11/09/2015

Eltűntek

Mostanában rengeteg eltűnésről olvastam, és megdöbbentő, hogy mennyi ember, nő, férfi és gyermek tűnik el nyomtalanul. Ezért hiszem, hogy nem árt, ha szentelek egy cikket ennek a jelenségnek.

Kezdetnek itt van két oldal is:
Egy angol wikipédia cikk több száz esetről számol be, de ezek pusztán a leghíresebbek, vagy korának legfelkapottabb eltűnései.
Ez pedig egy olyan oldal, amely konkrétan eltűnt személyek megtalálására jött létre. Igen megrázó olvasmány, pedig én a feléig jutottam el.

Az első öt történelmi eltűnés:

Spartacus
(I.e.111-I.e. 71.)
A trák származású lázadó rabszolgavezérről biztosan hallottál már, így nem részletezem az életét. Spartacus a Lucania mellett vívott csatában meghalt, de akkor mit keres itt? Azért került ide, mert senki sem látta, amikor a vezér meghalt, holtteste sem került elő sosem. Azért feltételezzük, hogy meghalt, mert többé senki sem hallott felőle. Mi van azonban, ha életben maradt, de harcolni már nem akart, vagy megsérült, vagy megelégelvén a harcokat Trákia felé elmenekült? Személy szerint azt gondolom, hogy abban a csatában ő meghalt, de ki tudja?

Ambiorix
A férfi a gall eburon törzs feje volt Julius Caesar idejében. Lázadást szervezett a hódító rómaiak ellen, ami azonban néhány sikeres csata után kifulladt, Caesar pedig gyakorlatilag kiirtotta az eburon törzset. A vezér azonban nem halt, hanem átkelt a Rajnán, majd eltűnt a gall erdőkben, I.e. 53-ban. Soha többé nem került elő, pedig a császár kerestette. Valószínűleg beépült egy másik gall törzsbe, akik vagy bújtatták, vagy azt sem tudták ki ő.

Caesarion és testvérei
Itt már írtam egy cikket Marcus Antonius-ról, ahol részletesebben is írtam a családjáról. Caesarion (Cézár és Kleopátra fia) 14 évesen hunyt el, miután India felé menekült, majd Augustus csele miatt visszafordult, amikor is az új császár megölette.
Alexander H. (Marcus A. és Kleopátra fia) kb.10 évesen halhatott meg miután Augustus a saját húgának adta a fiút, hogy nevelje fel. De aztán valószínűleg megölette hatalomféltésből.
Kleopatra S. (Marcus A. és Kleopátra lánya). Ő bizonyítottan férjhez ment egy királyhoz, gyermeket szült neki, majd meghalt, sírhelye ismert. De halálának ideje, körülményei nem.
Ptolemaiosz P. (Marcus A. és Kleopátra fia) kb. 6 évesen halhatott meg miután Augustus a saját húgának adta a fiút, hogy nevelje fel. De aztán valószínűleg megölette hatalomféltésből.
Mint írtam fentebb, mindannyian meghaltak, valószínűleg. A hercegnőt most kiveszem az elemzésből, mert az ő élete a haláláig nyitott könyv. Pusztán azon érdekes elgondolkozni, hogy mikor halt meg és erről miért nincs pontos feljegyzés, csak azt tudjuk, hogy I.e 10 és I.u. 10 között valamikor lelte halálát. Lehet, hogy elváltak a királlyal, aki 4-ben újranősült, vagy hirtelen halt meg, vagy utolérte őt a testvérei végzete. Ezt nem tudni, csak az bizonyos, hogy halála után a férje eltemette. Caesarion-ról semmilyen feljegyzés sincs állítólagos halála után, amit csak azért vonnak kétségbe többen, mert nincs rá bizonyíték. Van, aki azt gondolja, hogy sikerült eljutnia Indiába, de rettegett visszatérni, emiatt nem tartott tőle a császár. Ott pedig teljes ismeretlenségben halt meg. A két kisebb fiúról tudjuk, hogy Octavia, Augustus nővére nevelte őket, de ezt követően semmi írás nem maradt fenn róluk, talán mert meghaltak. Talán betegségben, talán kivégezték őket, de talán életben maradtak és felnőttek, majd mivel szüleik halálakor még nagyon kicsik voltak, romanizálódtak és Róma ismeretlen polgárai lettek.
Én azt gondolom, hogy mindhárman meghaltak. A két kisebb talán betegségben, de szerintem Augustus mindhármukat kivégeztette. Gondoljunk csak bele, hogy milyen veszélyes lett volna életben hagynia olyan erős, hatalommal bíró emberek gyermekeit, mint Kleopátra, Augustus és főleg Cézár. Fenn állt volna folyamatosan az esélye, hogy lázadást szerveznek, vagy hozzájuk hű elemek szabadítsák ki őket. Augustus pedig nem volt buta ember, ügyesen takarított el minden útjában álló embert, így valószínűleg ezeket a gyerekeket is.

IX. légió
Több római légió is tűnt el a hadjáratok során, például a 21. és a 22. is (előbbi feloszlott valószínűleg, utóbbit Júdeában mészárolták le valószínűleg), de a 9. légió története a legtitokzatosabb. Az addigra már több mint 150 éves múltra visszatekintő légió I.u. 108-ban tűnt el York közelében, mind a 2500 katonájával. A következő hír, hogy helyettesítésükre 122-ben, a VI. légió megérkezik a területre. Hova tűntek? Erre több elmélet is született!
  1. Akkoriban észak felöl folyamatosak voltak a támadások és több csata is zajlott. Előfordulhat, hogy az egyik ilyen csatában az egész légió odaveszett, vagy fogságba esett.
  2. A Rajna-menti településeken találtak bizonyítékokat, hogy a légió, vagy egy részük, 104-120, esetleg 130 között is a területen járt. Parancsnokok sírjai, érmék, feljegyzések. Azt azonban nem tudjuk, hogy az egész légióról van e szó. Van, aki azt mondja, hogy ez csak egy kisebb felderítőegység volt, akik után később jött (vagy jött volna) a légió nagyobb fele. Van, akik szerint – mivel a légiók folyamatosan váltották egymást – egy másik légió helyére érkeztek meg, eleinte egy egységgel, majd mindenki más is. Tehát bizonyított, hogy a légió a területen járt, de lehet csupán 10 embere, vagy akár mind a 2500. 
  3. Akkoriban egy légiónak nem volt „örök élete”. Lehetséges, hogy feloszlatták őket egy sikertelen csata után. Lehet, hogy oly sokan haltak meg közülük egy csatában, hogy a maradékot másik légióba osztották be. Lehet, hogy egyszerűen feloszlottak, mert féltek egy megtorlástól (talán bukott csata), vagy hazavágytak, vagy új életet kezdtek. Lehet, hogy egyszerűen beolvadtak egy másik légióba vagy teljesen átnevezték magukat.
Valens császár
Kr.u. IV. sz-ban volt római császár, egyike az utolsóknak. 14 évig uralkodott, majd 50 évesen elhunyt. Több sikeres csatát is levezényelt, majd a Drinápoly-i csatában életét vesztette. Miért van akkor a listán? Mert bár négy krónika is beszámol haláláról, senki sem látta azt. Holttestét sem találták meg a csatatéren, hírét sem hallották ezután. Beszámolók szerint megsebesült, majd egy sátorba vitték, ahonnan nem jött ki többet. Mi történhetett? Vagy tényleg meghalt, vagy hozzá hű emberek kimentették, hogy ne kerüljön ellenség kezére. Ám, ha valóban megsebesült, talán így is meghalt.

A CP öt legelső eltűntje:

Dorothy Harriet Camille Arnold
1886-ban született gazdag arisztokrata családba, 1910-ben tűnt el, amikor otthonából vásárolni indult. Később egy bolt tulajdonosa beszámolt arról, hogy nála járt, és elmondta, hogy a lány vidám volt és ebédelni készült az anyjával. Ezután a lányt nem látták többé. A szülők annyira féltek a pletykáktól, hogy hetekig nem szóltak a rendőrségnek, pusztán a család ügyvédjét értesítették, aki magánnyomozásba kezdett, de semmit sem talált. A rendőrség, miután őket is értesítették, szintén semmit sem talált. Elméletek persze születtek:
-          A lánynak volt egy udvarlója, George Griscom, akitől tiltották szülei, de ettől még találkozgattak. Azonban – bár sokan gyanúsították őt – nem került elő ellene semmi terhelő.
-          A családja azt gondolta, hogy a lányt kirabolták és megölték, miközben a Central Parkon át tartott hazafelé (a park már akkor is a bűnözés melegágya volt), testét pedig a csatornába dobták. A rendőrség mindkét helyszínt átkutatta, hiába.
-          Felmerült, hogy elesett és amnéziás lett, de nem találtak senkit a kórházakban, aki hasonlított volna rá. Mások szerint elrabolták, de senki nem kért váltságdíjat, illetve egy igen forgalmas szakaszon sétált fényes nappal, nehéz lett volna csak úgy elrabolni. Volt párja szerint öngyilkos lett, mert sikertelen író volt. Egyszer pedig levél érkezett a családhoz „Jól vagyok! Dorothy” felirattal, ez kegyetlen tréfának bizonyult.
-          Akkoriban felröppent a hír, hogy a lány terhes volt, abortuszra ment, ahol elhunyt és testét elhamvasztották. Működött a városban egy ilyen abortusz-ház, ami igen nagy hírnek örvendett, vagyis inkább volt hírhedt, mert sokan betértek oda, de kevesek jöttek ki. Egy ottani orvos beszámolt róla, hogy egy bizonyos Dorka Arnold járt náluk, meghalt, elhamvasztották, de nem volt egyéb bizonyíték, a lány családja pedig egyenesen megtagadta ennek a puszta feltételezését is.
-          Később egy elítélt gyilkos vállalta magára a gyilkosságot, de sztoriját leellenőrizve hamisnak találták azt.
-          Miután családja meghalt, hivatalosan egy közleményt adtak ki az ügyvédeik, nyomozók, hogy a lány öngyilkos lett. Bár a család azt gondolta, hogy a lányt megölték.

Robert Clarence Dunbar
1912-ben a négy éves Bobby eltűnik, miközben szüleivel kirándulnak egy tó partján. Miután a riasztott rendőrség átkutatja a területet és nem talál holttestet, megállapítja, hogy a gyermeket elrabolták. Nyolc hónap múlva a fiút megtalálják egy William Walters nevű férfinél, aki azt mondja, a fiúra csak vigyáz, mert az anyja máshol dolgozik. Nem hisznek neki, letartóztatják, majd megérkeznek Bobby szülei, akik azonosítják a zavart kisfiút, majd hazaviszik. Egy hónapra rá megérkezik Julia Anderson, aki elmondja: 14 hónapja küldte 3 éves fiát, Bruce Anderson-t, Walters-hez megőrzésre. Nem hisznek neki, Walters-t elítélik 2 évre, de állítja ártatlan, Julie pert indít, de nincs pénze végigvinni, így feladja. Bobby pedig Bobby-ként nő fel, míg 1966-ban meg nem hal. 2004-ben azonban egy DNS teszt bebizonyítja, hogy Bobby Dunbar nem Bobby Dunbar, vagyis a kisfiú, aki 1912-ben eltűnt, azóta sem került elő. Ki volt akkor Bobby? Valószínűleg Bruce!
Ez  a történet úgy ahogy van nonszensz és alig hiszem el, hogy valóság. Egy anya, hogy nem ismeri fel a saját gyermekét? Sem Julia, sem Lessie Dunbar nem ismerte fel a fiút 100%-ban. 8 hónap telt el! Az eset miatt megnéztem a kislányom képeit és bizony megismerném most is! Vagy érezném, ösztönből, nem tudom. De hihetetlen! Aztán a rendőrök 2 ember vallomására is azt mondja, hogy nem hisznek nekik, mivel szegények, esélyük sem volt igazuk bizonyítására, így egyiket elítélik, a másiktól elveszik a fiát! Julia helyében én SOHA nem adtam volna fel, soha nem vehetik el a gyerekem! A kisfiút senki sem kérdezte meg, csak mendemondák keringtek, később meg azt hitte, amit mondtak neki. Felháborító ez a történet!

Charles White Whittlesey
1884-1921 között élt háborús hős volt. Az I. világháborúban szolgált, sok csatában részt vett, az utolsóban 554 katonából csak 190-en tértek haza, sok borzalmat túlélve. A férfi később leszerelt, több érdemrendet is kapott, majd ügyvédként kezdett dolgozni. Nagyon szerény ember volt, akit valódi hősként ünnepeltek az USA-ban, de nagyon nyomasztották az átélt borzalmak rémképei. 1921-ben egy gőzhajóval Havannába indult, de erről az útról senkinek sem szólt. A kapitány elmondta, hogy a férfi kedélyes volt, éjjel fél 12 felé aludni tért. Ezután azonban soha többé nem látta senki az ünnepelt katonát. Mi történhetett? Szerintem és más következtetések szerint is, öngyilkos lett. Rengeteg erre utaló jelet találtak: friss végrendelet az irodában, barátoknak írt erre utaló levelek, állandó panaszkodás a rémálmokról, a depresszióról, a bűntudatról, hogy ő életben maradt, nyomasztotta a körülötte zajló felhajtás, stb. Úgy gondolom, hogy mindez sok volt az érzékeny férfinak.

William Gaffney
1927-ben tűnt el a 4 éves gyermek, miközben egy 3 és egy 12 éves fiúval játszott lépcsőházukban. Amíg utóbbi bement addig a két kicsi eltűnt. A 3 évest a tetőn találták meg és azt mondta, hogy a mumus vitte el a kis Willy-t. Később egy szemtanú látta a kisfiút, amint egy idős férfi vigasztalja, mert a mamája után sírt. Készítettek egy vázlatot a férfiról, amin a 3 éves gyermek is felismerte a mumust. 1934-ben azonban letartóztatták Albert Fish-t, a „brooklyni vámpír”-t, aki bevallotta ennek a gyermeknek is a megölését, sok más esettel együtt. A szemtanú azonosította, így szavait igaznak találták, elítélték. Tényként kezeljük, hogy a kisfiú meghalt és Fish ölte meg, de mivel teste soha nem került elő és lehet, hogy a gyilkos csak „nagyzolt” (gyakran előfordul sorozatgyilkosoknál, hogy hazudnak, mert még aljasabbnak, rémisztőbbnek akarnak hatni), ma is eltűntként kezeljük.

Bessie Louise Haley Hyde és Glen Rollin Hyde
A 23 éves Bessie és a 30 éves Glen 1928-ban tűntek mialatt a nászútjuk során vadvízi-kalandtúrára indultak a Colorado-folyón. Miután nem tértek haza az útról, családjaik keresni kezdték őket, de csak az összeroncsolódott csónakjukat találták meg a folyón hánykolódva. Mivel testüket nem találták meg, számos pletyka szárnyra kelt, hogy Bessie elszökött, hogy lelőtték őket, stb. De a legvalószínűbb, hogy vízbe fulladtak.

Híres eltűnések:

Sok híres eltűnés volt a történelem során, én az alábbiakat választottam. Megoldott ügyek is vannak közöttük.
Amelia Earhart
1897-ben született, majd környezete döbbenetére pilóta lett 1920-ban, mellette volt civilállása is, de nőként ez akkoriban nagydolog volt. Lindbergh 1927-ben átrepülte az Atlanti-óceánt, ekkor döntötte el, hogy ő is ezt akarja,1928-ban meg is tette. Ezután több sikere is volt (4 nagy út, négy nagy díj), mint pilóta, amikre büszke volt, ám sok ellenséget is szerzett. 1937-ben indult el utolsóútjára, hogy megkerülje a Földet, mint az első nő. Azt tervezte, hogy az út után visszavonul. Egy hónapnyi repülés után nem jelentkezett többet. Egész évben kutattak utána, de hiába, 1939-ben halottnak nyilvánították. Az általános teória szerint a rossz navigáció miatt eltévedt, majd kifogyott az üzemanyag és lezuhant. Az évek alatt többször is hitték, hogy megvan, de nem így volt, mások szerint meg elfogták a japánok. De volt itt amnézia, titkos visszavonulás, kémvád is. 2014-ben azonban alapos kutatás után megtalálták azt az atollt (Nikumaroro), ahol Amelia és másodpilótája landolhattak. Megtalálták a repülőt a víz alatt és pár személyes tárgyat, illetve csontokat egy táborhelyen. Nagy valószínűséggel pont kerül az eltűnés végére és megállapítható, hogy a két pilóta túlélte a zuhanást, majd miután nem érkezett értük senki, meghaltak.

Madeleine McCann
A 4 éves brit kislány, Maddie 2007-ben tűnt el, miközben szüleivel Portugáliában nyaraltak. A szülők lefektették a kislányt és kisebb ikertestvéreit, majd szórakozni mentek, óránként jártak fel ellenőrizni a gyerekeket, akik egyik órában aludtak, a másikban pedig nyitva volt az ablak és Maddie eltűnt. Hajnalig mindenki a gyereket kereste a szállodában. Később a portugál, még később a brit rendőrség is nyomozott az ügyben, de a kislány nem került elő. Több elmélet született, egyik szerint gyerekkereskedők vitték el a gyereket, akit vagy eladtak, vagy megöltek a hírverés miatt. A másik elmélet, amit a rendőrség igyekezett bizonyítani, hogy a lánnyal a szülei végeztek. 2015-ben újabb fejlemények vannak az ügyben, de mindkét fejleményt még vizsgálják. Én furcsállok azonban valamit. Miért hagyták a szobában Maddie testvéreit? Miért nem hallott a két kicsi semmit? Mi alapja lehetett a szülők gyanúsításának? Ha pedofilok vitték el, akkor miért marat a két kicsi ott, őket is elvitték volna szerintem. Én két dolgot gondolok, vagy a szülők tettek vele valamit (bár szülőként ezt nem bírom elhinni), vagy megrendelésre rabolták el. Azóta pedig hol lehet? Vagy új családjával él teljes nyugalomban, vagy már rég halott, hiszen ekkora hírveréstől megijedhettek az elrablók.

Lindbergh baby
Az 1930-ban született kisfiú apja a híres pilóta Charles Lindbergh volt. A kisfiút 1932.03.01-jén rabolták el otthonából (emeleti gyerekszoba), úgy, hogy családja is a házban volt. A rendőrség átkutatta a területet és egy létrát talált a helyszínen, illetve néhány lábnyomot. Hamarosan megérkezett egy váltságdíj-levél is a családhoz, amiben pénzt kérte a babáért. Ezt később több levél is követte, de hiába fizetett a család, a gyerek nem került elő. Május 12-én megtalálták a kicsi már oszlásnak indult tetemét 7 km-re a család házától, fejbe vágták a gyereket és már március 2-án halott volt. Ezután hajtóvadászat indult a tettesek után. Névtelen bejelentés nyomán rájöttek, hogy a család egyik alkalmazottja is benne volt, de a nő még a kihallgatása alatt ciánt vett be. Ősszel letartóztatták Bruno Hauptmann, ácsot, mert megtalálták nála a váltságdíj egy részét, illetve annak a tanárnak a címét, számát, aki közvetített a rendőrségnek a rablóktól. Hiába mondogatta, hogy ártatlan, a pénzt kapta, rekordsebességgel halálra ítélték. Az ítélet után sokan kételkedtek abban, hogy a férfi volt a tettes. Például a váltságdíj-leveleket egyértelműen nem ő írta. Én azt gondolom, hogy, akitől a pénzt kapta és a nevelőnő voltak a tettesek (de addigra mindketten meghaltak ugyebár), Bruno pedig áldozat volt, de azt sem tartom kizártnak, hogy ő volt a 3. társ. A lényeg az, hogy nem sokkal később, hogy elvitték a gyereket valamelyikük meg is ölte, nem is akarták soha visszaadni, vagy megijedtek (bár ezt nem hiszem, mert volt képük pénzt kérni a már halott gyerekért). De nekem cseppet gyanús a közvetítő tanár szerepe is.

Anastasia Romanov
A Romanov-lány története sok éven tartotta izgalomban az emberek egy részét, volt idő, mikor mindenki azt találgatta, hogy vajon hova tűnhetett el? Az utolsó orosz cár legkisebb lánya (3 nővére és egy öccse volt) 1901-ben született, majd 1918-ban kivégezték családjával együtt. Ezután számos legenda kelt szárnyra, hogy a család elbújt, hogy Ana és öccse túlélték. Később több ál-Alekszej és ál-Anasztázia is felbukkant, utóbbiból a leghíresebb Anna Anderson volt. 1991-ben megtalálták a cári család és cselédjeik maradványait, kivéve Alekszejét és az egyik lányét. Emiatt még jobban felerősödött a „hol van a két gyerek? Talán élnek!”- szemlélet. Mindenkit az érdekelt, mi lett Alekszejjel és Anasztáziával (holott kiderült, hogy nem Ana csontjai hiányoztak, hanem Marija-é). 2007-ben azonban megtalálták a hiányzó két gyerek csontjait is, lezárult a legenda. 1998-ban eltemették a családot a Romanov-kriptába és a még élők is engedélyt kaptak, hogy odatemetkezzenek, illetve 2009-ben az oroszok rehabilitálták a családot és elismerték, hogy kivégzésük, trónfosztásuk jogtalan volt. Jelenleg a jelképes „uralkodó” Marija Vlagyimirovna nagyhercegnő.

Beaumont gyerekek
Korának szintén leghíresebb eltűnési ügye volt ez. 1966-ban három testvér Jane (9), Arnna (7) és Grant (4) Beaumont tűntek el egy strandolás alkalmával. Nagy erőkkel keresték a gyerekeket, a strandon szemtanúk szerint egy magas szőke férfival játszottak, úgy látták, a gyerekek ismerik a férfit. Dél körül, pedig egy boltos jelentette, aki ismeri a gyerekeket, hogy nála vásároltak. Utolsó észlelésük a helyi postás által történt, 3 órakor, amint otthonuk felé sétáltak vidáman, de a férfi nem volt biztos az időpontban. Pár hónap múlva egy nő látni vélte őket a mellette lévő lakatlan házban, aztán hamis levelek érkeztek Jane-től. Több sorozatgyilkost is gyanúsítottak, de egyik fiatal, másik öreg volt a profilhoz képest, míg egyik csak fiúkat, a másik csak lányokat rabolt, vagy nem egyezett a korcsoport. Lényegében egyiket sem zárták ki, de nem is bizonyítható, hogy ők lettek volna. Sosem derült ki, hogy ki rabolhatta el őket, de én úgy gondolom, hogy egyike a gyanúsítottaknak, konkrétan két férfire gondolok, akik hasonlítottak a ’66-os fantomképre.

Petőfi Sándor
Petőfi, országunk leghíresebb eltűntje. Róla nem szerettem volna írni, hiszen nincs ebben az ötben benne, de ITT egy oldal, aminél jobban, alaposabban össze sem lehetne foglalni a történéseket.

Eltűnt családok

Rémes, ha emberek tűnnek el, de mi van, ha egész családokkal történik meg ugyanez. Nyílván van más eset is, talán megoldatlan is, én csak ezeket a megoldottakat találtam.
McStay család
2010-ben tűnt el a család, Summer (43), Joseph (40), Gianni (4) és Joseph Jr. (3). 10 nappal az eltűnésük után a férj testvére behatolt a házba, ahol azt látta, hogy a család sietve távozott. Ezután megtalálták a kocsijukat, ami pár napja állt a mexikói határ közelében, de átvizsgálásával sem mentek semmire, illetve azt sem tudni, hogy a kocsi előtte hol járt. Ezután sok év telt el, rengeteg teóriával. Volt, aki azt mondta drogügybe keveredtek, mert le voltak égve, mások szerint menekültek (állítólag Mexikóba szöktek), volt, aki szerint Summer megölte a férjét (ismert volt különcségéről), de gyanúsították a nő exbarátját is, akimeg vandalizmusáról ismert. De gyanúsnak találták Chase Merritt-et, Joseph üzlettársát, aki volt már büntetve. 2013 őszén azonban a sivatagban megtalálták a család maradványait. 2014-ben pedig letartóztatják Merritt-et, de súlyos betegsége miatt még nem került sor tárgyalásra.

Jamison család
2009 októberében tűnt el a család, Bobby (44), Sherilynn (40), Madison (6). A család házat akart venni távol a civilizációtól, ezért elutaztak véglegesíteni az eladást. 8 nap múlva azonban a család barátai aggódni kezdtek, mert nem adtak életjelet, keresni kezdték őket. A kocsijukat megtalálták egy töltében az út mentén. A család kutyája az autóban volt bezárva, de a családnak nyoma sem volt. Az ezt követő években rengeteg teória látott napvilágot: megrendezték a saját haláluk, tanúvédelem alatt állnak, megölték őket vagy egymást, csoportos öngyilkosság, de volt, aki Bobby apját gyanúsította, akivel durva perben állt a család, aztán sokak szerint a család kábítószer élvező és terjesztő is volt egyben. Volt, akik szerint a nő kapcsolatban állt a maffiával. De voltak furcsa ügyeik is, például azt mesélték, hogy szellemek laknak a házukban, meg mindenféle kultuszokról beszéltek és gyakran zavartan is viselkedtek. Azonban semmire sem találtak a nyomozók megdönthetetlen bizonyítékot. 2013 őszén azonban megtalálták a kocsitól 3 mérföldre egy hevenyészett sírban a család maradványait. Haláluk okát nem hozták nyilvánosságra, de közszájon forog a fejbelövés és a leszúrás teóriája is. Sajnos a tettesek kilétére nem derült azóta se fény.

Alaszkai család
2014 nyarán tűnt el az alaszkai család, Brandon Jividen (38), élettársa Rebecca Adams (23) és a nő két gyermeke, Michelle (5), Jaracca (3) Hundley, illetve a család kutyája, Sparks. Pár nappal a családjaik jelentették az eltűnésüket. Nagy volumenű keresésébe kezdtek, se semmit sem találtak. Amikor kikérdezték a rokonokat, ők azt mondták, hogy Rebecca nagyon szomorú volt és nem árulta el, hogy mi a gond. 2015 tavaszán azonban a család házától nem messze egy erdős területen megtalálták a család és a kutya maradványait, egy fegyver volt a testek mellett. Később a nyomozók megállapították, hogy Brandon végzett a nővel, a gyerekekkel, majd a kutyával, végül öngyilkos lett. De, hogy miért tette, arra semmilyen magyarázat sincs.

Az eltűnt családoknál gyakran vonnak a médiumok párhuzamot, kivéve az alaszkai család esete. De az McStay és Jamison család esetében sok a hasonlóság, a párhuzam. 4 hónapon belül tűnt el mindkét család, majd ugyanazon a héten találták meg testeiket. Minkét esetben a kocsiktól nem messze találták meg a testeket, egyik esetben sem találták meg őket a hivatalos keresés alatt. Mindkét család esetében számos furcsa és bizarr dologra bukkantak (főleg Jamison-éknál). Mindegyik esetben felmerült a drogkereskedelem is. Ezeken túl is vannak párhuzamok, de nem megyek bele, mert véleményem szerint ez két különálló eset, semmi közük egymáshoz.

Eltűnt falvak

Még rémisztőbb az eset, ha nem személyek, családok tűnnek el, hanem egész falvak.
Anjikuni falu
1930.11.13-án egy prémvadász tért be a faluba tíz napos vadászat után, ismerte a falut és az ott lakókat is. Miután beért az alig tíz házas, 40 fős eszkimó településre, megdöbbenve vette észre, hogy sem a lakók, sem a hozzájuk tartozó 50 kutya sehol sincs. Mindent a helyén talált, az ételek megégtek a már csak parázsló tüzek fölött, az éppen varrt ruhákban benne volt a tű és minden fegyver, ruha, szán a helyén volt, mintha egyszer csak felszívódtak volna az emberek. Megállapította azt is, hogy mindez 8-10 órája történhetett, a tűz hamujából tudta meg. Tudta azt is, hogy egyetlen eszkimó sem hagyja otthon fegyvereit, ruháit, még ha sietve is távozik, illetve sem kutya, sem szánnyomokat nem talált. Ezután elsietett a legközelebbi városkába, majd egy csapat lovas rendőr el is indult a faluba. Útközben kikérdeztek egy másik prémvadászt, aki elmondta, hogy különös fények (helyet és színt is változtattak) cikáztak minap az égen a falu közelében. A férfi azt is elmondta az nem a sarki fény volt, mert azt egész életében nézte és jól tudja milyen. Ezután, a rendőrök átnézték a falut és megállapították, hogy a falu temetőjéből kiásták a halottakat (vagy mindet, vagy néhányat, forrás váltogatja, ahogyan a rajtuk lévő kavicsok helyzetét is). Illetve a falu legszélén találtak néhány kutyát, akik éhen haltak. Nagyon sok verzió kering a neten arról, hogy mi történt. Van, akik szerint elvándoroltak, vagy UFO-k vitték el őket, vagy a kormány szabadult meg tőlük. Míg mások szerint a prémvadász hazudott, vagy az hazudott, aki megírta a sztorit. Már hónapokkal később sem akadt senki, aki elmesélte volna mi történt, mert a rendőröket áthelyezték például. Sokak szerint a falu csak odébbállt, de nem akkor és nem úgy, ahogyan azt mesélték, hanem felpakolták a kutyákat, cuccaikat és elmentek (kultuszukat nem ismerem, akár a halottakat is elvihették). De jelenlegi kutatások szerint, a cikk írója egyszerűen hazudott: bár Labelle létezett, de a kérdéses időben a környéken sem járt. Majd miután a kis cikket (ami hat házról és 30 emberről, meg néhány kutyáról szólt, sírrablásról szó sem volt benne) felkapta az országos sajtó, eltűntek azok, akik állítólag mesélhettek volna (áthelyezték a rendőröket például), illetve a cikk melletti kép is hamis (vagyis archív) volt. Én azt mondom, hogy vagy élénk volt az író fantáziája vagy pusztán egy természetes vándorlás történt. Mindenképp az eredeti cikket vegyük figyelembe, ne az adalékokat.

Roanoke
1587-ben 116 (17 nő, 9 gyermek, a többi férfi) telepes költözött az Újvilágba, mintegy kísérlet képen. Berendezkedtek, de hamarosan nehézségek léptek fel, mert nem tudtak termeszteni, gondjaik voltak az ellenséges indiánokkal (csak a kroatanokkal voltak jóban), így White visszatért Angliába, hogy élelmiszert, katonákat hozzon, de megegyezett a telepesekkel, hogy menniük kell, hagyjanak jeleket a fákon. Sajnos White csak 1590-ben tudott visszatérni, ekkorra azonban eltűntek a telepesek. A telep oszlopába a Croatoan szót, egy fában a Croa betűket találták, utalva vagy a szomszédos szigetre, vagy a békés indiánokra, de nem vezetett nyomra ez sem. Mi történt? Talán az akkoriban portyázó spanyolok végezték ki őket, talán beépültek a croatoan indiánok közé. Pár éves az az elmélet, ami egy elhagyott térkép alapján merült fel, hogy a kolónia nem délre, hanem nyugatra vonult és kezdett új telepbe. Ha ez igaz, akkor viszont előbb-utóbb biztosan beépültek a helyi indiánok közé, már, akiket nem öltek meg. Jelenleg több feltevés is él: 1. Azokban az időkben rémes aszály pusztított és a telepeseknek esélyük sem volt ott, ahova lehelyezték őket, így lehet, önszántukból álltak tovább, talán délre, talán nyugatra. Ha délre, akkor később meghaltak, mert arra keresték őket és nem voltak sehol. Ha azonban nyugatra, akkor meg van az esélye, hogy sikerrel jártak, de mivel később sem bukkantak fel, sem a leszármazottaik, így valószínűleg ott lelték halálukat, vagy már az odaúton. 2. Egy ellenséges törzs lemészárolta őket, de akkor miért nem voltak csontok? Talán elvittek mindenkit, a férfiakat rituálisan ölték meg, a nőket és a gyerekeket pedig vagy foglyul ejtették vagy megölték őket. 3. A baráti indiánokkal tartottak és később asszimilálódtak velük. Ezt mondjuk, nem hiszem. 4. Amikor megalakult Jamestown erődje, a powhatan-ok arról számoltak be, hogy egy ellenséges törzs egyszerűen mindenkit megölt, de mivel, aki erről beszámolt később nem volt szavahihető…

Bennington-háromszög
Bennington egy megye (illetve megyeszékhely) az északi Vermont államban és arról nevezetes, hogy 1920-1950 között számos ember tűnt el a környékről. Maga a hely is különleges, hiszen a környezet sem túl barátságos, folyton fúj a szél, ott egy hatalmas hegy és körülötte egy hatalmas erdő. Aztán még nagyon régen az indiánok ezt a helyet temetőnek használták, az emberek pedig ki-be vándorolnak évszázadok óta, mert élhetetlen a terület. Persze laknak azért ott emberek, mert ma már a technika fejlődésének hála, élhetőbb a vidék, de régen… Most pedig jöjjenek az esetek:
-          Glastenbury: ez a pici városka szinte a vadonban van, szinte teljesen néptelen. 2000-ben 16-an lakták. Ez a városka az, ahonnan furcsa jelenségeket jelentettek már a XIX. században is.
-          1892. Henry MacDowell egy kocsmai verekedés alkalmával megölt egy fiút. Elfogták, elmebetegnek nyilvánították, bezárták. Azonban megszökött, soha nem került elő.
-          1942-ben a 13 éves Melvin Hills eltűnik.
-          1945-ben a 74 éves Middie Rivers tűnik el egy vadászat alkalmával, fenn a hegyekben, csak puskáját találták meg. Tapasztalt vadász, halász, úszó és természetjáró volt.
-          1946-ban a 18 éves Paula Welden tűnt el futás közben. Egy pár haladt mögötte néhány méterrel, látták egy kanyarba befordulni, majd miután ők is befordultak, nem látták a lányt az egyenes szakaszon.
-          1949-ben három vadász tűnik el nyomtalanul.
-          Szintén 1949. James Tetford, veterán katona busszal utazott Benningtonba, látták felszállni, volt, aki a buszon is, majd a végállomáson már nem szállt le. Csomagjai a buszon voltak, helye üres volt. Érdemes megemlíteni, hogy pontosan 3 évvel Paula után tűnt el, ugyanazon a napon.
-          1950-ben a 8 éves Paul Jepson tűnt el, míg anyja magára hagyta egy órára. Keresőkutyák is keresték, akik pontosan abban a kanyarban vesztették nyomát, ahol 4 éve Paula is eltűnt.
-          Szintén 1950: az 53 éves Frieda Langer unokatestvérével túrázott, amikor vízbeesett, ezért visszament átöltözni a kempingbe, de oda már nem tért vissza. Hónapok múlva találták meg a testét nem messze onnan ahonnan elindult, ami azért érdekes, mert eltűnésekor azt a területet alaposan átkutatták. Halála okát nem tudták meghatározni.
Mi történt ezekkel az emberekkel? 1. Elátkozott indián föld, ami eltűnteti a háborgatókat. 2. Bizarr zajok, fények, illatok. Ez nem elmélet csak jelentették. 3. Egy nagy szörny (helyi Nagyláb, Yeti). 4.UFO-k. 5. Van egy dimenziókapu a környéken. 6. egy indián legenda szerint van egy kő a területen, ami eltünteti az embereket, ha hozzáérnek. 7. sorozatgyilkos.
Ezt most mindenki döntse el maga! Én még írok pár érdekességet ezzel kapcsolatban.
Minden eltűnés ősszel és tél elején történt! 2. Minden áldozat nyom nélkül tűn el, kivéve Langer, de ő sem ott, ahol ellett volna, hiszen átkutatták azt a helyet és akkor nem volt ott. 3. Kettes szám ismétlése: 2áldozat volt idős és tapasztalt túrázó, ketten viseltek rikító piros felsőt, és 2 áldozat ugyanazon a napon tűnt el.
Az én véleményem nem egyértelmű. Nem tudom mi van arra, de szerintem bármi is volt, az már nincs. Ez a terület egyértelműen egy kis zordon, vagyis a hegyek és a hatalmas erdőségek nagyon misztikus hellyé teszik, illetve az éghajlata sem barátságos. Nem csodálom, hogy az évszázadok alatt elnéptelenedett, ehhez semmi misztikum nem kell. Aztán ott van a tény, hogy minden ilyen barátságtalan vidéknek meg van a misztériuma, ha nincs, akkor az ott lakók létrehozzák, hiszen rengeteg az árnyék, a fényjáték az ilyen hegyes-erdős helyeken. Meg aztán itt egy másik tény, hogy a ’40-es évek előtt, sem utána nem jelentettek kirívó eseteket. Utána semmiképp, előtte volt hír megőrülésről, eltűnésről, de mindezt mindenki úgy hallotta. A kocsmai verekedés az igaz történet, de egyáltalán nem köthető az eltűnésekhez, hiszen az egy gyilkosság. Az, hogy a férfi megszökött, akár városi legenda is lehet, hasonlót hallottam, de ha nem, akkor sem került elő a férfi, nem ölt többé, talán remeteként élt. Az eltűnések 8 év alatt zajlottak le, de mi történhetett? Vegyük a buszos esetet. Emberek nem tűnnek el járművekről, talán leszállt valahol, ami senkinek sem tűnt fel. Nem vitte a cuccait, talán nem is akarta. Szorosan őt sem kötném a többiekhez. Hills esetéről semmi sem maradt fenn. Mindenki más esete viszont tökéletesen egybevág. Mindannyian ugyanazon a területen belül tűntek el és csak egyikük került elő. A balesetet nem igen tudom belemagyarázni a történtekbe, mert mindenkit kerestek. Akárhonnan nézem, szerintem mindegyikőjüket megölték. De, ha nem, akkor tényleg tippem sincsen.  

New City Village
Ez egy New York állambeli kertövezet volt nagyon régen, a sok éve elhagyott házakat 2005-ben lebontották. Miért volt lakatlan? Lakosai egyszerűen eltűntek az évek folyamán. Három részre bontanám a miértet:
  1. A XX. század második felében (1980-83) építették ezt a minifalut (7-8 házikó), hogy otthont adjon azoknak a munkásoknak, akik a vízellátó rendszert jöttek kiépíteni. 1992-ben az utolsó lakó is kiköltözött a házakból. Sok egykori lakó a cuccait is hátrahagyta, mert sokan azt feltételezték, hogy sugárzás van a környéken. Ezután kaptak szárnyra a legendák, majd a házakat kétszer gyújtották fel, rongálták meg vandálok, majd a harmadik kísérlet után 2005-ben lebontották a házakat. A környéken lakók nem beszélnek „legendákról”, talán erre kérték őket, talán elegük van a vandál-turistákból.
  2. Egy rendező forgatott itt filmeket, ettől rémülhettek meg az arra tévedők, de ha ez történt, arról sem beszél senki. Talán maga a film rendezője követelt titoktartást. Miért ne lehetne? A terület jó alap horrornak, westernnek.
  3. Valamikor a ’80-as években új lakó érkezett, majd érkezése után furcsa dolgok történtek, állatok haltak meg, hangokat lehetett hallani, stb. Mindent, ami addig nem volt, mindent, amitől félni kezdtek. Aztán a környékbeliek gyűlést tartottak, hogy elküldjék a lakót, aki azonban megölte a falut, nőket, férfiakat, gyerekeket. Később ezt a rémképet ki akarták törölni a falu életéből.
Ennyi a történet, mindenki döntse el maga, hogy mi történhetett, szerintem az első, de a harmadiknak több nyoma lenne, nem csak szóbeszéd, főleg, mert nem is volt az olyan régen.

Hoer verde

1923, Brazília, zavaros-polgárháborús idők, eltűnik egy 600 lakosú falu minden lakója. Az egyetlen nyom az iskolában volt, ahova a „Nincs üdvösség” felirat volt írva, illetve egy töltött fegyver, amit előtte elsütött valaki. Mi történt? Azt tudni kell arról az időszakról, hogy már vagy fél évszázada nem volt stabil kormánya, a kormányok sebesen váltogatták egymást, hol katonai, hol polgári diktatúra volt. Azokban az időkben nem volt ritka a politikai-evakuálás fogalma, ami azt jelentette, hogy egy valakihez hű falut áttelepítettek-menekítettek egy másik hatalom megtorlása elöl. Két dolgot gondolok: vagy evakuálták őket, majd máshova (akár több faluba szétszórva) elvitték. De akkor miért nem jött hír róluk? Talán, mert féltek a megtorlástól? Másik dolog: vagy előbb értek oda a megtorlók és elvittek mindenkit, talán megölték őket, talán dolgoztatták, ki tudja. Szerintem ez lehet a magyarázat. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése