3/11/2021

A macskák legendája, avagy a misztikus Mau

Macskák a történelemben

A macska kb. 12 millió éve él a földön, és tízezer éve csatlakozott az emberhez. Első ábrázolása pedig 4000 éve Egyiptomban történt.
Egyiptom: szent állatként tisztelték a macskákat (i.e. 2000 óta) különösen a MAU-t. Különleges képességekkel rendelkező templomi macskaként tartották. Egyiptomban a macskákat hatalmas kultusz övezte, hiszen Basztet istennő (föld, termékenység, hold-nap kettősség) hírnöke volt, illetve maga az istennő is szívesen vett fel macska-alakot (Mau).
India: a Mau Egyiptomból került ide, és a gazdagság szimbóluma volt. Kevésbé rangos macskatársai feladata pedig az iratok őrzése (egerek miatt) volt.
Kína: I.e. 1500 Indiából került ide a Mau, és szintén a gazdagság szimbóluma volt. Illetve a rang nélküli macskák szintén iratokat őriztek. De Kínában egyébként is tisztelték a macskákat, mert szellemek és démonok ellenségeinek hitték őket, akik valamiféle mágikus erővel bírtak, és képesek voltak megvédeni az embereket az ártó lényektől.
Japánban pedig szerencsehozóként tekintettek rájuk (amellett, hogy itt is bőszen őrizték a fontos iratokat). Itt jegyezném meg, hogy a buddhizmusban a macskalét a jók kiváltsága volt, vagyis a Mennyország előszobája (út a Paradicsomba).
Ókori népek: a görögök, a rómaiak, a vikingek és a kelták is tisztelték a macskákat. Sőt a mohikán indiánok is. Hol azért, mert ők voltak a szabadság és függetlenség jelképei, hol pedig misztikusnak hitt erejük miatt.
Tengerek: macska minden hajón volt az egerek miatt, így történhetett, hogy előbb utóbb mindenhol voltak már, szerte a világban (a különlegesebb fajok is, mint a Mau).
Középkor: bár maga a Mau még nem utazott be, de eddigre már sok macska volt Európában (Mau-1977) és Amerikában (Mau-1940) is. Akikre felfigyelt az egyház, ugyanis a sátán képmásának hitték őket, illetve a boszorkányok hű társainak. Ennek megfelelően rengeteg macska esett áldozatul a sok éves boszorkányüldözésnek. Nem is csoda, hogy annyiszor pusztított a pestis, hiszen macskák híján rengeteg patkány és egér szaladgált mindenfelé.
A cicák renoméja a 19 század körül kezdett helyre állni, amikoris újra társakká váltak.
Macskák a művészetekben: i.e.2000 óta vannak jelen kéziratokon, sírfeliratokon, szobrokon, pénzérméken, mozaikokon, festményeken, kerámia tárgyakon és pajzsokon.
 
De hová ez a hatalmas tisztelet?
A macskák laikus szemmel is különleges lények, hiszen… kilenc életük van (akár öt emeletnyi zuhanást is túlélnek), mindig talpra érkeznek (a farkával képes a levegőben, esés közben navigálni), megérzi a halált (számos történet kering egy macskáról, aki egy öregek otthonában élt, és mindig ahhoz társult, aki következett). Hatodik érzékük van, látják az aurát (amit más állatok is amúgy), és egy magasabb síkon éreznek meg dolgokat. A doromboló macska jó hatással van az emberre (boldogság, hosszabb élet, egészség, stressz oldás).
 
Macskanők
Kétségtelen, hogy miután megnéztem a filmet, kezdett el jobban érdekelni a macskák legendája, különösen a Mau-é (hiszen a film csodálatosan bemutatta ezt). Azt azonban rögtön kijelenthetjük, hogy igazi macskanők sosem léteztek. Ellenben voltak olyan nők, akikhez köthetünk vagy macskákat, vagy macskásabb (harciasabb) viselkedést. Ilyenek voltak a kelta papnők, a viking harcos-asszonyok vagy az ókori görög amazonok. De akár vehetjük ide a középkori vélt boszorkányokat is.
Manapság azonban egyik sincs. Ma két nőt mondhatunk "macskanőnek". Jocelyn Wildenstein (1945), aki gyakorlatilag macskává plasztikáztatta magát (persze nem direkt, csupán szerinte ő így szép, meg amúgy se plasztikázott soha). A másik lány pedig Nano (becenév, youtube). Ő egy 25 éves lány, aki konkrétan azt gondolja, hogy ő egy macska, csak rossz testbe született. 16 éves kora óta él plüss fülekkel, farokkal és karmokkal.
 
Mau
Most pedig kanyarodjunk vissza ehhez a különleges állathoz. Az egyiptomi mau-t a modern házimacska ősének tekintjük, hiszen az ő fajtája él a legrégebb óta az ember mellett. Ez a macska nagyon ritkának számít, így már ez a tény is egyedivé teszi, de akkor jöjjenek még különlegességek:
. Egyedi vonások: a hátsó lába hosszabb, mint az első. A hátán van egy hosszú fekete csík, ami végig fut a gerince mentén. Hat színben kapható: ezüst, bronz, füst, fekete, karamell, kék/ón.
. A házi macskák közül a leggyorsabb.
. Az egyetlen természetesen foltos házimacskaféle.
. Külsejében a neve. Fején egy skarabeus bogár mintája, vagy pedig egy M-betű rajzolódik ki. Előbbi egyiptomi múltjára utal, utóbbi pedig a nevére. Illetve gyönyörű zöld szemét, mintha egyiptomi stílusban húzták volna ki, tussal.
. Érzékenyebb a hőre, mint társaik, ezért jobban kedvelik a meleget.
. Érzékenyebb a gyógyszerekre, és az altatásra.
. Szokatlanul hosszú a vemhességi ideje.
. Különleges hangok kiadására képes. Alapvetően csendes, ám dallamos csicsergő hangja bárkit megnyugtat.
. Viselkedésének egyedi jellemzője a “kígyó-farok”, ami egy farokrándulás, mintha jelölne, de nem. Ez a hangulatát jelzi.
. Tudja változtatni a szeme színét. Ahogy a hangulata változik, úgy vált a szeme zöldről türkizre.
. Különösen érzékeny: Jó hallás, látás, szaglás. Mindent lát, hall, megfigyel, reagál az őt körülvevő lények (ember, állat) érzelmeire, és kezelni is tudja azokat.
. Vakmerő és játékos fajta, páratlan kézügyességgel. Apróbb tárgyakat felemel, megvizsgál, majd elcsen.
 
És végül: Miért írtam egy egész cikket erről a macskáról?
Mert vonzó a külleme, és a jelleme egyaránt. Mert tekintélyt parancsol. Mert kitartó és ragaszkodó. Mert hamar központi szerepet tölt be az életedben. Mert szerintem ez a világ legkülönlegesebb macskája, ami képes átvenni az életed felett az irányítást, és talán jobbá is tenni azt.  És mindezt miért? Mert különleges, spirituális ereje van... Nem tudom...
Talán engem is megbabonázott az a kismillió kép, amit megnéztem róla... Nem tudom... De azt hiszem, hogy most nagyon szeretnék egy ilyen cicát...



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése