4/02/2016

Karrier, pénz...

Az önmegvalósító nő

2014.06.25.

Ez az a kategória, amit a férfitársadalom a legkevésbé sem szokott tolerálni, ugyanis ez is a női egyenjogúság egyik velejárója. Nem feltétlenül elég minden nőnek az, hogy háztartásbeli legyen, sőt manapság már mindenkinek vannak beteljesítendő vágyai.
Abban mindenki egyet ért, hogy pénzre szükségünk van és manapság egy keresetből megélni nehéz, de leginkább lehetetlen, így a nők kénytelenek visszamenni, dolgozni. Nem mindenkinek adatik meg, hogy olyan helyen dolgozzon, amit szeret is, de az ember igyekszik elviselni vagy beletörődni a helyzetébe. Vannak olyanok, akik szívesen dolgoznak egy adott helyen, de a lényeg az, hogy a legtöbben igyekszünk túlélni a melóhelyeket és ezzel pénzt hazavinni. Aztán vannak olyanok, akik valódi karriert képesek kialakítani egy adott helyen, vagyis szakmai rátermettségükkel kollégáik fölé emelkedni. Ez azonban szintén ritka, mert a legtöbben megelégszünk egy majdnem biztos állással, ahonnan nem akarunk a bizonytalan előléptetés felé menni, mert mi van, ha nem jön össze? Cikkem lényege az, hogy nem feltétlenül kell a munkában megtalálni azt a pluszt, ami sikeressé tesz minket vagy boldoggá. Az önmegvalósításnak számtalan módja van, mert kell, hogy minden nőnek legyen valami az életében, ami csak az övé, amit egyedül ért el, amivel elmondhatja, hogy igen, így teljes az életem. Szüksége van mindenkinek a sikerre, mert anélkül nem egész ember senki.
Alább pontokba szedek néhány dolgot, amit ezzel kapcsolatban érdemes megemlíteni, tudni:
-          Önmegvalósítás
-          A sikeres nők ismérve, hogy életük minden területét tudják uralni, illetve önmagukat is képesek eközben megvalósítani. Tehát fontos a stabil családi, anyagi, párkapcsolati háttér ahhoz, hogy önmagunkat kezdjük megvalósítani. Illetve az is fontos, hogy eközben a nőiességünket is megőrizzük. De a legfontosabb a jó időbeosztás, mert mindennek bele kell férnie az időnkbe, a párunknak, a gyereknek, a munkának, majd végül annak, amivel önmagunk boldogságát is biztosíthatjuk.
-          Több fajtája is van az önmegvalósító nőnek: a sikerorientált, akit a saját területén elért sikerek, díjak motiválnak; a kreatív, aki valamelyik tehetségével próbál elismerést kivívni, de ők azt sem bánják, ha nem érnek el zajos sikereket, pusztán megmutathatják magukat; az aktivista, aki kitartóan, néha radikálisan, de mindenképpen hihetetlen elszántsággal küzd egy célért, egy eredményért.

-          A Sikerorientált Nő! Ilyenek azok a nők, akiket csak a kitűzött cél tud motiválni, amit tudásukkal igyekeznek elérni. Ilyen az a nő, aki a karrierjében akar kitűnni, szereti a szakmáját, képzi magát, hallatja a hangját az értekezleteken, stb. Ő az a nő, akit csak a szakmájában való feljebbjutás és elismerés tud boldoggá tenni, bizonyítani akar mindenkinek, hogy mennyire alkalmas a helyére a tudása és a tapasztalata miatt. Ilyenek a sportolók is, éveken át küzdenek azért, hogy saját területükön a legjobbak legyenek, hogy díjakat nyerjenek, hogy rangos megmérettetésen vehessenek részt, stb. Az év anyja, az év vállalkozója, az év akármije is ilyen kategória, a nőkre redukálva természetesen. Elismerés az egész éves munkáért, egy díj, ami megmutatja, hogy igenis én vagyok a legjobb, hogy megérte ezért ennyit szenvedni. Ezek a nők mind egyformák abban, hogy elismerésre vágynak, díjakra hajtanak, amiket el is érnek kitartással, szorgalommal és a saját területükön szerzett megannyi tapasztalattal. Ha ez a fajta nő vagy, akkor tudod magadról, hogy életed mely területe az, amiben elismerésre szomjazol, akkor az eszed és a tapasztalatod az, amire támaszkodhatsz!

-          A Kreatív Nő! Ide tartozik minden olyan dolog, ami az adott személy egy tehetségére apellál, ami nem tanítható, hanem már benne van, csak ki kell aknázni. Ilyenek a színésznők, az énekesnők, a divattervezők, a festők, grafikusok, a gyöngyfűzők (csipkeverők, horgolók, kötők, hímzők), írók, költők, stb. Ezt a sort még órákon át lehetne igazából sorolni, mert hihetetlenül sok dolog van, amiben egy ember tehetséges tud lenni, elég, ha csak egy dologban az, már ez motiválhatja arra, hogy beteljesítse önmagát általa. Ezek a nők egyformán tehetségesek, velük született valami plusz, ami miatt egyes területeken jobbak másoknál. Ők nem vágynak hatalmas elismerésekre, persze örülnek, ha alkotásaikkal nyernek valamit, de nekik az az igazi kiteljesedés, ha alkothatnak szabadon. Ha ez a fajta nő vagy, akkor tudod magadról, hogy született veled egy képesség, akármi, amiben tehetséges vagy és ez az a tehetség, amire tudsz építeni ahhoz, hogy beteljesítsd a végzeted!

-          Az Aktivista! Ide azok a nők tartoznak, akik hatalmas elszántsággal küzdenek egy célért, ők nem a tehetségükkel vagy a tudásukkal akarnak előrelépni, hanem az adott cél iránti végtelen elszántságukkal. Ők küzdenek az egyenjogúságért, az erőszak ellen, ők a Greenpeace lelke és ők az alapítványok szóvivői is. Ha ez a típusú nő vagy, akkor hatalmas a kitartásod és igen jó a szervezőképességed is. Ha egy ügy mellé állsz, amellett teljes erőbedobással kampányolsz, és nem állít meg semmi, amíg a célodat el nem érted. 

-          Vannak az önmegvalósításnak buktatói is. Elfogy a lelkesedés, megkéső sikerélmény, felboruló viszonyok az „egyensúlyban”. Mit értek ezek alatt? Előfordul, hogy valaki hatalmas lelkesedéssel veti bele magát ebbe az egészbe, de a tettek, a mindennapok valahogyan nem alakulnak túl szerencsésen, valahogy nem marad rá idő, aztán kedv sem, stb. Ha ez a helyzet áll fenn, akkor az illető még nem állt rá készen, hogy belevágjon egy ekkora project-be. Aztán buktató az is, amikor azt feltételezzük, hogy a siker szinte azonnal bekövetkezik, vagy szűk határidőt szabunk magunknak („Adok egy évet magamnak erre, addig tuti összejön…”). A sikerért meg kell keményen dolgozni, nem elég hozzá az eszünk, a kitartásunk, de a kreativitásunk sem, sok időt és energiát kell belefektetnünk az ügyünkbe. A harmadik akadály az egyensúly felbomlása. Mint mondtam életünk több területén is egyensúlyt kell tartanunk, ha az egyensúly megvan mindenből, akkor kezdhetünk bele önmagunk megvalósításába, mert nyilván ez az utolsó pont, a többi területnek kell előbb rendben lennie (család, férj, gyerek, munka, háztartás, stb.). Jó esetben túl vagyunk ezeken, nekiláttunk a megvalósításnak, de időhiány lép fel vagy egyes területeken nem nyújtunk eleget, stb., vagyis felbomlik az egyensúly. Ilyenkor annyit kell tennünk, hogy kisebb gőzre kapcsoljuk az önmegvalósítást (nem adjuk fel!), majd rendbe tesszük az elhanyagolt területeket. Mindig tartsunk ki, ne adjuk fel és tartsuk meg az egyensúlyt.


Gazdasági piramis-2014

2014.06.25.

Nemrégiben olvastam egy tanulmányt, statisztikai elemzést a magyar társadalom rétegződéséről, ezt most veletek is megosztom, igazán érdekes.

2% Elit: Legfeljebb 200 000 emberről van szó. Gazdagok, magas kultúrát képviselnek, kevés kapcsolatot tartanak fenn (de az minőségi). Legtöbbjük budapesti és felsőfokú végzettséggel bír. Gyakran öröklik ezt a státuszt, beleszületnek.
10,5% Felső közép: Legfeljebb egy millióan vannak. Magasan képzettek, sok embert ismernek, kapcsolataikat jól építik ki, szabadidejükben színházba és sportolni járnak. Az elittől csupán anyagiakban vannak lemaradva. Nem feltétlenül születnek bele a rétegbe.
6% Feltörekvő fiatalok: Legfeljebb fél millió ember. Őket a szüleik segítik, akik anyagilag nem állnak rosszul, bárhova felkapaszkodhatnak, kitartóan törtetnek.
7%  Vidéki értelmiségi: 6-700.000 ember. Ők igyekeznek szinten tartani magukat. Mindenük megvan, ami a felső középnek, de lényegesen kevesebb mindenből. Jövedelmük átlagos, de biztosan járnak ők is nyaralni, igénylik a magas kultúrát.
17% Kádári kisemberek: 1,5 millió ember. Megélnek a jövedelmükből, de nyaralni nem járnak, idegen nyelveken nem beszélnek, állami munkahelyeken dolgoznak és kisebb településeken élnek, dolgoznak.
18% Sodródók: 1,6-1,7 millió ember. Ők a második fiatal réteg. Képzetlenebbek, kevés a kapcsolatuk, a mának élnek, életminőségük nem túl magas, otthon laknak.
16,5% Munkások: 1,5 millió ember. Főleg vidéki fizikai munkások tartoznak ide. Kicsi a jövedelmük, többnyire otthon szórakoznak, tévéznek. Ha elvesztik a munkájuk, azonnal leszakadókká válnak.

23% Leszakadók: Több, mint 2 millió ember. Nagyon rossz anyagi körülmények, szinte semmi kulturális színvonal, képzetlenek. Kisvárosokban és falvakban laknak. Ez a réteg is beleszületik a színvonalba, ritkán keverednek ki, újratermelődő réteg. 

Női legek

2014.07.10.

Ezen témakör mai részében a 10 leggazdagabb vagy legbefolyásosabb asszonyairól lesz szó. Példának, lehetséges életútnak szánom őket.

Legbefolyásosabb:
A politikában: Angela Merkel, Hillary Clinton, Dilma Rouseff, Sonia Gandhi, Michelle Obama, Christine Lagarde.
Merkel német kancellár, 24 éve van jelen a politikában, hírnevét kemény hozzáállásának köszönheti. Clinton egy volt amerikai elnök neje, egy ideig az USA külügyminisztere, kb. 35 éve van jelen a politikai életben, hírnevét elkötelezettségének köszönheti. Rouseff Brazília első női elnöke, 47 éve van jelen a politikában. Gandhi egy indiai politikusnő, megboldogult férje miniszterelnök volt, 16 éve van jelen a politikai életben, ami nagyon szép teljesítmény indiai nőként (ráadásul még tisztelik és őt azért, amit csinál). Obama asszony a közvetlenségével (illetve, mert ő az első fekete bőrű first lady) nyerte meg magának az embereket, egyébként ügyvéd. Lagarde francia származású, a Nemzeti Valutaalap ügyvezető igazgatója (első nőként), 33 éve van jelen a politikai életben, hírnevét kitartásával vívta ki.
Ezeket a politikusnőket példaképnek tekinti sok asszony, mert nem csupán a magánéletük van rendben, hanem a karrierjük is szépen ível felfelé, szakmai területeiken mind egyedülállóak (többségük egyedüli nő). Megbíznak bennük a női választók, a férfiak pedig tisztelik őket azért, mert helytállnak a politika világában (is). Nevük egyfajta garancia.
Üzleti életben: Indra Nooyi, Sheryl Sandberg, Melinda Gates, Irene Rosenfeld. Nooyi a Pepsi indiai származású vezérigazgatója, 20 éve dolgozik a cégnek, fizetése kb. 18 millió dollár, több díja és kitüntetése is van. Sandberg a Facebook vezérigazgatója, 19 éve van a szakmában, a facebook-csoportnak pedig 7 éve a tagja, vagyona kb. 1 milliárd dollár, több kitüntetése is van, illetve más vállalkozásokban is érdekelt. Gates asszony a férjével alapította a Microsoftot, ma már jótékonykodásáról híres, ami dollármillióiból nem is olyan nehéz, díjakkal is jutalmazták ezért a tevékenységéért. Rosenfeld az MII (egy élelmiszercég) vezérigazgatója, 30 éve van a szakmában, a cégnél 3 éve (alapítás óta), fizetése kb. 10 millió dollár.
Ezek a nők a tudásukkal vívtak ki nagy elismerést a szakmáikon belül a gazdaságban nőként ilyen magasra jutni tiszteletreméltó dolog. A nők példaértékűnek látják a tetteiket, hiszen önerejükből, tudásukkal és kitartásukkal érték el mindazt, amihez hozzájutottak.
Show: Oprah Winfrey és Ellen DeGeneres: ők is hatalmas befolyással bírnak az amerikai nőkre, illetve azokra, akiknek a tévéje fogja a műsoraikat. Mindketten show-műsort vezetnek, így hatalmas befolyással vannak a női tévénézőkre, akik mindent elhisznek nekik, megbíznak bennük. Ők is a szakmájukkal érték el ezt a bizalmat, bár nem gondolom, hogy összehasonlítható lenne egy üzletasszony vagy egy politikus egy show-womannel.

Leggazdagabb:
Christy Walton: 18 milliárd dollár örököse a Wal-Mart vagyonból.
Liliane Bettencourt: 33 milliárd dollár örököse a L’Oreal vagyonból.
Alice Walton: 34 milliárd dollár örököse a Wal-Mart vagyonból.
Iris Fontbona: 14 milliárd dollár örököse a Luksic (bányászati vállalkozás) vagyonból.
Susanne Klatten: 14 milliárd dollár örököse apja vagyonából (BMW-részesedés, egy gyógyszercég részesedés, szélturbina résesedés).
 Birgit Rausing: 13 milliárd dollár örököse a Tetra Pak vagyonból (csomagolási cég).
Anne Cox Chambers: 12 milliárd dollár a fizetése a Cox Enterprises vagyonból (média cég), mint résztulajdonosnak.
Savitri Jindal: 5 milliárd dollár a vagyona, férjével közösen vágtak az acéliparba, ő India leggazdagabb asszonya.
Abigail Johnson: 17 milliárd dollár a vagyona, ő a Fidelity Inv. (pénzügyi cég) elnöke
Jacqueline Mars: 20 milliárd dollár örököse a Mars Inc. (édesipari termékek) vagyonból.

Három csoportra lehet bontani ezeket a nőket, az egyik csoportba tartoznak a pusztán örökösök, akik élvezik a vagyont, amit valaki más teremtett számukra, ők nem igazi példaképek, így róluk ennyit is. Aztán vannak olyan örökösök, akik aktívan részt vesznek annak a cégnek az irányításában, amit megörököltek, nekik a képességeik, a végzettségeik is megvannak mindehhez. A harmadik csoport az, amikor önmaguk  teremtették meg a vagyont, amivel rendelkeznek, ez már igazán példaértékű.

Életpályamodell

2014.12.29.

Nagyon sokat gondolkoztam az elmúlt években azon, hogy hol is kéne tartanom az életemben, ezért végeztem egy kisebb közvélemény-kutatást, ahol arra voltam kíváncsi, ki-mikor döntött a karrier, a gyermekvállalás és egy stabil kapcsolat mellett, vagyis inkább mikor érkeztek el ezek a dolgok az életükbe. Rájöttem, hogy nem igazán vagyok lemaradva, bár felcseréltem a dolgokat, mert az általános tendencia: karrier-párkapcsolat-gyermek. Nálam ez nem így van, vagy legalábbis nem pontosan így. Mindenesetre itt egy kis összegzés a kutatásomból!


Gemma Teller-Morrow

2014.12.29

Aki ismeri a Sons of Anarchy című sorozatot annak ez a név is ismerős lehet. Gondolkoztam, hogy milyen nőről írhatnék, aki valódi példakép lehet az asszonyoknak, vagy olyas valaki, akiről érdemes írni. Engem Gemma karaktere megfogott, most tekintsünk el attól, hogy gyilkolt a sorozatban, meg bűnözőkkel élt, meg ahogyan végezte, de nem az a lényeg számomra, hanem az ereje, a kitartása, a lojalitása és a kiváló stílusa. Igazi karakteres és szenvedélyes nő, aki elérte, amit akart és meg is tartotta azt, addig, míg valóban akarta, aztán elengedte. Úgy gondolom, hogy az ereje és a stílusa az, ami miatt igazi példakép lehet. Nekem azzá vált!











Szex és New York

2015.10.24.

Vajon mennyire életképes egy olyan életvitel, amit a négy 30-as New York-i szingli követett a nők egyik kedvelt sorozatában?

Carrie Bradshaw

1966-os, történetünk elején 32 éves.
Újságíró, saját rovattal. 2002-től szabadúszó író a Vogue magazinnál. Több könyvet is írt.
17 férfi, 1-2 éjszakás, rövidtávú.
3 komoly: Egyik majdnem egy éves, több fellángolással a szakítás után, illetve egy fél éves, ami szintén fel-fellángol, bár nem oly nagyon és a harmadik is féléves, gyorsan halad, de nagy hiba maga a kapcsolat is.
Az Igazi: Első évadban ismeri meg, járnak is szinte végig, ezután on-off kapcsolat végig, míg 2004-ben össze nem jönnek végleg és 2008-ban összeházasodnak. Gyerek nincs.

Samantha Jones

1965-ös, történetünk elején 33 éves.
PR-menedzser
Majdnem 100 férfi, sosem jön össze kétszer ugyanazzal.
4 komoly: 3 pár hónapos kapcsolat. 2004-ben összejön egy 28 éves sráccal, miatta el is költözik NY-ból, 2008-ban szakítanak.

Charlotte York

1966-os, történetünk elején 32 éves.
Képgaléria igazgató, majd ANYA, majd egyetemi docens.
Kb. 15-20 kapcsolat, többnyire párhetesek, hónaposak. Nem egyéjszakás típus.
1 komoly kapcsolat: 2000-ben megismeri a férfit, gyorsan haladnak, összeházasodnak, de nem működik a kémia, többek között, ezért 2002-ben elválnak.
Az Igazi: 2002-ben megismeri a válóperes ügyvédet, egymásba szeretnek, 2003-ban összeházasodnak. 2004-ben örökbe fogadnak egy kislányt, Lily-t. 2008-ban pedig megszüli Rose-t. 2010-ben különköltöznek, hogy összeszedjék magukat.

Miranda Hobbes

1966-os, történetünk elején 32 éves.
Ügyvéd
Kb. 20 kapcsolat, maximum pár hónaposak, a lány nagyon kritikus.
2 komoly: Egyikkel on-off kapcsolat, végül szakítás az Igazi miatt. Másikkal az Igazi után jön össze, de rájön, gyereke apját szereti. Mindegyik több hónapos kapcsolat.
Az Igazi: 1999-ben találkoznak, 2 hónap után szakítanak, aztán újra összejönnek, 2000-ben szakítanak (majd egy éve ismerik egymást már), 2001-ben újra összejönnek, majd a lány teherbe esik. 2002-ben megszüli Brady-t, 2003-ban újra összejönnek, 2004-ben összeházasodnak. 2008-ban ideiglenesen szétköltöznek.

Hat évad (1998-2004) történéseit olvashattátok. Történik ilyesmi az ember lányával, 30 felett? A karrier részt csak azért írtam bele, hogy mindenki láthassa, értelmiségi lányokról van szó, illetve, hogy milyen körökben mozognak. Azért sincs jelentősége a karrierjüknek, mert azt mindannyian 30 év alatt „szerezték meg”, szóval az igazi-keresésése 30 felett lett igazán aktuális. Átlagosan 20-20 partnerük volt hat év alatt, 1-4 komoly kapcsolat és az igazi, akivel elég hullámzó a kapcsolat. Carrie 42 évesen házasodik és nincs gyerek. Samantha még 50 évesen is csak a pasizásra gondol. Charlotte 34 évesen férjhez és elválik, majd 36 évesen megismeri az igazit, 37 mikor összeházasodnak, 38 mikor örökbe fogadnak és 42 mikor saját gyereket szül. Miranda 36 évesen szül, 38 évesen férjhez megy.
Igazi karrierista lányokról beszélünk, akik elvégezték az egyetemet, majd karrierépítésbe kezdtek, amibe nem fér bele a tartós kapcsolat és a gyerek sem.30 körül pánikba esnek és veszettül próbálkoznak, amivel sikerül felhajtaniuk hat év 20 selejt-pasit. Aztán ott van az eredmény: Carrie-nek 42 évesen még nincs gyereke, pedig akar. Charlotte 38-42 évesen lett anya, Miranda 36 évesen. Én azt gondolom, hogy mindegyik nagyon későn van már. Tudom, hogy ma már kitolódtak a korhatárok, de ettől még a régi szabályok élnek: senki sem él örökké, és senki sem akar a gyereke rokkant nagyanyjának látszani. Azt mondom, hogy szülni 25-30 között érdemes, 30-35 között elmegy, 35-40 között már rizikós, 40 felett meg felelőtlenség. Azt azonban megállapíthatom, hogy nem ez az általános trend, még ha terjed is, sokan szülnek reális korban. Samantha életvitelét nem minősíteném, mert nem értek vele egyet. De az biztos, hogy nem ér véget happyend-del.
Mi a tanulság? Lehet a karrier az első, de ne szüljünk 35 felett!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése