4/02/2016

Gyerek, háztartás, lakberendezés...

A háztartási zsonglőr

2014.06.17.

Ha nem vagy főállású anya (sokszor még akkor sem), akkor bizony kemény dió a munka mellett még a háztartásban is 100%-ot nyújtanod, hát még ha van gyerek (vagy több) vagy kert, stb. De vannak alapok, amikhez, ha nagyjából tartja magát az ember, akkor úrrá tud lenni a mindennapos káoszon!

-         Tudni kell sütni, főzni
Egy háztartásban alap, hogy tudjunk sütni, főzni, ezt jó esetben édesanyánktól elleshettük már. Rosszabb esetben nekünk kell kitapasztalni, szakácskönyvből. De a lényeg az, hogy meg kell tanulnunk, mert egy nőnek alap dolognak kell lennie, hogy ételt tudjon tenni a párja és a gyermeke elé. Az sem rossz, ha erre a férfi is képes, de egy nőnek abszolút kötelező!
-          Takarítás
Hetente egyszer érdemes kitakarítani a lakás minden szegletét, lemosni a bútorokat, kiporszívózni, felmosni. Ezen túl mindennap törekedni kell a rendre! Naponta seperjünk ki, a konyhapultot tartsuk rendben, mosogassunk el. Az edények, a szennyes ruhák, a gyerekjátékok, stb. mind legyenek a saját zárt rakhelyeiken. Én hiszek abban, hogy nem a szegénység a szégyen, hanem a rendetlen életvitel!
-          Háztartási gépek használata
Mai modern világunkban ez is alapnak számít, nőnél és férfinál is. Tudnunk kell használni a mosógépet, a mikrót, a tűzhelyet, stb. Mindent!
-          Varrás
Ha van varrógép az áldás, de ha nincs meg kell tanulnunk. Elég egy-két öltéstechnikát elsajátítanunk, amit később biztos kézzel tudunk alkalmazni. Mindig fordítsuk ki a ruhát, mielőtt megvarrjuk, ne varrjunk színéről semmit. Anyaggal azonos színű cérnát használjuk, válasszunk megfelelő tűt. Mindig többször is varrjunk át egy felületet.
-          Otthonteremtés
Ez egy nagyon érdekes pont, mert egy lakást fenntartani könnyű, de igazi meghitt otthont teremteni már nehezebb dió. Mitől otthon egy otthon? Elsősorban attól, hogy a benne élők szeretik egymást, kölcsönösen boldogok egymás társaságától. Mindenkinek van benne egy intim szférája (szülők, gyerek külön szoba, talán még dolgozó szoba is). A „lakberendezésből” mindenki kiveszi a részét, pl. gyerekrajzok a hűtőn vagy a falon, családi képek kiaggatva, közös emlékek relikviái a polcokon, stb. Együtt választják ki a lakás színeit, együtt tartanak rendet, együtt rendezik be a házat! Együtt teremtenek otthont!
-          Szervezés, gazdálkodás, pénzügyi beosztás
Egy háztartás vezetése olyan, mintha egy kisebb céget igazgatnánk. Mindent meg kell szerezni, hogy melyik nap ki mit csinál és mikor. Megszervezni a vásárlást, a menüt, a gyerek programjait. Le kell vezetni papíron, hogy mire mennyit költhetünk adott hónapban, mert a számla és az étkezés alap, de a gyereknek van osztálypénze, mehet táborba, kinőtte a ruháját, stb. Ehhez pedig pontos számítások kellenek!
-          Munkamegosztás
Egy háztartást nem csupán a nő vezetheti. Mindenkinek kell, hogy legyen dolga benne, apának, anyának és a gyerekeknek is! Alap elvárások: ha felkeltél vesd be az ágyad, ha ettél mosd el az edényed (maradékot dobd ki), rakodj el magad után. A gyerekeket már óvodás kortál rá kell tudni venni, hogy tegye el maga után a játékait, majd amint iskolás lesz egyre nagyobb dolgokat is rábízhatunk, pl. takarítsa ő a szobáját, rakja el a ruháit, stb. A fiúk segítsenek az apjuknak, a lányok az anyjuknak. Az apuka is nyugodtan mehet vásárolni, porszívózni, szemetet levinni, stb. A lényeg, hogy mindig legyen meghatározva, hogy kinek mi a dolga, mert az mindenkinek kell, hogy legyen!
-          Praktikusság!
Ha szemét keletkezik, azt rakd kukába azonnal, ne kallódjon, hetente (akár naponta-szemét függő) egyszer gyűjtsd össze a zsákokat és vidd ki a gyűjtőbe. Ha kimosott a gép, azonnal teregess ki, száradás után szedd össze és rakd el, ne hagyd napokig hánykolódni a mosott ruhákat. ha megfőztél mosd el azonnal az edényeket, majd rakd is el őket még aznap. Ne hagyj élelmiszert vagy maradékot a ház különböző részein, ha ettél mosd el az edényt, a maradékot dobd ki. Ha főzés után kihűlt az edény, azonnal rakd el a hűtőbe. Minden reggel be kell vetni az ágyat, ha kiszállunk belőle! Hét elején tervezd meg, hogy miket szeretnél főzni a héten és eszerint írd meg a bevásárló listádat (a hiánycikkeket is vezesd fel). Heti egy nagy bevásárlást csinálj, otthon mindent azonnal pakolj el, ne rohangássz naponta a boltba. Igyekezz csak hetente egyszer mosni, de akkor mindent szedj össze, vasalni és varrni is elég hetente egyszer, de akkor szépen mindent csinálj meg, oszd be a napokat. Mindennap tégy rendet, pl. seperj ki! Hetente egyszer szortírozd a szórólapokat, a beérkező dokumentumokat, leveleket, stb.


A gyerek és a nő

2014.08.17.

Sok nő van úgy, talán mindegyik, hogy a gyermek születése után nem érzi magát nőnek, vagy a környezete érezteti vele, hogy ő már nem ugyanaz a nő. Igazából minden anya nő, nem csupán anyának kell lennie (bár ez a legszebb ajándék), és minden nő szeretné is, hogy ezt mások is tudják róla.
Mielőtt megszületik egy baba, azelőtt a nők dolgoznak valahol, eljárnak kikapcsolódni, sokat vannak kettesben az apajelölttel és van idejük önmagukra is (többé-kevésbé). Ám miután megszületik a baba, leköti az időnk 90%-át, de ez nem azt jelenti, hogy innentől vége az életünknek, vége az ÉN-nek. Sokan vannak úgy (anyák is), akik szerint ezzel lejárt a magamra fordított időszak, innentől csak a baba számít. A baba ugyan nagyon fontos és egy életre szól, de lehet őt úgy is nevelni, hogy közben az anyuka se vesszen el, hiszen hogyan nevel egyéniséget a gyermekből egy olyan nő, aki elveszíti önmagát. Tapasztalatból beszélek, nem légből kapottan. Nézzük ezt pontokba szedve is.
1.      A munka és a nő
A legtöbb nő a baba születése után otthon marad még három évet, hogy a gyermekével legyen, de vannak sokan, akik visszamennek egy idő után dolgozni. De, ha később megy vissza valaki, akkor is ott van a gyerek, akivel átalakulnak a munkakörülményeink is. A lényeg az, hogy a munkát ne vigyük haza, a gyereket pedig „ne vigyük be” a munkahelyünkre. Kezeljük helyén a dolgokat, a munkaidő lejárta után ne foglalkozzunk a munkával elméleti szinten sem és munkaidőben ne a gyereket vagy a bébiszitter vagy akárkit hívogassunk. Ez az egyik dolog a munkával kapcsolatban, a másik: kell, hogy legyen munkánk, karrierünk, törekednünk kell rá. Bár ennek legnagyobb ellenlábasa maga a főnök és az állam, hiszen a kisgyerekes nőket általában semmibe veszik, a szakmai tudásukkal úgy csinálnak, mintha nem is létezne, rosszabb esetben el is küldik őket. Pedig attól, hogy gyermeket vállalt valaki nem évültek el a diplomái, a nyelvvizsgái, stb. Sokan ezt felejtik el. Nekünk is törekedni kell rá, hogy ne tudjanak minket félreseperni az útból. Be kell bizonyítani, hogy még mindig ugyanazok a kollégák vagyunk, mint eddig.
2.      A kikapcsolódás és a nő
Megvan a baba és már nincs idő színházra, mozira, barátnőkre, bulikra, stb.? Így van ez, ha az embernek gyereke van. De havonta egyszer igazán megtehetjük, hogy legyen egy pár óra szabadidőnk. Nevezzünk ki egy napot minden hónapban, amire saját magunknak szervezünk programot, amikor apuka, nagyszülők vigyáznak a babára. Keressünk más kisgyermekes párokat, akikkel szintén szervezhetünk közös programokat. Mindenkinek szüksége van a pihenésre, az anyáknak is.
3.      Az apa és az anya
Amíg nem volt meg a bébi, addig rengeteg időnk volt arra, hogy párunkat kényeztessük, egyáltalán időt töltsünk vele. A szülés után azonban időnk nagy részét a baba teszi ki. Ezt úgy kell egyensúlyba hozni, hogy az apukának is ki kell vennie részét a gyerekkel való foglalkozásból, pl. legyen közös a baba fürdetése, ami így közös élménnyé változik. Illetve itt is bevezethetjük, hogy havonta egyszer, vagy akár hetente pár órára a nagyszülők vigyázzanak a babára, míg mi moziba, étterembe, vagy csupán otthon kettesben maradhassunk.
4.      Az anya és a baba
Egyértelmű, hogy a legtöbb időt a babával töltsük el, de ennek egy része legyen minőségi együttlét. Ezt úgy kell érteni, hogy a babát lehet szeretni, tanítani és gondoskodni róla, fejleszteni lehet őt az első perctől kezdve.
5.      A nő, mint NŐ
A legtöbb nő a párkapcsolata után a szépészeten spórol, mondván férjnél vagyok, gyerekem van, jó az a mackó, a közértbe minek öltözzek fel, nincs időm hajat festetni, stb. Kell, hogy legyen idő, napi akár csak 10 perc, vagy hetente pár óra, de kell. Mert a szüléssel nem szűntünk meg nőnek lenni, hiszen szeretnénk a férjünket is megtartani, illetve önmagunknak lenni is fontos.


Az év tortái

2014.09.05.


Évek óta követem az „Év tortája” eseménysorozatot és nagyon tetszenek azok a torták, amiket kiválasztanak, van olyan, amit már megcsináltam. Most úgy döntöttem, hogy kiteszem ide is a nem cukrászdai adagokkal írt recepteket, ezek a háziasszony változatok.

2007-Madártejtorta (40X30-as tepsihez)

A tészta
8 tojásos piskótát készítünk, ami azt jelenti, hogy 8 tojás, 6 dkg liszt és 8 dkg cukor. Keverünk bele 2 dkg tejport is, ezért lesz a liszt 6 dkg. A tojássárgát a cukorral kikeverjük (tehetünk bele vaníliás cukrot is, ettől csak jobb lesz), majd beleszórjuk és elkeverjük a lisztet, amibe már szórtunk egy sütőport. Végül a masszához keverjük a tojásfehérjéből készült habot is. 180 fokon, 30 percig sütjük. A kihűlt piskótát kettévágjuk és vékonyan megkenjük baracklekvárral.  
Krém
8 tojássárgája
4 evőkanál cukor
5 evőkanál liszt
2 cs. vaníliás cukor
4 dl tej
18 dkg vaj
A tojások sárgáját a cukrokkal és a liszttel valamint a tejjel elkeverjük, és gőz fölött besűrítjük. Még forrón hozzáadjuk a vajat is és szépen eldolgozzuk.
Díszítése
8 tojásfehérje
20 dkg cukor
Vízgőz felett felhevítjük, majd habosra verjük a hozzávalókat. Gyorsan dolgozzunk. Formát alakítunk ki belőle, majd előmelegített sütőben, sütőpapíron, 210 fokon 3-5 percig sütjük.

A krémet betöltjük a piskótalapok közé, de a sütemény egészét is lekenhetjük vele, tejére ráhelyezzük a sülthabokat. A sütemény oldalát pirított mandulával, tetejét reszelt csokoládéval díszíthetjük még pluszban.


2008-Szatmári szilvatorta

Tészta
8 tojásos piskótát sütünk, de kicsit módosítjuk. A liszt itt 6 dkg lesz, mégpedig azért, mert a maradék 2 dkg-ban más anyagokat keverünk: őrölt diót, vaníliaaromát, fahéjat, citromhéjat. Ezután kb. 24 dkg szilvát (ízlés szerinti mennyiség) rumba áztatunk, majd apróra vágunk (akár turmix géppel) és a tésztába szórjuk. 180 fokon 30 percig sütjük. Ha kihűlt vágjuk 3 egyenlő részre.
Krém-1
Marcipánkrém
Kb. 13 dkg tejszínhabot kell összedolgozni a marcipánnal, azt hígítani tejjel. Ha nem akarunk bele marcipánt (én utálom és tudom, hogy sokan vannak ezzel így), akkor mandulaaromát teszünk a tejszínhabba, de kemény legyen a hab, fixáljuk.
Krém-2
Csoki krém
Erre több fajta recept is van, de a legegyszerűbb és nagyban hasonlít is az eredetihez: Egy csokipudingot főzünk ki tejjel, cukorral.
Díszítés
Az oldalát pirított mandulával, a tetejét marcipánnal, tejszínhabbal, és aszalt szilvával díszíthetjük.

Az alsó tortalapra kenjük rá a Krém-1 háromnegyed részét, majd tegyük rá a következő lapot. Ezt a lapot kenjük le szilvalekvárral, vagy szilvapálinkával vékonyan. Ezután kenjük rá a Krém-2 háromnegyed részét, majd tegyük rá az utolsó lapot. A megmaradt krémeket egyengessük el a sütemény tetején. Ezután jöhet a díszítés.


2009-Pándi meggytorta

Tészta
8 tojásos piskótát sütünk, de kicsit módosítjuk. A liszt itt 7 dkg lesz, mégpedig azért, mert a maradék 1 dkg-ban más anyagokat keverünk: fahéj, citromhéj (ez ízlés szerinti mennyiség tehát arányaiban ez a rész módosítható). Ezután kb. 14 dkg meggyet daraboljunk fel (turmixolni is lehet) és tegyük a piskótába. 180 fokon 30 percig sütjük. Ha kihűlt vágjuk 3 egyenlő részre.
Alapkrém
2 dl tej
8 dkg cukor
10 dkg tojássárga (5 db)
7 dkg fehér csokoládé (valódi)
15 dkg mascarpone krémsajt
Az egész krémet összefőzöm, ha kell turmixolom is.
Meggykrém
3,5 dkg vaníliapudingot főzünk, majd annyi meggyet és meggylét rakunk bele, amennyitől még nem esik össze a krém. Ízesíthetjük még cherry-vel, fahéjjal, citromhéjjal ízlés szerint.
Díszítés
Az oldalát pörkölt dióval vonhatjuk be. Tetejére meggyet és tejszínhabot tehetünk.

A süteményt a tészta vastagságának megfelelően töltjük be. Tészta – meggykrém – alapkrém - tejszínhab (2 dl), majd ismételünk, míg el nem fogy minden réteg és töltelék.


2010-Szilvagombóc torta

Eredetileg ez egy rettenetesen nehéz sütemény, sokáig is tart az elkészítése, de van olyan recept, amiben még nem veszik el a lényeg, de nem is olyan nehéz. Íme:
Tészta1
3 tojásos kakaós piskótát sütünk (3 tojás, 3 dkg cukor, 2 dkg liszt, 1 dkg kakaó). 170 fokon 10 percig sütjük. Vékony réteg lesz, de ez is a lényege, mert a tölteléken van a hangsúly.
Tészta2
Sacher-alap: 6,5 dkg vajat, 5,5 dkg cukrot, 3 tojássárgát és 6,5 dkg olvasztott csokit habosra keverünk, majd beleszórunk 6,5 dkg sütőporos lisztet, ezután 6 tojásból kemény habot verünk és azt is hozzáadjuk. 170 fokon kb. 60 percig sütjük.
Krém
Szilvakrém
0,5 kg szilva
Fahéj
Cukor
Ezeket összefőzzük, majd 5dkg vaníliás pudinggal besűrítjük az egészet. A szilva legyen jól összeaprítva, de még látszódjon. Ezt elkeverjük 2 dl tejszínhabbal.
Gombócok
Nagyon látványos és nagyon nehéz. Lényegében a marcipángombócok közepén szilva van, körülöttük csokikrém és úgy vannak a torta közepébe applikálva. Ez a torta bonyolult része. Én nem szeretem a marcipánt így simán kihagytam, de ha valaki bele szeretné tenni és mégsem akar annyit vacakolni a gombócokkal, akkor az összeállításnál így csinálja: Sacher alap-töltelék fele-vékony marcipán lap, amit csokiba forgattak, rá rumba áztatott szilvák-vékony csokiba forgatott marcipánlap-krém másik fele-csokis lap.

Alulra megy a Sacher-alap, rá a töltelék, rá a csokis alap. Tetejét tejszínhabbal, csokival és macipánnal lehet díszíteni.   

2011-Kecskeméti barackos kölestorta

Ezt a receptet nem csináltam meg, mert semmi vágyódásom a kölesre, így nem tudom, hogy a recept mennyire működik.
Tészta
Köles alap
2 dkg kölest 1 dl tejjel, némi vajjal és cukorral összefőzzük.
Piskóta
3 tojásos piskótát sütünk, amibe 9 dkg köles alapot és 6 dkg túrót keverünk.
Igen vékony réteget kapunk, mert a krém a lényeg.
Krém
5 dkg köles alap
10 dkg sárgabarackkonzerv (darabolva)
1,5 dkg tejszínhab + fixáló
Baracköntet
Ez lehet házi baracklé vagy bolti, de a sima dzsem is megteszi
Díszítés
A krémbe egy háromszög alakú kis mélyedés vágunk, pár centinkként, ezt töltjük meg a barackos öntettel. Tehetünk rá barackot és csokoládé lapocskákat is.   

2012-Szabolcsi almás-mákos torta

Tészta
6 tojásos piskótát sütünk, de a liszt itt sem 6 dkg lesz, hanem 4, mert 2 dkg másból lesz: mák, fahéj, citromhéj és esetleg minimális almatöltelék.
Almáskrém
0,5 kg almát lereszelünk, teszünk rá fahéjat, cukrot és citromlevet, majd addig párolom lassú tűzön, amíg ki nem fő a leve, illetve meg nem fő.
Vaníliakrém
Sima vaníliapudingot főzünk ki.

Rétegezés: mákos lap – vaníliakrém – mákos lap – almakrém – mákos lap - vaníliakrém-mákoslap, stb. Ezt addig ismételgetem, amíg a lapok kitartanak.


2013-Milotai mézes grillázs torta

Ez is nagyon macerás recept, de ennek is van könnyített verziója.
Rétegei: Ropogós, diós-grillázs réteg – diókrém - praliné réteg- mézes réteg-karamellkrém.
Grillázs
A sütemény alapja a grillázs, amit elkészíthetünk otthon cukorból, dióból, stb. De sokkal egyszerűbb boltban kapható kész grillázst venni, amit aztán apróra törhetünk.
Roppanó alap
6 dl narancslevet, 6 dkg vajat, 15 dkg porcukrot, 7 dkg grillázst és 3 dkg lisztet összedolgozunk. Kisütjük!
Dióskrém
Összedolgozzuk: 5-5 dkg tej, cukor, tojássárgája és egy vaníliás cukor. Hozzákeverünk 12 dkg pörkölt és/vagy finomra őrölt diót (vagy grillázst). Egy 200 g-os tejszínt zselatinnal fixálunk (kb. 1dl víz és 15 g zselatin). Mindet összekeverjük.
Praliné
30 ml vizet, 30 g cukrot, 7 dkg diót, 20 g fehér csokit és 20 g grillázst összedolgozunk. A grillázst csak megtörjük.
Mézes krém
Lásd a diós krémnél: tejszínhab és zselatin ugyanúgy. 5-5 dkg tej, tojássárgája + virágméz, ízlés szerint.
Karamell
Karamellkrémet otthon készítünk cukorból, vízből és lisztből. A cukrot karamellizáljuk, aztán tejjel/vajjal/vízzel, vagy egyikkel, vagy másikkal, vagy minddel mennyiséget csinálunk belőle, amely elég a tortánk tetejére. Végül egy ek. liszttel sűríthetjük.

2014-Somlói revolúció

Grillázstészta
3 tojásos diós piskótát (2 dkg liszt, 1 dkg őrölt dió/grillázs) készítünk, majd mielőtt a sütőbe toljuk, a tetejét is megszórjuk őrölt dióval/grillázzsal.
Étcsokis réteg
10 dkg étcsoki
10 ml narancslikőr
3 tojás
2 ek. liszt
Az étcsokit a likőrrel és a 3 tojás sárgájával, illetve némi cukorral habosra keverem, majd hozzáadok 2 evőkanál lisztet és a felvert tojáshabot. Ha nem elég sűrű adok még bele lisztet. Másik változat szerint nem válasszuk szét a tojásokat, hanem mindent egyben a gázon sűrűre főzünk.
Narancsréteg
2 db narancs
A 2 narancs héját és levét összekeverem cukorral és vízzel, majd sűrűre főzöm.
Fehércsokis réteg
10 dkg fehércsoki
10 ml vaníliás tej
3 tojás
2 ek. liszt
Az egészet összekeverem némi cukorral, majd hozzáadom a 3 tojás habját és a lisztet. Másik változat lásd fenn.
Étcsokis tető
10 dkg étcsokit tejjel és némi vajjal felfőzünk.

Rétegezés: piskóta - étcsokis réteg – narancsszirup – fehércsokis réteg – étcsokis tető


2015-Pannonhalmi sárgabarack-pálinkás karamelltorta

Ez is egy meglehetősen bonyolult torta, amit nemigen dob össze egy sima háziasszony a konyhájában.
Ez itt az eredeti recept
Ezért kerestem hozzá egy eléggé lebutított verziót, ami nem az, de majdnem.

Tészta
6 tojásos mandulás-csokis piskótát készítünk. 6 tojás, 6 dkg cukor, 4 dkg liszt, 2 dkg őrölt mandula (ez lehet mandulagrillázs is, mert eredetileg ez van a receptben, de ha nem bonyolítjuk, akkor az őrölt is megteszi. Ha pedig utáljuk a mandulát, mint én, akkor mehet bele a 6 dkg liszt és pár csepp mandulaaroma). 180 fokon 10-15 perc alatt kisütjük, ügyeljünk a tortaforma méretére, mert, ha kihűlt ketté vágjuk a tésztánkat.
Krém1
Sárgabarackkrém
Kb. 10-15 dkg barackpürét készítünk. Egy tasak gyümölcskocsonyaport/tortazselét leírás alapján elkészítünk. A pürét ízlés szerint cukrozzuk, majd a zselénket és a pürét szépen összedolgozzuk. Hagyjuk hűlni, de ne engedjük, hogy teljesen megszilárduljon, mert akkor nem lehet kenni.
Krém2
Karamellkrém
2 csomag karamellás pudingpor
5 dl tej
20 dkg Rama
15 dkg cukor
Az egészet szépen összedolgozzuk! Hagyjuk hűlni, de ne legyen kenhetetlen.
Szirup
Zselatint főzünk fel barackpáinkáva
Karamell glazing
Ez egy fényes karamell réteg, amit több dologból hoznak össze a cukrászdákban. Mi a cukrot karamellízaljuk le a vízzel, majd zselatinnal fixáljuk.
Díszítés
Különösebb díszítést nem igényel, de lehet tejszínhabbal és mandulaforgáccsal díszíteni.

Rétegek: Tészta fele- Szirup fele - Krém1 - Tészta másik fele - Szirup másik fele - Krém2 - Karamelldíszítés

Képtalálat a következőre: „pannonhalmi sárgabarack-pálinkás karamelltorta”

Gasztroblogok és Gazdagmami

2015.10.15.

Gasztroblogok

Imádom a sütés-főzést, a recepteket, ezért hatalmas előszeretettel olvasgatom a gasztronómiai blogokat, de sajna annyi van belőlük, hogy soha nem érek a végükre. Most sem vállalkozom rá, hogy mindegyikről szót ejtsek, de linkelek egy olyan oldalt, ahol jó sok van belőlük, én is onnan szemezgetek…

Gazdag Mami

Jó is lenne, ha így lenne…De ez most nem egészen erről szól, ez ugyanis egy oldal, ami az otthon lévő anyukáknak kínál lehetőséget. Elvégzel náluk egy tanfolyamatot, ahol megtanítanak weblapot szerkeszteni, vállalkozást indítani, támogatnak ötletekkel, tanácsokkal, segítenek a reklámok világában is eligazodni, stb. Ehhez már csak a te talpraesettséged kell, és már van is egy sikeres online vállalkozásod, amit otthonról intézhetsz és kiegészítheted a háztartás kasszáját.
Én magam is gondolkoztam, hogy el kéne rajta indulnom, persze az ára azért elég elrettentő, de az is igaz, hogy ennél sokkal drágább tanfolyamok is vannak, amik fele ennyit sem érnek…

A notesz

2015.01.02.

Nagyon sokat gondolkozom mostanában azon, hogy Új Év, Új Élet, Új Célok. Ehhez mérten kitaláltam jó néhány dolgot, például a noteszt. Gondolkozom azon, hogy kéne egy igen okos kis jegyzettömb, amibe mindent feljegyezhetek, persze, ha újra dolgozok ennek nagyobb lesz a jelentősége.  De miért kéne ez nekem?
Erre igen egyszerű a válaszom: az Idő az egy nő életében, amit nagyon jól be kell osztania, hogy arányait tekintve jó anya, „jó nő”, jó feleség, jó háziasszony és jó munkaerő legyen. Én törekszem erre, így szeretném bevezetni az életembe. Mi fog belekerülni? Már elterveztem:

Anya: Beleírom a gyerek összes programját, ahol meg kell jelennem, de igazából mindent, mert szeretnék élete minden fontos eseményén jelen lenni. Bármi áron! Beleírom, hogy mikor mit kell neki elkészítenem (iskolai dolog), mikor vannak dolgozatai, hogy kikérdezhessem. Mikor mit kell vennem neki, ruha, játék, egyéb dolgok. Közös programokat is beleírom, mert fontos, hogy minőségi időt tölthessek vele. Egy gyermekem van, egy is marad, neki mindent meg akarok adni!

Nő: Érdekes, hogy amióta anya vagyok lett fontosabb számomra, hogy nőies nő legyek. Talán, mert nem akarom, hogy ciki legyek majd a lányomnak, vagy, mert új életet akarok kezdeni. Beleírnám a hetente egyszer történő dolgokat, hogy ne feledjem, beleírom a fodrász-időpontomat (ezt igyekszem lefoglalni mindig hetekkel előtte). Akár beleírhatom azt is, hogy melyik tusfürdő, vagy parfüm tetszik, vagy hol találtam akciós ruhát vagy krémet, bármit. 

Feleség: Nem tervezem, hogy jelenlegi (már 9,5 éves) kapcsolatom után élettársi kapcsolatba lépjek bárkivel, imádom a függetlenséget. De tervezem, hogy „járjak” valakivel. De a kapcsolatot fenn is kell tartani, ehhez pedig randik kellenek, közös programok, apró figyelmességek. Ilyesmik kerülhetnének bele.

Háziasszony: Ide bőven lenne mit lejegyezni. Összeállíthatnám hetekre, sőt hónapokra előre a menüt, hogy mikor mit főzök. Ez azért is jó, mert a bevásárló listát is könnyebb összeállítani, ha tudom, mikor mit akarok főzni. Hetente egyszer nagyobb bevásárlást tervezek, amikor megveszek mindent a heti menükhöz. A bevásárló listát is beleírhatom akár, bár ez nem valószínű. Leírhatom, hogy melyik nap akarok mosni, takarítani, milyen alkalomra kell sütnöm is, stb. Beleírhatnám, hogy mennyi van a számlámon, mennyi megy a rezsire, mi marad a bevásárlásra meg az egyéb kiadásokra. Utóbbit kötelező vezetni egy jó háziasszonynak, mert az idő és a pénz kezelése igazán nagy falat.

Munkaerő: Ebbe a részbe kerülhetnének a határidők meg ilyesmi. De ehhez akár egy másik jegyzettömböt is lehet használni, mert nem árt, ha a magánélet és a munka elkülönül.

Most, hogy leírtam mindent, nyilvánvalóvá vált, hogy ennyi mindent beleírni butaság, maximum akkor ajánlott, ha nagyon feledékeny vagyok. De sok dolgot szívesen beleírnék így is, no, nem azt, hogy mikor takarítok. De azért vannak hasznos időpontok is!

Mindent összevetve: nagyon hasznos egy ilyen notesz, zsebkönyv, mert tudjuk: nőnek lenni nagy feladat!


Sütés-főzés

A Ninás WW szerves része volt a főzőcskézésem, illetve a képeinek megosztása. Ezt továbbra is meg fogom osztani, mert jó dolog, látni belőle, hogy egy sima háziasszony vagyok. 
Eleinte alig főztem, aztán egyre többet, ahogyan a gyerek mellett erre lehetőségem volt. Első gaszto-bejegyzésemben csak írtam, aztán jöttek a képek. 
2014
Tepsis krumpli
Egy kg krumplit megpucolok, majd a legkülönbözőbb hozzávalókkal feldobom. Készítettem már házikolbásszal, fűszeres főtt csülökkel, sima hússal, hagymával. Ezen kívül sokat dolgozom virslivel is, készítettem már sütve és panírozva is, mellé készítettem fűszeres sajtos rizst, sült krumplit és héjában főtt krumplit is.
Készítettem már meleg szendvicset is, ehhez a kolbászt és a virslit megmikróztam majd a turmixba dobtam, mellé tettem egy egész hagymát, egy lap trappista sajtot, majd leturmixoltam. Ehhez kevertem még 2 kis májkrémet, fűszereztem borssal, sóval. A Zsemle alját meghagytam (erre kentem pirosaranyat, majonézt és mustárt is), tetejét kivájtam, abba töltöttem a tölteléket, majd megszórtam vastagon sajttal.
A másik dolog, amiket gyakran készítek azok a levesek, mert azt a legkönnyebb, minden hozzávalót a vízbe teszek, fűszerezem, ha megfőtt szélesmetélt tésztát dobok bele, berántom és kész is van.

Sütni már nehezebb dolog, ezért azt hétvégén csinálom, amikor anyukámmal együtt főzünk, akkor ő főz, kicsit besegítek neki, én meg sütök, akár 2 féle sütit is.
Pionír (Farm, ahol élünk) menü (lisztbe forgatott sült hús, bundás alma), illetve sajtbundás sült húsi. Becsinált-leves (csak én nem rántom be, mint a képen van). Rizses hús. Savanyú krumplileves sült virslivel. 

Mindentbele rántotta. Vadas. Rizibizi panírozott virslivel. Császármorzsa és bundás alma. Paprikás krumpli ecetes fejessalátával.

Máj-húsgombócleves borsóval. Zöldséges rizottó. Borsós pörkölt rizzsel. Krumplipüré halrudakkal és fasírttal. Szalámis vadas.

Császármorzsa. Krumpligulyás pogácsával. Darás tészta. Hagymás törtkrumpli rántott combbal.

Finom főzelék, halrudak és fasírt. Máj-húsgombócleves borsóval. Tarhonyás hús. Rizses hús. Zöldségleves, túrógombóc tejföllel.

Gyümölcsleves

Sajtos-sonkás tészta


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése