12/08/2019

Különleges emberek


Szerettem volna ezt az évet egy különleges írással zárni, ami különleges emberekről szól. De vajon mi számít különlegesnek? És, aki nekem az, az vajon másnak is az? Ez egy elég megfoghatatlan fogalomnak bizonyult, így úgy döntöttem, hogy olyan emberekről írok, akik számomra különlegesek valamiért…

  1. Lindsey Stirling, Kim Petras, Harcsa Veronika
Eredetileg ez a bejegyzés nem lett volna benne az írásomban, de mivel már csináltam két hasonló bejegyzést is a fent említett emberekkel, idekerült.
Lindsey Stirling: róla már írtam egy cikket, ITT! A most 33 éves lány azért került a látóterembe, mert elképesztő előadóművész. Hegedűn játszik modern dallamokat, eközben táncol, illetve igen látványos klipeket és fellépéseket visz véghez. Igazi showgirl! Eddig 5 stúdióalbumot, három további lemezt, albumot, és 11 szólólemezt adott ki. 47 zenei videója jelent meg, illetve 21 másik művész munkájában működött közre. Munkásságáért tíz díjat zsebelt be, illetve 12 millió ember követi youtube-on, ami valóságos rekordnak számít az ő műfajában. Valódi tehetség!
Kim Petras: előző cikkem ITT. Ő azért került a látóterembe, mert igazi harcos. Ő volt a legfiatalabb nemátalakításon átesett személy a világon. Később ennek élharcosa lett, mindemellett csodaszépen énekelt, modellként és divattervezőként is dolgozott. Természetesen amellett, hogy rendszeresen szerepelt a médiában. Ma már inkább énekesnőként jegyezzük, 48 albumon, lemezen működött közre, leginkább egymagában. Tisztelem benne az utat, amit bejárt, ami nem volt könnyű, sőt kimondottan kemény!
Harcsa Veronika: előző cikkem ITT. Róla egy rádióműsorban hallottam, és azonnal megragadott a személyisége és a hangja. Eddig tíz lemeze jelent meg és öt díjat tudhat magáénak.



  1. Yamato Drummers
Talán tavaly futottam bele egy cikkbe, ami róluk szólt, és megragadott a szenvedély, amivel élnek. A csoportot 1993-ban alapította meg Masa Ogawa, a japán Nara prefektúrában, ami még ma is a csapat székhelye. A Yamato tíz éve járja a világot, évi hat-tíz hónapon keresztül. Ezidáig ötvennégy országban jártak, és több mint 4000 előadást tartottak. Hangszereik a taiko dobok, és minden előadásuk köré valódi showműsort is kerekítenek. Amerre csak járnak, népszerűsítik a japán kultúrát, illetve a dobolást. A show-kon kívül tartanak workshopokat, iskolai előadásokat, de lépnek fel az utcákon is randomban. Jelenleg tizenhat tagjuk van, de ez a szám változó, ugyanis vannak tagok, akik kiválnak, miután családot alapítanak. A többiek pedig, amikor épp nem turnéznak, Naraban élnek, együtt és elég puritán körülmények között. Napjaikat az edzések (futás, erőnléti edzések) és a gyakorlás teszi ki. Nagyon szigorúan veszik a küldetésüket, ugyanakkor végtelenül elégedettek az életükkel és boldogok is. Minden előadásuk tele van tűzzel, szenvedéllyel, tehetséggel, látvánnyal, kiváló zenei hangzással, illetve a tagok kinézete sem éppen elhanyagolható. Nagyon megfogott bennük, hogy bár elég szép karriert futottak be, megmaradt bennük a tisztaság, az egyszerűség, a kitartás és mentesek minden sztárjellemzőtől. Olyan értéket képviselnek, ami szerintem ma már ritka. ITT lehet belenézni a műsoraikba! Szerintem zseniálisak!



  1. Domján Edit
Miért olyan különleges ő? Sok-sok dolog miatt nevezhetném különlegesnek, de magam miatt tettem őt ide be, mert nagy hatással volt rám az élete, a lelkivilága, a szerelme, és a végzete.
1932-1972. Szerény körülmények között nőtt fel, ahonnan gyakorlatilag a színház emelte ki. Közel negyven színpadi műben szerepelt (előadásainak hivatalos száma: 80), illetve 33 filmben és tizenhat rádióműsorban. Munkásságáért megkapta a Jászai Mari díjat. ’54-’69 között Kaló Flórián neje volt, de legnagyobb szerelme mégsem ő volt, hanem Szécsi Pál (1944-1974). 1972 januárjában találkoztak, lángoló és pusztító szerelmük tíz hónapig tartott. Ez alatt Domján teherbe is esett, majd abortusza is volt. Októberben szakítottak, a nő pedig decemberben öngyilkos lett. Régóta készült már rá, tudta, hogy negyven éves korában akar meghalni (ehhez persze jött a megfeneklett karrier, a szerelmi csalódás, az érzékeny lelke és az önpusztításra való hajlamossága). Szécsi 1974 tavaszán követte szerelmét, szintén öngyilkos lett.
Ezzel a résszel kapcsolatban utánanéztem még egy adatnak és 71 olyan színészt, színésznőt találtam, akik szintén önkezükkel vetettek véget életüknek. És akkor még nem tettem említést énekesekről, énekesnőkről, meg azokról, akiket hirtelen meg sem találtam. Miért hal meg annyi művészember? Ezen a kérdésen már gondolkoztam korábban is. Szerintem azért, mert a művészlélekkel megáldott emberek valahol átkozottak is. Tehetségesek, de a siker, vagy annak hiánya felemészti őket, sokkal intenzívebben élnek, mint mások, sokkal több érzelemmel, így több bántás is éri őket, amiket meg nem tudnak feldolgozni. Végezetül pedig ITT egy dal, ami gyönyörűen összegzi, és le is zárja Domján Edit életét.


K-Tigers

A koreai tigrisek a világ egyik legjobb taekwondo csapata, akiket Hak Sun An mester alapított még 1993-ban. Több, mint hatvan tagot számlálnak jelenleg. Három csoportra lehet őket osztani, a lányokra, a fiúkra és a gyerekekre. Eredetileg a taekwondo-ra és az akrobatikára helyezték a hangsúlyt, tucatnyi versenyen képviseltetve magukat szerte a világon, nem csekély díjat és helyezést bezsebelve. Miután sikeresen vették a sportakadályokat, egyre több zenét és táncot építettek bele a gyakorlataikba. 2013-ban a RingaLinga koreográfiájukat már majdnem egymillió ember látta, ezután indultak el kimondottan k-popos irányba. A bázis csapat ezután bomlott ketté. Az egyik csapat feladata a szórakoztatás, showműsorokban való szereplés, médiaszereplés, filmek, stb. A csapat másik felének feladata a harcművészeti hírnév öregbítése versenyek által. Előbbinek is van lány és fiútagozata, illetve egy K-Tigers Zero nevű kpop csapata (tizenkét taggal, hét fiú, öt lány) is, akik nem oly régen debütáltak. Ők énekelnek is, tekintve, hogy a K-Tigers számos tagja tud énekelni is, a tánc és a taekwondo mellett.  Ezen kívül pár tag színészként is tevékenykedik, mert játszottak már el néhány filmben kisebb szerepeket. Hírnevüket pedig csak öregbítették azok a más bandákból kivált fiúk és lányok, akik hozzájuk csapódtak.  Ma már a youtube csatornájukon, ami ITT van, 1,29 millió feliratkozó van, legnépszerűbb videójukat pedig 13 millió ember nézte meg (öt éve ez a szám még csak 68.000 néző volt). A K-Tigers gyakorlatilag egy márkanév lett, ami egy taekwondo-iskolaláncot is működtet. Ezekből az iskolákból közel egy tucat van szerte a világban, amiket volt tanulók nyitottak. És szívesen várják az új tagokat most is. A felvételi náluk kompetenciák alapján történik, nem jelenlegi képességek alapján. Miután pedig bekerül valaki, megkezdődnek az edzések, amibe a kemény harcművészeti edzéseken túl, már beleépült a zene és a tánc is, sok egyéb mellett. A felnőttek 8-10, a gyerekek 2-3 órát edzenek naponta. Azért vettem ide ezt a csapatot (igazából utólag), mert teljesen lenyűgöztek. Sikeres sportolókként mertek belekezdeni valami újba, ami hihetetlenül bejött nekik. Tetszik, hogy eredményes sportolók, emellett pedig énekelni és táncolni is tudnak, nem is akárhogyan, illetve néhányan még a filmezésben is kipróbálták magukat. Emiatt a sokoldalúság miatt kerültek ők ide. ///Itt említeném még meg, mintegy mellékesen, hogy én nagyon kedvelem a koreai buskingosokat (utcai táncosok, zenészek) is, mert közöttük is akadnak kivételes tehetségek. Mondjuk a KingdomS nevű formáció, aminek tagjai nem csak jól táncolnak, de énekelni is tudnak. ///



  1. Dimash Kudaibergen
Nem olyan régen akadtam rá erre az igen különleges fiúra, aki elképesztett a hangjával, jellemével, tudásával és nem utolsó sorban kinézetével. De mit kell róla tudni? 1994-ben született Kazahsztánban. Szülei mindketten érdemes művészek hazájukban, ugyanis a komolyzenei, és  kulturális élet jeles képviselői. Családja rendkívül szoros (szülők, nagyszülők, testvérek), és nagyon muzikális, illetve hagyománytisztelő. Már nagyon fiatalon észrevették, hogy abszolút hallása van, ennek köszönhetően öt évesen már fellépett (énekelt), és díjat is nyert. Tíz évesen már dalokat írt, és híres verseket zenésített meg, majd énekelte el azokat. Taekwondozott, úszott és zongorázott is. Tanulmányait mindigis zenei irányzaton folytatta, amiben szintén eltökélt volt, olyannyira, hogy hamarosan doktorija is lesz ebből. Hangterjedelme hat oktáv (egy átlagos emberé csak kettő). Két nyelven beszél folyékonyan, kazahul és oroszul, de tanult angolul és mandarinul is. Emellett tizenkét nyelven énekel: kazah, orosz, mandarin, angol, francia, olasz, ukrán, török, szerb, kirgiz, német és spanyol. Nyolc versenyen vett részt, ebből hatot megnyert, egyen visszalépett, egyen második lett, illetve 27 díjat is nyert (főként Kínában és Kazahsztánban, de nyert az USA-ban és Oroszországban is). Tíz nagykoncertet adott, és több mint 200 egyéb szereplése volt. Kiadott egy albumot, egy nagylemezt, 33 kislemezt, írt tíz dalt, és minden fentebb felsorolt nyelven kiadott egy vagy több dalt. Mindezeken túl még humanitárius munkát is végez, támogatja a beteg gyerekeket, a szegény családokat, a környezetvédelmet, időseket és a kazah kultúrát. Illetve néha-néha még modellként is szerepel. Még leírni sok, hogy milyen sokoldalú is ő. ITT találjátok a youtube linkjét, érdemes belehallgatni, mert elképesztően tehetséges ez a fiú.



  1. Öngyilkos koreai sztárok
Ez egy nagyon érdekes jelenség, amiről már írni akartam egy cikket, de az túl szociológiaira sikeredett. Miért hal meg ennyi fiatal koreai idol? Ennek egyetlen oka maga a társadalom. D-Korea eleve élen jár az öngyilkosságokban, sok más ázsiai országgal együtt. Ez egy összetett dolog, hiszen több ok is felmerül: pénzügyi nehézségek, mentális problémák, családi gondok, munkahelyi gondok, és végül az erős megfelelési (tökéletességi) kényszer. A társadalom tagjai hatalmas nyomás alatt élnek, extrém kihívásoknak kell megfelelniük és hatalmas bennük a megfelelési kényszer. Ez az idolokra hatványozottan igaz. Néhány szabály: szigorú diéta, edzésterv, túlhajszoltság, rajongók zaklatása, kötelező szépészeti műtétek, megszabott kapcsolatok (nem randizhatnak, barátkozhatnak), legalább hétéves szerződések, nincs szabad akarat és vélemény, pénzük felett sem rendelkeznek, erős a versenyszféra, edzőtáborok, stb. Még leírni is rémes! Ez alatt a nyomás alatt pedig sokan összeroppannak.
Jonghyun-énekes: 1990-2017, füstmérgezés, depresszió, túl nagy volt a nyomás rajta.
Lee Ui-soo-fmodell: 1995-2017, akasztás, depresszió, anyagi gondok.
Jun Tae-soo-színész: 1984-2018, depresszió, karrierorientáltság, családi ok
Lee Eun-ju-színésznő: 1980-2005, érfelvágás/akasztás, depresszió, karrier-pénz-erkölcs
U;Nee-énekesnő: 1981-2007, felakasztotta magát, depresszió, stressz, magány.
Jeong Da-bin-színésznő: 1980-2007, akasztás, depresszió, munkahiány, netes támadás
Kim Ji-hoon-énekes: 1973-2013, akasztás, depresszió.
Jang Chae-won-transzgender előadó: 1982-2008, a társadalom támadta.
Jang Ja-yeon-színésznő: 1980-2009, depresszió, stressz, szexuális zaklatás.
Woo Seung-yeon-színésznő/modell: 1983-2009, akasztás, depresszió, jövőfélelem.
Daul-kim-nmodell: 1989-2009, akasztás, depresszió, magány, karriergondok.
Kim Seok-kyun-színész: 1980-2009, akasztás, sikertelen karrier.
Park Yong-ha-színész/énekes: 1977-2010, akasztás, karrier és családi gondok.
Kang Doo-ri-nmodell: 1993-2015: autóbalesetnek álcázott öngyilkosság.
Sulli-énekesnő: 1994-2019, akasztás, depresszió, fóbiák, netes zaklatás.
GooHara-énekesnő/színésznő: 1991-2019, érvágás, depresszió, Sulli halála, zaklatás.
Choi Jin-sil-színésznő: 1968-2008, akasztás. 1994-ben megölték a menedzserét, ami megviselte. 1995-ben balesetet szenvedett. 1994-ben és 1998-ban valaki megpróbálta elrabolni. 2000-től négy évig volt férjnél, két gyereket szült. A férje folyamatosan bántalmazta. Egy hónappal saját halála előtt pedig öngyilkos lett a legjobb barátja. A nő halála után 1,5 évvel az öccse is öngyilkos lett, nem tudta feldolgozni a nővére halálát. 2013-ban pedig a volt férje is öngyilkos lett, őt is depresszió kínozta.



  1. Shota Nakao
Róla nem akarok sokat írni, csupán annyit, hogy meglehetősen nagy oka van annak, hogy ő ide bekerült, sőt talán miatta is íródott ez az írás, és nem véletlenül ez az utolsó cikkem sem idén, vele bezárólag…
1996-ban született, táncos volt (egész életében táncolt), aki 2017 óta tagja volt két japán bandának, a Fantastics-nak és az Exile Tribe-nek is. 2018 áprilisában bejelentették, hogy a fiúnál gyomorrákot diagnosztizáltak. Már előző év vége óta rosszul érezte magát, de nem fordult azonnal orvoshoz. A diagnózis sokkolta, nehezen fogadta el, végül úgy döntött felveszi a harcot, emiatt azonban nem lépett fel többet. A gyógyulására akart koncentrálni. De sajnos már nem sikerült őt megmenteni, 2018.07.06-án 7:23-kor meghalt. 22 éves volt! Korábbi csapata két megemlékezést is tartott érte (egy videósat és egy képeset). Ebben a videóban ő is táncol (1:55nél, fekete-rózsaszín nadrágban). Annyira sajnálom őt…




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése