5/26/2018

2018 - Tavasz


Freistatt
2015-ös német dráma. 1968, Németország. Wolfgang egy átlagos 14 éves, akit a mostohája ki nem állhat, így elkerül egy Keresztény Ifjúsági Táborba, ahol igyekeznek megtörni, de nem akárhogyan, rabszolgamunkával és szín tiszta kegyetlenkedéssel, megalázással.
Nem megyek bele, hogy miket kellett kiállnia, de ez a film nagyon jó dráma. Láthatjuk, ahogyan ez a vidám, ám kissé vad fiú bekerül, majd, amikor kijön, már nem vidám, viszont igazi harcos, ki egyedül is boldogul. Odabenn ezerféle képen próbálták megtöri, de soha senkinek nem sikerült. Emlékezetes jelenetek: amikor először ütik meg, amikor új fiú érkezik és meglátja benne önmagát, amikor védi a többieket, amikor paradicsomot lop még úgyis, hogy majdnem meghal közben. Amikor szökni próbál, amikor elássák, amikor meghal a barátja, amikor végleg megszökik, amikor hazamegy, amikor eszik abból a szimbolikus tortából, amikor megismeri azt a lányt. Vagy, amikor a társaival éneklik azt a dalt, és a refrént skandálják: Szabadság! Nekem bejött ez a film és igaz történet alapján íródott. Azokban az években ezek az átnevelő táborok léteztek és a szülők azt hitték minden tökéletes, ki egy új gyerek jött. De aztán beszélni kezdtek a gyerekek, mostani beszámolókat is olvastam a neten egykori bennlakóktól, valóban igyekeztek megtörni őket, ez volt ez eljárás, hogy mindent veszítsenek el önmagukból, az életükből, hogy új személyiséget adhassanak nekik, olyan valakiét, aki nem áll ellen többé, idomul. 8/10

Német pite 1-2
Német vígjáték (2003-05). Három srác felfedez egy virágot, aminek a nedve képes szexuális mámorba hajtani azokat, akik megisszák a levét és le is fekszenek azzal, akit először meglátnak, ha akarnak, ha nem. 
A virág számos kínos szituációba keveri a fiúkat mindkét rész alatt, hiszen szinte sosem azzal jönnek össze, akivel akarnak, sőt néha egymással is összegabalyodnak. az első résznek nem sok mondanivalója van, inkább vígjáték, de a másik részben már több a dráma, lásd a virág elrablása, kapcsolati problémák, munkaválság, ám ez is határozottan vígjáték. Könnyed esti szórakozás, nem kell rajt agyalni, csak nevetni. 8/10

Jamie Marks, halott
A 2014-es természetfeletti horror-dráma főszereplője a zaklatott életű Adam, akinek teljesen a feje tetejére áll az élete, amikor az osztálytársa, a szintén zavart Gracie, a folyóparton rátalál a megkínzott Jamie Marks holttestére.
Véletlenül találtam rá a filmre, de nagyon para volt számomra, biztosan rég néztem már horrort. Nagyon tetszett benne, hogy a története egyedi, hiszen dráma, horror, és természetfeletti is, fűszernyi romantikával és egy leheletnyi meleg szállal. Dráma volt, mert meghalt egy 15 éves fiú, akit bántalmaztak az iskolában, talán ők is ölték meg. Dráma volt az is, ahogyan kiderül, senki sem ismerte a fiút, ahogyan az szokott lenni. De Adam élete i selég drámai volt, elég, ha azt nézzük mi történt az anyjával, meg azt, hogy a bátyja is egy iskolai zaklató, aki nem kímélte a testvérét sem, sőt meg sem védte. Ezen a drámaiságon csak ront a Gracie-vel való kapcsolata, mert az a lány is zavart. Aztán belekerül a természetfeletti vonal, amikor Jamie megjelenik Gracie-nek és Adamnak is, ám csak utóbbira van nagy hatással, aki meg akarja találni a fiú gyilkosát, közben teljesen a megszállottjává válik, segíteni akar, annyira, hogy környezete őt is őrültnek tartja. De ezen a vonalon megismerünk más szellemeket is, egy átjárót a túlvilágra. Mindezt olyan természetesen, hogy többször is felvetődött bennem, Adam nem álmodik és valóban megbolondult?! Aztán horror, mert a szellemek és a megjelenéseik nagyon parák, meg a film atmoszférája is elég nyomasztó. Gracie-Adam, Adam-Jamie és Dam-Jamie-Lucy zavaros kapcsolatát most meg sem említem, mert ez a vékony romantikus elem sem az, minek látszik. 8/10

QMOTL1
Quemar las naves, Megöltem anyámat, Otthonom Idaho, Tudatlan tündérek, Longtime companion,120 dobbanás percenként
A múltkori kritikai bejegyzésemben írtam egy meleg-filmes bejegyzésről, ami ITT van (folytattam is), most onnan emeltem ki öt filmet, mert mindegyikbe van valami plusz, ami miatt itt is megemlítem őket, de akit érdekel a kritika, az odaát olvashatja el, mert azokat a bejegyzéseket továbbra sem hozom át a többi kritikához.
Quemar las naves: Helena és Sebastian testvérek, akik között nagyon erős a kapcsolat, együtt gondozzák az anyjukat. Helena azonban nagyon birtokló, nehezen tolerálja, hogy öccse megismer egy fiút. Függőség.
Megöltem anyámat: Hubert egy 16 éves meleg fiú, és gyűlöli az anyját. Folyton veszekednek, és azt hiszi, hogy a nő azért él, hogy az ő életét tönkretegye. Ami nem igaz, bár az anyuka sem egy könnyű eset, ez tény. Személyiségtúra.
Otthonom Idaho: Scott és Mike mindketten prostik, az utcán élnek egy csapat ugyanilyen sorsú sráccal és önjelölt megmentőjükkel. Aztán a két fiú elindul, hogy megkeresse Mike anyját, ám mégis Scott talál haza. Kontrasztvilág.
Tudatlan tündérek: Antonia és Massimo évtizedek óta együtt vannak, aztán a férfi meghal egy balesetben és a nő rájön, férje csalta. Nyomozni kezd és eljut egy házhoz, ahol megismeri a férje másik életét.  Szeretetfejlődés.
Longtime companion: ’80-as évek, az AIDS felbukkan, hét barát életét követhetjük nyomon néhány éven keresztül. Igaz szívvel.
120 dobbanás percenként:’90-es évek, az AIDS tombol. Egy párizsi szervezet és egyetemisták csoportja összefog, hogy felhívják a figyelmet rá. Igaz történet alapján. Míg dobban a szív.
7,5/10


Tengerparti tinimozi 2
A 2015-ös film főszereplője, a már előző részben megismert Mack és Brady, illetve a ’60-as években élő, majd a mi világunkba tévedő barátaik.

Nekem tetszett az előző rész is, de ezt csak most láttam, és rájöttem, hogy felnőttem. Könnyed esti szórakozás, mindazoknak, akik szeretik a zenés tinimozikat. 6/10



The End of the Fucking World

A 2017-es nyolc részes sorozat főszereplője James, aki önmagát pszichopatának tartja, és Alyssa, a nagyszájú lázadó lány. Egy napon a két zavart 17 éves srác megszökik, hogy megtalálják a lány apját, eközben kisebb stikliket is elkövetnek, illetve kocsit lopnak és önvédelemből embert is ölnek, így a rendőrség is üldözőbe veszi őket.

Nekem tetszett ez a sorozat, a maga pszichopata módján. A két szereplőt zseniálisan összerakták az alkotók, mert valóban zakkantak, a színészek játéka is zseniális. A történet szerintem elég zavaros volt, néhol logikátlan, vagy dühítő, vagy túl sok, de ebből is látszott, hogy az alkotók hatni akartak az emberekre vele, és ez sikerült is. A zenék is nagyon jók benne, a srácok ruhái, a kocsik, stb., minden visszaadja a film alaphangulatát. Nem egy könnyen feldolgozható film, mert rohadtul lehet utálni, amiatt, hogy senki sem szokványos vagy normális benne. Nekem mondjuk éppen ezért tetszett. Imádtam, ahogyan a fiú megváltozik a lányért, majd bele is szeret, pedig nincsenek érzelmei. Jó volt, ahogyan a ruháik változása összhangban volt a jellemváltozásaikkal. Tetszett az is, hogy a fiú azt hitte pszicho, de aztán egy ponton, a végső ponton, rájött, hogy mégsem az. Tetszett, hogy olyan ösztönösek voltak, csak cselekedtek, sodródtak. Még az is tetszett, hogy nyitva hagyták a végét.   7,5/10


My mad fat diary
A 2013-15-ben futott 16 részes sorozat főszereplője a túlsúlyos és beilleszkedési zavarokkal küzdő tini, Rae Earl, akinek naplóján keresztül megismerhetjük a családját, barátait, gondjait.
Én hiányoltam hozzá egy harmadik évadot, mert nem volt happy end a vége, bár egyébként sem egy happy film. A részek, a szereplők, de még a történet is jól meg volt írva, de én nem tudtam azonosulni Rae világával, nekem szürreális volt. Főleg a pasijával levő kapcsolata, mert egyfolytában arra gondoltam, hogy ilyen egyszerűen nincs. Összességében tetszett a lány karaktere, de nem tetszett ahogyan tálalták őt. De a barátnője tetszett, túl szemét volt, de legalább kapott vissza valamit a végefelé. Én Rae nyekergésével sem mindig tudtam mit kezdeni, mert sokszor éreztem azt, hogy jó dolgában... Igazából a sorozat jó volt, jó történettel, kidolgozott fejlődési vonallal, megnéznék még egy lezáró évadot is...csak Rae ne lett volna ennyire Rae. 7/10

Balta (Victor Crowley)
A 2017-es horrorban Crowley visszatér, vagyis egyik túlélője keveredik vissza a szigetre, újabb áldozatokat magával hozva.
Nekem ez a rész nem tetszett, láttam mindet, és azokban volt logika, még, ha nem is túl sok, de erre a részre nem volt szükség. Horror-nak jó volt, a karakterek sem voltak rosszak, bár jók sem… Egyszer meg lehet nézni, de nem érdemes a többi részhez kötni. 6/10

Kalandorok kapuja
A 2016-os kalandfilm főszereplője a játékbolond Jack, aki egy varázslat és egy véletlen folytán az ősi Kínában találja magát, ahol meg kell védenie egy hercegnőt.
Véletlenül akadtam erre a filmre, de nagyon tetszett. Szeretem a harcművészetes filmeket, amiknek megvan a stílusa, olyan letisztult és különleges. Jó zene, jó történet, jó kivitelezés, jó karakterek. Szép film volt, ajánlom megnézésre, van benne humor, akció, romantika, történet, bár a rohanó embereknek talán unalmas, pedig nem az, ez egy jó film. 8,5/10

Aftermath
A 2016-os 13 részes sci-fi sorozat főszereplője a Copeland család, akik a világvége után próbálnak életben maradni alkalmi társaikkal, megküzdve az elemekkel, egy vírussal és számtalan mitikus lénnyel.
Elkaszálták ezt a sorozatot, mert minden sci-fi elemet egybehajigáltak az alkotók. Ez így is van, mert van benne mitológia, szörnyek, vírus, zombik, végítélet, földrengés, vulkán, stb. Rémes alkotás, de nekem tetszett a család vándorlása és küzdelme, nézhető volt. Mondom mi tetszett: a sztori jó volt, a karakterek bár sablonok voltak, mégis nézhetőek. Az útközben megismert szereplők, mind tettek hozzá a filmhez, és látható volt a jellemfejlődés minden családtagon. Továbbá nekem külön tetszett az anya, aki katona volt, a fia meg fegyverbolond, aztán a lány is harcos lett, de ott volt az ész is az apa meg a másik lány személyében. Klassz csapat voltak. Nem tetszett: túl sok elem volt benne valóban, amitől borzalmasan zavaros lett, aztán meg meg akarták magyarázni az egészet, az meg nagyon szánalmasra sikeredett. Rengeteg klisé volt benne, meg logikátlanság, idegesítő elem. Igazából lehetett volna belőle második évad, mert volt benne annyi erő, csak, hát ha egy jó filmet nevetségessé teszünk hülyeségekkel... 8/10

Kék lagúna – Ébredés
A 2012-es romantikus tinifilm főszereplője a lógós Dean és az eminens Emma, akik egy trópusi osztálykirándulás alatt elvesznek, majd egy szigetre kerülnek, ahol túl kell élniük.
Igaziból ennek semmi köze az igazi KékLagúna-filmekhez. Én önálló műnek tekintem. Őszintén szólva tele van klisékkel, logikátlan lépésekkel. Nem elemzésre készült, ez egy romantikus tinimozi, akként nézhető is, nekem tetszett. 7,5/10


A Swedish Love Story
A történet főhőse két tini, Annika és Per, akik a nyár folyamán egymásba szeretnek, bár a környezetük nem igazán fogadja őket kitörő örömmel.
Az 1970-es romantikus dráma egyetlen jelzője annak idején a furcsa volt. Furcsán megható, csodálatosan furcsa, mondták akkoriban. Egyetértek. Volt benne kicsi romantika, kicsi dráma, kicsi történet, kicsi felnőttek meg nem értettsége, kicsi Rómeós érzet, kicsi lázadás, kicsi bandajelleg. Igazából mindenből volt benne egy kicsi. Ha a kor szellemében nézem, akkor egy első szerelemről szóló filmecske, különösebb történet, drámaiság nélkül. Ha mostani szemmel nézem, akkor elég bugyutácska volt, mintha a gyerekek maguk rendezték volna. Én angolul néztem, nem tudom, hogy ez rontott vagy emelt a filmen. Nézhető egyébként, de aki nem kimondottan kedveli a svéd filmeket, az le ne üljön megnézni. 5/10







Outsiders-Kívülállók sorozat
Az egy évet, két évadot megélt sorozat egy bányász-kisvárosban játszódik az Appalache hegység Kentucky-i oldalán. Itt él a hegyekben, nagyjából 200 éve a Farrell-klán, akik elutasítanak mindent, ami a civilizációt jelenthetné számukra, lázadóak, kezelhetetlenek. Ide tér vissza 10 év után Asa Farrell egy hírrel, miszerint egy bányavállalat el akarja venni tőlük a hegyet. Kitör a háború a Klán, a város és a vállalat között.
Nekem tetszett ez a sorozat. Kezdeném a pozitív dolgokkal: jó történet, szép környezet, jó zene, jól kidolgozott klán (életmód, ruházat, háttérsztori), a történetfolyam egyes elemei, szórakoztató volt, drámai volt, humoros volt. Külön kiemelnék néhány nekem tetsző dolgot. A Moonshine nevű ital, ami nekik olyan volt, mint a víz, a lentieknek meg mint a méreg. Hogy nagyon jó harcosok voltak, szinte minden küzdelemben nyertek. Tetszett a hűségük a hegyhez, a klánhoz. Asa és Hasil, meg Kicsi Foster is talán. Jóképű pasik, tetováltak, akcentussal. A hegylakók akcentusa is tetszett, tetszett, hogy egy nő vezette őket. 
De volt, ami nem tetszett. Pl. a történetfolyam egyes elemeit én nem így dolgoztam volna ki. Nem tetszett Hasil meg a lány szerelme sem, mert bár kicsi Rómeós vonalat akartak belevinni, nem sikerült, az a lány szerintem egy diktátor volt, mellette a fiú meg idiótának hatott, pedig nem volt az Én nem öltem volna meg ígéretes karaktereket, mert már így is haltak meg, de ha folytatják még többen haltak volna meg. De a legnevetségesebb része maga a háttérsztori volt, mert elképesztően hiteltelen, hogy egy nép a hegyekben él 200 éve, ráadásul úgy, hogy lenn mindenki tud róluk, de félnek tőlük. Ráadásul nyilvánvaló, hogy ez a nép beltenyészet eredménye, ami 200 év után nem adna ki ilyen remek példányokat, maximum olyanokat, mint a Sziklák szeme rémei.
De nekem ettől még tetszett a sorozat, sajnálom, hogy nem lett lezárva. 8/10

A kívülállók
Az 1983-as film főszereplői a szegénynegyed fiai, a grease boys (zselések) és ellenfeleik a gazdag Soc-ok (szociális felső réteg). Amikor a zselés Ponyboy találkára megy az egyik Soc barátnőjével, kitör a harc a két csapat között.
A kornak megfelelően kicsit bugyuta film, keverték benne a Grease sztoriját, a Rómeót, motorosbandák egyes elemeit. Lényegében nézhető, de elég vontatott és szájbarágós. Ami miatt azonban érdemes megnézni, az a sztárkavalkád, ami benne van. Matt Dillon, Patrick Swayze, Rob Lowe, Emilio Estevez, Tom Cruise, Diane Lane. Mindannyian szemtelenül fiatalon. A filmet egyébként Coppola rendezte, többszörös díjnyertes és 10-ből 6 pontos a kritikai oldalakon. Ezzel sem vitatkoznék nagyon. 7/10



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése