3/08/2016

Ki volt Hasfelmetsző Jack?

Szóval ki a tettes? Magánnyomozásba kezdtem, így az eredmény a saját levezetésem eredménye. Lehet, hogy a gyilkos teljesen más valaki volt.
/Eredetileg ide egy bitang hosszú levezetés került volna, amit heteken át írtam, de amikor feltettem ide a szöveget a képekkel együtt, rájöttem, hogy ez így nem jó, túl cikornyás, tele ismétlésekkel. Így újra nekiálltam és így már megfelelő! /

Tényleges áldozatok!

Ezen is vitatkoznak a tudósok a mai napig, de nagyjából azért összeállítható a teljes lista.
Az Egyéb gyilkosságok közül nagyrészt egyiket sem követhette el Jack, mégpedig azért nem, mert vagy tudjuk ki volt a gyilkos vagy pedig nem illett a profiljába az eset.
11 esetről írtam, az első meg sem történt, maradt 10.
Emma Smith (több tettes, szemtanú volt rá), Annie Farmer (önmagát sebezte meg), Rose Mylett (mai ismereteink szerint véletlen öngyilkosság), John Gill (a gyerek munkaadója volt a tettes), Torzó-gyilkosságok (teljesen más típusú sorozatgyilkos volt a tettes), Frances Coles (James Thomas Sadler, a lány barátja volt a tettes, bár bizonyítani nem tudták akkoriban) esetében tudjuk ki volt a gyilkos. Maradt 4 eset!
Ada Wilson életben maradt, nem valószínű, hogy Jack életben hagyta volna. Maradt 3!
Íme a maradék három lány és a hírhedt ötös-fogat esete táblázatosítva!



Levelek

Nem kell hozzá grafológusnak lenni, hogy összehasonlíthassuk mi is a leveleket. Én a „get” szót néztem meg az első kettőben és ugyanaz az írásmód. Az én véleményem az, hogy az első kettőt ugyanaz a személy írta. A harmadikat azonban kizárt! Az első két levelet egy újságíró írta, mint az azóta kiderült, hogy lapszámukat növelje. Ezt alátámasztja egy FBI profilozók által tett kijelentés is, miszerint Jack soha nem nevezhette el magát, nem illet a profiljához. Ezt én is így gondolom, mert ezek a levelek túl magamutogatóak, sugárzik belőlük az arrogancia, stb. A harmadik levelet úgy tartjuk, hogy egy fiatal korboncnok küldte, aki így „szórakozott”. Kivette Eddowes-ből, vagy valamelyik másik halott nőből azt a fél vesét, melyet a rendőrségnek küldött el. Csak azt állapították meg, hogy egy iszákos 40-es nőből van. Én azt gondolom, hogy nem Jack írta egyik levelet sem, nem volt ilyen magamutogató vagy figyelemfelkeltő. Aztán ott a felirat, amit Eddowes-nél találtak, miszerint a zsidókat semmiért se hibáztatják. Az a felirat lehet, hogy már „ezer éve” ott volt, nem bizonyítja semmi, hogy a gyilkos írta. Azonban, ha ő írta, akkor aszerint ő maga zsidó vagy egy zsidó miatt ölt vagy a zsidókra akarta terelni a figyelmet. De ettől még azt gondolom, hogy azt nem ő írta, de mivel otthagyta áldozata egy ruhadarabját, jelentett számára valamit az a felirat.


A Tettes

FBI profil

Fehér 28-36 év közötti férfi, átlagos az intelligenciája, egyedülálló (sosem volt nős), nehezen teremt kapcsolatot, beleolvad környezetébe, nem feltűnő, ápolatlan (elhanyagolt) küllemű, csendes, magányos, visszahúzódó, alacsony az önértékelése, alacsony társadalmi osztályból származik. Whitechapelben dolgozik és a gyilkosságokat lakása közelében hajtja végre. Alacsony rangú munkát végez, amit többnyire egyedül végez: hentes, orvossegéd, temetkezési alkalmazott, stb. Rémes gyerekkora lehetett, amit egy alkoholista anya tett tönkre, aki lehet még zaklatta is őt. Gyűlölte a nőket és félt is tőlük, de nem mutatta ki. Kiszámíthatatlan, mentálisan zavart, hatalom és kontrollmániás. A gyilkosságok előtt a helyi kocsmában ivott, éjszaka vadászott és a hajnali órákban valószínűleg mindig látható volt. Nem rendelkezik orvosi és sebészi szakértelemmel. A rendőrség tanúként kihallgatta, de nem volt gyanúsított. Soha nem írta le a Hasfelmetsző Jack nevet. Biztosan nem lett öngyilkos, miután véget ért a gyilkosságsorozat.

Miért kezdődött és fejeződött be?

Jack kilétén túl a legérdekesebb kérdés, hogy miért kezdett bele a gyilkosságokba és miért hagyta abba őket? Jó kérdés, amire csak az adott személy esetén tudunk válaszolni, illetve más sorozatgyilkosok történetein át.
Jelen esetben két oka lehetett a gyilkosnak elkezdeni ámokfutását:
-          valami hatalmas trauma érte, ami miatt a prostituáltak ellen fordult. Nyílván őrültnek is kellett lennie, talán kezelték is, de ezen túl. Például kirabolta egy utcalány, megfertőzte egy utcalány, becsapta-kigúnyolta egy utcalány. Vagy a gyilkos családjában volt egy utcalány, aki meghalt, vagy újra megjelent és előtérbe hozta a fájdalmas emlékeket. Mindenképp valami sokk kellett, hogy érje.
-          Ha az összeesküvés elméletben hiszünk, akkor Valamelyik lány váltotta ki az eseményláncolatot egy cselekedetével. Talán Mary Kelly a terhességével, vagy valamelyik lány elárult egy nagy titkot.
Miért maradt a gyilkosságsorozat?
-          Ha az összeesküvés elmélet, akkor véget ért a küldetés, ennyi.
-          A tettes elhagyta Londont, de akkor kell lennie nyoma máshol cselekedeteinek, mert biztosan nem hagyta abba az öldöklést, ez kizárt!
-          Meghalt balesetben vagy őt is megölték, de öngyilkos nem lett az biztos.
-          Bezárták: börtönbe vagy elmegyógyintézetbe.
Mai tudásunk szerint nem hagyta volna abba magától az öldöklést, mert nem illene a természetéhez, ha lett volna módja rá, folytassa.


Ténylegesen szóba jöhető tettesek táblázatosítva



Egyéb Elméletek

HasfelmetszőJill
Ez egy viszonylag friss elmélet 1960-as években terjedt el. Mert ki lenne feltűnés mentesebb, mint mondjuk egy véres ruhájú szülésznő. Ezt erősítette az is, hogy Mary Kelly állítólag terhes volt, talán abortuszra érkezett hozzá valaki, talán egy orvos, talán egy bába. Volt akkoriban 1890-ben egy brutális gyilkosság melyben nő volt a tettes, ám az inkább szerelemféltésből történt mintsem kötelességtudatból. Volt, akik szerint Jack-ünk csak női ruhában járt, hogy kerülje a feltűnést. ELVETVE
GyilkosJack-ek
Eszerint több gyilkos is működött a negyedben, ami igaz, csak nem mind volt Jack. Mi van, ha egy társaság tagjai így avatták be magukat vagy így kötöttek szövetséget. Például megölték Tabram-ot közösen, aztán ki-ki a magáét. Egy tanú Stride esetében látta a gyilkosságot, majd valakit, aki a gyilkos után sietett. Ki volt ő? Továbbá nekem olyan furcsa, hogy Tabramot és Stride-t nem csonkították meg, tudom utóbbi esetben megzavarták a gyilkost, de mi van akkor, ha csak simán pont akkor ölte meg pár férfi, míg Jack Eddowes-re vadászott. Mi van, ha azért nem fogták el, mert 2-3 barát követte el a tetteket. Akik lehettek zsidók is, hiszen róluk mindenki tudta, hogy sosem vallanak hittársaik ellen. De ez nem is lényeges, hiszen ha több tettes volt, akkor még inkább zavaros a helyzet, hiszen miért hagyták abba, ha ilyen jól ment nekik. Ez esetben már nem egy, hanem több férfi indítékára is keressük a választ. De én ebben sem hiszek. Szerintem egy Jack volt, míg esetleg Stride-t és Tabramot nem ő ölte meg. ELVETVE
IsmeretlenTitokTudói
Ez egy másik összeesküvés elmélet, miszerint a lányok olyasvalamit tudtak, amit más nem. Nézzük a lányokat sorjában. Mary Kelly-t a lakásában ölték meg. Eddowes gyakran aludt a házban, hiszen a lány apjának volt a kedvese, sőt azon az éjen mikor meghalt a börtönből engedték ki, ahol Mary Kelly nevét diktálta be a sajátja helyett. Chapman ugyanabban az utcában lakott, mint a lány, nem is messze ölték meg. Stride, Nichols és Tabram is abban az utcában éltek bár kicsit messzebb. A lányok valószínűleg ismerték egymást, ha ismerték beszéltek és elmondhattak valamit, amit nem kellett volna. Stride és Tabram nem lett csonkítva, talán mert nem is Jack volt, vagy nem voltak a „listán”. De Chapman, Eddowes és Mary Kelly, akik gyakorlatilag egymás mellett laktak, csúnyán végezték. Talán Mary Kelly keveredett össze egy olyan ügyféllel, akinek eljárt a szája, ám megbánta? Vagy a lány tényleg terhes volt, talán a gyilkostól? Én ezt sem vetném el teljesen! De most inkább elvetem.
AzIsmeretlenJack
Ki ő? Ki tudja. Ő az, akit sosem gyanúsítottak, nevét le sem írták talán, talán csak tanúként szerepelt. Ő az, aki után itt meg akárhol hiába keresgélünk, mert soha sem fog fény derülni kilétére, hiszen, akiknek nincs nyoma azt ellenőrizni sem lehet. Ez az eshetőség a legrosszabb!

Akik nem...

Klosowski: Nem ő volt a gyilkos! Indokaim:
-          Az FBI profil nem illik rá: túl fiatal volt, nős. Társadalomban betöltött szerepe miatt nem húzódhatott vissza, hiszen borbély volt. Úgy tudjuk, hogy nem volt züllött ember. Nem végzett alantas munkát sem. Múltjáról nem sokat tudunk, de csendes polgári családban nevelkedett. Egyáltalán nem félt a nőktől, sőt igazi agresszor volt velük.
-          1902-es letartóztatásáig nem volt a közelében csonkításos eset.
-          A nőket, akiket megölt, méreggel ölte meg. Mai ismereteink szerint, bár ritka ellenpéldák vannak, egy sorozatgyilkos nem változtat a módszerein. 
-          A gyilkosságok évében érkezett meg WC-be, biztosan nem igazodott még el a labirintusszerű sikátorokban.

Tumblety: Nem ő volt! Indokaim:
-          FBI profil nem illik rá: túl öreg volt, korábban volt nős, nem származott alacsony osztályból, társadalmilag sem volt előnytelen helyzetben, köszönhetően a szélhámosságainak (sőt sokszor jómódú volt és igényes). Kihallgatni sem hallgatták ki. Munkája sem tette őt alacsonyabb osztályúvá, hiszen tanult ember volt.
-          Csupán pár hónapot töltött WC-ben, de még az országban sem sokkal többet, kétlem, hogy ennyi idő alatt profin eligazodott volna a sikátorokban.
-          Bár hírhedt abortusz-doktor volt, kerülnie kellett a feltűnést is.
-          Külleme sem illet a profilhoz, mert alacsony volt, öreg és az arcán sem volt bajusz azokban az időkben, mikor Londonban járt.
-          Homoszexuális volt, akik inkább férfiakat és fiúkat ölnek, számukra a nők teljesen érdektelenek.
-          1903-as haláláig nem volt a nevéhez köthető hasonló eset. Maximum műhibaperekhez köthették volna.

Lechmere: Nem ő volt! Indokaim:
-          Nem illett a korabeli profilhoz sem küllemében, sem jellemében, sem korban.
-          FBI profil: idősebb volt, nős. Minden más szerint ő is lehetett volna vagy nincs róla adat. Mert alacsony rangú, magányos munkát végzett, a negyedben élt és dolgozott mindig. Nem volt éppen ápolt és hajnali órákban mindig jelen volt, munkájából adódóan folyton véres ruházatban. Minden másról nincs adat.
-          Haláláig a környéken élt, soha többé nem volt ilyen csonkításos eset. Ha ő lett volna, nem fejezi be, illetve oka sem volt, hogy elkezdje, mert sem nőgyűlölő, sem antiszociális nem volt.
HasfelmetszőJill és GyilkosJack-ek: már leírtam, hogy miért NEM!

Szóval ki a gyilkos?

Három gyanúsított maradt a listán, illetve egy elmélet és egy lehetőség:
Kosminski
Igen: Nőtlen, köztudottan mentális zavarai voltak. Látták késsel hadonászni. Egy évvel az esetek előtt halt meg az apja, aztán ki-be járt a pszichiátrián, 1889-ben már ott is maradt. 2014-es DNS! Mentális gondjai miatt dolgozni sem tudott, sokszor húzódott vissza. A szemtanúk nem tanúskodtak volna ellene, mert zsidó volt, akik nem tanúskodnak hittársaik ellen, tegyenek bármit.
Nem: Fiatal, munkája nem volt sem alantas, sem elzárt. 1882-1889 között élt a negyedben, de hasonló eset nem volt. A DNS szennyezett volt, és ha nem is volt az, köztudottan prostikhoz járt, miért ne lehetne ott a mintája. Nem beszélte jól a nyelvet, inkább jiddisül kommunikált, így nemigen győzhette meg az áldozatait, hogy vele menjenek. Zavartan viselkedett, áldozatai nem követték volna (bár áldozatai állapotát ismerve ez nem egy nyomós érv). Sokszor merült fel a gyanú, hogy összekeverik őt egy másik zsidó férfival.
Feigenbaum
Igen: Nőtlen, gyilkos (nőt ölt késsel), jól ismerte a negyedet, állítólag több kikötőben, ahol járt nőket öltek és csonkítottak (10 ilyen eset volt, de többsége nem bizonyítható). Többször is váltott személyiséget élete során, így semmit sem tudni róla bizonyosan.
Nem: túl öreg, ölt de (az eset sima késelés volt), nem ott élt és dolgozott, sosem hallgatták ki, 1894-es letartóztatásáig nincs bizonyíték több gyilkosságra. Küllemében nem illettek rá a személyleírások.
Kelly
Igen: gyilkos (nejét megkéselte), a negyedben élt és dolgozott, anyja korán elhagyta őt, 1888 elején megszökött a börtönből 5 év után, alacsony rangú munkákat végzett, erősen ivott, mentálisan zavart férfi volt (szexuálisan frusztrált), azt hitte neje prosti (szifiliszt kapott valakitől, valószínűleg más prostiktól) ezért ölte meg,
Nem: volt nős, nem hallgatták ki, 1929-es haláláig nincs bizonyíték a közelében más csonkításos esetekre.
IsmeretlenJack: Az én véleményem szerint neki van a legtöbb esélye, hogy a gyilkos legyen, mert 100%-osan senkire sem lehet ráilleszteni a profilokat. Mi lett vele? Talán meghalt természetes úton. Talán a családja rájött, hogy ő a gyilkos és becsukatta egy pszichiátriára. Talán meggyilkolták, hiszen a negyedben mindennaposak voltak az ilyenek. Talán külföldre menekült, ahol nyom nélkül gyilkolt tovább.

Végösszegzés

Kosminski túl zavart volt ahhoz egy ilyen gyilkosság sorozatot végigvigyen.
Feigenbaum esete tele van talánokkal, amire nem lehet alapozni. Ha több konkrétum lenne vele kapcsolatban, akkor nálam ő lenne a befutó.
Szerintem Kelly volt, ha mindenképpen választanom kell.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése