9/01/2017

Meleg filmek

Tavaly tavasszal kezdtem el meleg témájú videókat nézni a youtube-on, amiben nagy szerepe volt a Fiúk a klubból című meleg sorozatnak. Nagyon tetszett az a sorozat, a világa, amit képviselt, ahogyan meg volt írva a történet, a karakterek meg azok a zenék, stb.
Aztán a videók nézegetése után elkezdtem filmeket nézni, randomban, amiket feldobott a rendszer, eleinte felirattal, majd angolul.
Nem akarom ezzel a témával teljesen lefoglalni az oldalamat, így csak ebben a bejegyzésben írok ezekről. Ezután a bejegyzés után többet nem írok ilyen típusú filmekről, kizárólag ebben a bejegyzésben.
###

A blogon már van néhány ilyen témájú bejegyzés, amiket már nem szedek le, de itt lenne a helyük:
2017-tavasz-youtube
A felsorolást azzal kezdtem, hogy néztem a Skam és a Skins minisorozatokat is, mindegyikben van ilyen meleg-szál. De van a Física O Química, a Spartacus és a Shameless című sorozatokban is ilyen szál, az elsőt leszámítva láttam mindegyiket, FoQ-ban csak pont azt a meleg-szálat néztem meg a youtube-on spanyolul.
Ez után sorozatokból párok videót néztem meg: Glee-KurtBlaine, Please like me-JoshArnold, Fosters-JudeConnor, Hit the floor-ZeroJude, + pár darab még talán. 
Shadowhunters-MagnusAlec, 
Skam Druck: DavidMatteo
Eyewitness-PhilipLukas 
Merlí-RunoPol
Hollyoaks-SteHarry
Física O Química-FerDavid
Les Innocents: LucasYann
Valea Muta: FilipHoria
Élite: OmarAndre
Salatut elamat: EliasLari 
New Day: PyryLiro
Wtfock: RobbeSander
Ezeket amúgy külön ajánlom megnézésre, mert nagyon szép filmek, bár némelyik elképesztően drámai. Mindegyik arra épül, hogy a pár iszonyatosan szereti egymást, történjen bármi, de sokszor el kell válniuk. Aztán van aminek happy a vége, és van amelyiknek siratós. 
Aztán jöttek a short movie-k, amiket csak hirtelen megtaláltam a youtube-on: Kiss me softly, Prora, Two faces, Dare, It gets better, The watch, Passer les champs, Besos, Cruising, Exit home, Tomorrow, Ruben, Fragmentos, Goodbye Charley, Tom and Niel, Starcrossed, O beautiful, Viktor and Robert, stb. Ezek mindegyikét eredeti nyelven láttam, sokszor csak következtettem rá, hogy mi is történik, vagy mit is mondhatnak, mert csak az angol szöveget értem meg. Ezekről nem sok mondanivalóm van. Van, amelyik pozitív véget ér, vagy olyat sugall, de a legtöbb nem pozitív. Kedvenceim, ha lehet ilyet írni ilyen filmecskék esetében (egyiknek sem pozitív a vége): Starcrossed, Goodbye Charley, Tom and Niel, Viktor and Robert.
Ezt nem osztályoztam, de olyan 7-es lett volna, a meleg rövidfilmeknél adtam meg róla egy kisebb írást, hogy miről szól. Nekem tetszett ez a film, mert volt mondanivalója, csak a srác egy cseppet nehezen vallott, mondjuk az apját elnézve nem csodálom.
A filmek pontjai sorendben, a kritikák a linkek alatt: 8,5 – 5 – 10 – 6 – 7 – 8,5 – 7 – 8 – 9.
###

Aztán következzenek azok a filmek, amiket láttam, de még nem írtam róluk sehol:
Hazakísérlek: 2014, Leo egy vak meleg fiú, aki beleszeret a cserediákba, Gabrielbe. Könnyed filmecske, nincs benne dráma, pozitív vég.
Szólíts a neveden: 2017, Elio 1983-ban a családjával Itáliában nyaral, ott megismeri Olivert, akivel megélik az első szerelemet. Könnyen emészthető film, van benne kellő drámaiság, nem happyend a vége, de semmiképpen sem negatív.  
Ne engedd el – Holding the man: 2015, Tim és John a középiskolában szeretnek egymásba, majd telnek az évek és megismerik az élet minden jó és rossz oldalát, 15 év múlva azonban még mindig együtt vannak, bár ekkor már mindketten haldokolnak. Igaz történet. Igaz történethez híven meglehetősen drámai, a vége sem pozitív, bár szívet melengető. Számomra negatívum, hogy a főszereplők egyike kimondottan ellenszenves, talán ez a film hibája.
Srácok – Jongens: 2014, Sieger és Marc egy csapatban edzenek, ekkor Marc kezdeményezni kezd a másik srácnál, aki ha kettesben vannak vevő rá, ha nem, akkor nem. Könnyed film, van benne némi drámaiság, de alapvetően pozitív film, pozitív véggel.
Esteros – Ártér: 2016, Matias és Jeronimo egész gyerekkorukban barátok voltak, sőt annál több, de elszakadnak 10 évre, aztán Matias hazatér és az érzelmek újra elszabadulnak. Abszolút ajánlom megnézésre, mert nagyon jó film, tökéletes harmóniában van a múlt a jelennel, a romantika-faktor az eget veri, és van benne egy csipetnyi dráma, ami jót tesz az egésznek. Szép film, szép befejezéssel. Kilences lenne, ha osztályoznám.  
Álomfiú: Nathan gimnazista és kapcsolat alakul ki közte meg a sulibuszt vezető srác között. Minden jól is megy, leszámítva némi féltékenységet, amíg le nem buknak… Ez egy szar film, eleve a főszereplő srác is genyó, még ha néha próbálkozik is a pozitívsággal. Szar film, szar vég.
Texas a tengernél: 2011, a csendes Pim beleszeret Gino-ba, a motoros srácba, aki nem meri felvállalni sem önmagát, sem Pim-et. Könnyen emészthető film, Gino kicsit negatív néha, de ez kell a drámához. A vége pozitív végkifejletet sejtet.
Titokzatos bőr: 2006, két fiú eltűnik, egyiküket zaklatja az edző, másikuk amnéziás lesz, eltelik 10 év, az egyikből UFO-hívő, a másikból hímprosti lesz, aztán találkoznak. A film fajtája, egyértelműen dráma. Itt nem is kimondottan a melegség a téma, mert van története, lélektana a filmnek. Tart valamerre, ahogyan a srácok összerakják a múlt darabjait.
Something like summer: 2017, Ben és Tim még a középiskolában lesznek titkos szeretők, aztán elválnak, de még évek múlva sem feledik egymást. Nekem kicsit bugyuta volt a film, de romantikusnak akarták beállítani, hellyel-közzel sikerült is. Van benne dráma, de alapvetően pozitív.
Were the world mine: 2008, Timothy egy zaklatott meleg srác, aki szerepel a Szentivánéji Álomban a suliban, amikor egy varázslat miatt, elkezdi meleggé tenni a tanulókat. Musical, egyértelműen. Nagyon könnyed film, van benne humor, szép énekhangok, kicsi történet, de alapvetően egy gyenge közepes filmről beszélünk.
Shank – Cal: 2009-2013, Cal egy bristol-i bandás rác, aki küzd a melegségével, aztán megismeri Oliviert, egymásba szeretnek, a banda pedig a fiú ellen fordul. Néhány év múlva Cal visszatér, mert az anyja haldoklik, ekkor ismeri meg a fiatalkorú prostit, Jason-t, itt meg annak stricijével gyűlik meg a baja. Hatalmas kedvencem ez is, de ez nem a pozitívsága miatt. Mindkét filmben van dráma bőven, gettójelleg, bandák, pusztítás, stb. De, van története a filmeknek, a színészek egész jók, főleg az akcentusos Cal. Aztán a helyszín Bristol, 2008. Aki tudja mi volt ott akkor, annak átjön, hogy mi az a sok pusztítás, utcai harc, a túlélés. És kiemelném a zenéket is, amiket ottani gettózenészek szolgáltattak, vagy a falrajzok, amiket szintén ottani bandák festettek fel, nem a film miatt, azok ma is ott vannak. A film teljesen összhangban van a mondanivalójával. Kilences lenne, ha osztályoznám.
Patrick 1.5: 2008, egy svéd pár örökbe akar fogadni egy 1,5 éves gyereket, de nyomdahiba miatt egy javítóból szabadult 15 évest kapnak. Az egyik apa lelép, neki már a kisbaba gondolata is sok volt, de a másik apa és a fiú között barátság kezd kialakulni. Ez könnyed esti szórakozás és a fő témája nem a melegség, hanem az elfogadás, a színtiszta szeretet. Pozitív a vége, szép film, jó színészekkel, és az a jelenet, amikor Patrick belenéz a bébifigyelőbe, amikor egyikük sem tud aludni, a zene, nagyon jó.
Imák Bobbyért: 2009, Bobby egy meleg srác, akit az anyja nem fogad el, így imádkozik érte. Igaz történet. Na ez az egyetlen ezek közül, amit pörgetve néztem végig. Nekem semmi pozitív nem jön át rajta. Az nekem nem történet, hogy miután meghal a gyerek, az anya agya hirtelen helyreáll. Miatta halt meg a fia, a szegény meleg srác, aki csak elfogadást akart. Ha én ott lettem volna, megfojtom azt a nőt, hatalmas gyűlöletet váltott ki bennem.
Csodálatos dolog: 1996, Jamie egy zárkózott srác, a szomszédja Ste elég vagány, aztán egy nap rájönnek, hogy mindketten a másikat akarják, csak épp bevallani nem merték. Könnyed filmecske ez is, bár van benne némi drámaiság. Aranyos kis film, nézhető, pozitív, kedves.
Akvarellek: 2008, Danny egy kedves srác, aki megismerkedik Carterrel az úszócsapat zavart, drogos sztárjával. Egymásba szeretnek, de a kapcsolatuk nem más, mint egy rövid hullámvasút. Abszolút dráma, negatív befejezéssel. Mégis van valamiféle pozitív kicsengése, romantikája. Egyszer meg lehet nézni, de ez is csak gyenge közepes alkotás.
Floating Skyscrapers: 2013, Kuba egy sikeres úszó, akinek barátnője van, titkolja másságát. Aztán egy napon egymásba szeretnek a csapattársával, Michal-lal. Dráma, a romantikusabb verzióból. Nagyon szép a pár benne, ez nagy pozitívuma, szépek együtt és szeretik egymást, de a sok negatív elem miatt tudtam, hogy ez lesz a vége.
Romeos: 2011, Lukas egy női testben rekedt fiú, aki épp átalakulás közben van, amikor megismeri a meleg Fabio-t, akibe beleszeret. Van mondanivalója, még ha nem is sok, nézhető, a vége is pozitív, több szempontból is.  
A little comfort: 2004, shortmovie, Arnaud és Guillaume barátok, de előbbi többet érez. Zavaros film volt, nem mindig értettem, hogy mi történik. Csak egy szót írok le: Álomvilág.
Bloodline – Vérvonal: short, Christian egy meleg vámpír, akinek megtetszik a gót stílusú Gerard és nem tudja megölni, valami van benne, ami miatt nem megy. Súlytalan filmecske, de a vége pozitív és nagyon szép a két srác benne. Ja, és a vámpírság csak extra.
Aus der Haut: 2015, Milan egy 17 éves srác, aki éppen nyiladozó szexualitásával küszködik, amikor megcsókolja a legjobb barátját, aki mindenkinek elmeséli, hogy Milan meleg, a fiú élete összeomlik, ráadásul a szülei is válságban vannak. Ennek van mondanivalója, története. Teljesen jól van összerakva az, amin a srác meg a szülei keresztülmennek. Pozitív vég.
A nevem love: shortmovie, 2008, Love egy meleg srác, aki egy napon megismerkedik Sebastian-nel, aki felhívja magához. A bimbózó románc nem várt fordulatot vesz… Hát, nem várt fordulatot az igaz, erről így ennyit is, negatív vég.
Jitters: 2010, Gabriel egy meleg izlandi srác, aki egy nyáron megismerkedik Marcus-szal, akivel románcba kezdenek. A film Gabriel és a barátai életébe enged bepillantást, ahol tragédia van kibontakozóban. Ez egy ütős film, és a műfaja egyértelműen dráma. Itt csak az egyik szál, még ha a legfontosabb is, a melegség. De a többi karakter élete is érdekes. Én ezen olyan Skins, Skam – beütést vélek felfedezni, mintha ilyesmit akartak volna belőle kihozni. Amúgy azt jól is csinálták.
Who we are:shortmovie, 2009, Connor egy átlagos tini vallásos szülőkkel, a legjobb barátja Alex pedig meleg. Connor elfogadja őt, sőt, gyengéd érzelmeket táplál felé, de ott a társadalmi és a szülői nyomás. Könnyed filmecske, aranyos benne a pár. Van benne egy leheletnyi dráma, de összességében a szövegezése tetszik, mert ha szól valaki, akkor annak van mondanivalója, lényege, súlya. Pozitív.
Verona-short: shortmovie, 2016, Brandon és Xan egy egymás ellenfelei a focipályán, mégis egymásba szeretnek, de az ellentétek felhevülnek. Modern Meleg Rómeó és Júlia Mit mondjak? Az, ami benne van a bevezetésben, se több se kevesebb, bár a pár az szép benne.
Nehéz szívvel – 2016: az izlandi dráma két főszereplője Thor és Christin, a két épp kamaszodó legjobb barát. Thor egy lány, Christian pedig Thor iránt táplál gyengéd érzelmeket, de egyikük sem egy szerencsés alkat, mindkettejüknek finoman szólva is zűrös a családi élete. Igazából a tragédia elkerülhetetlen. Lassú volt a film, amolyan igazi északi, de ettől még volt mondanivalója, élesen kirajzolódott benne a két fiú hányattatott élete, kapcsolatai, személyisége és, hogy kapaszkodót kerestek egymásban.
Jet boy – 2001: a kanadai film főszereplője Nathan a zűrös életű szökött 14 éves fiú és a harmincas szintén zűrös drogdíler, akik a véletlennek köszönhetően találkoznak, és együtt folytatják útjukat. Nekem nagyon tetszett ez a film az az igazság, nem volt vontatott, de mégis kellően drámai volt, nagyon is, de az események sodródtak. Szeretem az olyan filmeket, amikben van meglepetés, és, hogy olyan mélyről indulnak, öröm a happyend.
Just a question of love – 2000: Laurent a fiatal, önmagát szülei előtt még nem felvállaló diák találkozik egy erős férfival, Cédric-kel és szerelem szövődik közöttük. Tetszett ez a film, aranyosak voltak a szereplők, de azért ez sem egy akciófilm, mert az események csak csordogálnak és leginkább Laurent érzelmeivel foglalkoznak, ahogyan küzd önmagával, hogy mindenkinek megfeleljen, de mégis önmaga maradhasson.
Beira-Mar-Seashort – 2015: Két, már egymástól elhidegült barát a brazil tengerhez utazik, hogy felkutassa egyikük gyökereit. Az út alatt buliznak, megtalálják a fiú családját és egymáshoz is egyre közelebb kerülnek, nagyon közel. Azzal kezdeném, hogy a végét nem igazán értem, de a film maga az tetszett. Szép volt, ahogyan közeledtek egymás felé, szépen lassan, ahogyan próbáltak a buliban nem teljesen önmaguk lenni, ahogyan próbáltak idomulni, de kettesben teljesen mások voltak. Jó volt, ahogyan kockáról kockára, megbeszélték a dolgaikat és a végén újra egymásra találtak, mint barátok, aztán pedig valami több is annál.
Handsome devil – 2016: A 16 éves, vörös hajú Ned fiúiskolába jár, ahol a sport a világmindenség, ő pedig humán beállítottságai miatt kirekesztetté, gúnyolódás céltáblájává válik. Aztán új szobatársat kap, Connor azonban más, mint a többiek. Bár kiváló sportoló és tökéletesen illik a suliba, mégis más, nem érzi odavalónak magát, és bár döcögősen indul a kapcsolatuk, abból egy nagyon szép barátság fejlődik ki. Leszögezném, hogy bár benne van a filmben a melegség témaköre (tanár, Connor), de a film nem erről szól, hanem egy csodálatos barátságról, ami minden próbát kiáll, és a végén kiteljesedik.
Amor crudo – 2008: rövidfilm. Főszereplői Jere and Ivan, a két középiskolás srác, akik nagyon jó barátok, Jere azonban többet érez, és bár maga sem tudja talán, Ivan sem éppen közömbös. Nem happyend. Nekem nem túl érdekes film, egy jó barátságot látunk, amiben néha észrevehető Jere vonzódása, de nem is tudom, ez nem szerelem, Ivan részéről semmiképpen sem
...
Ezt a részt most kicsit ledarálom, mert sok olyan film volt, amiről szerintem nem érdemes írni: Eastern boys-2013: egy férfi megismer egy ukrán prostit, aki sok más illegális alakkal él együtt, kapcsolatot kezdenek. Vontatott, a férfi szerintem idióta. Fair haven-2016: apa áttérítő táborba küldi a fiát, aki hazajön és még mindig meleg. Unalmas film és szerintem értelmetlen is, kissé fanatikusan vallásos. A bátyám bűnéért-2014: egy 17 éves srác minden erőszakot eltűr, hogy védje a testvérét, sikertelenül. Elképesztően szadista, rémes és szomorú. Swinki-2009: egy kissrác a barátnője lenyűgözése miatt prosti lesz. Szadista, bugyuta, értelmetlen, logikátlan, rémes. Mintegy testvér-2005: meleg srác szerelmes heterobarátba. Totál értelmetlen film, unalmas. Doors cut down-2000: Tini fiú a plázák wc-jébe jár szexelni. Szerintem ez meg nagyon idétlen, nincs igazi története. Miss Kicki-2009:Ribi anya elrángatja Tajvanra a most megismert fiát, aki ott beleszeret egy helyi kis bűnözőbe. Unalmas, vontatott, logikátlan. Rock Haven-2007: vallásos srác, ateista féle fiú szerelme, ez nem lenne rossz, de a vége és a mély vallásossága-fanatikus szinten elviszi. Geography Club- 2016: gimi, titkos szerelem, a Földrajz klub pedig egy melegeket tömörítő klub. Van mondanivalója, de egyáltalán nincs jól megírva. Five dances-2013: Öt táncos, benne két meleg srác. Nagyon unalmas, kisköltségvetésű-hatás, rosszul megírt történet, talán a tánc az jó benne. Eighteen-2016: van benne meleg szereplő, de messze nem a fő szál. A fő szálnak van története, de idétlenül van kivitelezve. A escondidas-2014: Rafa 14, Ibra pedig egy marokkói menekült fiatal, előbbi beleszeret utóbbiba, kapcsolat. Ennek jó a története, a kivitelezése se rossz, de az időben való ugrálás nekem zavarossá tette, nehezen volt követhető, és így nem sok értelme volt. Vége sem jött be egyébként. Steel-2015: a shortfilmben egy celeb pánikbeteg lesz, így ki sem mozdul, ám társául szegődik egy fiatal vidám srác. Kettejük kapcsolata nagyon édes, Alex rém cuki, a végük nem tetszett, de a csattanó a végén, na, az sokat rontott rajta, mert értelmetlenné tette az egész filmet. Bölcsőtől a sírig-2009: mostohatesók egymásba szeretnek, szinte már gyerekként. Mikor még gyerekek voltak, láttam benne valamit, de aztán felnőttek, nem hozta a szintet, amit kellett volna neki. Anyádat is-2003: színész miatt néztem. Két barát a tengerhez indul egyikük nagynénjével, fellobban a tűz hármójuk között. Maga a történet nem lett volna rossz,  kivitelezés kicsit nyomi lett, de igazából a vége csapta agyon az egészet, ja amúgy nem melegfilm, csak van benne egy jelenet. Speedway Junky-1998: egy szebb élet felé induló srác megreked az utcagyerekek, prostik világában, társa egy meleg srácprosti lesz.  A történetből lehetett volna többet kihozni, még 98-ban is, de nem sikerült. Kiss the bride-2007: még az egyetemen kavart a két srác, egyikük nősül, másikuk elmegy, hogy visszakapja a másikat. A sztori jó, a kivitelezés sem rossz, de a végen nekem nem tetszett, melegfilmhez nem illően bugyuta, és szerintem azért nem volt olyan egyértelmű, hogy kit kellett, hogy válasszon. Ráadásul a melegpasit játszó színész szebb volt, mint a színésznő. Meleg helyzet-2012: srác ezer éve együtt van a pasijával, aki úgy tudja, a srác családja bírja, de azok még csak nem is tudnak róla. De a srác most jön, hogy meglátogassa a szerelme családját. Nagyon vicces film, a szereplők is jók benne, a karakterek is jól vannak megírva. De! A srácok szerelme nekem annyira nem lángol valahogy, de lehet csak amiatt, hogy bár a filmben mindenki jól játszik, ők egyáltalán nem. Beavatás-2016: nem meleg film, adott egy srác, akit összevernek, majd egyetemre megy, a bátyja nyomdokain akar haladni, de a házak beavatásai nagyon durvák. Igazából olyan iskolai terror-film, de abban sem a legjobb. Mindenből van benne egy kicsi, de semmiben sem emelkedik ki. 
Ezek a filmek többnyire (van, ami kevesebbre), az IMBD-n 5-7 közé vannak pontozva, középmezőny kategória, nálam inkább alsó kategória. Volt olyan, ahol jó a történet, de azt nem dolgozták ki jól vagy kellően ütősre. Ahol meg nem volt történet, nos, oda meg kellett volna. Meg volt olyan is, amit kár volt filmre vinni, pénzt áldozni rá.

Ezek mind írásra érdemesek, valami ezért, valami azért és nem mind melegfilm, csak olyan szálak voltak benne, vagy a rendező volt meleg. Vagy a film akart elmondani valamit rejtve.
C.R.A.Z.Y.-2005: Zac egy különleges srác, több szempontból is, az ő első 20 évéről, útkereséséről, szexualitásáról, családjáról szól a film. A film önmagában megállja a helyét, de a melegszál totál nincs jól kidolgozva. Kidolgozták, csak nem kellőképpen és nem mindig jó irányba.
Xenia-2014: Nico és Dani testvérek, csak ritkán találkoznak. Előbbi, bár 18, igazi felnőtt, dolgozik, lakása van, tervei, és szépen énekel. Öccse 16, álomvilágban él, színesen öltözködik, imádja az édességeket, pénzt pedig a testével keres, holott irtózik az érintésektől. Dani aztán anyjuk halála után felkeresi bátyját, hogy együtt keressék meg az apjukat. Most már fizessen, és vegye a nevére őket, hogy ne toloncolják ki őket, mert albánok Görögországban. A film meg a története sem a legjobb, jobban is megírhatták volna. De Dani és Nico kapcsolata, előbbi színessége, a görög kultúra, a zene, az ének, a tánc, az egész egy olyan különleges atmoszférát ad a filmnek, hogy nem tudok tőle elszakadni. De összességében nem egy jó film.
Suicide room-2011: Dominik egy átlagos gazdag kölyök, akivel a szülei nem törődnek, majd egy partin fiúval csókolózik, ami teljesen összezavarja. A suliban elkezdik kikezdeni, ő pedig csatlakozik az Öngyilkosok szobájához, ami egy anime-chatszoba olyanoknak, akik meg akarnak halni. A filmnek hatalmas mondanivalója van, a melegség felvetése, az iskolai terror, a szülői nem törődömség, a felelőtlenség, az internet hazug világa, ami többet árt, mint használ.
A bátyám árnyékában-2012: Chaz egy vallásos ázsia-amerikai család sarja, gazdag, jóképű, okos, népszerű, kedves, segítőkész. Ő az autista öccse példaképe. Aztán a fiú meghal, Nick, az öccse pedig elkezdi a bátyja barátait és életét feltérképezni, hogy kapcsolatban maradhassanak. Utazása során azonban sok olyan dolgot lát és hall, ami nem illik bele eddigi tökéletes életükbe. Jó a film története, nekem tetszett, csak valahogy olyan kidolgozatlan maradt. Szerintem nem kellett volna az a szál, hogy Nick autista, mert elég zavaró volt benne, meg egy hasonló fiú reakcióit sem lehet így kiszámítni. De az tetszett, ahogyan szép lassan minden a felszínre került, a család meg tussolni próbált, Nick pedig összezavarodott, de ő tette helyre az egészet. Külön kiemelném a temető-jelentet, amikor Chaz barátai megjelennek, és a szerelmét támogatják, mintha ő lenne az özvegy, az a jelenet sokat elmond a filmről. 
Quemar las naves- 2007: Helena és Sebastian testvérek, akik között nagyon erős a kapcsolat, és a film függvényében nevezhetjük betegesnek is. Szóval, Helena egy diktátor, irányít mindent és mindenkit, azonban egyet képtelen, mégpedig azt, hogy öccse meleg és beleszeret a suli rosszfiújába, Juanba. Ezt a filmet több szempont miatt is kedveltem. Vontatott volt, de a történet, a drámaiság és még a spanyol vonal is átlendített ezen. Érdekes volt látni, hogy egy valaha életvidám lány mennyire besavanyodott és csak az anyja gondozása, meg az öccse pesztrálása maradt meg neki, az is elég beteges formában. Aztán ott volt a fiú, aki maga sem tudja mit akar és akármennyire is el akar szakadni, totál függő és egyedül nem is igen életképes. Aztán ott van maga a testvéri kapcsolat, ami hol normális, hol pedig túlzó, lásd amikor a lány fürdeti az öccsét, és ez annak is jó úgy. Aztán ott van a szomszéd srác, aki nekem fura volt az elejétől, aztán szép lassan rájöttem, hogy miért. Mert ahhoz képest, hogy gazdag és népszerű volt, ő is függött Helena-tól és szerintem szerelmes is volt belé, de nem csak belé, hanem az öccsébe is, látszott, ahogyan védte, nézte, hozzáért. Mindent összevetve tetszett, érdekes film volt, igazi lélektani elemzős.
Nyári vihar-2004: Tobi és Achim jóbarátok, egy evezőscsapat tagjai. Mindent együtt csinálnak, ami miatt Tobi bele is szeret a hetero srácba, aki meg egyre közelebb kerül egy lányhoz. Aztán elutazik a csapat egy evezőstáborba, ahol több csapat is van, köztük egy meleg fiúkból álló csapat. Tobit ez alapjaiban rázza meg, nem tudja tovább titkolni, hogy ki is ő. Nos, bár sablonnak látszik a sztorija, hiszen sok ilyen hetero-meleg barát, beleszerelmesedős filmecske van, de egyáltalán nem sablon. Mert van egy jól kidolgozott sztorija, amit végig is visz a film, a színészek is jól játszanak. Tobi vergődése meg megadja a drámaiságot hozzá. Mert eleinte fél a társai reakcióitól, van is miért, meg Achimtól is fél, hiszen tudja azért, hogy a srác nem viszonozza. Így biztonságban érzi magát, hogy oké, van egy legjobb barátom, folyton velem van, közben meg plátói módon imádom is, közben meg elcicázok egy lánnyal, hadd higgye mindenki azt, jól vagyok. De a meleg srácok mellett ki tud nyílni, sőt egyikükkel kapcsolatot is kialakít. Összeomlik a saját világa, amikor összecsap a két tábor, de mégis felülemelkedik, és végre előlép. Az a nyári vihar, ami végigsöpör a táboron nagyon jól van megszerkesztve. Ahogyan mutatja, hogyan ázik el mindaz, aminél az elmúlt napokban történt valami fordulópont, ahogyan mindent elmos az eső, szimbolikus. Aztán kisüt a nap.
eCupid-2011: Marshall és Gabe ezer éve egy pár, kapcsoltuk ellaposodott, legalábbis Marsh szerint, aki szeretné felpörgetni. Ezért letölt egy alkalmazást, ami megkeresi számára a tökéletes férfit. Aztán elkezdenek özönleni a jelentkezők és a kínos szituációk. Nekem ez nagyon nyálas volt, túlcsordult benne a romantika. De a története egyedi volt és az az alkalmazás, amit letölt a pasi, zseniálisan volt összehozva. Sokáig rá sem jöttem, hogy mit kever az a gép, de ahogyan összemosta a szálakat, hogy minden egy felé mutasson, zseniális húzás.
Megöltem anyámat-2009: A francia Hubert 16 éves, meleg és gyűlöli az anyját. Folyton veszekednek, és azt hiszi, hogy a nő azért él, hogy az ő életét tönkretegye. Ami nem igaz, bár az anyuka sem egy könnyű eset, ez tény. A film egy utazás, Hubert és az anyja utazása, onnan, hogy valaha igazi kapcsolatuk volt, odáig, hogy a sok titok, bántás, hazugság, tiltás után, újra nyitnak egymás felé. A film rendezője, írója és gyártója az a Xavier Dolan, aki magát Hubert játssza a filmben, mellesleg nyíltan meleg is. De ő adott rá pénzt is, meg a szereplőket is ő választotta ki. Dolan egyébként egy kanadai forgatókönyvíró, író, rendező, producer és színész. 19 évesen írta ezt a filmet, igazából 18 éves kora óta folyamatosan alkot, bár állítólag már 16 évesen megírta a filmjei sztorijait. Eddig 19 filmben szerepelt, néhány a saját filmje volt. Nyolc filmet írt, rendezett, és patronált több módon is, meg két videóklipet is rendezett. Illetve több tucat filmben, sorozatban, animeben szinkronizált, népszerű szinkronszínész. 97 alkalommal jelölték különböző díjakra, 69 alkalommal meg is nyerte a díjakat. Elképesztően tehetséges srác. A filmhez még annyit tennék hozzá, hogy tele van művészeti utalásokkal, főleg festészeti és hanganyagi szinten, ez is emel magán a filmen.
Otthonom Idaho-1991: Scott és Mike mindketten prostik, az utcán élnek egy csapat ugyanilyen sorsú sráccal és önjelölt megmentőjükkel. Aztán a két fiú elindul, hogy megkeresse Mike anyját, ám mégis Scott talál haza. Leszögezem, hogy maga a történet baromira nem tetszik, mert Scott bár kezdetben reménykedtem valami pozitív végben, egy gyökér. Eleinte nem, de aztán hazatalál a gazdag életébe és maga mögött hagyja azokat, akik addig mellette álltak, védték, a barátai voltak, szállást adtak neki, stb. Ám mégis van mondanivalója a filmnek. Először is, az utcák világa, ahogyan látjuk hogyan élnek, dolgoznak, alszanak azok a fiúk. Ehhez az őszi-téli jelenteket csak hozzáadnak, meg más srácok elmondott történetei. Nem polgárpukksztó, mert nincs benne egyetlen szexjelenet sem, ám mégis ahogyan azt szemléltetik, a kimerevített képekkel, zseniális. Jó volt benne a kontraszt a két világ között egyszer az étteremnél, ahova Scott pompával érkezik, a többiek meg a járdán alszanak. Vagy a temetésen, amikor Scott apja méltóságos temetést kap, a fiúk pedig táncolnak, énekelnek, csókolóznak a vezérük fakoporsóján. Az is említésre méltó, hogy Scott és Mike nagyon jó barátok, utóbbi még szerelmes is előbbibe, persze reménytelenül, mert az valójában hetero; aztán Scott otthagyja a beteg srácot egy másik országban, majd elhagyja az egész életét és többé felé se néz. Meg még azt is megemlíteném, zárójelben, hogy a Mike-ot játszó River Phoenix, két évvel később halott volt.      
Tudatlan tündérek- 2001: Antonia és Massimo évtizedek óta együtt vannak, aztán a férfi meghal egy balesetben és a nő rájön, férje csalta. Nyomozni kezd és eljut egy házhoz, amiben melegek, transzneműek és egyéb olyan emberek élnek, akik létezése nem fért bele a nő tökéletes életképébe. Egyikük pedig, Michele, a férje párja volt, már hét éve. Ez a film nagyon szép, igazi mondanivalója van. Szép történet, szép zene, jó színészek, gyönyörű környezet. Csodálatos az a kontraszt, ami a nő tökéletes ház-munkája-világa-külseje és a ház lakói között fellelhető. Ők szeretnek, félnek, kicsit szerencsétlenek, van, aki beteg, van, aki csendben szenved, van aki titokzatos, tehát hozzák a szivárvány minden színét, néhol szó szerint. Nagyon szép az is, ahogyan a férfi és a nő is imádattal gyászolják a férfit, akit elvesztettek, közben egymáshoz is közelebb kerülnek. És itt említeném meg ezt a közeledést, hiszen egy meleg férfiról beszélünk, de mégis érzelmei lesznek a nő iránt, aki ezeket viszonozza is. Aztán ott van az a momentum, amit a srác élete sorsdöntő pillanatának vél, hogy ugyanazt a könyvet keresték a férfival annak idején, így jöttek össze, közben azt a könyvet nem is magénak vette, hanem a feleségének. Mintha Micele nem is a férfiba szeretett volna bele, hanem… Nagyon nagyon szép film, amiből semmit sem vesz a vége, sőt!
Otthon a világ végén-2004: Jonathan és Bobby egész kamaszkorukat együtt töltik, szó szerint is, amikor Bobby családja tragikusan meghal. Ez a fiú nagyon különc, de olyan, mint a mágnes, megbabonázza Jonathant és annak anyját is. John később egyetemre megy, pasizik, barátnőjével Claire-rel furcs kapcsolatban élnek, aztán megjön Bobby, újra rabul ejti John-t, aztán Claire-t. Nos, ez a film onnan lesz szar, hogy felnőnek. Míg fiatalok meg van benne valamiféle varázs, Bobby tényleg különleges, Jonathan pedig a rabjává válik, és annak anyja ahogyan megváltozik a jelenlétében, a tragikus gyerekkor, ahogyan elveszít mindenkit maga körül, imádott bátyját gyakorlatilag saját hibájából… De, amikor felnőnek…Bobby olyan, mint egy autista, de tényleg egy idióta meg naív is. Claire meg szerintem egy akaratos pióca. De Jonathon sem megy át pozitív átalakuláson, már ha csak a szexuális életét figyeljük is. Szóval a gyerekkor jó, maradhattak volna annál. A második fele nekem nem tetszett.
Transamerica-2005: Bree transszexuális, elszigetelve él vallásos kis világában, átalakításra vár. Aztán hírt kap, van egy 17 éves fia, Toby, akiért el kéne mennie, miután prostitúció miatt lecsukták, de ezt leszámítva sem egy szent a gyerek. Bree elindul, bár feltett szándéka lepasszolni valahol a gyereket és nem elárulni neki, hogy ki is ő. Pozitív: transzneműség tökéletes filmre vitele, Felicity Huffman tökéleteset alakított, Kevin Zegers sem volt rossz, a sztori jó és egyedi volt, a kivitelezés és a játék sem volt olyan élvezhetetlen. Negatív: Igazi nőt tettek be egy transznemű szerepre-ne hiteles, a fiú néhol igen szemét volt, a nő pedig túl karótnyelt, túl vallásos, túl naív és majdnem leadta a gyereket egy pedofil pótapának, egyszer meg fel sem tűnt neki, hogy a fiú hogyan is szerzett pénzt, ergo nem figyelt rá, felelőtlennek láttam sokszor. Összességében nem voltam oda, de egyszer meg lehetett nézni nagy duzzogva.
Longtime companion-1990: Ezt a filmet az általam agyonmagasztalt Igaz szívvel című film előzményének tekinthetjük. A sztorija ennek is ugyanaz, az AIDS felbukkanása, a kor is ugyanaz. Néhol a sztoriban is fellelhetők azonos elemek. Itt azonban megismerünk hét meleget, akik az első jelenetekben egy tengerparton önfeledten szórakoznak, aztán telnek az évek és kettőt leszámítva, mind meghalnak. Aztán az utolsó jelenetben körbeér a sztori, amikor a két túlélő és egy lány a kihalt parton sétálnak, látomásuk lesz, mindenki visszatér egy utolsó tánc, ölelkezés erejéig. Ez a film egy kicsit érzelmesebb, csöpögősebb, ha úgy tetszik, de alapvetően szép történet. Nem annyira tökéletes, mint amaz, de tetszett
...
1:54 -2016: Tim meleg, akinek életét megkeseríti a suli egyik sportolója. Tim úgy dönt, szerelme halála után, aki öngyilkos lesz a bántások miatt, hogy legyőzi futásban a zaklatót. Érdekes film, mert van mondanivalója, méghozzá fajsúlyos. Nehezen feldolgozható mű, főleg, mert itt is Timnek és terve sikerének szurkoltam, de mint általában, nincs happyend.
120 dobbanás percenként-2017: A ’90-es években járunk, amikor tombol az AIDS. Megismerjük két fiatal történetét, akik nem is különbözhetnének jobban, de egymásba szeretnek, és itt az Aktivista csoport is, aminek tagjai ők is. A csoport több akcióját is láthatjuk, a lovestory inkább csak körítés, mert a szervezet munkája a film lényege. 120 dobbanás, ennyit ver a szívünk percenként, küzdelem az életben maradásért, Negatív-pozitív szerelem, annak minden fájdalmával, az életöröm, hogy nincs holnap, mert meghalunk, a partik, minden mondatnak jelentése, súlya van…. Nagyon szép film. És igaz történet. 
Hová mégy Habibi? – 2015: Ibrahim egy török srác Berlinben, aki titkolja, hogy meleg, ráadásul semmi sem jön neki össze. Ekkor megismer egy tolvaj srácot, segít neki, eközben egy igen érdekes barátság alakul ki közöttük. Furcsa film volt, mert nem tudtam eldönteni, hogy a másik srác az most mit is érez meg hova is húz. 
Love intrigant - 2018, short:  A fiatal szőke srác nem találja a helyét, ekkor megérkezik hozzájuk a család egyik barátjának kezelhetetlen fia. A fiú beleszeret a megvadult srácba.
Vártam már ezt a filmet, tavaly óta szemeztem vele. Most megnéztem angol felirattal, és le is tiltotta a youtube. Elégedett vagyok, bár azért a film nem egy nagy szám. 
We are okay now: 2017, short, dán: Jonnah szerelmes a hetero Demitribe, aki félti, és nagyon szereti őt, jó barátja. Kapcsolatukat nagyban meghatározza az a tragédia, ami Jonnah-val történt, de Demitri megakadályozhatta volna. Én kétszer néztem meg, mert nem értettem és még most is van benne olyan, amit nem egészen értek, de lélektanilag van jelentősége a műnek, hogyan él túl a barátság egy ilyen dolgot, illetve hogyan lehet ezt feldolgozni egyáltalán.
Pixote
Az 1980-as brazil dráma főszereplője Pixote, egy utcagyerek, akit elfognak és intézetbe visznek, azonban az a hely rosszabb, mint a pokol maga. A gyerek a drogozásba menekül a verések, a lelki terror és a szexuális erőszak elől. Aztán egy nap megölik a barátját, egy másikat meg halálra vernek, mikor ezt szóvá teszi, így ő meg még néhányan megszöknek.
Ez egy nagyon erős film, elképesztően drámai. Sajnos elég sok mindent mutatnak is, nem tudom mennyit fizettek a gyerekeknek, hogy állandóan pucérok legyenek. Rengeteget szenvednek a gyerekek a filmben, verik őket, erőszakolják és sokukat meg is ölik. Pixote viszonylag elég jól megússza mindezt, ha nevezhetjük annak, amiken ő is átmegy. Még annyit tennék hozzá, hogy a fiú, aki Pixote-ot játssza szintén tragikusan végezte. Még nem volt 20 éves, amikor a rendőrség lelőtte őt, mert ellenállt a letartóztatásnak. Állítólag, mert ezt akkoriban senki nem hitte, annak ellenére, hogy a srác betörésekből tartotta fenn magát, a nejét, az anyját és a már 2 éves kislányát. Fernando azért végezhette így, mert az utcáról került be az egyébként nagysikerű, több díjas, vihart kavaró filmbe, ahogyan a többiek is, még írni és olvasni sem tudott. Aztán oda is került vissza társai nagy részével, az utcára.  
Boy Erased
A 2018-as dráma főszereplője Jared, aki egy igazi hithű családban nevelkedik, míg egy nap fény derül a titkára. Családja nyomására elmegy egy átnevelő táborba, ahol mindenki azon dolgozik, hogy ő és meleg társai „meggyógyuljanak”. A fiú sokat küzd önmagával és hatalmas felismeréseket tesz önmagáról, társairól, szüleiről és nevelőiről.
Nagyon mély jelentése van. Minden egyes „beteg”-nek megvan a maga sztorija, ami szintén érdekes. Elképesztő benne az a hithű vakság, amit az a börtön képvisel, felháborító, amit velük művelnek. Az egészen sokat dob a színészek játéka, mert van benne pár nagy név, illetve a film rendezője is játszik benne, ami szintén üt. Illetve szerepel benne a film zeneszerzője, az a Troye Sivan, aki nyíltan vállalja önmagát. 
Mariposas verdes
A 2017-es kolumbiai dráma főszereplője Mateo és Daniel, akik egymásba szeretnek, de ezért szinte az egész világ ellenük fordul. Mind a családjuk, mind az osztálytársak, mind az iskola homofób igazgatónője. De nem csak az ő életük tragikus, barátaiknak sem könnyű.
Kódolva van benne a tragédia sajnos, már a fő képből is látszik. Sok benne a sírás meg a dráma, de a fiúk szerelme olyan szép, ahogyan alakul, meg ahogy szeretik egymást. Szomorú, amit velük tesznek. 
Shelter
2008-as film főszereplője Zach, aki a testvérével él a tengerparton. Egy nap megismeri Shaun-t, aki teljesen összezavarja, mert bár barátok, egyre többet érez a nyíltan meleg férfi iránt.
A történet jó, meg szép a pár is benne. Van benne némi dráma is, ami főleg annak a szakadt némbernek köszönhető, aki Zach tesója. De ennek ellenére ez egy szép szerelmi történet. 
War Boys: 2009, David, Greg és George barátok, akik ellopnak valamit David apjától, valamit, amiért az akár ölni is képes. Míg bujkálnak, addig David és George között kialakul valami. Drámai film, nemigen happy. Mégis ajánlanám megnézésre, mert érzelmes, van története, jól van megírva és eljátszva.
John Apple Jack: A 2013-as film főszereplője a gazdag, playboy életet élő meleg fiú, John Jardine. Az ő kapcsolatairól szól a film, szüleiről, szeretőiről, munkájáról, tesójáról és egy gyerekkori barátról, aki jóval több, mint egy barát. Nagyon aranyos romantikus film, amit néhol nem bírtam követni, de vicces, romantikus, néhol erotikus, néhol meg drámai, de kétségtelen, hogy szerelmes film. 
Hooked: 2017, Jack és Tom nagyon szeretik egymást, de életüket megnehezíti az, hogy gyakorlatilag az utcán élnek és Jack a testéből tartja fenn magukat. Igazi dráma, van benne tragédia, önfeláldozás, önzetlenség, szeretet és igaz szerelem. 
Primos – 2019: Lucas egy csendes fiú, akit egy hitbuzgó nő nevel. Ebbe az életbe cseppen bele a fiú sosem látott unokatestvére, Mario, aki épp most szabadult.  Nagyon aranyos romantikus film, amiben van humor és elég sokat mutató jelenetek is. Van mondanivalója is. 
Eu te amo Renato – 2012: A film 1996-ban kezdődik, amikoris Beto, Adriana és barátjuk André édeshármasban kezdenek élni. A szabadszerelemnek azonban több akadálya is felbukkan: André családjának elutasítása, Adriana féltékenysége, majd Beto és André kibontakozó szerelme. A következő rész már 2006-ban játszódik, ahol Beto drogos lázálmokkal próbálja meg André emlékét megőrizni. Szomorú, de nagyon szép film. Barátság, szerelem, elfogadás, egymás védése, szép szereplők, szenvedély. + Renato Russo.
Nagy Sándor a hódító – 2004: A film Nagy Sándor életét meséli el, aki férfit szeretett, névszerint Hephaestion-t. Ez egy Hollywoodi film, hírességekkel, ami azért ritka ilyen témavilággal. Nemigen történt benne semmi olyan, de nyíltan kimondták, hogy NS és az a fiú mennyire szerette egymást. Történelmi filmnek nekem nem tetszett, a sztorija és a sztárdömping miatt meg elég ’szirupos’ lett. De maga Nagy Sándor és Hephaestion szerelme (csak önmagában) az nagyon szép volt. Éveken át tartó barátság, hűség, szerelem, szenvedély és lojalitás. 

###
Ázsiai meleg/BL filmek és az én kritikám: ITT
###

Itt a saját írásaim vannak, amik baromi hosszúk, de témába vágnak, ezért is vannak itt. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése