat is náluk aludt (a 2. áldozat pedig az utcában lakott). A lány okos volt kivételes művészi beállítottsággal (festett, rajzolt) és szépen is énekelt.
A gyilkosság előtt párja este 8-kor hagyta magára, egy másik prosti (szomszéd) pedig látta, hogy éjfél felé a lány egy férfit visz haza (ittas, kalapos, vörös hajú, erős férfit), majd hallotta fél kettőig énekelni az áldozatot. Egy szemtanú (aki később gyanúsított is volt) 2-kor találkozott a lánnyal, aki pénzt kért tőle és látta őt egy úri megjelenésű zsidónak látszó férfival (akiről a sötétség ellenére igen pontos személyleírást adott), 2:45 körül váltak szét. Cox (a már említett prosti szomszéd) hajnali 3-kor ért haza szomszédjánál sötét volt, később, mintha hallotta volna a „gyilkosság” szót, de nem kelt fel, 5:45-kor pedig mintha hallott volna valakit sietve távozni, de nem kelt fel.
A 25 éves lányt 1888.11.09-én gyilkolták meg hajnali 2 és 8 között. Holttestére a főbérlő talált rá 11 előtt nem sokkal. A lány torkát átvágták, testét, arcát több helyen megcsonkították, hasát felvágták, zsigereit szétszórták a szobában. A gyilkosnak most sokkal több ideje volt, hiszen nem az utcán, hanem a lány lakásán gyilkolt. A nyomozók soha ilyen erővel nem vizsgáltak még át helyszínt nyomok után kutatva. Újabb jutalmat ajánlottak fel és minden lehetséges tettestársnak amnesztiát ígértek, csak adják fel a gyilkost.


Levele

Jack három levelet írt a rendőrségnek címezve, legalábbis az első levelet biztosan ő írta.
„Kedves Főnök”-levél: mai tudásunk szerint ezt a levelet biztosan a gyilkos írta. 1888.09.27-én adták fel. A levélben elnevezi magát Hasfelmetsző Jack-nek, illetve gúnyolódik a rendőrség munkáján. Kineveti őket és biztos benne, hogy nem kapják el. Elmondja, hogy utálja a prostituáltakat és továbbra is kaszabolni fogja őket.
„Pimasz Jack”-levél: 1888.10.01-én adták postára. Ebben Jack Stride-Eddowes kettős gyilkosságról ír meglehetősen pontosan azonban erről addigra már bárki értesülhetett, mire a levelet feladták.
A „Pokolból”-levél: 1888.10.15-én postázták egy doboz kíséretében. A levélben arról írnak, hogy a vese egy nőből származik és másik felét a tettes megette. A dobozban egy fél vese volt, amiről megállapították, hogy 40-es, erősen iszákos nőé volt, így valószínűleg Eddowes-é. De voltak, akik szerint a halottból lopta el egy medikus és az adta postára a levéllel együtt.
A rendőrség röplapokat csinált a levelekből, de nem vezetett nyomra. Számos újságírót gyanúsítottak, hogy szenzációhajhászás miatt ők írták a leveleket. Sosem derült ki, hogy ki írta a leveleket, talán Jack, talán mások.



Egyéb Gyilkosságok

Mint említettem már Whitechapel hemzsegett a bűntényektől azonban ebben az időszakban jóval több gyilkosság volt, mint előtte. Itt a teljes lista azokkal a nőkkel, akiket még Jack listájára írtak, de sose bizonyították.
  •          1887.12.26: karót szúrtak át a hasán egy prostituáltnak. Később kiderült, hogy ezt az esetet csak az újságírók találták ki, soha nem történt meg.
  •          1888.02.25. Annie Milwood: lábain és hasán súlyos vágott sebek voltak.
  •           1888.03.28: Ada Wilson: nyakán két vágott seb, túlélte.
  •          1888.04.03. Emma Smith (45): leütötték, kirabolták és hüvelyébe egy tárgyat helyeztek, ami felszakította a hashártyáját, végül bele is halt. Egy szemtanú azt vallotta, hogy 2-3 fiatal férfi támadott a nőre. Esete nem köthető Jack-hez.
  •           1888.08.07. Martha Tabram (39): 39 késszúrással ölték meg, testét szexuális pózba helyezték. Két szemtanú vallomása alapján katonát/nákat gyanúsítottak. Megint mások azt gondolják, hogy ő volt Jack első áldozata csak még nem forrt ki, hogy hogyan is akar majd gyilkolni. Ellenzők szerint pedig egy tettes nem vált fegyvernemet és elkövetési módot, így ezt nem ő tette. Az asszony életútja és életmódja kétségtelenül beleillik Jack profiljába.
  •           1888.11.21. Annie Farmer: Martha Tabram szomszédja volt. Jelentette, hogy megtámadták, torkán felületi karcolások voltak, amiket valószínűleg magának okozott.
  •          1888.12.20. Rose Mylett (29): a hivatalos öt után történt az eset. A nőt megfojtották vagy pedig részegen önakasztás hajtott végre. Esete nem köthető Jack-hez.
  •           1888.12.29: John Gill (7): lábait és füleit levágták, hasát felvágták, szerveit kitépték. A gyilkosság módja beleillett Jack profiljába, de a gyermek kora, neme egyáltalán nem. Inkább a fiú munkaadója volt a tettes, akit kétszer is letartóztattak, majd elengedtek bizonyíték híján.
  •           1889.07.17. Alice McKenzie (40): a torkát átvágták, hasát több helyen megszurkálták. Az eset beleillett Jack profiljába, de kisebb pengét használt a gyilkos és nem is volt durva a támadás, márpedig egy gyilkos egyre merészebb lesz, nem pedig visszavesz, illetve fegyvert sem vált. A nyomozók azt gondolták, hogy valaki utánozni akarta Jack-et, hogy önmagáról elterelje a figyelmet.
  •          1888-1889: Whitehall-rejtély vagy „torzó-gyilkosságok”: Több női torzót is találtak a környéken, akik kilétére nem derült fény, ám a gyilkosságok módszere alapján ugyanaz volt a gyilkos, aki nem Jack volt, mert nem valószínű, hogy profilt váltott volna.
  •           1889.09.10.: „Pinchin utcai torzó” (Kb.40): egy női felsőtestet találtak, akinek kilétére és gyilkosára sem derült fény. Azonban mivel megállapították, hogy torkát nem elvágták és nem voltak hasi sérülései és a módszer sem hasonlított az addigiakhoz, ez nem Jack műve. Ezt az esetet egy másik sorozatgyilkoshoz sorolják. Lásd fentebb.
  •          1891.02.13. Frances Coles (25): leütötték, majd elvágták a torkát, de nem történt csonkítás. Az eset után letartóztattak egy férfit, akivel előtte látták, de bizonyítékok híján elengedték.
  •           1891.04.24 Carrie Brown: New York! A lányt egy ruhával fojtották meg, majd felvágták a hasát, több helyen megszúrták. Az eset hasonló volt Jack profiljához,de a nyomozók elutasították az összefüggést.

1896 után megszűntek a hasonló brutalitású prostituált gyilkosságok Whitechapelben.



A nyomozás

A profil alapján Jack skizofrén volt és valószínűleg csak a csonkítás okozott neki szexuális örömet. Bosszú, mániákusság vagy a vallása állt a gyilkosságok fő motivációjaként. Mindenképpen magányos típus, nem túl közvetlen vagy barátságos. Erős anatómiatudással rendelkezik vagy nem (erről a szakértők máig nem tudtak megegyezni). Illetve Whitechapel-i lakos, mert a gyilkosnak nagyon kellett ismernie a sikátorokat, rejtett utcákat, hogy nyom nélkül tudjon mozogni a véres ruháiban.
A rendőrség nagy erőket mozgatott meg. 2000 embert hallgatta ki, 300 embert figyeltek, 80-at tartóztattak le. Majd 80 hentest, mészárost, sebészt, orvost hallgattak ki, kötelezték őket alibijük igazolására. Magánemberek ajánlottak fel jutalmakat és fogadtak fel magánnyomozókat. Azonban sosem derült ki a gyilkos kiléte.



Gyanúsítottak

A gyanúsítottakat több kategóriára is lehet bontani. Voltak a rendőrség által gyanúsítottak, a közvélemény által gyanúsítottak és későbbi kutatók által gyanúsítottak.

Rendőrségi gyanúsítottak
Montague John Druitt: lelkileg instabil homoszexuális ügyvéd, aki az 5. gyilkosság után nem sokkal öngyilkos lett. Azért került a gyanúsítottak listájára, mert öngyilkos lett. De a profil nem illik rá teljes mértékben és nagyon messze lakott a negyedtől, kizárt, hogy feltűnés nélkül tudott volna mozogni, illetve aki nem ismerte a negyedet, nem tudott benne tájékozódni sem.
Seweryn Klosowski: sorozatgyilkos volt, aki méreggel ölte meg feleségeit, szeretőit. Külsejét tekintve illett rá a profil és fodrász volt, de egy sorozatgyilkos nem vált a gyilkosság eszközei között, pláne nem váltogatja azt, így ő is kizárva.
Aaron Kosminski: lelkileg instabil zsidó fodrász a negyedből. Illik rá a profil, egy 2014-es DNS vizsgálat kimutatta a génállományát Eddowes ruháján, de sok kutató nem fogadja el.
Michael Ostrog: orosz tengerészsebész, aki tolvajként élt a negyedben. Nem valószínű, hogy a kisstílű csalásoknál nagyobb bűnt követett volna el.
John Pizer: zsidó cipész volt a negyedben, külsejét tekintve lehetett volna a gyilkos. Zaklatta a prostituáltakat, de szilárd alibije volt 2 gyilkosság idejére is.
James Thomas Sadler: ő Frances Cole, az akták utolsó áldozatának a barátja volt. A férfi hirtelenharagú, iszákos alak volt, de a tengeren volt négy gyilkosság idején is. Ezen túl viszont valószínű, hogy Frances-t ő ölte meg.
Francis Tumblety: orvos, szélhámos, homoszexuális, hírhedten nőgyűlölő és vehemens. Egyik betegét véletlenül meg is ölte (illegális abortuszokat hajtott végre). Amerikába menekült. Ő volt a rendőrség legfőbb gyanúsítottja, a profil is illett rá.

Közvélemény gyanúsítottak
William Henry Bury: megölte prostituált feleségét, megfojtotta, majd hasán sebeket ejtett. Bevallotta, felakasztották, de a Gyilkosságokat nem ismerte el. Külseje alapján megfelelő gyanúsított volt, de szakértők szerint, ha ő tette volna, bevallja, hiszen nem volt oka titkolni, mindenképp kivégezték volna.
Thomas Neill Cream: illegális abortuszokra szakosodott orvos. Több országban is járt, ahol halott nőket hagyott maga után, mindet megmérgezte, állítólag élvezte a haláltusájukat. Később elkapták és felakasztották, de előtte is volt már börtönben. Állítólag halála előtt bevallotta, hogy ő Jack, de erről a vallomásáról csak egy ember írt, míg az esetnél többen is ott voltak. Külseje alapján lehetett Jack, de a mérgezés nem illik a profilba, illetve legalább egy gyilkosság alatt börtönben volt.
Thomas Cutbush: őrült orvostanhallgató, aki ki-be járt az elemgyógyintézetbe. Két nőt szurkált meg és a prostituáltakat okolta a szifiliszéért.
Frederyck Bailey: megölte feleségeit és gyermekeit, többször volt börtönben. Egyszer azt vallotta, hogy ő Jack, de amikor kivizsgálták az esetet kiderült, hogy ő akkor egy ausztráliai börtönben raboskodott.
Carl Feigenbaum: egy tengerész, aki az Államokban követett el gyilkosságokat. A módszer ugyan nem volt pontosan ugyanaz és részben a profil sem illett rá, de sokáig volt gyanúsított.
Robert Donston: újságíró volt és mélyen hitt a fekete mágiában. Megszállottja volt Jack munkásságának, neje eltűnt. Az esetek idején kórházban volt ideggyengeség miatt, de akár ki is szökhetett. 

Későbbi gyanúsítottak
Joseph Barnett: Mary Kelly barátja volt, akit azzal vádoltak, hogy féltékenységből végzett a nővel és úgy rendezte a terepet mintha a Hasfelmetsző tette volna. Később felmentették.
Lewis Carroll: egy író, de a vád oly nevetséges, hogy erről nem érdemes beszélni.
David Cohen: zsidó férfi, erősen antiszociális, erőszakos férfi. Börtönbe került majd meg is halt az utolsó gyilkosságok után. A férfi a gyilkosságok központjában lakott és köztudottan prostituáltakhoz járt. Azért lett gyanús, mert börtönbejutásával megszűntek a gyilkosságok.
William Withey: királyi orvos volt, de róla sem érdemes írni, mert biztosan nem volt köze a gyilkosságokhoz, pláne mert akkoriban szenvedett stroke-ot.
George Hutchinson: Mary Kelly esetében ő volt az a tanú, akinek vallomását dőlttel szedtem, mert a rendőrség gyanúsnak találta. Sokáig úgy vélték, hogy csak kitalálta a történetet, hogy fedezze önmagát. De az valószínűbb, hogy feltűnési mániája volt, benne akart csak lenni valahol a történetben.
James Kelly: instabil, tudathasadásos, paranoid, aki megöli a nejét egy késsel, az eset idején pont a negyedben volt (pontosan a gyilkosságok kezdetétől a végéig), külseje is illik a profilba, a prostikat is utálta. Az szól ellene, hogy viszonylag sokáig élt és sehol máshol a gyanúja sem merült fel, hogy tovább gyilkolna, márpedig egy gyilkos nem áll le csak úgy.
Jacob Levy: egy szifiliszes hentes volt a negyed központjában.
James Maybrick: őt kora után gyanúsították meg, nevében naplót írtak és vallomást, ma már tudjuk, hogy a napló hamis volt. Korában maximum arzénnal való visszaélést lehetett volna ráfogni.
Alexander Padachenko: valószínűleg még csak nem is létezett, ám ha igen, inkább politikai célzata volt besározásának.
Walter Sickert: egy festő, akit a képei tettek gyanússá, ám az esetek idején Franciaországban élt.
Joseph Silver: striciként tartjuk számon, de az esetek idején nem volt az országban.
James Kenneth Stephen: bipoláris zavarban szenvedett (amit egy baleset felerősített nem sokkal az első gyilkosságok előtt) író volt, akit a versei tettek gyanússá. És bár az utolsó gyilkosságok után nem sokkal meghalt, mégsem illik rá a profil.
Albert Viktor Herceg: zavart férfi volt, küllemében illett rá a profil, de nem minden tekintetben és az esetek idején nem volt Londonban.
Sir John Williams: királyi orvos, később a leszármazottai mondták rá, hogy gyilkos, de a vád nem áll meg, inkább csak spekuláció.
Charles Lechmere: a húsárus fedezte fel  Nichols testét, de az tette gyanússá, hogy összevissza beszélt, meg mint árus, senkinek sem tűnt fel a vér a ruházatán. Ráadásul a lányt pillanatok alatt fedezték fel. Egyszerűen nem volt ideje menekülni, így tanúnak adta ki magát.
Egyéb elméletek: A lelki beteg gyógyszerész, Oswald Puckridge, az őrült orvostanhallgató John Sanders, Hasfelmetsző Jill, GyilkosJack-ek. OP-ről az a hír járta, hogy sebész, de erre nincs bizonyíték csak arra, hogy nagyon labilis idegrendszere volt és késsel fenyegetőzött. Az orvostanhallgató esete még bizonytalanabb, hiszen csak az biztos, hogy a negyedben élt, de jellemét általában szelídnek írják le.
Hasfelmetsző Jill esete érdekes, ugyanis felmerült, hogy a gyilkos nő, ehhez pedig néhány korabeli gyilkos asszonyt vettek alapul, akik rémes bűnöket követtek el, de nem illettek bele a profilba. A GyilkosJack-ek pedig egy másik elmélet, miszerint nem egy gyilkos volt, hanem több, talán 2-3, akik tökéletesen együttműködve gyilkoltak és fedezték egymást.


DE KI VOLT A GYILKOS???? 

A GYILKOS



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése