10/30/2015

A Holló franchise

Nagyon jónak tartom magát a Holló filmet is, írtam is róla ITT, de most nem a filmeket fogom csak elemezgetni, hanem kicsit mögé is tekintünk.

Varjú/Holló
A varjak, és rokonaik a hollók rendkívül okos madarak, képesek szervezni, tervezni és kommunikatívak is. Minimálisan még eszközöket is képesek használni. Szellemi képességeik miatt gyakori szereplői a mitológiáknak, mondáknak. Több dolgot is szimbolizálnak. A bölcsességet, a fent említettek miatt. A hűséget, ragaszkodást, kitartást, mert egy életre választanak társat. Rossz óment, mert a lelkek hozójának tartják őket, akik repkednek a világok között. Ahol halott van, ott megjelennek, csoportosan viszályt, harcot, magányosan halált jelentenek. Míg máshol a károgásnak tulajdonítanak jelentőséget, illetve néhány helyen a szerencse jelképei.

A lélek és a varjú/holló
Az északi földrészen több népcsoport mitológiájában is megtaláljuk őket. Ahol csata pusztított vagy valaki meghalt, megjelentek ezek a madarak, hogy a halottak lelkét a túlvilágra szállítsák (van ahol madárrá változva, van ahol pusztán szállítók). Képesek arra is, hogy a halottakat visszahozzák, akár hollóként, akár emberként.

Megjelenésük a kultúrában
Shakespeare, Dickens, Tolkien, Stephen King, de a legismertebb Poe: Holló című verse.
Több mesében is szerepelnek ezek a madarak, hol mint a bölcsesség, hol mint a halál szimbolikáját képviselve.
Meglepően sok filmben is szerepet kaptak, Stephen King több filmje (A kukorica gyermekei, Végítélet, stb.), a legismertebb a Holló franchise, a legújabb pedig a Kemény motorosok.

Holló-franchise

1994: ez a film a franchise legnépszerűbb, legjobban kidolgozott, legtöbb mondanivalóval bíró filmje. Halloween éjszakája, Detroitban az ördög éjszakája, amit egy bűnöző banda vandalizmussal ünnepel. Egy éjjel megölik a szerelmespárt, Shelly-t és Eric Draven-t. Egy évvel később visszatér egy holló segítségével, hogy bosszút álljon.
Most pedig jöjjenek azok a dolgok, amik nagy filmmé teszik:
Eric Draven: az Erik erős, határozott férfit, uralkodót jelent. Draven jelentése vadász, védelmező. Ezzel a névvel már megalapozták a karakter tulajdonságait.
Halloween, az ördög éjszakája, halottak napja: mindegy milyen névvel illetjük, ez az az éjszaka, amikor a halottak és az élők világa közti határvonal a legvékonyabb. Ekkor, a hiedelmek szerint a halottak visszajárnak és meglátogatják szeretteiket, vagy, mint a filmben, bosszút állnak.
A banda: bennük semmi érdekes nincs, átlagos, buta, selejtes bűnözők. A szerepük csupán annyi, hogy okot adjanak a Hollónak a visszatérésre. A főnöknek még van annyi plusz jelentése, hogy ő hozta létre az Ördög éjszakáját, amin a bűnözők rombolnak, gyújtogatnak. A csapatban Myca-nak van egy csepp jelentősége azzal, hogy ismeri a hollók erejét, gyengeségeit. Ők a Roszz-pólus.
A Jó-pólus: a rendőr, a kislány: ők azok, akik segítik a Hollót, akik így veszélyben is vannak. Ők adnak keretet a történetnek.
Eric maga: viaskodik benne a jó és a rossz, a halál és az élet. Minden bizonnyal ilyen lenne az, aki visszatér, és nem találja a helyét. Zavaros a személyisége.
Love: Eric olthatatlan szerelme Shelly iránt abszolút jelen van.
Zene: ITTDalszövegek angolul, de rányomsz egy fordítót és kész is: ITT
Minden dal az árnyékról, a halálról, a sötétségről szól, gyönyörűen keretezik a filmet. A zenék adnak neki egyfajta mélységet. De a zenék régi típusúak így nem túl izgalmasak, mondhatni jellegtelenek egy angolul nem értőnek.
Alternatív Eric: a rendező eredetileg Johnny Depp-et, River Phoenix-et vagy Christian Slater-t akarta a szerepre. Ez azért érdekes, mert most akkor ők lennének halottak. Depp-et nem kell magyarázni, hiszen mindig hasonló filmekben játszott, pályája elején meg főleg. River pedig azért érdekes, mert 1993-ban meghalt, megelőzve a filmet. Ő is hasonló karakter, mint maga a film. Slater pedig azokban az években szintén hasonló kaliberű filmekben játszott.
Brandon Lee: Nem csak ebben a filmben játszott, de ez lett a védjegye. Életéről, melyben szintén van misztikus elem, ITT olvashatsz.
Halála szomorú ugyan, de sok pluszt adott a filmnek, ami eleve a halálról és a túlvilágról szól. Nem tudom ezt eléggé hangsúlyozni, pedig átütő jelentőségű.
Idézetek: Nagyon jó film szövegezése, az idézetek sokat dobnak rajta, a rejtett és nem olyan rejtett sorok, kiváló szövegezés. Idézetek!

1996: Az első rész Sarah-ja felnőtt, hozzá tér vissza, Ashe, akinek fiát és őt magát Halloween éjjelén megölte egy drogkartell.
Ashe Corven: Ashe jelentése hamuszürke, holtak hamva, zavart, stb. Corvin jelentése hollószerű. Coven pedig gyülekezet, egyezség, szövetség. A névvel megint jól operált a rendező, mert illik magához a filmhez.
Ismétlés: ugyanolyan bugyuta banda, hatalommániás, spirituális főnök, és újabb misztikus csaj a gonosz szolgálatában. A Gonosz-oldal szinte ugyanaz.
Sarah: A kislány felbukkanása az előző részből nagyon jó ötlet. Jó ötlet, hogy felnőtt, hogy tetováló lett belőle és hogy ő segíti Ashe-t. A végén meg is hal a fiúért, így körbe ér a történet.
Vincent Perez: Hmm, mint holló, nem is tudom. Küllemben igen, de valahogy mégsem.
Love: Sarah és Ashe között kezd kibontakozni, de révbe nem ér, talán a túlvilágon…
Zene: A zenék és előadóik is illenek a Holló-filmek világába, a dalok egy fokkal ütősebbek, bár nekem még mindig nem az igaziak. Zene!

2000: Alex Corvis-t kivégzik, miután barátnője, Lauren meggyilkolásával megvádolják. A fiú visszatér és szerelmének a húgával igyekeznek kézre keríteni a valódi gyilkosokat.
Corvis: Corvus jelentése latinul holló. Corvin jelentése hollószerű. Megint egy jól sikerült névválasztás a főhősnek.
Ellenség: változás, mert korrupt rendőrök, változás, mert nincs Halloween. A főhőst nem megölik, kivégzik egy fegyházban, miután elítéli egy bíróság. A gonoszak most okosak, rafináltak és rendőrök, bár a misztikus vonal jelen van a főnöknél.
Zene: Az 1996-os és a 2000-es filmekben sok zenész ugyanaz, ugyanazt a szintet, hangzást hozzák,ami jó. Igazából ütősek ezek is. De mivel ez a film jobb, így a zene is jobban keretezi, mélységet adva neki. Zene!
Love: Alex szerelme Lauren iránt, illetve valami kezdetleges romantika Alex és Lauren húga között, ám inkább csak a testvér részéről, és talán csak plátói, de ott van!
Eric Mabius: sem küllemben, sem jellemben… de mégis üt!
Vélemény: ez a rész nekem sokkal jobban tetszett, mint az előző vagy az ezt követőek. A zenék fenomenálisak, a sztori ütős, a holló sminkje is tökéletes. Minden szál egyenként is kiválóan működik. Ez a Holló, a franchise nélkül is erős lenne.

2005: A frissen szabadult Jimmy és szerelme Lilly egy sátánista csoport áldozatai lesznek, ám Jimmy visszatér…
Jimmy Cuervo: A cuervo az holló spanyolul.
Ismétlés: Visszatértek a bandához, a misztikumban élő őrült szerelmespárhoz. A banda többi tagja sem értelmiségi és a brutalitás a lételemük. Ezzel ki is merült az ellenség kategória, de lehetne még párhuzamokat vonni a történet többi szálában is.  
Love: Jimmy és Lilly szerelme átszövi a sztorit, majd a túlvilágon egyesülnek.
Zene: Nem kimondottan erősek a számok, inkább elvontak, lágyak, nem feltétlenül illenek a filmhez. Bár ez a film maga sem túl ütős,így talán mégis ideillőek. Zene!
Edward Furlong: sem küllemben sem jellemben, ám mégis illett a szerephez, de nem tökéletesen. Ide mondjuk valamilyen más nemzetiségű színész jobb lett volna.

1998-as sorozat: Eric és Selly története egy sorozatban…ami egy évet élt meg…
Ezt nem elemezném le, mert nem kimondottan a franchise része és az első rész újrafilmezése. Persze vannak benne újabb, másabb elemek, de ehhez az íráshoz nem járul hozzá. Annyit elmondanék, hogy Dacascos jó választás volt, és a cowboy bele vitele is jó ötlet. 10/7-8, ha pontoznom is kéne az egész sorozatot.

Miért is írtam meg ezt a cikket? Mert jó barátom a misztikum és ez a film megérdemelte, hogy rászánjam az időmet. Mindazon által, mindegyik film jó volt, 8-9-10-es filmekről beszélünk, jó színészekkel, jó főszereplőkkel (akik istenien voltak maszkírozva), klassz zenékkel (igen mindegyik klassz, bár nyilván nem mindegyik tetszett). A kerettörténet, a vontatott mégis izgalmas megközelítések... 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése